welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Het Huis is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Wij zijn een organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

nieuws
 • 14 maart 2018 Kabinet waardeert cultuur met flinke investeringen
  Door flinke investeringen zorgt minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) dat kunst en erfgoed in Nederland ook…
  Door flinke investeringen zorgt minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) dat kunst en erfgoed in Nederland ook in de toekomst van topkwaliteit blijft. Het kabinet investeert structureel € 80 miljoen in cultuur. Voor erfgoed en monumenten wordt de komende jaren € 325 miljoen extra beschikbaar gesteld.

  Minister Van Engelshoven: “Met deze investeringen wil ik de cultuursector in Nederland laten floreren. Ik wil nieuwe generaties laten doorbreken. Ik wil kinderen al op jonge leeftijd enthousiast maken voor cultuur. En ik wil investeren in monumenten voor een mooie leefomgeving. Onze cultuur verdient het om in volle bloei te staan.”

  Meteen het rapport lezen? Klik hier

  lees meer…
 • 09 maart 2018 Literatuurportret: Frans Erens en Limburg
  Voor de rubriek ‘Literatuurportret’ op onze website schreef Emile Ramakers een artikel over schrijver Frans…
  Voor de rubriek ‘Literatuurportret’ op onze website schreef Emile Ramakers een artikel over schrijver Frans Erens (1857-1935). “Frans Erens blijft letterkundigen en lezers boeien, zeker als het gaat om inkijkjes in de Limburgse samenleving van een eeuw geleden.”

  “In 1912 verscheen in het tijdschrift De Nieuwe Gids het satirische verhaal ‘De burgemeester. Proeve eener ernstige karakteristiek’ door een zekere Richard Savels. In een niet nader genoemde kleine gemeente speelt zich een beschamend conflict af tussen raadsleden en burgervader.
   
  Achter het pseudoniem Richard Savels schuilt een van Limburgs meest succesvolle auteurs ooit: Frans Erens. Tot op de dag vandaag werden zijn verhalen, beschouwingen en herinneringen keer op keer uitgegeven, maar het duurde tot 2017 dat ‘De burgemeester’ weer het daglicht zag, in een door Jean Frins bezorgde verzameling van niet eerder gebundelde verhalen, onder de titel De Burgemeester.
   
  Dat het naamloze stadje Erens’ geboorteplaats Schaesberg in Zuidoost-Limburg was, is vrijwel zeker, maar wie was de potentaat ‘Smiecht van der Ganf’ (zoals de burgemeester in het verhaal heet) en welke historische gebeurtenissen schuilen er achter het verhaal over vriendjespolitiek? Een en ander wacht nog op gedegen archiefonderzoek.”
   
  Lees het volledige artikel op www.hklimburg.nl/literatuurportret.
 • 08 maart 2018 Speciale museumrondleidingen voor mensen met dementie
  Samenwerking Alzheimer Nederland, Dementievriendelijk Roermond en museum Cuypershuis

  Het Cuypershuis organiseert…
  Samenwerking Alzheimer Nederland, Dementievriendelijk Roermond en museum Cuypershuis

  Het Cuypershuis organiseert weer rondleidingen gericht op mensen met dementie en hun partner of mantelzorger. Deze buitengewone wandeling door het museum geeft veel ruimte om mee te praten over herinneringen aan vroeger, die weer verbonden worden aan de getoonde objecten. De speciale rondleidingen staan gepland op de vrijdagen 20 april, 21 september en 14 december, steeds van 14 tot 16 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan bij het Cuypershuis Roermond.

  Zoals je voor een rolstoelrijder een hellinkje naast de trap legt, zo organiseren musea zoals het Cuypershuis speciale rondleidingen voor mensen met dementie. Daarin wordt rekening gehouden met hun beperking in tempo en concentratie, een geringere spanningsboog en de aard van het geheugen, die feiten van vroeger gemakkelijker terughaalt dan recente.

  Kijken naar kunst doet een beroep op je lange termijn geheugen en biedt mensen met dementie de mogelijkheid om ideeën en persoonlijke ervaringen uit te wisselen. Bovendien stimuleert kijken naar kunst de hersenen door middel van cognitieve oefening. Onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op de gezondheid.

  Dementievriendelijk Roermond
  Als het eenmaal zo ver is, dat je zorg nodig hebt voor je dementie, dan is deze zorg momenteel goed geregeld. Maar met een verdubbeling van het aantal mensen met dementie in 2040 kun je er als samenleving niet langer omheen om plaats in te ruimen voor een zo plezierig mogelijke voortzetting van je leven, ook buiten de zorg. Dat worden we ons steeds meer bewust en daarvoor organiseert Alzheimer Nederland maar ook de gemeente Roermond initiatieven onder de koepel van Dementievriendelijk Roermond.

  Speciale museumrondleidingen voor mensen met dementie:
  Op de vrijdagen 20 april, 21 september en 14 december steeds van 14.00 tot 16.00 uur.
  Gratis deelname, aanmelden bij het Cuypershuis.

  Meer info:
  www.dementievriendelijkroermond.nl
  www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-limburg
  www.facebook.com/alzheimercaferoermond

    lees meer…
 • 08 maart 2018 Fotowedstrijd Document Nederland Junior
  Voor de 10e keer organiseert het Rijksmuseum de fotowedstrijd Document Nederland Junior voor jongeren uit het voortgezet…
  Voor de 10e keer organiseert het Rijksmuseum de fotowedstrijd Document Nederland Junior voor jongeren uit het voortgezet onderwijs en dit jaar ook voor mbo studenten! Stuur je fotoserie in en maak kans op een eigen tentoonstelling in het Rijksmuseum. Thema: café, club of kantine.

  Meedoen
  • Stuur je fotoserie in voor 5 juni 2018
  • Maximaal 5 foto’s
  • Met een korte beschrijving (maximaal 250 woorden)
  • Via dit formulier kun je meedoen.

  Thema: café, club of kantine
  Welke rol spelen deze plekken in jouw leven? Waar ontmoet jij vrienden en kun je ontspannen? Of hoe ontsnap je aan prestatiedruk, ouders en school? Kies je eigen insteek om dit thema vast te leggen.

  Wat kun je winnen?
  De makers van de tien beste series worden geselecteerd door een vakjury en stemmen op scholieren.com. Zij worden uitgenodigd om in twee masterclasses, gegeven door Stacii Samidin en de experts van het Rijksmuseum, een eigen fototentoonstelling te maken. Tijdens de uitreiking worden de winnaars bekend gemaakt, zij lopen een dag mee met Stacii Samidin. De MBO-winnaar krijgt een stage aangeboden bij het Rijksmuseum.

  Document Nederland
  Deze wedstrijd loopt gelijk met het project Document Nederland. Sinds 1975 vraagt het Rijksmuseum elk jaar aan een Nederlandse fotograaf om een actueel thema in beeld te brengen. Bij elkaar vormen deze foto’s een beeld van Nederland door de jaren heen. Dit jaar vraagt het Rijksmuseum aan fotograaf Stacii Samidin om (het verdwijnende) Café in Nederland in beeld te brengen.

  lees meer…
 • 08 maart 2018 Raad voor Cultuur: sectoradvies theater
  Iedere Nederlander, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, inkomen, opleiding of woonplaats, moet optimaal toegang…
  Iedere Nederlander, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, inkomen, opleiding of woonplaats, moet optimaal toegang hebben tot theater. Dat stelt de Raad voor Cultuur in haar sectoradvies. De raad geeft vier aanbevelingen voor theaterbeleid.

  In het advies pleit Raad voor Cultuur voor een inclusieve, pluriforme theatersector die een breed en landelijk kwalitatief hoogstaand aanbod koppelt aan de lokale worteling van instellingen. Dit is gebaseerd op een analyse van artistieke, maatschappelijke en economische ontwikkelingen in de theatersector. De Raad geeft een viertal aanbevelingen in het rapport. Meer hierover? Klik hier.

  lees meer…
 • 08 maart 2018 Onderzoeksrapport Impuls muziekonderwijs
  Scholen en muziekpartners die gebruik maken van de subsidieregeling Impuls muziekonderwijs geven aan dat muziekonderwijs…
  Scholen en muziekpartners die gebruik maken van de subsidieregeling Impuls muziekonderwijs geven aan dat muziekonderwijs terug is in de school en dat het aan kwaliteit gewonnen heeft. Dat blijkt uit het onderzoek dat Sardes in opdracht van het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft uitgevoerd naar de effecten van de regeling. Daarnaast geven leerkrachten aan zich door de Impuls vaardiger te voelen in het geven van muziekonderwijs en meer zelfvertrouwen te hebben op het gebied van muziek.

  De eerste lichtingen gehonoreerde scholen zijn ondertussen één tot twee jaar bezig met hun projecten. Omdat het Fonds graag wil weten hoe de Impuls muziekonderwijs in praktijk wordt gebracht en wat het effect van de regeling is hebben we onderzoeksbureau Sardes gevraagd een kwalitatief onderzoek uit te voeren bij deze eerste groep scholen.

  Vanzelfsprekende basis
  De Impuls muziekonderwijs heeft muziek op de kaart gezet op de scholen die meedoen aan de regeling. Voor borging van de resultaten en positieve effecten op het gehele onderwijs is het van belang dat de basis voor muziekonderwijs al op de pabo’s wordt gelegd. Om deze reden heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie sinds 2017 de subsidieregeling Professionalisering muziekonderwijs pabo’s. Alle pabo’s in Nederland kunnen hiervan gebruik maken. Zo kan de afgestudeerde pabostudent straks als groepsleerkracht de regie nemen over het muziekonderwijs en muziek maken met zijn of haar klas.


  lees meer…
 • 08 maart 2018 Onderzoek naar de relatie tussen het zelf produceren van media en kritische reflectie op media bij leerlingen
  Wat leren leerlingen eigenlijk wanneer ze zelf media produceren? Hoe werkt het leerproces bij leerlingen tijdens…
  Wat leren leerlingen eigenlijk wanneer ze zelf media produceren? Hoe werkt het leerproces bij leerlingen tijdens het maken van mediaproducties? Op welke manieren draagt het zelf produceren van media bij aan het kritisch reflecteren op media door leerlingen? Stoelwinder (Radboud Universiteit Nijmegen) onderzoekt in haar scriptie de relatie tussen het zelf produceren van media en kritische reflectie op media bij leerlingen in het voortgezet onderwijs in het kader van mediawijsheid.

  Onderzoeksvragen
  In het onderzoek is de relatie tussen het zelf produceren van media en kritische begrip op media bij leerlingen op de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle beschouwd. Deze relatie is aan de hand van drie verschillende aspecten geanalyseerd:
  • de (reflectieve) handelingen van de leerlingen tijdens het maakproces;
  • de (reflectieve) handelingen van de leerlingen achteraf aan het maakproces; en,
  • de inhoudelijke uitspraken van de leerlingen.

  Direct het rapport lezen? Klik hier.

  lees meer…
 • 06 maart 2018 Doe mee aan Write Now!: dé schrijfwedstrijd voor jong talent van 15 t/m 24 jaar
  Zoek jij een podium voor jouw taal? Wil jij graag gelezen worden en jouw schrijfskills verder ontwikkelen? Doe…
  Zoek jij een podium voor jouw taal? Wil jij graag gelezen worden en jouw schrijfskills verder ontwikkelen? Doe dan mee aan Write Now!, dé schrijfwedstrijd voor jong talent van 15 t/m 24 jaar. 

  De prijsuitreiking in Venlo vindt plaats op vrijdag 11 mei in Poppodium Grenswerk. Voorafgaand aan de prijsuitreiking kunnen de deelnemers een gratis schrijfworkshop volgen door Lotte Lentes. 

  Meer info via Facebook of de website

  lees meer…
 • 01 maart 2018 Talent in Beeld maart 2018: Leon Frantzen
  Leon Frantzen (Weert, 1998) verhuisde op zijn zesde naar Italië, het geboorteland van zijn moeder. Daar kreeg…
  Leon Frantzen (Weert, 1998) verhuisde op zijn zesde naar Italië, het geboorteland van zijn moeder. Daar kreeg hij zijn eerste vioolles. Op zijn tiende ging hij euphonium spelen en drie jaar later werd hij toegelaten tot de vooropleiding van het conservatorium van Verona. Toen hij enkele jaren later naar Mönchengladbach vertrok voor een uitwisselingsjaar, beviel dat zo goed dat hij besloot in Duitsland te blijven. “Daardoor kon ik ook regelmatig ensembles en orkesten van mijn middelbare school en de muziekschool dirigeren.” In 2017 begon Leon aan het Conservatorium Maastricht met HaFa-Directie en momenteel bereidt hij zich in alles voor op een toekomst als dirigent.

  Lees het volledige interview met Leon én een toelichting van Silvia Segers-Weusten, onze consulent Muziek, over de dirirgentenworkshopreeks ‘De Maestro’ op www.hklimburg.nl/talent.

 • 28 februari 2018 Open inschrijving DVERS 2018 van start!
  Meld jouw act nu aan voor hét showcasefestival van de Euregio

  Op zaterdag 29 september 2018 vindt alweer de…
  Meld jouw act nu aan voor hét showcasefestival van de Euregio

  Op zaterdag 29 september 2018 vindt alweer de tiende editie van het euregionale popfestival DVERS plaats in Sittard. Het festival DVERS bestaat uit drie onderdelen: een conferentie voor professionals uit de popsector, een netwerkbijeenkomst voor programmeurs en boekers uit de Euregio en een euregionaal showcasefestival. Tijdens het showcasefestival zullen ruim 70 acts het podium betreden en hun kunsten vertonen aan de bezoekers en professionals uit de muziekindustrie. Acts uit Nederlands en- Belgisch Limburg en de Duitse regio’s Nederrijn en Aken kunnen zich vanaf vandaag opgeven om in aanmerking te komen voor een optreden tijdens dit showcasefestival, welke in de avond plaatsvindt in en rondom het stadscentrum van Sittard.

    lees meer…
 • 26 februari 2018 Raad voor Cultuur: Toekomst Cultuurbeleid voor de audiovisuele sector
  Een systeem met heffingen en quota, een overkoepelend AV Fonds en één herkenbaar ondemand-platform. Daarmee zal…
  Een systeem met heffingen en quota, een overkoepelend AV Fonds en één herkenbaar ondemand-platform. Daarmee zal de Nederlandse audiovisuele sector beter kunnen meekomen in de ongekende dynamiek die de komst van (media)bedrijven zoals Netflix, Google, Facebook, Apple en Amazon heeft veroorzaakt. Dit soort buitenlandse bedrijven moet mee-investeren in Nederlandse culturele audiovisuele producties.

  Deze maatregelen adviseert de Raad voor Cultuur in het rapport ‘Zicht op zo veel meer’ dat werd aangeboden aan de ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hun voorgangers hadden de raad verzocht om in kaart te brengen hoe pluriforme en kwalitatief hoogstaande Nederlandse culturele audiovisuele producties binnen het veranderende medialandschap kunnen worden gestimuleerd. Een tweede verzoek was om aan te geven wat er nodig is om te zorgen dat deze producties toegankelijk blijven voor een (inter)nationaal publiek.

  Belangrijk maar onder grote druk
  De raad stelt dat de Nederlandse audiovisuele sector het creatieve klimaat in ons land inhoud geeft en een veelzijdig aanbod levert van kwalitatief hoogwaardige speelfilms, dramaproducties en documentaires. Het advies schetst een economisch belangrijke sector die bijdraagt aan de verspreiding van publieke waarden in ons land. De sector speelt een cruciale rol in de onafhankelijke nieuwsvoorziening en zorgt ervoor dat mensen in contact komen met uiteenlopende kunst- en cultuuruitingen.

  Ons mediagebruik en het medialandschap, constateert de raad, zijn in korte tijd sterk veranderd. Hierdoor is de sector onder grote druk komen te staan. Buitenlandse, met name Amerikaanse, aanbieders weten steeds meer kijkers en kijktijd aan zich te binden met voornamelijk internationale producties. Daardoor stroomt Nederlands (advertentie)geld steeds meer naar deze aanbieders en minder naar nationale media en makers.

  Er is sprake van een ‘winner takes all’-markt, waardoor de Nederlandse film- en tv-industrie het steeds lastiger krijgt om voldoende kwaliteit te leveren en zijn marktaandeel te behouden. Daarmee komt ook de verspreiding van Nederlandse culturele en publieke waarden onder druk. De raad constateert dat beleid en wetgeving nog achterlopen op deze ontwikkelingen. Hij doet, na een uitgebreide consultatie van de audiovisuele sector, aanbevelingen om het bestel toekomstbestendig te maken.

  Benieuwd naar het hele rapport? Download het hier

  lees meer…
 • 26 februari 2018 Cultuur deel je - Gemeenteraadsverkiezingen 2018
  Cultuur deel je. Cultuur beleef je met anderen. Cultuur is van ons allemaal. Dat vraagt om een infrastructuur waarin…
  Cultuur deel je. Cultuur beleef je met anderen. Cultuur is van ons allemaal. Dat vraagt om een infrastructuur waarin mensen cultuur kunnen delen, zoals podia, ateliers, musea, theaters, kunstencentra, bibliotheken en festivals.

  Campagne Cultuur deel je
  Deel deze boodschap! Op Facebook, Twitter, LinkedIn of via andere kanalen: #cultuurdeelje. Nú is het moment.  lees meer…
 • 26 februari 2018 VSB Fonds, FCP en Fonds podiumkunsten presenteren: Cultuur Matchmakers
  Ben je creatief en heb je een idee voor een project? En zoek je hier financiering voor? Of ben je benieuwd bij…
  Ben je creatief en heb je een idee voor een project? En zoek je hier financiering voor? Of ben je benieuwd bij welk cultuurfonds je met je project het beste terecht kan? Er zijn acht matchmakers actief in acht middelgrote steden in Nederland. Deze matchmaker informeren je over het werkterrein en de subsidiemogelijkheden van de drie cultuurfondsen.

  Als je nog niet bekend bent in de wereld van de cultuurfondsen dan is het vanaf nu mogelijk om een matchmaker bij jou in de buurt te benaderen. Deze matchmaker geeft je meer informatie over de regelingen van de fondsen, maar kan je ook wijzen op andere initiatieven die er al bestaan. Of kan je in contact brengen met de fondsmedewerkers die alles weten over subsidieregelingen. Je vindt de matchmakers in Arnhem, Almere, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Tilburg en Utrecht.

  Almere - Valery Mak - valery@matchmakerscultuur.nl
  Arnhem - Georgios Lazakis - georgios@matchmakerscultuur.nl
  Den Haag - Sherwin Blijd - sherwin@matchmakerscultuur.nl
  Eindhoven - Shirley Hendrikse - shirley@matchmakerscultuur.nl
  Groningen - Joachim de Vries - joachim@matchmakerscultuur.nl
  Heerlen - Jop Vermeesch - jop@matchmakerscultuur.nl
  Tilburg - Max de Beijer - max@matchmakerscultuur.nl
  Utrecht - Raymond den Uijl - raymond@matchmakerscultuur.nl

  Matchmakers in cultuur is een bijzondere samenwerking tussen het Fonds Podiumkunsten, het VSBfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Zij zien in steden nieuwe cultuuruitingen ontstaan die onlosmakelijk zijn verbonden met de stedelijk dynamiek. De acht nieuwe matchmakers gaan deze initiatieven verbinden aan de subsidiemogelijkheden van de fondsen. De matchmakers ontvangen hiervoor een vergoeding voor hun werkzaamheden vanuit de cultuurfondsen.

    lees meer…
 • 22 februari 2018 Fonds voor Cultuurparticipatie: Versterking cultuureducatie vmbo
  Met de subsidieregeling Versterking cultuureducatie in het vmbo, vso en praktijkonderwijs 2018-2020 wil het FCP…
  Met de subsidieregeling Versterking cultuureducatie in het vmbo, vso en praktijkonderwijs 2018-2020 wil het FCP een grote groep scholen en leerlingen stimuleren samen met een culturele instelling talentontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling met cultuureducatie vanzelfsprekend te maken voor de leerlingen in vmbo, praktijkonderwijs en vso.

  Het FCP ondersteunt projecten waarmee de school een volgende stap zet om cultuureducatie te verankeren in het curriculum. Door een groot aantal scholen te steunen hoopt het FCP binnen de grootste onderwijsvorm van Nederland een sterkere vanzelfsprekendheid voor cultuureducatie te realiseren.


  lees meer…
 • 22 februari 2018 LKCA: Handreiking voor succesvolle inclusieve cultuurprojecten
  Vergroot het bereik en versterk de impact van actieve cultuurparticipatie

  In deze handreiking krijgen kunst-…
  Vergroot het bereik en versterk de impact van actieve cultuurparticipatie

  In deze handreiking krijgen kunst- en cultuurprofessionals concrete tips om bij de opzet en uitvoer van projecten inclusief te werk te gaan: kunst en cultuur toegankelijker maken voor een breed publiek en tegelijkertijd een positieve impuls geven aan ontwikkelingen in de buurt.

  Vier projectfases
  De handreiking bevat de voorwaarden voor het effectief opzetten van cultuurprojecten met een breed bereik, gegroepeerd in vier projectfases:
  1. Verkenning
  2. Voorbereiding
  3. Uitvoering
  4. Opvolging

  Download de handreiking hier

  lees meer…
 • 21 februari 2018 Stichting Popsport ontvangt Jan Smeets Award 2018
  Tijdens de Perspresentatie van Pinkpop 2018 heeft Jan Smeets de zevende Jan Smeets Award uitgereikt aan Stichting…
  Tijdens de Perspresentatie van Pinkpop 2018 heeft Jan Smeets de zevende Jan Smeets Award uitgereikt aan Stichting Popsport. Popsport is hét landelijke coachingsprogramma voor jong en ambitieus poptalent dat een serieuze volgende stap wil zetten met eigen werk.  

  In heel Nederland worden vanuit Popsport jonge bands & acts (14-20 jaar) begeleid door professionals uit het Nederlandse muziekveld. Met een programma op maat krijgen ze coaching op artistiek en zakelijk gebied én worden ze geïntroduceerd in regionale en landelijke netwerken van andere muzikanten, van muziekopleidingen, podia en de professionele muziekwereld.

  De toekenning van de award en het daarbij behorende geldbedrag van €20.000,00 is een waardering voor het vaak nog onzichtbare werk met jonge muzikanten, dat niet alleen de individuele bands en acts ten goede komt, maar ook een onmiskenbare bijdrage levert aan het lokale en regionale popklimaat. Inspanningen, die met enige regelmaat ook ertoe leiden dat oud-Popsporters doorbreken en in beeld komen bij publiek, boekers en podia. Zo opent de band Walden dit jaar Pinkpop.

  Naast de belangrijke morele steun, is Popsport ook zeer geholpen met de financiële injectie door de Jan Smeets Award. Ook de timing is goed, want Popsport vaart in 2018 een nieuwe koers. Het is de ambitie om minder afhankelijk te worden van vaak wankel gemeentelijk en provinciaal cultuursubsidiebeleid. Popsport wil jong en gemotiveerd poptalent in héél Nederland structureel blijven begeleiden en is ervan overtuigd dat er ook in de private sector voldoende partijen zijn die deze ambitie financieel willen ondersteunen. In dat kader is de Jan Smeets Award 2018 de eerste en gedroomde supporter van het nieuwe Popsport Talent Support initiatief. Particulieren of bedrijven, die popmuziek een warm hart toedragen, jong talent en het popklimaat in hun regio willen ondersteunen of het programma simpelweg een sympathiek initiatief vinden, kunnen middels Popsport Talent Support donateur worden. “De Jan Smeets Award 2018 is voor de toekomst van Popsport een enorme steun in de rug en een belangrijke impuls om het programma toegankelijk te houden voor jong muziektalent in héél Nederland; van Vaals tot Leeuwarden en van Middelburg tot Emmen.” aldus Jorien Stravens, directeur Stichting Popsport.

    lees meer…
 • 16 februari 2018 Vacature twee nieuwe leden voor de Raad van Toezicht
  In verband met het verstrijken van de maximale zittingstermijn ontstaan twee vacatures in de Raad van Toezicht…
  In verband met het verstrijken van de maximale zittingstermijn ontstaan twee vacatures in de Raad van Toezicht van het Huis voor de Kunsten Limburg, dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector.
   
  Van kandidaten voor deze functies wordt verwacht dat zij minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen:
  -Beschikken over een grote belangstelling voor kunst en cultuur in het algemeen en in Limburg in het bijzonder.
  -Beschikken over het vermogen om op strategisch niveau en op constructieve wijze een bijdrage te leveren aan de positionering van de organisatie in de nabije toekomst en daarbij een open blik te hebben met oog voor alternatieven.
  -Acteren vanuit een proactieve en constructief-kritische  houding en tegenwicht kunnen bieden.
  -Snel inzicht en overzicht kunnen verwerven.
  -Beschikken over zeer goede communicatieve vaardigheden en enthousiasmerend vermogen.
  -Hebben van ervaring in het omgaan met politieke en bestuurlijke verhoudingen.
  -Onafhankelijk en onpartijdig zijn ten opzichte van elkaar, de directeur-bestuurder en de bij het Huis aangesloten organisaties.
  -Eén van de twee nieuwe leden heeft  een financiële of bedrijfskundige achtergrond.
  -Gelet op de huidige bezetting van de Raad van Toezicht bij voorkeur woonachtig zijn in Midden- of Zuid-Limburg.
   
  Kijk voor meer informatie op www.hklimburg.nl/vacatures.

  Belangstellenden worden verzocht hun sollicitatie en CV vóór 9 maart 2018 te richten aan mevrouw Van der Graaf (lid Raad van Toezicht) en per mail te versturen aan: bthomissen@hklimburg.nl onder vermelding van ‘vacature RvT’.
  lees meer…
 • 16 februari 2018 Zing mee met Het Groot Klassiek Koor & the Dutch Orchestra
  o.l.v. Martin Zonnenberg – Special Guest: pianist Wibi Soerjadi

  Meedoen aan deze muzikale uitdaging?


  o.l.v. Martin Zonnenberg – Special Guest: pianist Wibi Soerjadi

  Meedoen aan deze muzikale uitdaging?
  • Start in maart 2018.
  • In 4 koorrepetities een prachtig klassiek repertoire instuderen en afwerken.
  • Oefenlocaties door heel Nederland.
  • Repertoire: het Gloria in D (Vivaldi) en highlights uit de klassieke top 50 zoals Laudate Dominum (Mozart), Cantique de Jean Racine (Faure), Slavenkoor (Verdi), Ave Verum (Jenkins), Hallelujah (Händel) e.a.
  • Thuis studeren is vereist.
  • U ontvangt de koormuziek en het studiemateriaal (cd of digitaal).
  • 4 concerten in  Apeldoorn, Eindhoven, Gouda en  Rotterdam (De Doelen- Nieuwjaarsconcert).
  • Medewerking van professionele musici en solisten. Marjo van Someren (sopraan), Maria den Hertog (alt/mezzo), Marjolein de Wit (fluit), Evelyn Heuvelmans (hobo), Pascal van de Velde (trompet) en The Dutch Orchestra. Speciale gast: Wibi Soerjadi.
  • Aanmelden via de site www.klassiekkoor.nl.

  Voorwaarden:
  • Leeftijd vanaf 15 jaar.
  • De koorpartijen studeert u thuis in.
  • Aanwezigheid bij de repetities en minimaal 2 concerten.
   
  Kosten:
  Kosten zijn € 100,- voor het totale project, inclusief muziekmap, studiemateriaal, 4 koorrepetities en 4 unieke concerten.
   
  Scratchdag:
  Op zaterdag 23 juni 2018 bieden we de mogelijkheid om te scratchen voor diegenen die niet aan het gehele project deelnemen.
  Kosten voor deze dag en het concert € 45,-, locatie: Loolaankerk in Apeldoorn.
   
  Aanmelden:
  Voor het hele project of alleen de scratchdag via de site www.klassiekkoor.nl o.v.v. stemsoort en repetitie-locatie.
   
  Repetities:
  In Limburg vinden de repetities plaats bij Gemeenschapshuis Born, Prins Bisdomstraat 5, Born op 6 maart, 27 maart, 3 april en in 1 mei (dinsdagavond 20.00 – 22.00 uur) en staan onder leiding van dirigent Steven van Kempen.


  lees meer…
 • 16 februari 2018 10e editie FASHIONCLASH: 15 t/m 17 juni 2018
  10 jaar FASHIONCLASH

  Thema jubileumeditie: ‘Fashion My Religion!’

  Samenwerking campagne met Das Leben…
  • 10 jaar FASHIONCLASH
  • Thema jubileumeditie: ‘Fashion My Religion!’
  • Samenwerking campagne met Das Leben Am Haverkamp
  • 3 daags-modefestival, 15-16-17 juni 2018, diverse locaties in Maastricht
  • o.a. modeshows, ‘pelgrimstocht’, lezingen, exposities en voorstellingen
  • 150 veelbelovende lokale, nationale en internationale ontwerpers

  FASHIONCLASH presenteert gedurende 15-16-17 juni 2018 de jubilieumeditie van het internationale en interdisciplinaire modefestival. Het thema: Fashion My Religion! Meer dan 150 veelbelovende ontwerpers en podiumkunstenaars zullen aan het festival deelnemen uit landen zoals Nederland, Duitsland, Italië, Portugal, Mexico tot aan Australië (open-call t/m 01 april 2018). Talenten van de toekomst krijgen het podium in de SAMDecorfabriek op zaterdag, waaronder de MAFAD-afstudeerklas en het CLASH project. Op de andere dagen zal er een rijk en gevarieerd programma zijn in en met modestad Maastricht, zoals Fashion Talks en The Route: een inspirerende pelgrimstocht langs exposities, lezingen, theater- en dansvoorstellingen in de modestad Maastricht. Als overkoepelend thema duikt Fashion My Religion! gedurfd in op één van de meest actuele thema’s van het moment: religie. En dan met de name de relatie van geloof tot geslacht, haardracht of bijvoorbeeld kledij. FASHIONCLASH daagt deelnemers en bezoekers uit om middels mode de bestaande religieuze tradities en taboes te onderzoeken, te belichten of te doorbreken. Een appel tot activisme, dat hopelijk een nieuwe generatie modemakers en modeliefhebbers inspireert om hun rol zo betekenisvol mogelijk te vervullen.

    lees meer…
 • 15 februari 2018 Molengids worden?
  Wordt u ook altijd zo enthousiast van die prachtige molens in ons Limburgse landschap? Van draaiende wieken, de…
  Wordt u ook altijd zo enthousiast van die prachtige molens in ons Limburgse landschap? Van draaiende wieken, de geur van versgemalen graan? Wilt u meehelpen om de kennis over molens te verspreiden? Hand-en-spandiensten verrichten samen met de molenaar? Rondleidingen verzorgen voor molenbezoekers van jong tot oud? Leuke molenactiviteiten organiseren? Dan is de opleiding tot vrijwillige molengids misschien iets voor u! De Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars starten hier weer mee op woensdagavond  7 maart aanstaande in het  molenhuisje bij de Auroramolen in Baexem. De vernieuwde opleiding bestaat uit in totaal negen bijeenkomsten van twee of drie uur in de periode maart t/m mei 2018. Hierin komen zowel praktijk als theorie aan bod. Inschrijven kan tot 1 maart via info@limburgsemolens.nl
   
  Molens zijn een bijzonder stukje erfgoed. Vele eeuwen dienden ze boeren, burgers en buitenlui. Tegenwoordig is het voortbestaan van vrijwel alle molens in Limburg afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien en de kennis over molens levendig houden. De Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgen daarom al jarenlang een opleiding tot molenaar. Iedere wind- en watermolen heeft echter ook baat bij vrijwilligers die activiteiten rondom de molen organiseren en bezoekers veilig kunnen rondleiden. Speciaal voor hen wordt de opleiding tot molengids georganiseerd. Tijdens de bijeenkomsten van deze opleiding worden onderwerpen behandeld als molentechniek, veiligheid en educatie. Ook wordt achtergrondkennis over molens gepresenteerd, in het bijzonder over de molen(s) waar u mogelijk als vrijwilliger wilt gaan werken. U ontvangt een werkmap met achtergrondmateriaal en uiteindelijk een molengidscertificaat. De kosten bedragen € 25,- per persoon, dit is inclusief het lidmaatschap van het Gilde van Vrijwillige Molenaars én verzekering.
   
  Programma
  • Les 1 (theorie) -  woensdag 7 maart, 19.30-21.30 uur, Baexem: Inleiding, geschiedenis en molentypes
  • Les 2 (praktijk) - zaterdag 17 maart, 9.00-12.00 uur: Molenbezoek
  • Les 3 (theorie) - woensdag 21 maart, 19.30-21.30 uur, Baexem: Biotoop, gaande en staande werk windmolens
  • Les 4 (praktijk) - zaterdag 24 maart, 9.00-12.00 uur: Molenbezoek
  • Les 5 (theorie) - zaterdag 7 april, 9.00-12.00 uur, Baexem: Watergedreven molens en oliemolens
  • Les 6 (praktijk)- zaterdag 14 april, 9.00-12.00 uur: Molenbezoek
  • Les 7 (theorie) - woensdag 18 april, 19.30-21.30 uur, Baexem: Korenmolens en poldermolens
  • Les 8 (praktijk) - zaterdag 28 april, 9.00-12.00 uur: Molenbezoek
  • Les 9 (theorie) - woensdag 2 mei, 19.30-21.30 uur, Baexem: Veiligheid op en rond de molen
  • Toets en afsluiting: zaterdag 26 mei, 9.00-12.00 uur, Baexem.
 • 09 februari 2018 Activiteiten aanmelden voor festival ‘Over grenzen van Limburg’
  De Provincie Limburg steunt het Gelderse erfgoedfestival ‘Over Grenzen’ door aan te haken met een Limburgse…
  De Provincie Limburg steunt het Gelderse erfgoedfestival ‘Over Grenzen’ door aan te haken met een Limburgse editie ‘Over Grenzen van Limburg’. Het festival belicht de vele facetten van grenzen in een publieksgericht programma vol met activiteiten. Het loopt van 23 mei t/m 22 juli 2018. Cultuur- en erfgoedorganisaties kunnen gratis meedoen door op eigen wijze een grensverhaal te vertellen. Gedeputeerde Hans Teunissen is nauw betrokken bij het erfgoedfestival: “Limburg is een echte grensprovincie. Ik vind het belangrijk dat we het Limburgse verhaal blijven vertellen en doorgeven aan volgende generaties”. Voor deelnemers uit het voormalig Overkwartier van Gelre is daarom door de Provincie Limburg een stimuleringsbijdrage beschikbaar gesteld van maximaal 50% van de kosten tot een maximum van € 1.000 (per activiteit). Lees meer...

  Letterlijk de grens over
  Ook in Gelderland en in Duitsland zijn veel activiteiten om het verhaal van het voormalige hertogdom Gelre te vertellen. De festivalorganisatie organiseert een aantal rode draden waar deelnemers op kunnen aanhaken. Denk hierbij aan theatervoorstellingen op historische grenslocaties, exposites in de vier kerken van de vroegere kwartieren van het hertogdom Gelre( waaronder Roermond),  een beeldproject ‘Gelderlanders over Grenzen’, een fietsroute langs de hele grens en een game ‘RoMeincraft’ over de Romeinse limes.

  Het thema grenzen slaat aan! Er zijn in korte tijd al veel activiteiten aangemeld. Zo zijn er fiets- en wandelroutes om spoorstad Gennep opnieuw te beleven, een kabinettentoonstelling in het Limburgs Museum in Venlo en het Cuypersweekend van het Cuypershuis in Roermond om architect Pierre Cuypers te eren. Bekijk hier de festivalagenda om inspiratie op te doen. 

  Meedoen en aanmelden
  Een activiteit aanmelden kan via het online aanmeldformulier. Doe dit voor 1 maart, dan gaat uw activiteit nog mee in de gedrukte media van het festival, zoals het programmaboekje. Nog vragen? Stuur uw mail naar info@erfgoedfestival.nl. Meer informatie vindt u op erfgoedfestival.nl.

 • 08 februari 2018 Doe mee met de fotowedstrijd 'Serie 5-met-samenhang'
  De Fotobond Limburg organiseert jaarlijks een wedstrijd seriematig fotograferen voor alle amateurfotografen die…
  De Fotobond Limburg organiseert jaarlijks een wedstrijd seriematig fotograferen voor alle amateurfotografen die lid zijn van de bond. Voor de wedstrijd kan één serie van vijf samenhangende foto’s die over één thema gaat worden ingezonden. De beste inzendingen worden genomineerd voor Foto Nationaal, een fotosalon met het beste seriematige fotowerk van de Nederlandse vrijetijdsfotografen. Foto's kunnen in de week van 26 t/m 30 maart a.s. worden afgegeven bij het Huis voor de Kunsten Limburg. De fotowedstrijd wordt georganiseerd door de Fotobond Limburg. Bekijk de voorwaarden etc. op de website van de Fotobond Limburg.  lees meer…
 • 07 februari 2018 Wetgeving biedt kansen voor kunstprofessionals
  Gemeenten hebben de afgelopen jaren veel extra verantwoordelijkheden gekregen op de beleidsterreinen zorg en participatie.…
  Gemeenten hebben de afgelopen jaren veel extra verantwoordelijkheden gekregen op de beleidsterreinen zorg en participatie. Deze verantwoordelijkheden zijn ondergebracht in een aantal recent in werking getreden wetten: Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), de Jeugd(zorg)wet en de Participatiewet. Hierdoor zijn er kansen ontstaan voor kunstprofessionals die gebruik zouden kunnen maken van budgetten van gemeenten voor het realiseren van kunstprojecten.

  Ondernemen met de jeugdwet?
  De Jeugdwet ondersteunt kinderen en ouders bij het opgroeien en opvoeden. Iedereen tot 18 jaar die tijdelijk of langer hulp nodig heeft, valt onder deze wet. Ook jeugdigen met psychische problemen, stoornissen of een lichte verstandelijke beperking.

  Ondernemen met de Wmo?
  Om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en zwaardere zorg uit te stellen, is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Onder deze wet vallen mensen die wel thuis kunnen wonen, maar het niet volledig zelfstandig kunnen wonen, zoals ouderen en verstandelijk gehandicapten.

  Ondernemen met de participatiewet?
  Met de Participatiewet wil de overheid mensen ondersteunen bij het vinden van werk. Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt niet lukt een baan te vinden valt onder deze wet.

    lees meer…
 • 07 februari 2018 Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo zoekt jong muzikaal talent uit de Euregio Maas-Rijn!
  Amikejo geeft groot Heiligdomsvaartconcert met Aachener Domchor en Domsingschule

  Limburgs Jeugd Symfonie Orkest…
  Amikejo geeft groot Heiligdomsvaartconcert met Aachener Domchor en Domsingschule

  Limburgs Jeugd Symfonie Orkest ‘Amikejo’, het grootste jeugd symfonieorkest van de Euregio, zoekt jonge
  muzikanten voor een speciaal concert op 1 juni 2018. Met zo’n 200 musici op het podium wordt muziek van
  filmcomponist Ennio Morricone uitgevoerd, de Messe in D-Dur van Carlo Otto Nicolai en de indrukwekkende
  ‘Orgelsymfonie’ van Camille Saint-Saëns. Een van de hoogtepunten van het concert is de presentatie van een
  nieuw Heiligdomsvaartlied, gecomponeerd door de Maastrichtse componist Frank Steijns. Bekende solisten
  als Marjon Lambriks en Frans Kokkelmans verlenen hun medewerking aan dit concert. Amikejo wordt voor dit
  concert aangevuld met maar liefst honderdzeventig jonge zangers en zangeressen van het Aachener Domchor
  en de Domsingschule Aachen.

  Strijkers, blazers en slagwerkers in de leeftijd 12-23 jaar kunnen zich voor dit project aanmelden, waarbij
  Amikejo onder de bezielende leiding staat van de Belgische dirigent Mark Prils.

  Wil jij ook meespelen, samen met meer dan 200 andere enthousiaste jeugdige muzikanten? Meld je dan aan
  via de website www.amikejo.nl (knop: aanmelden). Deelname is gratis.

  Het concert vindt plaats op 1 juni in de Sint-Lambertuskerk Maastricht, in het kader van de Heiligdomsvaart
  2018. Op zaterdag 23 juni 2018 wordt hetzelfde concert nogmaals uitgevoerd in Aken. De repetities vinden
  plaats in de periode vanaf maart tot en met juni 2018.

  Vereisten auditie
  Je speelniveau is minimaal gelijkwaardig aan het niveau van HAFA C (blazers/slagwerk), Graad C (strijkers)
  en je bent tussen de 12 en 23 jaar. Voor de auditie wordt je gevraagd een solowerk of deel solowerk naar eigen
  keuze voor te bereiden. De auditie zal plaats vinden op zondag 4 maart te Maastricht.

  Aanmelden
  Aanmelden voor de audities kan tot 1 maart 2018 via www.amikejo.nl (via knop ‘aanmelden’)


  lees meer…
 • 06 februari 2018 LBM zoekt voor het LBM Jeugdorkest een inspirerende en enthousiaste dirigent(e)
  Het LBM Jeugdorkest (ook wel Limburgs Jeugdorkest genoemd) is een projectorkest in harmoniebezetting met ca. 80-90…
  Het LBM Jeugdorkest (ook wel Limburgs Jeugdorkest genoemd) is een projectorkest in harmoniebezetting met ca. 80-90 muzikanten vanaf HaFa C-niveau en jonger dan 25 jaar. Het LBM Jeugdorkest repeteert enkele keren (5 tot 6 repetities) voorafgaand aan een concert.

  Wij verwachten van onze toekomstige dirigent(e) dat hij/zij:
  - in het bezit is van een diploma HaFaBra directie;
  - jonge muzikanten motiveert en inspireert;
  - educatieve, pedagogische en communicatieve vaardigheden (met name gericht op een jonge doelgroep) inzet;
  - inhoudelijke, muzikale kennis (o.a. repertoirekennis) heeft;
  - kennis heeft van het blaasmuziekveld in Limburg;
  - ervaring heeft en de bereidheid toont om innovatieve projecten op te zetten;
  - de programmering in samenspraak met de orkestcommissie en de verantwoordelijke LBM-bestuursleden oppakt .

  De dirigent(e) wordt aangesteld voor een periode van 3 jaar met een mogelijke eenmalige verlenging van 3 jaar. De selectiecommissie bestaat uit een vertegenwoordiging van het orkest en een vertegenwoordiging van het LBM bestuur. De selectiecommissie maakt een eerste selectie op basis van de ingestuurde sollicitatiebrieven, waarna de gesprekken met de geselecteerde kandidaten plaatsvinden. Het streven is om deze gesprekken op zaterdag 10 maart 2018 te laten plaatsvinden.

  U kunt uw sollicitatie inclusief motivatiebrief en CV per post of per mail tot 23 februari 2018 sturen naar:

  Limburgse Bond van Muziekgezelschappen
  Postbus 203
  6040 AE Roermond
  of via e-mail naar: Silvia Segers-Weusten, ssegers@hklimburg.nl

  Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter van de selectiecommissie:
  dhr. B. Nijs
  06-28203085
  bartnijs@ziggo.nl

    lees meer…
 • 06 februari 2018 Euregionaal Jeugdfilmfestival – Last call!
  Zaterdag 14 april a.s. vindt de 5de editie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF) plaats in Cultuurcentrum…
  Zaterdag 14 april a.s. vindt de 5de editie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF) plaats in Cultuurcentrum ‘Alter Schlachthof’ in Eupen (Belgïe). Het EJFF is hét filmfestival voor jonge filmmakers in de Euregio Maas-Rijn. Ben jij tussen de 10 en 19 jaar en maak je graag films? Stuur dan uiterlijk 15 februari a.s. jouw film in via www.ejff.eu. Deelname is gratis! Het thema van de film is vrij naar keuze. Alle genres zijn welkom. De film mag max. 10 minuten duren. Deelnemen aan het festival loont, want er zijn diverse (geld)prijzen te winnen in verschillende categorieën. De prijzen worden uitgereikt tijdens het festival. Die dag worden ook ingezonden films vertoond en vinden filmworkshops plaats. Check www.ejff.eu voor meer info.

  Het Euregionaal Jeugdfilmfestival is een initiatief van de Bleiberger Fabrik, Medienzentrum Eupen en het Huis voor de Kunsten Limburg.

    lees meer…
 • 06 februari 2018 Subsidieregeling Mediakunst- en Erfgoededucatie
  Voor projecten in het basisonderwijs

  Mediakunst en erfgoed zijn dichtbij en actueel. Kinderen worden omringd…
  Voor projecten in het basisonderwijs

  Mediakunst en erfgoed zijn dichtbij en actueel. Kinderen worden omringd door media en zijn dagelijks bezig met de nieuwste technologieën, film en fotografie. Erfgoed ligt letterlijk voor het oprapen in de omgeving van de kinderen. Toch zijn deze gebieden nog weinig zichtbaar in het cultuuronderwijs.

  Met de subsidieregeling Mediakunst- en Erfgoededucatie ondersteunt het Fonds voor Cultuurparticipatie projecten die als landelijk voorbeeld kunnen dienen voor hoe mediakunst- en erfgoededucatie in het basisonderwijs in de praktijk kunnen worden gebracht.

  Wat is mediakunsteducatie?
  Mediakunsteducatie is het leren over en door media als kunstzinnige uiting, zoals recentelijk ontwikkelde technologieën, informatietechnologie, film en fotografie, waarbij kritisch kijken, reflecteren en creatieve vaardigheden een belangrijke rol spelen.

  Wat is erfgoededucatie?
  Erfgoededucatie is het leren over en door de materiële en immateriële sporen uit het verleden. Kennis van het verleden zorgt ervoor dat je met een kritische blik betekenis kan geven aan verleden, heden en toekomst.

  Voor wie?
  Het project moet een samenwerking zijn tussen meerdere culturele instellingen en één of meerdere basisscholen. De subsidie wordt aangevraagd door een culturele instelling.

  Waarvoor?
  Voor een project op het gebied van mediakunst- of erfgoededucatie dat inzet op vernieuwing en verbetering van cultuureducatie.

  Wanneer?
  Er zijn twee aanvraagrondes. Aanvragen die in deze periode binnenkomen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.
  2018: 5 maart t/m 7 september
  2019: 14 januari t/m 6 september

  Hoeveel?
  € 26.000 tot € 80.000 euro per project.
  Als je subsidie ontvangt moet je minimaal hetzelfde bedrag zelf bijdragen.

     lees meer…
 • 01 februari 2018 Talent in Beeld februari 2018: Lotte Boonen
  Ons Talent in Beeld van februari is Lotte Boonen (Sittard, 2003). Lotte doet op het Bonnefanten College in Maastricht…

  Ons Talent in Beeld van februari is Lotte Boonen (Sittard, 2003). Lotte doet op het Bonnefanten College in Maastricht de havo in combinatie met de Opleiding Dans Maastricht én volgt vier keer per week les bij Slide Dans in Landgraaf en de dansschool van Stefano Giuliani in Lanaken. Ze is ook een van de vijf Limburgse talenten die dit jaar gevolgd worden voor het nieuwe programma Talent & Co. Dit tv-format werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Huis. Het bijzondere is dat het programma laat zien wat er komt kijken bij de ontwikkeling van talent.

  Lotte vindt vooral het bijbehorende coachingsprogramma heel aantrekkelijk. Lees het volledige interview met haar op www.hklimburg.nl/talent.

 • 01 februari 2018 Nieuw: gefuseerd Jeugdorkest Concilia
  Het binden en blijven boeien van jeugdleden is in deze tijd voor (muziek)verenigingen een steeds grotere opgave.…
  Het binden en blijven boeien van jeugdleden is in deze tijd voor (muziek)verenigingen een steeds grotere opgave. Een opgave die verenigingen noodzaken om, om zich heen te kijken en krachten te bundelen met zusterverenigingen.

  Jeugdfanfare Sint Cecilia uit Hunsel en jeugdfanfare Concordia uit Ittervoort zijn actief op zoek gegaan naar oplossingen en zijn al snel de samenwerking aangegaan onder de naam Concilia. Bijzonder is, dat de naam van het jeugdorkest door de jeugdleden zelf is bedacht én gekozen. De naam is een samenvoeging van de namen van de twee moederverenigingen en bovendien is Concilia Spaans voor ‘verzoening’. Er is bewust gekozen voor de term ‘jeugdorkest’ omdat iedere jeugdmuzikant, ongeacht harmonie- of fanfare-instrument, welkom is bij het orkest.

  Jeugdorkest Concilia staat onder leiding van Jan van Hamond. Repetities vinden plaats op zaterdagen tussen 17.00 en 18.15 uur in CC De Mortel, Leliestraat 2, Ittervoort. Contactpersoon van het orkest: Irma Parren-Verhaag via info@jeugdorkestconcilia.nl.

  lees meer…
 • 31 januari 2018 Schrijf mee aan Platbook 19 - 'Wie water en vuur’
  ‘Wie water en vuur’, dat is het thema voor Platbook 19. Een thema dat gaat over tegenstellingen en conflicten.…
  ‘Wie water en vuur’, dat is het thema voor Platbook 19. Een thema dat gaat over tegenstellingen en conflicten. De uitdrukking ‘als water en vuur’ betekent immers elkaar niet of moeilijk kunnen verdragen of: precies het tegenovergestelde zijn. Schrijvers worden uitgedaagd om rondom dit thema een verhaal, gedicht of column te schrijven in hun eigen Limburgse dialect en in te zenden voor Platbook 19. Deze bundel met Limburgstalige literaire teksten verschijnt rond mei 2018. Redacteur ditmaal is neerlandicus en schrijfster Octavie Wolters (Sint Odiliënberg, 1977). Zij debuteerde in 2016 met haar roman Voorland, waarmee ze werd genomineerd voor de Sjiek Literatuurprijs. Wolters maakt een selectie uit alle inzendingen voor Platbook 19 en verzorgt het voorwoord.

  Bijdragen voor Platbook 19 mogen niet meer dan 600 woorden bevatten en kunnen t/m 15 april aanstaande aangeleverd worden bij Uitgeverij TIC, de uitgever van Platbook, via paul@uitgeverijtic.nl.

  Schrijvers wiens werk wordt geselecteerd, ontvangen een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 19.

  lees meer…
 • 31 januari 2018 In oktober feestelijke heropening Papyruszaal Theater aan het Vrijthof
  Na ruim 26 jaren wordt de grote zaal van Theater aan het Vrijthof aankomende zomer verbouwd en in een compleet…
  Na ruim 26 jaren wordt de grote zaal van Theater aan het Vrijthof aankomende zomer verbouwd en in een compleet nieuw maatpak gestoken. Vanzelfsprekend gaat dit gevierd worden! Daarom wordt de Papyruszaal in oktober 2018 feestelijk heropend met de daarvoor speciaal geproduceerde voorstelling King Lear, een coproductie van Toneelgroep Maastricht, Theater aan het Vrijthof en Senf Theaterpartners. De hoofdrol in de klassieker van William Shakespeare wordt gespeeld door niemand minder dan Huub Stapel. De voorstellingen maken onderdeel uit van het openingsprogramma van Theater aan het Vrijthof.

  Huub Stapel is King Lear
  Na de alom geprezen voorstelling Pinkpop komt Huub Stapel najaar 2018 terug naar Maastricht als Koning Lear in een regie van Servé Hermans, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht. Nooit eerder in zijn imposante carrière speelde Huub Stapel een stuk van William Shakespeare, en daarmee heeft hij direct één van de mooiste rollen te pakken. Medio april wordt de hele cast bekend gemaakt.

    lees meer…
 • 31 januari 2018 Meld je aan voor Het Koninklijk Concertgebouw Concours
  Dit jaar vindt de 10e editie van Het Koninklijk Concertgebouw Concours plaats. Speel of zing je klassieke muziek,…
  Dit jaar vindt de 10e editie van Het Koninklijk Concertgebouw Concours plaats. Speel of zing je klassieke muziek, pop-, jazz- of wereldmuziek? Iedereen van 9 tot 14 jaar is welkom.

  Aanmelden
  Aanmelden kan tot en met zondag 1 april 2018. Uiterlijk 1 mei krijg je bericht of je geselecteerd bent voor de halve finale. Er is plek voor 12 deelnemers.
  Je doet mee door het insturen van een YouTube-filmpje en het invullen en opsturen van het inschrijfformulier. Ga voor meer informatie over inschrijven naar de website van het Koninklijk Concertgebouw.

  Jury
  Alle filmpjes worden bekeken door een onafhankelijke jury. Dit jaar zal de jury bestaan uit: Jan Willem de Vriend (voorzitter van de jury), Lisa Jacobs (violiste), Quirine Viersen (celliste), Raaf Hekkema (saxofonist) en Thomas Beijer (pianist/ componist).

  Prijzen
  Iedereen die geselecteerd wordt voor de finale krijgt een masterclass podiumpresentatie en concertkaarten voor een concert in Het Concertgebouw. En als je wint, dan mag je optreden in de Grote Zaal van Het Concertgebouw tijdens het Koninklijk Concertgebouw Concours gala op 24 juni 2018! Daarnaast win je een geldbedrag van €1000,- ten behoeve van je muzikale ontwikkeling en krijg je de enige echte Koninklijk Concertgebouw Concours Trofee.

  lees meer…
 • 29 januari 2018 Lancering Talent & Co
  L1 TV volgt jaar lang vijf jonge Limburgse talenten 

  In het gebouw van L1 in Maastricht zijn afgelopen zaterdagmiddag…
  L1 TV volgt jaar lang vijf jonge Limburgse talenten 

  In het gebouw van L1 in Maastricht zijn afgelopen zaterdagmiddag de vijf talenten gepresenteerd voor het nieuwe TV-programma Talent & Co, dat de regionale omroep van Limburg in november op de buis gaat brengen. Gedeputeerde de heer Ger Koopmans benadrukte tijdens de presentatie het belang van talentontwikkeling in Limburg. Naast de Provincie Limburg waren er vertegenwoordigers van de deelnemende Limburgse scholen, maar ook ondersteunende organisaties, zoals het Huis voor de Kunsten Limburg, Kunstbende, het muziekstimuleringsprogramma DOOR! en de Stichting FSI.

  De keuze welke talenten het komende jaar worden gevolgd, is gemaakt. Uiteindelijk waren er 20 geselecteerde kandidaten, maar er mogen maar vijf meedoen. Het gaat om Sino Schoonbrood (16 jaar) uit Simpelveld van het Grotius College (piano), Lotte Boonen (14 jaar) uit Born van het Bonnefanten College (Dans), Tijn Bosch (13 jaar) uit Genhout van Kunstbende (DJ), Pim Hesen (13 jaar) uit Broekhuizervorst van het Valuascollege (sopraansaxofoon) en Fabiënne van den Hombergh (16 jaar) van het Schöndeln Lyceum (dwarsfluit en zang). De kandidaten zijn voor het overgrote deel geworven, onder de in Limburg bestaande cultuurprofielscholen: scholen waarin kunst en cultuur nadrukkelijk op het lesrooster staan.

  L1 TV brengt vanaf eind november het programma op de buis. Het gaat over jong, ontluikend talent in Limburg. Talent & Co onderscheidt zich van andere bekende talentenprogramma’s vanwege de focus op de ontwikkeling van talenten. Het wordt een serie van zeven wekelijkse afleveringen. De laatste uitzending wordt opgenomen op 5 januari 2019 in het Parkstad Limburg Theater van Kerkrade. Daar kunnen de talenten zich tijdens een slotavond aan een live publiek presenteren.

  Over Talent & Co
  Het bijzondere aan Talent & Co is dat het TV-programma laat zien wat er komt kijken bij de ontwikkeling van ontluikend talent. Het is een weg met grote en kleine hobbels, beïnvloed door vele aspecten, zoals familie, school, docenten, sociale achtergrond, dan wel gewoon een kans krijgen. Een goede begeleiding is van essentieel belang. Zeker voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar.
  Talent & Co is geen talentenjacht. Wel bepaalt een jury welk talent zich in een jaar tijd het meest heeft ontwikkeld, hetgeen beloond wordt met een waarderingsprijs in de vorm van een coaching traject. Talent & Co is een tv-format van Paul Versteegen Productions uit Landgraaf, in nauwe samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg.

    lees meer…
 • 29 januari 2018 Willem Wolff Prijs 2018 voor kleine musea
  De afdeling Geschiedenis der Techniek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en de Stichting Historie…
  De afdeling Geschiedenis der Techniek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en de Stichting Historie der Techniek hebben samen met de familie Wolff in 2011 de Willem Wolff prijs ingesteld. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.000,- en een plaquette en dient ter ondersteuning en aanmoediging van kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis.

  De prijs is vernoemd naar de werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009), bij leven onder andere voorzitter van de directie van Akzo Nederland, president van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (1984-1989) en (mede-) oprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek (1988-1994). Onder het motto “Men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst” heeft hij de techniekgeschiedenis altijd een bijzonder warm hart toegedragen.

  In aanmerking voor de prijs komen kleinschalige, spraakmakende projecten en initiatieven op het gebied van techniekgeschiedenis. Deze moeten in elk geval voldoen aan de volgende criteria:
  • Het project of initiatief is tastbaar en/of resulteert in een concreet eindproduct. Het kan bijvoorbeeld gaan om de aankoop of restauratie van een museaal object, het behoud van technisch erfgoed, een tentoonstelling, een educatief programma of de uitgave van een boek.
  • Het moet gaan om een Nederlands project of initiatief.
  • Het project of initiatief betreft de geschiedenis van de techniek.
  • Het moet een financieel en praktisch haalbaar project zijn.
  • De Willem Wolff Prijs moet een wezenlijke bijdrage leveren aan het project.

  Meedoen
  Wilt u meedingen naar de Willem Wolff prijs 2018, dien dan uiterlijk 25 maart 2018 het bijgevoegde formulier en een voorstel voor de besteding van het prijzengeld in. Uw voorstel moet voorzien zijn van een (beknopte) begroting van het project, een dekkingsplan en een planning voor de uitvoering. Ook dient u aan te geven op welke wijze u de Willem Wolff Prijs wilt gebruiken om meer publiciteit voor uw project te genereren.

  Jury
  Een jury met vertegenwoordigers van de afdeling Geschiedenis der Techniek van het KIVI, de Stichting Historie der Techniek en de familie Wolff selecteert een winnaar uit de ingezonden voorstellen. De uitslag wordt eind april bekend gemaakt. De datum voor de prijsuitreiking wordt in overleg met de winnaar bepaald, hierbij wordt bij voorkeur aansluiting gezocht bij een al op de agenda staand evenement van de prijswinnaar.

  Willem Wolff Prijs
  In 2017 is de Willem Wolff Prijs toegekend aan het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen voor het digitaal registreren, restaureren, conserveren en tentoonstellen van de unieke collectie mijnlampen. Het project brengt een bijzonder onderdeel van het technisch erfgoed van de Nederlandse steenkoolmijnen in beeld. Eerdere winnaars zijn het Nederlands Steendrukmuseum, de Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius, de Stichting Oude Groninger Kerken, de stichting Hollands Glorie, het Industrieel Smalspoormuseum en het Nederlands IJzermuseum.

  Met vragen over de prijs kunt u terecht bij de Stichting Historie der Techniek, via sht@tue.nl of 040 2474641. Meer informatie kunt u vinden op www.histech.nl.


  lees meer…
 • 29 januari 2018 Eva Meijer wint Halewijnprijs 2017
  De winnaar van de Reinaerttrofee is We hadden liefde, we hadden wapens van Christine Otten…
  De winnaar van de Reinaerttrofee is We hadden liefde, we hadden wapens van Christine Otten

  Uit de genomineerden Murat Isik, Eva Meijer, David Nolens, Annel de Noré, Christine Otten en Chris de Stoop is Eva Meijer uitgeroepen als winnaar van de Halewijnprijs 2017. De Halewijnprijs wordt dit jaar voor de 31ste maal uitgereikt. Eerder werd de prijs gewonnen door auteurs als Tommy Wieringa, Arthur Japin, en Benny Lindelauf. De Reinaerttrofee 2017 voor Beste Boek namens de jongeren van Roermond gaat naar Christine Otten voor haar boek We hadden liefde, we hadden wapens.

  De jury van de Halewijnprijs heeft na intensief overleg unaniem besloten Eva Meijer als winnaar van de Halewijnprijs 2017 uit te roepen. Eva Meijer is volgens de jury een groot literair talent met een belangrijke boodschap. Zij weet in haar werk deze zaken op een overtuigend eigenzinnige manier te combineren. In een mooie natuurlijke schrijfstijl toont zij dat er een wereld te winnen valt, wanneer menselijke dieren oog krijgen voor communicatie van en met niet-menselijke dieren.

  De jongerenjury van de Reinaerttrofee heeft We hadden liefde, we hadden wapens van Christine Otten gekozen als Beste Boek. We hadden liefde, we hadden wapens vertelt het verhaal van een Afro-Amerikaans gezin dat in de jaren ’50 en ‘60 strijdt voor burgerrechten. Het verhaal neemt je mee naar een stuk geschiedenis dat volgens de jongeren onderbelicht blijft in het geschiedenisonderwijs en maakt de lezer bewust van wat racisme kan aanrichten. Het boek heeft de jongerenjury verward, maar vooral geboeid achtergelaten. Een verhaal dat volgens de jongerenjury verteld moet worden.

  De uitreiking van de Halewijnprijs zal plaatsvinden op 11 maart 2018 van 13.30 tot 16.00 uur in het Royal Theater in Roermond. Na de uitreiking van de prijzen zal auteur Tom Lanoye geïnterviewd worden. Tickets (inclusief één consumptie) zijn gratis voor leden van de Bibliotheek Bibliorura, niet-leden betalen €5. Tickets zijn tot uiterlijk 7 maart 2018 verkrijgbaar via info@bibliorura.nl o.v.v. adresgegevens en (voor leden) lenerpasnummer.


  lees meer…
 • 25 januari 2018 Financieringsvoorlichting | Get a Grant Event | Maastricht
  Organisatie: Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

  Zoek jij financiering voor je project…
  Organisatie: Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

  Zoek jij financiering voor je project of praktijk? Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseren gezamenlijk een voorlichtingsbijeenkomst over subsidiemogelijkheden voor (net afgestudeerde) kunstenaars en ontwerpers. Kom op donderdag 1 februari tussen 13.00 en 14.30 uur langs bij het Get a Grant Event op de Maastricht Academy of Fine Arts and Design.

  Het Get a Grant Event geeft een overzicht wat het Mondriaan Fonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie te bieden hebben voor jonge creatieve professionals. Medewerkers van beide fondsen vertellen over de subsidiemogelijkheden: wanneer kan je subsidie aanvragen, hoe gaat dit in z’n werk en waar moet je op letten? Beeldend kunstenaar Sanne Vaassen en modeontwerper en oprichter van Fashionclash Branko Popovic vertellen over hun ervaringen bij het indienen van een aanvraag en beantwoorden vragen uit het publiek. Aansluitend kun je tijdens de borrel specifieke vragen stellen aan de sprekers.

  Deze bijeenkomst is de eerste in een reeks van drie Get a Grant voorlichtingsbijeenkomsten die het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds dit jaar verspreid over het land organiseren.

  Het Mondriaan Fonds is het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het fonds biedt onder andere een scala aan bijdragemogelijkheden voor kunstenaars en bemiddelaars (curatoren en critici) op het gebied van talentontwikkeling en praktijkverdieping.

  Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het cultuurfonds voor architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke crossovers. Het fonds ondersteunt bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van ontwerpers, makers en culturele instellingen in de creatieve industrie. Naast projectsubsidies vanuit de diverse regelingen zoals Vormgeving en Digitale cultuur, stelt het fonds binnen de regeling Talentontwikkeling jaarlijks een werkbeurs beschikbaar aan zo’n 25 talentvolle jonge ontwerpers/makers voor hun artistieke en professionele ontwikkeling.

  Sprekers: Beeldend kunstenaar Sanne Vaassen en modeontwerper en oprichter van
  Fashionclash Branko Popovic, Carmen Muskee (Mondriaan Fonds), Anselm van Sintfiet (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie).
  Moderator: Valentijn Byvanck (directeur Marres)


  Datum: Donderdag 1 februari, 13.00 - 14.30 uur (borrel tot 15.00 uur) 
  Locatie: Maastricht Academy of Fine Arts and Design, Herdenkingsplein 12 (ruimte LS.052)
  Toegang: gratis, wel aanmelden, klik hier.
  Voertaal bijeenkomst: Engels

  lees meer…
 • 21 januari 2018 Frans Budé wint Sjiek Literatuurprijs
  Vandaag werd tijdens Festival Sjiek in de ECI Cultuurfabriek te Roermond voor de eerste keer de Sjiek Literatuurprijs…
  Vandaag werd tijdens Festival Sjiek in de ECI Cultuurfabriek te Roermond voor de eerste keer de Sjiek Literatuurprijs uitgereikt. Deze ging naar schrijver Frans Budé (Maastricht, 1945) voor zijn roman De dagen. Dit relaas over de onschuld van een kind en tevens de vermomde autobiografie van een gevestigd schrijver, verscheen in 2017 bij Uitgeverij Karaat. De jury, bestaande uit redacteur/auteur Daan Doesborgh, L1-cultuurredacteur Jolien Linssen en oud-streektaalfunctionaris Pierre Bakkes, prees de roman van Budé als subtiel en virtuoos.
   
  De dagen speelt zich af in de jaren ‘50 van de 20e eeuw. Allerlei kleine en grote gebeurtenissen komen voorbij: van het eerbiedig knielen op straat voor een priester die iemand de laatste sacramenten gaat toedienen tot het verplicht veranderen van lagere school. Pure nostalgie? Vooral: puur genot van de dichterlijke wijze waarop de beschrijvingen worden gegeven,” aldus de jury.
   
  Zes nominaties
  De Sjiek Literatuurprijs is bedoeld voor de beste roman van een Nederlandse auteur waarin Limburg op enige wijze wordt gerepresenteerd. Voor de longlist werden 18 recent verschenen boeken ingezonden. Daarvan bleven er op de shortlist zes over: Grond van Wil Boesten,De dagen van Frans Budé, De sjamaan van Sevilla van Govert Derix, De opname van Willem Kurstjens,De verdwenen stad van Ton van Reen en Voorland van Octavie Wolters. Al deze auteurs droegen voor tijdens Festival Sjiek.
   
  De door Frans Budé gewonnen Sjiek Literatuurprijs 2018 bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,-. Hiervan is € 1.000,- gereserveerd als vergoeding voor enkele optredens van Budé op Limburgse middelbare scholen. Dit om de plaats van Limburgse literatuur in de klassen te vergroten.

  Taal- en Letterenplatform Limburg
  De Sjiek Literatuurprijs en het tweetalige Festival Sjiek (met muziek, theater, literatuur en film in zowel het Nederlands als het Limburgs), werden georganiseerd door het Taal- en Letterenplatform Limburg (TaLeP). TaLeP heeft ervoor gekozen te starten met een prijs voor Nederlandstalig literair werk; het plan is om in 2019 Limburgstalig literair werk voor de prijs in aanmerking te laten komen.
   
  TaLeP wordt gevormd door de Commissie Literatuurgeschiedenis LGOG, Cubiss Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Letterkundig Centrum Limburg, Stichting LiLiLi, Raod veur ’t Limburgs, Universiteit Maastricht, Veldeke Limburg en Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde. Het festival en de literatuurprijs werden financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en de gemeente Roermond.
   
  Kijk op www.festivalsjiek.nl voor foto’s van het festival.
 • 19 januari 2018 Doe mee aan Lang Leve de Muziek Wedstrijd
  Wil jij met je klas ook meedoen aan de Lang Leve de Muziek Wedstrijd voor basisscholen? Voor de groepen 6 en 7…
  Wil jij met je klas ook meedoen aan de Lang Leve de Muziek Wedstrijd voor basisscholen? Voor de groepen 6 en 7 is het t/m 28 februari mogelijk zich in te schrijven. Wie weet staat jouw klas wel in december op podium tijdens het Kerst MuziekGala 2018!
   
  Inschrijven
  Om mee te doen met de Wedstrijd maak je met je hele klas een muzikale act. Deze act mogen jullie helemaal zelf bedenken met een liedje naar keuze. Maak er een leuk filmpje van (maximaal 1,5 minuut) en stuur hem in via je schoolaccount op deze website. Dit is je auditie voor de wedstrijd. Aanmelden kan tot en met 28 februari 2018 dus ga snel aan de slag!
   
  Wat kun je verwachten als jouw klas zich aanmeldt?
  • Auditie: Je doet auditie in een theater in Nederland. Waar dit precies is, hoor je wanneer je geselecteerd bent. Tijdens de auditie voer je jouw lied met de klas uit, er is slechts één mogelijkheid om dit te doen.
  • Videoclip: Wanneer je geselecteerd bent na de audities, wordt er een audio-opname gemaakt van het nummer waar ook de videoclip mee opgenomen wordt. Deze audio opname zal plaatsvinden op een locatie in de provincie. Na de audio-opname wordt een videoclip opgenomen. Dit zal in de buurt van de school plaatsvinden.
  • Vliegende brigadier: Om tot een goed resultaat te komen, krijgt jouw klas hulp van een zogenaamde vliegende brigadier. Dit is een extra hulp voor de groeps- of vakleerkracht en samen met de vliegende brigadier perfectioneren jullie je act.
  • Studiodag: De opnames vinden plaats in studio Cé in Almere. Jullie zijn zo’n vier uur in de studio. Afgelopen jaar zijn de opnames overdag doordeweeks opgenomen.

  lees meer…
 • 18 januari 2018 LBT: Cursus Dirigent SMP- sector
  In 2018 start de LBT met een nieuwe cursus Dirigent SMP-sector met één van de volgende specialisaties:…
  In 2018 start de LBT met een nieuwe cursus Dirigent SMP-sector met één van de volgende specialisaties:
  • Directie Slagwerkorkest Gestemd
  • Directie Slagwerkorkest On-gestemd
  • Directie Fluitorkest
  • Directie Trompetterkorps (signaalinstrumenten)

  Cursus
  • De cursus wordt modulair aangeboden, zodat tussentijds diverse onderdelen kunnen worden afgesloten. Er zullen tussentijdse toetsen worden afgenomen en aan het einde van het eerste cursusjaar zal door de docenten een bindend advies worden gegeven over al dan niet voortzetten van de cursus. 
  • De structurele lessen zijn klassikaal en duren gemiddeld twee uur per week en vinden plaats op zaterdagochtend van 9.15 – 11.45 uur bij Muziekcentrale Adams te Ittervoort
  • Er wordt uitgegaan van een cursusduur van twee jaar, met 30 structurele lessen per jaar. Hierbij wordt theorie en praktijk afgewisseld. Tijdens de praktijk vormen de cursisten zelf een slagwerkgroep. Voor cursisten die een andere specialisatie hebben, wordt aanvullend individueel maatwerk geleverd
  • Een aantal keren per jaar zal een extra “practicum” plaatsvinden, waarbij de mogelijkheid wordt geboden om te werken met een uitgebreide slagwerkgroep.
  • Er wordt gewerkt met twee docenten. Dit zijn Etienne Houben en Rico Stevens. Gedurende de cursus worden diverse workshops gegeven door gastdocenten met een relevante specialisatie. Een stage is ook onderdeel van de opleiding. 

  Het doel
  Het doel van de cursus is om ambitieuze, gemotiveerde (amateur-) musici op te leiden om muzikaal inhoudelijk leiding te geven aan een slagwerkorkest, fluitorkest of trompetterkorps (signaalinstrumenten). De cursus is er op gericht dat de deelnemer voortbouwt op reeds eerder verworven vaardigheden, deze op een hoger niveau ontwikkelt en nieuwe elementen toevoegt. 

  Toelating
  • Kandidaten moeten minimaal in het bezit zijn van een landelijk erkend C- diploma voor het hoofdinstrument.(Bij het C- diploma kleine trom moet de kandidaat wel kennis hebben van de C- theorie voor mallets of blazers). 
  • De kandidaat krijgt een intake gesprek. Hier zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:
    De motivatie om deel te nemen aan de cursus, Ervaring,Toekomstbeeld, De 2-, 3- en 4 slag takteren

  Indien de kandidaat niet in het bezit is van het C- diploma zullen ook de volgende onderdelen tijdens de intake aan de orde komen: Praktische beheersing van het hoofdinstrument, Theoretische kennis.

  Voorop staat dat de deelnemer een passie voor muziek heeft en dit graag wil (leren) overbrengen op anderen.

  • Kandidaten met een relevante afgeronde Conservatoriumopleiding / Conservatoriumstudenten kunnen vrijstelling krijgen voor een aantal modules.

  Kosten
  De kosten voor deze cursus bedragen €500,- per cursist per jaar.

  Aanmelden
  Het intake gesprek is gratis en zal plaatsvinden op zaterdag 3 maart 2018. Aanmelden voor het intakegesprek kan via het online aanmeldformulier tot 15 februari 2018.

  Nog vragen?
  Heb je nog vragen stuur dan een mail naar Rob Janssen rjanssen@hklimburg.nl of bel 0475-399 285.  lees meer…
 • 18 januari 2018 Denktank- symposium: ‘De kunst van integreren’ – Gemeente Weert
  De gemeente Weert organiseert op 31 januari het symposium ‘De kunst van integreren’. Kunst en cultuur kunnen…
  De gemeente Weert organiseert op 31 januari het symposium ‘De kunst van integreren’. Kunst en cultuur kunnen een belangrijke rol spelen bij integratie van statushouders en andere nieuwkomers. Op deze dag wordt gesproken over de mogelijkheden en kansen, maar ook over de twijfels en dilemma’s die het werken aan de ‘kunst’ van integratie met zich meebrengen. Het symposium wordt gehouden op woensdag 31 januari van 12.00 tot 17.30 uur in het Munttheater en Rick in Weert.

  Onlangs werd Weert in de media ‘een landelijk voorbeeld’ genoemd vanwege de integrale aanpak bij het integreren van statushouders. Integratieactiviteiten zoals het leren van taal en de zoektocht naar werk vinden in Weert niet na elkaar, maar gelijktijdig plaats. Integreren doen mensen op alle leefgebieden, bijvoorbeeld op het gebied van taal, werk, sport en gezondheid. Maar ook kunst en cultuur kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.

  Kunstprojecten
  In Nederland is al een heel aantal kunstprojecten ontstaan, waarin vluchtelingen/ statushouders en Nederlanders samenwerken. Deze landelijke voorbeelden komen tijdens het symposium aan bod, maar ook projecten uit de regio verdienen hier een podium. Onder andere Weerter kunstenares Yvonne Schroeten en Jan van Dongen, werkzaam bij Rick, vertellen over hun ervaringen. Bekende componist en meesterverbinder Merlijn Twaalfhoven is dagvoorzitter op woensdag 31 januari. Hij vertelt uit ervaring: “Met idealisme, passie en energie werken mensen aan de ‘kunst’ van integreren, maar er rijzen ook vaak twijfels en dilemma’s.” Tijdens deze middag wordt gebrainstormd in verschillende workshops. Iedereen kijkt door zijn eigen bril, gekleurd door zijn eigen (beroeps-)ervaring. Een smeltkroes van genodigden – van mensen uit de creatieve sector tot COA-medewerkers, statushouders en asielzoekers, docenten en politici - vormt op 31 januari één grote denktank.

  Dialoog tussen culturen
  Dagvoorzitter Merlijn Twaalfhoven is een bekende componist en meesterverbinder in de muziek. In 2011 ontving hij de UNESCO-award voor zijn verbindende projecten in het Midden-Oosten, waarin kunst een prachtige dialoog start tussen verschillende culturen. Merlijn laat mensen elkaar ontmoeten via muziek. Op 31 januari brengt hij zijn kunstenaarscollectief, The Turn Club mee. Een collectief dat ervaring heeft in het werken met mensen uit verschillende culturen. Zij richten zich op het scheppen van nieuwe verbintenissen, bijvoorbeeld tussen kunstenaars, andere professionals, burgers en overheid. The Turn Club begeleidt de presentaties, workshops en brainstormsessies.

  Programma
  Tussen 12.00 en 13.00 uur is er inloop en lunch (ingang Munttheater, Collegeplein 3).
  Daarna worden diverse landelijke en regionale initiatieven gepresenteerd in de concertzaal bij RICK. Dat zijn o.a. Bright Richards (Liberia, New Dutch Connections), Achref Adhadhi (Tunesië, kindertheater), Lucas Dols (NL, Sounds of Change), Yvonne Schroeten (NL, Art-Shock, Dear Stranger) en Jan van Dongen (NL, RICK, diverse projecten). Vervolgens zijn er workshops en brainstormsessies. Om 17.00 uur wordt het symposium muzikaal afgesloten en is er een borrel.

  Datum: woensdag 31 januari, 12.00 – 17.00 uur
  Locatie: RICK en Munttheater
  Aanmelden: via creatievemeet-up@weert.nl.

  lees meer…
 • 18 januari 2018 Presentatie 13e kunstposter Vastelaovend in Limburg
  Ook benieuwd naar de nieuwe provinciale carnavalsposter? Op dinsdag 23 januari wordt het ontwerp voor de nieuwe…
  Ook benieuwd naar de nieuwe provinciale carnavalsposter? Op dinsdag 23 januari wordt het ontwerp voor de nieuwe poster onthuld. Het is al weer de dertiende in rij. Maar welke Limburgse kunstenaar heeft ‘m dit jaar gemaakt? Dat is de grote vraag, maar dat blijft vooralsnog geheim.

  Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans onthult het nieuwe kunstwerk op dinsdag 23 januari en dan weten we meteen ook wie de kunstenaar is. Dan zijn ook 100.000 in groot posterformaat van 50x70 centimeter gedrukt. De verspreiding van die posters vindt als vanouds plaats via de uitgiftepunten van Dagblad de Limburger en in het Gouvernement in Maastricht op vertoon van een speciale bon uit de Limburgse krant. Naar verluidt wordt het wederom een prachtig exemplaar, een collectors item.

  De jaarlijks provinciale carnavalsposter is een initiatief van de Sjeng Kraft Kompenei, Dagblad de Limburger en de Provincie Limburg. Voor wie alle voorafgaande carnavalsposters nog eens wil zien is er goed nieuws. De originele ontwerpen van deze posters zijn op dit moment tot en met 8 februari te bewonderen in een tijdelijke locatie van het Museum van Bommel van Dam in de Nieuwstraat 40 in Venlo. (www.vanbommelvandam.nl) De toegang tot de expositie is gratis.

  lees meer…
 • 17 januari 2018 Ontdek het Hertogdom Gelre in Roermond
  Vier kerken, één verhaal

  Ontdek het hertogdom Gelre in Arnhem, Nijmegen, Zutphen en Roermond. Ga mee op reis…
  Vier kerken, één verhaal

  Ontdek het hertogdom Gelre in Arnhem, Nijmegen, Zutphen en Roermond. Ga mee op reis naar het verdwenen Hertogdom Gelre! Ongeveer zeshonderd jaar geleden was Gelderland een hertogdom: een zelfstandig land met eigen hoofdsteden, eigen vorsten en eigen kleuren. Het was één van de belangrijkste landen van West-Europa. Het hertogdom bestond uit vier kwartieren. Nijmegen, Zutphen, Arnhem en Roermond waren de hoofdsteden. Grote delen van de huidige provincie Limburg waren een onderdeel van het Hertogdom Gelre. Ook een stuk van Duitsland behoorde tot het hertogdom, daar kwamen de Gelderse vorsten vandaan.

  Tijdens het erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland zetten de Eusbebiuskerk in Arnhem, de Stevenskerk in Nijmegen, de Walburgiskerk in Zutphen en de Munsterkerk in Roermond hun deuren open om de geschiedenis van het Hertogdom Gelre te delen met hun bezoekers. Aan de hand van een korte film, een grote kijkkaart en een wandelroute door de kerk kunnen bezoekers ontdekken welke sporen van het Hertogdom Gelre ook nu nog zichtbaar zijn in de kerken.

  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 18 maart 2018 09:00 - 18:00samenwerkings activiteit LBT: Limburgse Kampioenschappen voor solisten en kleine ensembles
  Op zondag 18 maart worden de Limburgse Kampioenschappen voor solisten en kleine ensembles gehouden in 't Gemeinschapshoes…
  Op zondag 18 maart worden de Limburgse Kampioenschappen voor solisten en kleine ensembles gehouden in 't Gemeinschapshoes te Schimmert.

  Maar liefst 102 optredens in diverse secties en divisies worden beoordeeld door een deskundig juryteam, bestaande uit Team A: André Willems en Rob Janssen en Team B: Henk Mennens en Maarten Rongen.
  Om 9.30 uur starten de optredens in de jeugd divisie en de laatste optredens voor de prijsuitreiking zijn gepland omstreeks 18.00 uur.

  De Limburgse Kampioenschappen zijn tevens de voorronde voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap op 16 juni te Berlicum.
   
  Datum: zondag 18 maart 2018, 9.00 - 18.00 uur
  Locatie: 't Gemeinschapshoes, Schimmert


  Lees meer
 • 24 maart 2018 09:00 - 17:00samenwerkings activiteit (Cine)LOVA Filmcursus – Vormgeven met de camera
  De derde cursus van het (Cine)LOVA filmcursusaanbod 2017-2018 en de doorlopende leerlijn is de cursus ‘Vormgeven…
  De derde cursus van het (Cine)LOVA filmcursusaanbod 2017-2018 en de doorlopende leerlijn is de cursus ‘Vormgeven met de camera’. Deze cursus wordt verzorgd door Hay Joosten en Ton Polman. De cursus bestaat uit twee delen: een technisch deel over het gebruik van de camera en een ‘talig’ deel waarbij de nadruk ligt op het vormgeven met de camera. Tijdens de cursus wordt aan de hand van demonstraties in het algemeen iets vertelt over het gebruik van de filmcamera. Ook wordt ingegaan op technische vragen van cursisten. In het tweede deel van de workshop wordt aan de hand van kijkfragmenten en praktijkvoorbeelden getoond hoe je beelden op een creatieve manier kunt vormgeven om bijv. een bepaalde sfeer te creëren.

  De cursus ‘Vormgeven met de camera’ vindt plaats op zaterdag 24 maart a.s. van 09.00-17.00 uur bij Zalen- en congrescentrum De Spil (Suikerdoossingel 55) in Maasbracht.

  Wil je deelnemen aan de cursus ‘Vormgeven met de camera’? Meld je dan vóór 10 februari a.s. door een mail te sturen naar cinelova@gmail.com. LET OP! Personen die zich reeds in het najaar van 2017 hebben (voor)aangemeld voor deze deelcursus hebben voorrang. Vol=Vol.

  De kosten van de cursus ‘Vormgeven met de camera’ bedragen € 25 voor leden van (Cine)LOVA en € 30 voor niet-leden. Deze prijzen zijn inclusief lunch. Informatie over de betaalwijze ontvang je zodra jouw deelname door CineLOVA is bevestigd. Kijk voor meer info op www.cinelova.nl
 • 25 maart 2018 13:00 - 18:00samenwerkings activiteit Toneelhuis LFA: Brokstukken – Eenakter Festival
  Op zondag 25 maart 2018 vonkt de liefde voor toneel in de ECI Cultuurfabriek er vanaf!
  Alweer de 9e editie van…
  Op zondag 25 maart 2018 vonkt de liefde voor toneel in de ECI Cultuurfabriek er vanaf!
  Alweer de 9e editie van het Eenakterfestival Brokstukken. Een bijzonder en uniek toneelevenement dat wij jaarlijks zien groeien in kwaliteit, diversiteit en publiek.

  Van kluchtige komedies tot tranentrekkende tragedies; alles kan en mag op de planken gebracht worden tijdens het festival. Naast het genot van toneel uit onze provincie tevens biedt Brokstukken een bijzondere gelegenheid om theaterminnend Limburg te ontmoeten. Om te netwerken, bij te praten en ideeën op te doen voor samenwerking en toekomstige plannen. Mooi toch!

  Deelnemers:
  Toneelvereniging Crescendo (Ysselsteyn)
  Speelgroep Gelre (Roermond)
  A-Zuur (Venlo)
  Duo Amigos del Theatro (Heerlen)
  Toneelvereniging Juliana (Einighausen)
  Toneelgroep Habbekrats (Maasbree)
  Toneelgroep Ambras (Landgraaf)
  Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
  Studententoneelvereniging Alles is Drama (Maastricht)
  Dames&Heren - een ander theatergezelschap (Schimmert)
  Theatergroep Stella Duce (Venlo)
  Gerda Schattorjé (Baarlo)

  Datum: zondag 25 maart 2018, 13.00 – 18.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Tickets: €12,50, via de website van ECI Cultuurfabriek


  Lees meer
 • 27 maart 2018 20:00 - 22:00samenwerkings activiteit Toneelhuis LFA: Kenniskring Multidisciplinaire Theaterprojecten
  Grootse plannen vragen altijd om een grootse aanpak! Maar hoe pak je nou een theaterproject aan dat in aard en…
  Grootse plannen vragen altijd om een grootse aanpak! Maar hoe pak je nou een theaterproject aan dat in aard en omvang duidelijk groter is en verder gaat dan je andere theaterprojecten? Waar moet je rekening mee houden? Hoe zet je de productie organisatorisch op poten? Toneelhuis LFA krijgt het laatste seizoen steeds meer vragen van toneelgezelschappen en –makers die graag hun grenzen verleggen. Tegelijkertijd merken we dat er diverse toneelgezelschappen en regisseurs zijn die door jarenlange ervaring wel raad weten met dit soort projecten.

  Op dinsdag 27 maart 2018 vindt voor het eerste editie van de Kenniskring #1 Multidisciplinaire theaterprojecten plaats. Het doel van deze avond is het bij elkaar brengen van interesse en ervaring. Toneelhuis LFA nodigt eenieder uit die bezig is met het ontwikkelen en/of uitvoeren van omvangrijk theaterproject maar juist óók degenen die veel ervaring hebben. Ontmoeting en uitwisseling van contacten en kennis staan centraal. Eveneens presenteren we een interessante spreker die veel ervaring heeft op dit gebied.

  Datum: Dinsdag 27 maart 2018, 20.00-22.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Aanmelden via info@toneelhuislfa.nl vóór vrijdag 23 maart 2018.


  Lees meer
 • 09 april 2018 09:00 - 13:00 Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg: Workshop ‘Podiumpresentatie voor musici’
  Als uitvoerend musicus sta je tijdens een concert of presentatie behoorlijk in de kijker bij je publiek. Het oog…
  Als uitvoerend musicus sta je tijdens een concert of presentatie behoorlijk in de kijker bij je publiek. Het oog van het publiek wil wel wat te zien hebben. Sterker nog: een interessante opstelling, een boeiende inleiding en een goed vormgegeven afsluiting kunnen de ervaring voor het publiek sterker maken en de kwaliteit van het geheel vergroten.

  Workshop ‘Podiumpresentatie voor musici’
  In de workshop ‘Podiumpresentatie voor musici’ leer je over het effect van lichaamshouding, lichaamstaal en lichaamsbeweging op het podium. Het gaat dan om opkomen, een positie innemen, applaus in ontvangst nemen en afgaan. Door oefeningen en observaties worden deelnemers bewust van hun houding en positie. Door training kan men gerichter, sterker en creatiever op een podium opereren en kan men beter omgaan met eventueel aanwezige podiumangst.

  Docent Dönci Bánki
  Dönci is geschoold op een mimeopleiding als fysiek acteur. Zijn aandacht gaat uit naar het beeld dat door het lichaam en de beweging daarvan geschapen wordt, solo, of in combinatie met anderen. Naast acteur en regisseur is Dönci actief als docent in PO, MBO en de amateursector.

  Workshop ‘Podiumpresentatie voor musici’, voor muziekdocenten die tips en training willen voor het vormgeven van eigen muziekpresentaties
  Datum: 9 april 2018, 9.00 - 13.00 uur
  Wat: 1 ochtend vol tips en training
  Locatie: centrale locatie n.a.v. de inschrijvingen
  Prijs: €95,-
  Aanmelden: vóór 1 maart, via maria.hermans@maastricht.nl, ook voor particulieren.


  Lees meer
 • 14 april 2018 12:00 - 20:00eigen activiteit 5. Euregionaal Jeugdfilmfestival
  Zaterdag 14 april 2018 vindt de 5de editie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF) plaats in Alter Schlachthof…
  Zaterdag 14 april 2018 vindt de 5de editie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF) plaats in Alter Schlachthof in Eupen (Belgïe). Het EJFF is een tweejaarlijks filmfestival voor jongeren in de leeftijd van 10-19 jaar die afkomstig zijn uit de Euregio Maas-Rijn en in hun vrije tijd of in school- of studieverband films maken. De eerste editie van het festival vond plaats in 2009. In de tussentijd is het festival uitgegroeid tot hét filmevent voor jonge filmmakers.

  Doel van het festival is om jonge, enthousiaste filmmakers en -liefhebbers samen te brengen en de kans te geven om hun films te tonen aan een groot, internationaal publiek. In de periode tussen twee festivals in worden jonge filmmakers begeleid bij het maken van een nieuwe filmproductie. Ook kunnen zij in die periode deelnemen aan filmworkshops en coachingstrajecten. Voorafgaand aan het festival kunnen de jongeren deelnemen aan de filmwedstijd en hun filmproductie inzenden. Alle inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit filmprofessionals. Het Euregionaal Jeugdfilmfestival vindt telkens plaats op een andere locatie in de Euregio Maas-Rijn.

  Jongeren (individuen en groepen) tussen de 10 en 19 jaar kunnen t/m 15 februari 2018 een korte film inzenden via www.ejff.eu. Het thema is vrij naar keuze. Alle genres zijn welkom. De film mag max. 10 minuten duren.

  Deelnemen aan het festival loont, want er zijn diverse (geld)prijzen te winnen in verschillende categorieën. De prijzen worden uitgereikt tijdens het festival op 14 april a.s. tijdens een feestelijke prijsuitreiking. Tijdens het festival worden niet alleen prijzen uitgereikt, maar worden ook diverse ingezonden films vertoond en kunnen jongeren deelnemen aan workshops (o.a. grimeren, green screen,) en filmstunts van het Duitse filmstuntbedrijf Action Concept (o.a. bekend van Alarm für Cobra 11) bekijken. Het programma van het festival wordt t.z.t. bekendgemaakt op www.ejff.eu.

  Het Euregionaal Jeugdfilmfestival is een initiatief van en wordt georganiseerd door de Bleiberger Fabrik (Aken), Medienzentrum (Eupen) en het Huis voor de Kunsten Limburg (Roermond).
 • 15 april 2018 09:00 - 20:00samenwerkings activiteit Limburgse Filmdag - hét amateurfilmfestival van Limburg
  Filmliefhebbers die de nieuwste speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers willen zien,…
  Filmliefhebbers die de nieuwste speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers willen zien, kunnen jaarlijks hun hart ophalen tijdens de Limburgse Filmdag. In 2018 vindt het jaarlijkse amateurfilmfestival van Limburg plaats op zondag 15 april in Filmhuis De Domijnen in Sittard. Tijdens het filmfestival wordt weer een breed scala aan Limburgse amateurfilms vertoond en worden prijzen uitgereikt voor de meest bijzondere productie, scenario, filmmuziek, etc. en uitmuntende acteerprestaties. Het programma van het festival wordt t.z.t. bekendgemaakt op www.cinelova.nl/limburgsefilmdag

  Jaarlijks krijgen amateurfilmers in Limburg de kans om één of meerdere recente filmproducties in te zenden voor de Limburgse Filmdag. Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. De films met de beste beoordelingen worden geprogrammeerd voor het festival. De organisatie van de Limburgse Filmdag is in handen van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). De LOVA wordt daarbij ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg.
 • 15 april 2018 16:00 - 17:00 Stichting Chrisjteijn presenteert: Jan, Arno en de klarinet
  Zeer geregeld komt de es-klarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam (KCO), Eijsdenaar…
  Zeer geregeld komt de es-klarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam (KCO), Eijsdenaar
  Arno Piters, met een aantal van zijn masterclassstudenten uit Amsterdam een concert geven bij Chrisjteijn in Eijsden. En dus ook in onze 14e jaargang geeft hij acte-de-présence. Dit keer, net als in 2015, brengt hij Jan Cober, zijn vroegere leermeester, mee. Wie het concert in januari van dat jaar heeft meegemaakt, weet welke impact het optreden van de twee grootmeesters toen had. Dat zij ook hun studenten tot grote muzikale hoogte wisten te brengen, was geen geringe bijzaak. Alles bij elkaar een magisch concert.

  Ook dit jaar komen de twee coryfeeën naar Eijsden en zullen zij ongetwijfeld een prachtig programma
  voorschotelen. Zoals gebruikelijk bij kunstenaars doet Arno, als leider van de groep, een beetje geheimzinnig
  over het uit te voeren programma. De vorige keren heeft het publiek kunnen genieten van werken van Bach, Mozart, Rossini, Messiaen en vele andere beroemde componisten. Even verrassend zal zijn keuze zijn van de
  studenten die het concert mede gestalte zullen geven. Jongelui uit vele landen van Europa hebben hier al
  geconcerteerd: uit Nederland, Italië, Spanje, Portugal en Hongarije, om er maar een paar te noemen.

  Datum: zondag 15 april 2018, 16.00 uur
  Locatie: Kapel Ursulinenconvent, Eijsden
  Toegang: €10,-  Lees meer
 • 24 juni 2018 11:00 - 16:00samenwerkings activiteit LBT: Euregioparade 2018 Venray
  De LBT en Vlamo organiseren de 7e editie van de Euregioparade in op zondag 24 juni 2018. Dit muzikaal evenement…
  De LBT en Vlamo organiseren de 7e editie van de Euregioparade in op zondag 24 juni 2018. Dit muzikaal evenement zal door de straten en op de pleinen van Venray plaatsvinden. De opzet is een Streetparade met korpsen uit Nederlands- en Belgisch Limburg, korpsen uit Nord-Rhein Westfalen (Duitsland) en korpsen uit de Ost-Kantons (België).
  Ook zullen er op een 8-tal pleinen mogelijkheden zijn om concerten te houden voor onze lidkorpsen, zowel voor drumbands, ritmische- melodische percussie ensembles, majorette- en twirlgroepen, evenals harmonieën, fanfares, brassbands, accordeonensembles en schutterijen.

  Meedoen?
  Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk 1 mei 2018.
  Download de uitnodiging en het inschrijfformulier hier.

  Datum: zondag 24 juni 2018
  Locatie: Venray


  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
14-03-2018 11:55,

Lumière Cinema Restaurant Café zoekt Coördinator Filmeducatie & Mediawijsheid

Voor de doorontwikkeling van het educatiebeleid zoekt Lumière Cinema Restaurant Café per 1 mei 2018… Voor de doorontwikkeling van het educatiebeleid zoekt Lumière Cinema Restaurant Café per 1 mei 2018 een: Coördinator Filmeducatie & Mediawijsheid, 16 uur/ week.

Lumière bouwt de komende jaren aan een nieuw educatiebeleid, waarin een brug wordt geslagen tussen filmeducatie en mediawijsheid. Als coördinator Filmeducatie & Mediawijsheid ben je de spin in het web die dit beleid op een projectmatige manier mee vormgeeft en uitvoert. Je werkt hiervoor nauw samen met de artistiek directeur.

Functieomschrijving
Als Coördinator Filmeducatie & Mediawijsheid ben je verantwoordelijk voor:
• Actief onderhouden en verder uitbouwen van het bestaande netwerk binnen het onderwijs.
• Bedenken en initiëren van educatieve filmactiviteiten - zowel actief als receptief - op maat van leerlingen uit zowel primair als voortgezet onderwijs.
• Bedenken en initiëren van pilotactiviteiten op het gebied van media-educatie.
• Programmeren en organiseren van schoolvoorstellingen.
• Schrijven van subsidieaanvragen in samenwerking met de artistiek directeur.
• Vertegenwoordigen van Lumière bij het landelijke overleg van educatieve medewerkers.
• Assisteren bij de reguliere programmering van kinderfilms en festivals. Waar nodig ben je betrokken bij de uitvoerende organisatie van deze activiteiten.

Jouw profiel:
• Je hebt een relevante HBO- of WO-opleiding gevolgd.
• Je hebt een brede interesse voor alles wat met film te maken heeft.
• Je hebt kennis van zowel filmeducatie als nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid.
• Je beschikt over een vlotte pen en bent in staat om een bijdrage te leveren aan zowel educatief materiaal als aanvragen voor projectsubsidies.
• Je bent een goede netwerker.
• Je bent flexibel inzetbaar.
• Beschik je over lesbevoegdheid dan is dit een pre.
• Je kunt zeer zelfstandig werken, bent initiatiefrijk en beschikt over een gezonde dosis humor.

Wij bieden:
Een spannende baan met toekomstperspectief.
Een jaarcontract voor 16 uur per week, met uitzicht op verlenging en uitbreiding van uren. Een stimulerende werkomgeving met een jong, bevlogen en professioneel team.
Salariëring conform landelijke richtlijnen bezoldiging filmtheaters (er is momenteel geen geldende CAO) en aanmelding bij pensioenfonds PNO media).

Zie voor meer informatie over Lumière Cinema Restaurant Café: www.lumiere.nl.

Interesse?
Mail je sollicitatie vóór maandag 9 april 2018 onder vermelding van 'sollicitatie Coördinator Filmeducatie & Mediawijsheid' ter attentie van Nico Haenen naar nico.haenen@ lumiere.nl. De sollicitatiegesprekken worden gehouden in week 15 en 16. Voor meer informatie kun je contact opnemen met David Deprez via david.deprez@lumiere.nl.Lees meer…
02-03-2018 12:28,

Dansstudio Martine uit Well is op korte termijn op zoek naar een dansdocent voor vervanging van:

Twee balletlessen op woensdagavond van 18.00-20.30 uur.
Groep 1 is in de leeftijd van 13-16 jaar.…
Twee balletlessen op woensdagavond van 18.00-20.30 uur.
Groep 1 is in de leeftijd van 13-16 jaar.
Groep 2 is 17+/volwassen (gevorderde groep).
Het aanpassen van de tijden is bespreekbaar en indien nodig is er ook een verandering in dansstijl mogelijk.

Twee lessen op vrijdag van 19.00-20.30 uur (ballet volwassenen) en 20.30-21.30 uur (modern volwassenen).

Neem voor meer informatie contact op met:
Dansstudio Martine, Grotestraat 96, 5855 AP Well, 0478-501851Lees meer…
02-02-2018 08:58,

Gezocht: figuranten (65+) voor dansvoorstelling

Theater aan het Vrijthof en Peeping Tom bieden bij voorstelling moeder unieke kans om deel te nemen aan… Theater aan het Vrijthof en Peeping Tom bieden bij voorstelling moeder unieke kans om deel te nemen aan een dansvoorstelling.

Voor de voorstelling Moeder (6 april 2018, 20.00 uur) van het internationaal vermaarde dansgezelschap Peeping Tom is Theater aan het Vrijthof op zoek naar vijf vrijwilligers. Deze mogen deelnemen aan drie scènes zonder gesproken tekst. Moeder is het tweede deel van de trilogie die in 2014 begon met Vader - geregisseerd door Franck Chartier - en in 2019 zal eindigen met Kind.

Het tweede deel in de trilogie
Moeder is, na Vader en voor Kind, het tweede deel in een danstrilogie van Peeping Tom. Na het ‘huis clos’ van de dementerende geest in een bejaardentehuis (Franck Chartier, Vader 2014) toont Moeder het lichaam als opslagplaats van een reeks bewuste en onbewuste herinneringen. In de voorstelling worden de onverwachte, vaak absurde verbindingen tussen lijden, rouwen en feesten, tussen vasthouden en loslaten, structuur en waanzin onderzocht. Leven en dood kunnen er kunst zijn, door iedereen te bekijken. Uit de stroom van individuele herinneringen van de performers schemert een universeel, collectief geheugen door. Een geheugen, dat ook ongemakkelijke reflecties losweekt over verantwoordelijkheid en wat het betekent om vrouw, moeder en ouder te zijn. Het resulteert in een voorstelling vol tederheid, die tegelijk grappig en bevreemdend, maar ook verontrustend en verbazingwekkend herkenbaar is.

Meespelen in de dansvoorstelling Moeder
Voor de voorstelling Moeder zijn Theater aan het Vrijthof en Peeping Tom op zoek naar vijf figuranten, die tijdens drie scènes (zonder tekst) mogen meespelen. Een onmisbare kans voor iedereen die ooit op het toneel heeft willen staan, maar om welke reden dan ook deze droom niet heeft kunnen vervullen!

Inschrijven kan tot en met 28 februari via een email naar fons.dejong@maastricht.nl.
Begin maart krijgen de inschrijvers bericht of ze uitgekozen zijn.

Belangrijke informatie voor (potentiële) figuranten:
Voorstelling: Peeping Tom - Moeder
Datum en tijd: 6 april 2018, 12.00 uur (repetitie) en 20.00 uur (voorstelling)
Locatie: Theater aan het Vrijthof
www.theateraanhetvrijthof.nl/moeder

Eisen:
65 jaar of ouder; Ervaring is niet vereist
Kledingvoorschrift: jaren ‘70-stijl, zondagochtend, museumbezoek, geen patronen.
Heren: klassieke donkere schoenen, donkere broek (niet zwart en geen jeans), donker shirt en jasje (niet zwart).
Dames: klassieke donkere schoenen (geen dunne of hoge hakken), donkere broek (niet zwart en geen jeans). Het is mogelijk om jurken, rokken en blouses te lenen.

Vergoeding:
De figuranten mogen backstage een kijkje nemen en dineren in de artiestenfoyer. Daarnaast mogen ze als dank het applaus na afloop in ontvangst nemen. Bovendien krijgen ze twee flessen wijn én twee vrijkaarten om twee personen mee te laten genieten van hun rol in de voorstelling.

 

Lees meer…
31-01-2018 10:13,

Vacature Productieleider bij WOKMUZIEKTHEATER Weert

Productieleider gezocht voor semi professionele operavereniging uit Weert

Voor de uitvoering van Le…
Productieleider gezocht voor semi professionele operavereniging uit Weert

Voor de uitvoering van Le Villi van Puccini en Cavalleria Rusticana van Mascagni door Operavereniging WOKMUZIEKTHEATER in november 2018 zoekt dit gezelschap een productieleider die de volgende taken kan verrichten:
• Verantwoordelijk voor operationele organisatie
• Bewaakt de uitvoering van het draaiboek
• Spin in het organisatorische web

Er staat een vrijwilligersvergoeding tegenover.

Meer informatie:
WOKMUZIEKTHEATER
John van Cauteren, 06-12673414
info@wokmuziektheater.nl
www.wokmuziektheater.nl

 

Lees meer…
04-01-2018 13:04,

Vacature Webredacteur Fotobond Limburg

Voor het onderhouden van de website van de Fotobond Limburg is het bestuur op zoek naar een webredacteur.… Voor het onderhouden van de website van de Fotobond Limburg is het bestuur op zoek naar een webredacteur. Momenteel wordt het onderhoud van de website gedaan door één persoon. De bond wil daar graag een team van maken van minimaal twee personen.

Op de website worden alle activiteiten gepubliceerd die door de Fotobond Limburg worden georganiseerd. Ook worden de exposities van de aangesloten clubs gepubliceerd in een agenda.

Iedere maand worden alle activiteiten gebundeld in een Afdelingsbulletin dat aan alle abonnees wordt gestuurd.

Als je vertrouwd bent met Joomla is dat mooi meegenomen, maar dit is niet strikt noodzakelijk. Het is wel prettig als je handig bent met de computer.

Kijk voor meer info op www.fotobondlimburg.nl. Interesse of vragen? Neem dan contact op met Frans Smets, secretaris van de Fotobond Limburg, via secretaris@fotobondlimburg.nl. 
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse muziek organisatie letterkundig centrum limburg limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs molenstichting limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie pop in limburg raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verbindend netwerk koorzang limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?