welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Het Huis is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Wij zijn een organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

nieuws
 • 22 mei 2017 Isa Meuwissen wint Finale Limburgse Declamatiewedstrijd
  Isa Meuwissen uit Echt heeft afgelopen zaterdag de Finale Limburgse Declamatiewedstrijd gewonnen.…
  Isa Meuwissen uit Echt heeft afgelopen zaterdag de Finale Limburgse Declamatiewedstrijd gewonnen.
   
  In DOK6 te Panningen droegen 28 kinderen uit heel Limburg een gedicht voor in hun eigen Limburgse dialect. Een jury, bestaande uit Dwayne Horbag (zanger en presentator), Anke Peters (oud-winnaar Finale Limburgse Declamatiewedstrijd), Marleen Schmitz (schrijver van o.a. romans en kinderboeken) en Ton van de Wijngaard (streektaalfunctionaris bij het Huis voor de Kunsten Limburg), beoordeelde alle optredens. De jury vond dat Isa met haar gedicht over hoe het thuis is als Max Verstappen racet, Limburgs kampioen moest worden. 
   
  Daarnaast werden per categorie (groep 3 en 4, groep 5 en 6 en groep 7 en 8) de volgende prijzen uitgereikt:
   
  groep 3 en 4:
  1.       Anouk Raijer (kring Venlo/Tegelen)
  2.       Audrey Strüver (Kerkrade)
  3.       Thomas Camp (kring Weert)
   
  groep 5 en 6:
  1.       Thijmen Höppner (kring Weert)
  2.       Ninthe Noteborn (Kerkrade)
  3.       Evi Pustjens (kring Echt/Susteren)
   
  groep 7 en 8:
  1.       Isa Meuwissen (kring Echt/Susteren)
  2.       Lisa Idink (kring Venlo/Tegelen)
  3.       Tessa Stultiëns (kring Weert)
 • 18 mei 2017 Toneelhuis LFA | bekendmaking nominaties Muulkes bij Cultuurcafé
  Op zaterdag 3 juni maakt Toneelhuis LFA live tijdens L1 Cultuurcafé (10.00 - 13.00 uur) bekend wie de genomineerden…
  Op zaterdag 3 juni maakt Toneelhuis LFA live tijdens L1 Cultuurcafé (10.00 - 13.00 uur) bekend wie de genomineerden zijn. Na deze radiouitzending wordt een overzicht van genomineerden gepubliceerd, ook op de Facebookpagina.
  Een felbegeerd Muulke is te winnen in de volgende categorieën:
  • Meest bijzondere nieuwe initiatief
  • Meest bijzondere voorstelling
  • Meest opvallende man in een grote rol
  • Meest opvallende vrouw in een grote rol
  • Meest opvallende man in een kleine rol
  • Meest opvallende vrouw in een kleine rol
  • Meest opvallende vormgeving
  • Meest opvallende jeugdvoorstelling
  • Schaduwprijs*
  • Meest bijzondere promotie voor een voorstelling (nieuwe categorie)

  * De Schaduwprijs wordt uitgereikt aan personen die zich gedurende lange tijd op zeer betrokken en verdienstelijke wijze achter de schermen inzetten.

  Op vrijdag 23 juni is de jaarlijkse uitreiking die net zoals vorig jaar zal plaatsvinden in het Munttheater, Weert. 

  lees meer…
 • 16 mei 2017 Petitie ’Wij spreken Limburgs’
  Op 8 mei 2017 is het omvangrijke onderzoeksrapport Staat van het Nederlands. Over de taalkeuzes van Nederlanders…

  Op 8 mei 2017 is het omvangrijke onderzoeksrapport Staat van het Nederlands. Over de taalkeuzes van Nederlanders en Vlamingen in het dagelijks leven van de Nederlandse Taalunie, het Meertens Instituut en Universiteit Gent verschenen. De Nederlandse Taalunie is het officiële orgaan van de Nederlandse en Vlaamse overheden dat over taalbeleid adviseert.

  In dit rapport wordt het Limburgs genegeerd, aldus een groot aantal hoogleraren en taalkundigen. Zij zijn daarom een petitie gestart en roepen alle Limburgers en Limburgs-sprekenden op deze te ondertekenen op  http://www.petitie24.nl/petitie/1013/wij-spreken-limburgs. Het Huis voor de Kunsten Limburg en de bij haar aangesloten streektaalorganisaties hebben de petitie ook ondertekend. 

  "Het rapport gaat over de taalkeuzes van de inwoners van Nederland en Vlaanderen, die (meestal) de Nederlandse standaardtaal bezigen maar (soms ook) Berbers, Frans, Engels of Fries. Wie daarbij niet aan bod komen, zijn de Limburgers. Hun dagelijkse taalkeuze tussen Limburgs en Nederlands (in winkels, de zorg, op sociale media) doet volgens dit onderzoek niet ter zake; en aan het feit dat het Limburgs als regionale taal door de Nederlandse overheid is erkend heeft de Taalunie, om politieke redenen, geen boodschap. Alle situaties waarin Limburgers ervoor kiezen om niet het Nederlands te gebruiken maar het Limburgs zijn in de feitenmeting simpelweg als Nederlandstalige situaties geregistreerd.

  Daarmee veegt dit rapport stelselmatig de expliciete taalhouding onder de mat van al die Limburgstaligen die het Limburgs en het Nederlands als twee talen ervaren en beleven. De nu publiek gemaakte ‘Staat van het Nederlands’-rapportage presenteert de Limburgse tweetaligheid als Nederlandse ééntaligheid en miskent het feit dat 70 procent van de inwoners in Limburg hun eigen taal gebruiken, bewust gebruiken, en als iets anders dan standaard-Nederlands ervaren. Dit is kwalijk, zowel politiek, maatschappelijk als wetenschappelijk.”

  lees meer…
 • 10 mei 2017 Nu verkrijgbaar: Jaarboek 2016 van Veldeke Limburg
  Op vrijdag 21 april is in de Preuverie de Naussaurie in Grathem het eerste exemplaar van het Jaarboek 2016 van…
  Op vrijdag 21 april is in de Preuverie de Naussaurie in Grathem het eerste exemplaar van het Jaarboek 2016 van Veldeke Limburg overhandigd aan dr. Georg Cornelisse. Georg Cornelisse is verbonden aan het Institut für Landeskunde und regionalgeschichte in Bonn en is gespecialiseerd in de dialecten van Niederrhein, aan de andere kant van de grens met Duitsland. Het Jaarboek werd hem aangeboden door de redactiecommisie die bestond uit Pierre Bakkes, Ton van de Wijngaard en Peter Klein.

  Het Jaarboek bevat zoals gebruikelijk weer een keur aan artikelen over heel verschillende onderwerpen die uiteraard wel allemaal op een of andere manier met de Limburgse taal of volkscultuur te maken hebben. In het Jaarboek 2016 vindt u onder meer:
  • ‘Het Maastrichts en de dialektenquête van Pieter Willems uit 1885’ door Flor Aarts
  • 'De verkieërdje spellinge um, un, unne, ut in teksten in ’t Limburgs’ door Pierre Bakkes
  • ‘De inmaak’ door Netty Engels
  • Limburgisch: Ein Dialekt feiert Geburtstag (2016) door Georg Cornelissen
  • De Towspraok bgv aanvaarding besjermhiersjap Veldeke door gouverneur Theo Bovens
  • Een volksculturele bijdrage van Els Diederen over het gebruik van putten en poelen in Limburg vóór de aanleg van de waterleiding
  Klik hier om het hele L1 radiointerview te beluisteren met Peter Klein van Veldeke Limburg.
  Het Jaarboek 2016 is voor €20,- (excl. verzendkosten) te bestellen in onze webshop.

  lees meer…
 • 10 mei 2017 Europese erkenning voor festival Cultura Nova
  Donderdag 4 mei heeft de Heerlense stichting Cultura Nova het Europese EFFE-keurmerk mogen ontvangen. Een internationale…
  Donderdag 4 mei heeft de Heerlense stichting Cultura Nova het Europese EFFE-keurmerk mogen ontvangen. Een internationale jury onder leiding van Sir Jonathan Mills heeft festivals uit 39 landen het EFFE-label toegekend. EFFE- Europe for Festivals, Festivals For Europe is een Europees label voor bijzondere festivals dat op initiatief van de European Festival Association wordt uitgereikt.

  ‘De jury waardeert het sterke nationale en internationale profiel van het festival mede als de succesvolle mix van artistiek programma en betrokkenheid van de gemeenschap.’

  De organisatoren zijn blij met de toekenning van het EFFE-label. Het geeft niet alleen een stuk internationale erkenning van het belang van Cultura Nova, maar het vergroot ook de kansen op internationale samenwerking. Het is ook een opsteker voor Heerlen en Parkstad, gelegen in een Euregio, kan men zich in heel Europa profileren als bijzonder en cultureel aantrekkelijk.

  Het 27ste festival Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 18 tot en met zondag 27 augustus 2017.

    lees meer…
 • 09 mei 2017 Eerste namen euregionaal showcasefestival DVERS 2017 bekend
  Op zaterdag 30 september 2017 vindt de negende editie van het gratis toegankelijke, euregionale showcasefestival DVERS plaats…
  Op zaterdag 30 september 2017 vindt de negende editie van het gratis toegankelijke, euregionale showcasefestival DVERS plaats in de binnenstad van Sittard. De afgelopen maanden kregen popacts uit Belgisch- en Nederlands-Limburg en de Duitse regio’s Nederrijn en Aken de mogelijkheid zich in te schrijven voor een optreden tijdens het festival. Ruim 95 acts reageerden op de oproep en meldden zich aan. Begin mei koos een onafhankelijke selectiecommissie hieruit de meest interessante en talentvolle acts. Zij mogen optreden tijdens DVERS 2017. Vanaf juni wordt ook de rest van het programma bekendgemaakt.

  De selectiecommissie, bestaande uit Carla Barzen (POP NRW), Sara Gilis (PXL-Music) en Michiel Claessen (Storksky), selecteerde de volgende acts voor een optreden: Baltimore (Hasselt), HEISA (Hoesselt), Seymour Sachs (Sittard), Six Hands (Hechtel-Eksel), The Straw That Broke The Donkey’s Back (Heerlen), Wooly Mammoths (Lanaken), Wartaal (Hasselt), Etan Huijs (Venray), Thalamus (Horst), Geoff Wyld (Vaals), Candlebags (Hasselt) en Start A Revolution (Aken).
   
  Naast de open inschrijving krijgen traditiegetrouw alle finalisten van de provinciale popwedstrijd Nu of Nooit een podiumplek op DVERS. Dat betekent dat de volgende acts ook live te bewonderen zijn
  op zaterdag 30 september in Sittard: The Ten Bells, LUCA MADU, Throat of Autumn, LAPSCHWANZ enMoeders Mooiste.
   
  DVERS is een initiatief van Stichting Popmuziek Limburg en wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd. Het evenement bestaat uit een conferentie voor de Limburgse popsector, een netwerkdiner voor boekers, programmeurs en talentscouts uit de euregio  en een showcasefestival voor euregionale popacts. In de avonduren kan het publiek genieten van maar liefst 80 acts uit de hele euregio, verspreid over 17 verschillende podia in de binnenstad van Sittard. Kijk op www.dvers.nl voor meer informatie. 
 • 09 mei 2017 Pas verschenen: Platbook 17 - 'Meziek'
  Onlangs verscheen deel 17 van de reeks Platbook. Het thema van de nieuwe uitgave is ‘muziek’. Redacteur Henk…
  Onlangs verscheen deel 17 van de reeks Platbook. Het thema van de nieuwe uitgave is ‘muziek’. Redacteur Henk Hover (L1-programmamaker en muzikant) selecteerde 35 teksten uit de in totaal ruim tachtig inzendingen uit de hele provincie. Onder hen zijn schrijvers die zelf al een of meerdere romans of dichtbundels hebben uitgebracht, maar ook enkele nieuwkomers. Het thema ‘muziek’ loopt als een rode draad door de diverse korte verhalen en gedichten. “De emotionele waarde die muziek vaak oproept, is bijna niet te vatten in woorden. De schrijvers in dit prachtige boek hebben het desondanks geprobeerd. En het is ze ook nog heel erg goed gelukt, ze komen er vaak dichtbij, bij de emotie van muziek”, aldus Henk Hover.
   
  Platbook 17 bevat werk van Matheu Bemelmans, Ton Bijsterveld, Herman Bors, Lizette Colaris, Leonne Cramers, Ien vaan Dale, Jean Dewaide, Els Diederen, Tilde Frauenrath, Frans Hendriks, John Hertogh, Karin Hoevels-Dolmans, Jack Jacobs, Joep Kirchroa, Guus Kitzen, Lisa Naus, Piet Nieuwenhuizen, Sjir Quaedflieg, G. Rapaille, Karel Ruiten, Phil Schaeken, Toos Schoenmakers, Annie Schreuders-Derks, Riky Simons-Julicher, Har Sniekers, Felix Stelten, Corrie Stultiens, Annie Tummers, Diana Vullings-Smeets, Mia van Wegberg, Loek van de Weijer, Harie Wetzelaer, Tjeu Wetzeler, Ton in ’t Zandt en Els Zeegers-Koelen.
   
  Platbook 17 is voor 9,90 euro te koop in diverse Limburgse boekhandels, evenals via www.ticshop.nl en www.hklimburg.nl/webshop.
   
 • 01 mei 2017 Storytellers - Maak een korte documentaire!
  Heb jij een verhaal te vertellen? Heb je altijd al een korte documentaire willen maken? Lijkt het je leuk om die…
  Heb jij een verhaal te vertellen? Heb je altijd al een korte documentaire willen maken? Lijkt het je leuk om die documentaire te vertonen tijdens Docfest in Maastricht, het documentairefestival waar de menselijke filmverhalen centraal staan? Doe dan mee met Storytellers!

  Iedereen die in zijn vrije tijd graag films maakt of wil maken, krijgt dit jaar de unieke kans om een korte, zelfgemaakte documentaire van max. 5 minuten te vertonen tijdens Docfest. Speciaal voor amateurs en studenten wordt het programma Storytellers ontwikkeld. Een initiatief dat Docfest organiseert in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en CineLOVA (platform voor amateurfilmers in Limburg).

  Over Storytellers
  Er zijn twee thema’s waar je als Storyteller uit kunt kiezen: Verliefd op Europa òf Verliefd op Limburg. Een documentaire inzenden kan tot 7 juli a.s. Uit alle inzendingen worden de beste films geselecteerd. De makers van deze inzendingen mogen hun film vertonen tijdens Docfest 2017, zijn speciale gast tijdens de première van het festival, krijgen een meerdagen-kaart voor het festival en nemen na de vertoning van hun film deel aan een Q&A. Klik hier voor de voorwaarden van deelname etc. 

  Coaching
  Heb je een goed idee, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitwerken? Heb je een eerste versie van jouw filmplan of de documentaire klaar en zou je graag feedback en verbetertips willen? Of wil je graag een instructie krijgen over het filmen en monteren met/op een smartphone? Op zondag 21 mei a.s. organiseren we een coachingsmoment in de ECI Cultuurfabriek (ECI 13) Roermond. Documentairemaker Bart Hölscher beantwoordt die dag jouw vragen over het maken van een documentaire en geeft praktische tips. Filmer Ruud van Broekhoven demonstreert die dag hoe en met welke programma’s je een film kunt opnemen en monteren met een smartphone. Wil je deelnemen aan het coachingsmoment i.h.k.v. Storytelling? Meld je dan uiterlijk 19 mei a.s. aan door een mail te naar storytellers@docfest.eu o.v.v. 'coaching Storytellers'. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht. 

  Klik hier voor meer informatie over Storytellers.
 • 11 april 2017 Prijswinnaars Limburgse Filmdagen 2017
  Op 8 en 9 april jl. vonden in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens hét amateurfilmfestival…
  Op 8 en 9 april jl. vonden in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de Limburgse Filmdagen plaats. Tijdens hét amateurfilmfestival van Limburg, dat werd georganiseerd door de LOVA (Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs), werden 30 nieuwe speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers vertoond. De beste films werden bekroond met een filmprijs. Tevens ontvingen zes filmmakers een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival. De Limburgse Filmprijs (de prijs voor de beste film van het festival) ging dit jaar naar Jef Caelen voor zijn speelfilm De Afrekening.

  De absolute topper van de Limburgse Filmdagen 2017 was de speelfilm De Afrekening van Jef Caelen. Met deze film won Caelen de Limburgse Filmprijs. Actrice Mechelien Caelen won de prijs voor beste actrice voor haar rol in De Afrekening. In dezelfde categorie (gevorderde amateurfilmers) won Magda Verbist zilver met haar documentaire Wildest Tanzania. Zij won daarnaast een prijs voor ‘beste fotografie’. Peter Brouwers won eveneens zilver met zijn speelfilm Lotgenoten en een prijs voor ‘beste scenario’.

  In de middenklasse won Arie Stas goud met zijn documentaire Jeruzalem, betwiste stad. Hij mocht tevens de CineLOVA publieksprijs in ontvangst nemen.

  CineLOVA lid en nieuwkomer Ad Beckers won in de beginnersklasse goud met zijn film Jongensdromen en een prijs voor de ‘beste montage’. Jos Rosenboom, schrijfster van origine, won in de beginnersklasse zilver met haar allereerste speelfilm Ze missen je. Een film die zij maakte tijdens het coachingstraject ‘Maak je eigen fictiefilm’ van CineLOVA. Ze won tevens de prijs voor ‘beste nieuwkomer’.

  De zes genoemde prijswinnaars ontvingen tevens een nominatie voor het landelijke amateurfilmfestival (NOVA Filmfestival), dat plaatsvindt op 28 en 29 oktober a.s. in Jan van Besouw in Goirle. Tijdens dit festival worden de beste amateurfilms van Nederland vertoond. Een nominatie voor het NOVA Filmfestival is een opstapje naar een landelijk podium.

  De prijs voor de beste clubfilm ging naar Filmclub Videoom in Heerlen. Zij wonnen goud met hun speelfilm SJTROAF.

  Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle prijswinnaars op www.cinelova.nl
 • 07 april 2017 Pitch your Project
  Film is een kunstvorm waarbij vele disciplines samenkomen. Denk aan tekst, spel, beeld en geluid. In het kader…
  Film is een kunstvorm waarbij vele disciplines samenkomen. Denk aan tekst, spel, beeld en geluid. In het kader van 'Pitch your project' zijn CineSud en het Huis voor de Kunsten Limburg op zoek aar de ultieme filmische beleving en dus de samenhang tussen deze verschillende filmische elementen. Iedere maker en ieder idee is welkom. Of je nu jong bent of oud, schrijver, acteur of regisseur, ervaren of onervaren. Het gaat om je idee.

  CineSud en Huis voor de Kunsten Limburg geven audiovisuele makers de kans om budget te winnen voor een bijzonder filmidee. Na een openbare pitch, geven beide partners elk aan twee plannen €750, onder de voorwaarde dat de maker zelf €1000 inbrengt via bijvoorbeeld crowdfunding. Hiermee komt het totaalbedrag per project op €2500. Het filmidee moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een idee indienen kan t/m 21 mei 2017. 


  lees meer…
 • 31 maart 2017 Nog één maand om een kunstwerk te maken voor InBeeld 2017
  Iedereen van 12 jaar en ouder die in de vrije tijd beeldende kunst maakt, heeft nog tot 30 april de kans om zich…
  Iedereen van 12 jaar en ouder die in de vrije tijd beeldende kunst maakt, heeft nog tot 30 april de kans om zich in te schrijven voor InBeeld 2017. Dit is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in Limburg. Vele amateurkunstenaars zijn inmiddels  de uitdaging aangegaan om een kunstwerk te maken rondom het thema ‘Stille levens’. De organisatie heeft al prachtige stillevens voorbij zien komen tussen de inschrijvingen, maar ook verrassende conceptuele invullingen van het thema. Het beloven dus gevarieerde exposities te worden in Landgraaf, Maastricht, Roermond, Sittard, Venlo, Venray en Weert. De beste werken gaan door naar de finale expositie in Centre Céramique te Maastricht van 17 juli t/m 6 augustus 2017 én maken kans op een geldprijs.
   
  Meedoen
  Inschrijven voor InBeeld is gratis en kan via www.hklimburg.nl/inbeeld. Meedoen kan zowel met 2D- als met 3D-werk, mits gemaakt in 2016 of 2017. Alle beeldende materialen en technieken zijn toegestaan, behalve film en fotografie. Deelnemers moeten niet-professioneel actief zijn als kunstenaar en woonachtig zijn in de Nederlandse provincie Limburg (of hier verbonden zijn aan bijvoorbeeld een lesatelier of centrum voor de kunsten). De volledige wedstrijdvoorwaarden staan op de website.
   
  Exposities
  Ieder ingezonden werk wordt geëxposeerd tijdens een van de regionale voorronden. Deze vinden plaats bij:
  ·         Kumulus Maastricht: 8 t/m 30 mei 2017
  ·         RICK Weert: 14 t/m 28 mei 2017
  ·         Kunstencentrum Jeruzalem Venray: 15 mei t/m 9 juni 2017
  ·         VAZOM Landgraaf: 19 mei t/m 9 juni 2017
  ·         De Domijnen Sittard: 31 mei t/m 17 juni 2017
  ·         ECI Cultuurfabriek Roermond: 2 t/m 11 juni 2017
  ·         Kunstencentrum Venlo: 1 juni t/m 2 juli 2017
   
  Een vakjury beoordeelt de werken uit de voorronden en selecteert er 21 die worden tentoongesteld tijdens de finale expositie in Centre Céramique te Maastricht. Tijdens de opening op 16 juli 2017 worden de drie winnaars van InBeeld 2017 bekendgemaakt. De hoofdprijs is een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast is er een tweede prijs van 150 euro en een derde prijs van 100 euro. Ook is er per voorronde een publieksprijs.
 • 29 maart 2017 Nieuwe subsidieregeling schutterijen
  De Provincie Limburg heeft dit jaar € 52.500 subsidie beschikbaar voor de Limburgse schutterijen. Het subsidiepotje…
  De Provincie Limburg heeft dit jaar € 52.500 subsidie beschikbaar voor de Limburgse schutterijen. Het subsidiepotje is onderdeel van de nieuwe Schutterijregeling, bedoeld om vernieuwende projecten te stimuleren en meer jongeren bij het schutterswezen te betrekken.

  De Provincie Limburg beschouwt schutterijen als een wezenlijk element van het immateriële Limburgse erfgoed. “Schutterijen zijn een belangrijk onderdeel van onze cultuur”, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Eric Geurts. “Een breed draagvlak en de instroom van jongeren zijn cruciaal om dat erfgoed levend te houden. Daarom stimuleren we projecten en activiteiten die een breed publiek en zeker jongeren aanspreken.”

  In aanmerking voor subsidie komen vernieuwende projecten waarin bij voorkeur verschillende schutterijen en andere organisaties samenwerken. De samenwerking mag euregionaal zijn of met verenigingen over de provinciegrenzen. Ook projecten die de duurzaamheid bevorderen komen in aanmerking.

  Per project bedraagt de subsidie maximaal € 15.000. Bij de toekenning wordt naar de aansluiting met het provinciaal beleid beoordeeld. Kijk voor meer informatie op de website van Provincie Limburg bij het onderdeel Actuele Subsidieregelingen.

  lees meer…
 • 27 maart 2017 Programma Orlando Festival 2017
  De programmering van het Orlando Festival 2017 is bekend. Tijdens de 36ste editie van het oudste en grootste kamermuziekfestival…
  De programmering van het Orlando Festival 2017 is bekend. Tijdens de 36ste editie van het oudste en grootste kamermuziekfestival van Nederland zullen 11 avondconcerten, 10 namiddagconcerten en meer dan 25 regioconcerten gegeven worden op talloze podia in Limburg. Werken van Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Tsjaikovski, Brahms, Bartók en Messiaen tot en met Louis Andriessen klinken in Limburg.

  De Orlando concerten worden verzorgd door 26 topmusici uit Nederland, België, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Engeland en Rusland. Gerenommeerde ensembles zoals het Osiris Trio en het Rusquartet zullen veelvuldig concerteren en masterclasses geven. De soloblazers die in de voorgaande jaren zeer succesvol deel uit maakten van het Orlando Festival en van de Gruppo Montebello komen allen terug in 2017: Ingrid Geerlings (fluit), James Austin Smith (hobo), Alan R. Kay (klarinet), Dorian Cooke (fagot) en Ron Schaaper (hoorn). Andere terugkerende musici zijn Axel Everaert (tenor), Dirk Luijmes (harmonium), Tjeu Zeijen (orgel) en het cello/piano duo van Michael Nemtsov en Elena Nemtsova. Nieuw voor Orlando zijn de Koreaans/Amerikaanse sopraan Wonjung Kim, de Canadese pianisten Katherine Dowling en Clark Schaufele, pianist Sepp Grotenhuis, de Engelse contrabassist Toby Hughes en de eveneens Engelse violisten Gina McCormack en Catherine Yates. De beide laatste musici vormen samen met Stefan Metz, (oud-directeur/oprichter van het Orlando Festival), Viola de Hoog en James Austin Smith de jury van het Orlando Concours, dat dit jaar voor jonge internationale strijkkwartetten is uitgeschreven.

  De programmering van de concerten in Zuid Limburg en omstreken wordt gekenmerkt door een zeer grote variatie in het aanbod van interessante kamermuziek. De geboden muziek omvat repertoire uit de barok, de klassieke periode, de romantiek, de twintigste eeuw en de 21ste eeuw. Dit jaar is de bekende Britse componist Jonathan Dove composer-in-residence. Tien van zijn werken zullen tijdens dit festival ten gehore gebracht worden; hij zal aanwezig zijn bij de repetities op zijn muziek, tevens zal hij zijn composities toelichten en twee lezingen geven. Bijzondere aandacht zal er zijn voor de combinatie van twee en vier vleugels, met een uitvoering van Karlheinz Stockhausen’s avondvullende compositie Mantra (1970) door Ellen Corver en Sepp Grotenhuis. Dezelfde pianisten voeren samen met Katherine Dowling en Clark Schaufele in de namiddagconcertserie op Rolduc Maarten Bon’s versie voor vier vleugels van Igor Stravinsky’s Le Sacre du Printemps uit. De bezettingen op de Orlando concerten lopen van solowerken via liederen en pianotrio’s en strijkkwartetten, tot bijzondere combinaties zoals duo’s voor harmonium en klarinet, kamermuziek met kerkorgel en uiteindelijk de maximale formatie van de Gruppo Montebello, met 14 musici met werken van Mahler (Lieder eines fahrenden Gesellen, met de fenomenale jonge Duitse bariton Ludwig Mittelhammer), Debussy (Prélude à l’après-midi d’un faune) en Bruckner (de monumentale Zevende Symfonie).
  De kaartverkoop is gestart en zijn verkrijgbaar via de website van het Orlando Festival.

    lees meer…
 • 27 maart 2017 Nieuwe voorzitter voor KNZV Limburg
  De Limburgse mannenkorenbond van Koninklijk Nederlands Zangers Verbond heeft op zaterdag 25 maart tijdens de voorjaarsvergadering…
  De Limburgse mannenkorenbond van Koninklijk Nederlands Zangers Verbond heeft op zaterdag 25 maart tijdens de voorjaarsvergadering in Linne Herman Janssen tot hun nieuwe voorzitter benoemd. Hij volgt daarmee Joos Truijen uit Neeritter op die van 2008 tot 2016 voorzitter was.

  Herman Janssen is afkomstig uit Blerick en is ruim 12 jaar wethouder geweest in de gemeente Venlo.
  Tijdens deze vergadering werd afscheid genomen van vice voorzitter Emiel van Helsland en secretaris Nic Wijnen die beiden tot lid van verdienste werden benoemd.

  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 08 mei 2017 - 06 augustus 2017eigen activiteit Exposities InBeeld 2017
  InBeeld is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in de provincie Limburg. De wedstrijd…
  InBeeld is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor de beeldende amateurkunst in de provincie Limburg. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met de Limburgse centra voor de kunsten.

  Iedereen van 12 jaar en ouder die in de ‘vrije tijd’ één of meerdere vakgebieden in de beeldende kunst beoefent, werd uitgenodigd om voor InBeeld 2017 een kunstwerk te maken rondom het thema ‘Stille levens’. Hierbij waren
  alle beeldende materialen en technieken toegestaan, met uitzondering van film en fotografie. Een vakjury beoordeelt de voor InBeeld 2017 ingezonden werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema 'Stille levens' en toegepaste techniek.

  Exposities
  De wedstrijd kent voorronden op zeven plaatsen in Limburg, georganiseerd door de regionale centra voor de kunsten. Iedereen die zich aanmeldt kan tijdens een van de voorronden zijn of haar werk exposeren.

  • Kumulus organiseert de voorronde in de regio Maastricht van 8 t/m 30 mei 2017.
  • RiCK organiseert de voorronde in de regio Weert van 14 t/m 28 mei 2017.
  • Kunstencentrum Jerusalem organiseert de voorronde in de regio Venray van 15 mei t/m 9 juni 2017.
  • VAZOM organiseert de voorronde in de regio Kerkrade van 19 mei t/m 9 juni 2017.
  • De Domijnen organiseert de voorronde in de regio Sittard-Geleen van 31 mei t/m 17 juni 2017.
  • Kunstencentrum Venlo organiseert de voorronde in de regio Venlo van 1 juni t/m 2 juli 2017.
  • ECI Cultuurfabriek organiseert de voorronde in de regio Roermond van 2 t/m 11 juni 2017.

  Uit iedere voorronde worden drie winnaars gekozen. Hun werk wordt van 17 juli t/m 6 augustus 2017 tentoongesteld tijdens de finale expositie in Centre Céramique te Maastricht. Hierbij worden de winnaars van InBeeld 2017 bekendgemaakt. De hoofdprijs is een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast is er een tweede prijs van 150 euro en een derde prijs van 100 euro. Ook is er per voorronde een publieksprijs.

   
  Lees meer
 • 09 mei 2017 - 30 mei 2017eigen activiteit Workshop 'Sponsoring is een sport!'
  30 mei in Heel
   
  Voor veel verenigingen is sponsoring een essentieel onderdeel. Maar in de huidige tijd is het…
  30 mei in Heel
   
  Voor veel verenigingen is sponsoring een essentieel onderdeel. Maar in de huidige tijd is het vinden én binden van sponsoren te vergelijken met sport. Het werven van sponsoren is een lastige klus, kost inspanning en vereist kennis van zaken. Hoe vaak heeft je vereniging onbeantwoorde sponsoringsbrieven verzonden? En waarom blijven zoveel aanvragen tot sponsoring onbeantwoord? Waarom is het zo eng om sponsoren te benaderen? Een goede sponsorrelatie is veelal te prefereren boven een eenmalige subsidie en kan je vereniging naast geld ook materiële zaken, expertise, reclame en een netwerk opleveren. 

  De workshop ‘Sponsoring is een sport!’ maakt je bewust van hoe je de kans op het succesvol werven van sponsoren kunt vergroten. De centrale vraag is: Op welke wijze kun je als vereniging de kans vergroten om succesvol sponsoren te werven? De workshop is een mix van kennisoverdracht, tips en ervaringen delen met elkaar. Door samen een sponsorplan op te zetten, gaan we in deze workshop ook praktisch aan de slag met het onderwerp.

  Let op: In deze workshop komt sponsoring door bedrijven aan bod, niet te verwarren met fondsenwerving bij instellingen (fondsen/stichtingen). 

  De workshop ‘Sponsoring is een sport!’ wordt verzorgd door: Bart Lemmen - Claassen, Moolenbeek & Partners.
    
  Voor wie?

  Bestuursleden (voorzitter, vicevoorzitter, secretaris, penningmeester en overige bestuursleden), commissieleden, overige leden van verenigingen, (assistent-)dirigenten, docenten en instructeurs.

  Aanmelden
  Klik hier om aan te melden. Deelname is gratis. Per workshop is plaats voor maximaal 25 deelnemers. 

  Data en locaties
  Midden-Limburg 
  Datum: dinsdag 30 mei 2017
  Tijd: 19.30 – 22.00 uur
  Locatie: Cultureel Centrum Don Bosco, Mgr. Savelbergweg 100, 6097 AE Heel

  Organisatie
  Het Huis voor de Kunsten Limburg voert haar steunfunctie voor de Limburgse cultuursector onder andere uit door (bij)scholing aan te bieden voor verenigingen en stichtingen. Deze workshop wordt gratis aangeboden dankzij een bijdrage uit de Motie Limburgse Volkscultuur. 

  Lees meer
 • 27 mei 2017 20:00 - 23:00samenwerkings activiteit Ontknoping Popsport in Volt te Sittard
  Op zaterdag 27 mei 2017 organiseert Stichting Popmuziek Limburg (SPL) de finale showcase van het talentontwikkelingstraject…

  Op zaterdag 27 mei 2017 organiseert Stichting Popmuziek Limburg (SPL) de finale showcase van het talentontwikkelingstraject Popsport in Poppodium Volt te Sittard. Publiek wordt hierbij getrakteerd op optredens van de meest jonge en talentvolle popacts die Limburg op dit moment rijk is. De line-up voor deze avond bestaat uit: Aurora Borealis, Luca van den Hombergh, HMFA, Douwe, Endeavour, Stagefright, DJ Damiano, Noah’s Orc, Merel en Junkfood Lunchbox. Aan het einde van de avond maakt de jury, bestaande uit Harald Bruijstens, Sean Verstraelen en Julie van Diem, bekend welke act de afgelopen maanden de meeste ontwikkeling heeft doorgemaakt en dus door mag stromen naar het landelijke traject van Popsport. De deuren van Volt gaan open om 20:00 uur. Kaartjes zijn in de voorverkoop á €5,- verkrijgbaar via de deelnemers en op de avond zelf á €7,50 aan de dagkassa. Voor meer informatie over Popsport, zie www.popsport.nl.   

  Popsport is ontwikkeld door Stichting Popmuziek Limburg en werd in 2004 voor het eerst georganiseerd in Limburg. Inmiddels is Popsport uitgegroeid tot een landelijk project dat in alle Nederlandse provincies wordt georganiseerd. Tijdens Popsport krijgen jonge talentvolle muzikanten en popacts een kijkje in de keuken van de popsector. Het doel is ze sneller wegwijs te maken en te investeren in hun ontwikkeling. Gedurende enkele maanden volgen de deelnemende acts diverse muzikale en zakelijke workshops van professionals uit de popsector, waaronder programmeurs van poppodia en festivals, boekers, A&R managers en ervaren muzikanten. De deelnemende acts bepalen zelf aan welke workshops ze deelnemen en met welke docenten ze willen werken. Zo leren ze eigen keuzes te maken en ontdekken ze hoe ze kansen in de popsector kunnen benutten.

  Afgelopen januari startten Aurora Borealis (Maastricht), Luca van den Hombergh (Venlo), HMFA (Meterik), Douwe (Herkenbosch), Endeavour (Berg aan de Maas), Stagefright (Geleen), DJ Damiano (Roermond), Noah’s Orc (Horst), Merel (Maastricht) en Junkfood Lunchbox (Maastricht) met Popsport in Limburg. Zij werden gescout door programmeurs van Limburgse poppodia. Dit gebeurde onder andere bij regionale popwedstrijden en Kunstbende Limburg. Inmiddels hebben de acts gezamenlijk meer dan zestig workshops gevolgd. Daarnaast konden ze kiezen uit een studio-opname en een videoclip. 

  Tijdens de eindpresentatie op zaterdag 27 mei geven alle deelnemers een optreden, zodat ze hun opgedane ervaring live aan het publiek en de coaches kunnen laten zien en horen. Bovendien maakt de jury bekend welke act doorgaat naar het landelijke traject van Popsport. Hierbij krijgen de winnende acts uit alle provincies persoonlijke coaching en een inspiratie dag in Kytopia te Utrecht aangeboden. Ook mogen ze optreden op het Popsport Showcase Festival 2017.

 • 05 juni 2017 11:00 - 17:00samenwerkings activiteit Dag van het Kasteel 2017
  Tweede Pinksterdag 5 juni a.s. vindt voor de tiende keer de Dag van het Kasteel plaats. Dit jaar opent een recordaantal…
  Tweede Pinksterdag 5 juni a.s. vindt voor de tiende keer de Dag van het Kasteel plaats. Dit jaar opent een recordaantal van 120 kastelen en buitenplaatsen door heel Nederland de deuren voor het publiek. Niet alleen bekende toeristische trekpleisters zijn geopend, maar ook kastelen die nog worden bewoond en kasteelruïnes. Met het thema ‘Rondom’ wordt dit jaar extra aandacht besteed aan de tuinen, boomgaarden, vergezichten en meer. In Limburg organiseren Kasteeltuinen Arcen, Kasteel Hoensbroek, Kasteel De Keverberg (Kessel), Kasteel Limbricht, Kasteel Montfort, Slot Schaesberg (Landgraaf), Kasteel Vaalsbroek (Vaals), Buitenplaats Vaeshartelt (Maastricht) en Kasteelruïne Valkenburg speciale activiteiten voor de Dag van het Kasteel. Op het programma staan diverse activiteiten voor alle leeftijden, zoals rondleidingen, speur- en wandeltochten en riddershows. Kijk op www.dagvanhetkasteel.nl voor meer informatie.
   
  Organisatie
  De Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) in  samenwerking met lokale kasteelorganisaties, waaronder Stichting Limburgse Kastelen, en professionals en vrijwilligers bij en in kastelen, buitenplaatsen en ruïnes. De Dag van het Kasteel is een middel om kennis en bewustzijn over kasteel en buitenplaats bij het brede publiek te vergroten. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door donateurs van de NKS, Donatus, het Fonds voor Cultuurparticipatie en regionale partners. 

  Lees meer
 • 09 juni 2017 - 10 juni 2017eigen activiteit CineFest - Veelzijdig filmevent voor filmmakers en -liefhebbers
  Vrijdag 9 en zaterdag 10 juni a.s. staat filmhuis De Domijnen (Ligne 3) in Sittard in het teken van CineFest, een…
  Vrijdag 9 en zaterdag 10 juni a.s. staat filmhuis De Domijnen (Ligne 3) in Sittard in het teken van CineFest, een veelzijdig filmevent voor filmmakers en filmliefhebbers. Tijdens het festival, dat dit jaar voor het eerst plaatsvindt, worden fictie- en documentairefilms van profs en amateurs vertoond en vertellen makers over hun werk. Daarnaast worden diverse filmworkshops georganiseerd, is er een virtual reality cinema en een programma speciaal voor kinderen met o.a. kinderfilms en een stuntworkshop. Maak kennis met filmproducties en -makers uit deze regio en verdiep je in de veelzijdige wereld van film tijdens CineFest! CineFest is een initiatief van CineLOVA, Huis voor de Kunsten Limburg, CineSud en Filmhuis De Domijnen. 

  CineFest gaat vrijdag 9 juni om 19.30 uur van start met de vertoning van de hoofdfilm van het festival: ‘Quality Time’ van Daan Bakker. De film bestaat uit vijf korte verhalen over mannen in de dertig die zich door het leven worstelen. Na afloop van de film vindt een CineTalk plaats waarbij diverse makers met elkaar in gesprek gaan over de film en de Limburgse filmsector. De openingsavond van CineFest is gratis toegankelijk voor leden van CineLOVA en CineSud. Niet-leden kunnen een kaartje kopen via Filmhuis De Domijnen. Kosten bedragen € 8,- per persoon. 

  Op zaterdag 10 juni gaat CineFest verder met een reeks filmworkshops. Docent en scenarioschrijver Martijn Daamen verzorgt die middag een workshop ‘scenarioschrijven ’ voor schrijvers en amateurfilmers. Theaterdocent Rufus Hegeman geeft amateurtoneelspelers tijdens de workshop ‘acteren’ tips over het acteren voor een camera. Filmmakers Jeroen Mourmans en Dennis de Pijper verzorgen een workshop ‘regie’ voor amateurfilmers. Zij leggen op basis van o.a. hun eigen werk en een nagebootste filmset uit welke keuzes op de set gemaakt moeten worden om een verhaal te kunnen vertellen. Filmmuziekcomponist Dennis Braunsdorf vertelt in zijn workshop ‘filmmuziek’ over de kracht van muziek in films en trailers. Aan de hand van voorbeelden laat Dennis zien wat muziek doet met onze beleving van het beeld. De workshop is bedoeld voor arrangeurs, componisten en amateurfilmers. De vier workshops vinden (gelijktijdig) plaats van 13.00-15.00 uur en zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Aanmelden is verplicht en kan t/m 5 juni a.s. via cinelova@gmail.com. 

  Bezoekers van CineFest kunnen op 10 juni van 13.00-15.00 uur gratis gebruik maken van virtual reality cinema. Kinderen kunnen gelijktijdig kinder- en familiefilms kijken en deelnemen aan een stuntworkshop. Deelname is gratis. Aanmelden voor de stuntworkshop (alleen toegankelijk voor kinderen van 8 t/m 12 jaar) is verplicht en kan t/m 5 juni a.s. via events@cinesud.nl. 

  Tijdens CineFest worden ook films vertoond van regionale makers, zowel profs als amateurs. Op 10 juni worden van 15.00-17.00 uur negen fictie films vertoond en van 19.00-21.00 uur drie regionale documentaires. Het fictie film programma en het documentaire programma zijn voor iedereen toegankelijk. Kosten bedragen € 6,50 per persoon, per programma. Kaartjes zijn te koop via Filmhuis De Domijnen. CineLOVA en CineSud leden hebben gratis toegang. 


  Lees meer
 • 22 juni 2017 19:30 - 22:30eigen activiteit CineLOVA Filmcafé – Vakantiefilms
  De zomer staat voor de deur en veel filmmakers leggen in die periode hun vakantieherinneringen vast op beeld. CineLOVA…
  De zomer staat voor de deur en veel filmmakers leggen in die periode hun vakantieherinneringen vast op beeld. CineLOVA bereidt deze makers goed voor. Op donderdag 22 juni a.s. vindt daarom een CineLOVA Filmcafé plaats die geheel in het teken staat van de vakantiefilm. Het Filmcafé vindt plaats van 19.30-22.30 uur in Café-zaal ’t Weverke (Hoofdstraat 77) in Schimmert.

  Tijdens het Filmcafé zal Jef Caelen eerst toelichten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een vakantiefilm voor publiek. Hij zal stilstaan bij een aantal vragen die je je als filmmaker in zo’n geval moet stellen. Jef zal aantonen dat de vraag ‘Voor wie maak je de vakantiefilm eigenlijk?’ allesbepalend is voor de keuzes die je tijdens het filmproces maakt.

  Tijdens het CineLOVA Filmcafé krijg je antwoorden en tips! Jef zal in gesprek gaan met het publiek en zal antwoord geven op deze en vele andere vragen. Het gaat om vragen die jullie, als makers van vakantiefilms, hebben.

  Daarom vragen we CineLOVA leden om een korte vakantiefilm of een fragment daaruit (beide mogen max. 10 minuten duren!) aan te reiken voor het Filmcafé van 22 juni. Het gaat dan om (een fragment uit) een vakantiefilm waar jij als maker vragen over hebt en waar je graag tips en advies over zou willen krijgen. Tijdens het Filmcafé worden de filmfragmenten vertoond en wordt jouw vraag over de film uitvoerig behandeld.

  Grijp je kans om jouw film te verrijken tijdens het CineLOVA Filmcafé! Bied ons (een fragment van) een vakantiefilm aan en laat hem vergezeld gaan met jouw vragen!

  Wil je een vakantiefilm of fragment aanleveren voor het CineLOVA Filmcafé of het Filmcafé bijwonen? Stuur dan vóór 10 juni a.s. een mail naar cinelova@gmail.com. Kijk voor meer info op www.cinelova.nl
 • 23 juni 2017 19:30 - 23:30eigen activiteit Toneelhuis LFA | D'n Aovend van 't Muulke
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel…
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel en zal net zoals vorig jaar plaatsvinden in het Munttheater, Weert.

  Deze uitreiking is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van het toneelseizoen. Gedurende het toneelseizoen bezoeken juryleden voorstellingen waarvoor een aanvraag tot jurering is ingediend bij Toneelhuis LFA. Vanuit een positief-kritische houding beoordelen deze juryleden de voorstelling op regie, spel, decor, originaliteit, enthousiasme. Vervolgens nomineert de jury de meest opvallende spelers en/of voorstelling/initiatief die tijdens het seizoen hoge ogen hebben gegooid. Tijdens de Aovend van 't Muulke reikt Toneelhuis LFA de felbegeerde Muulkes uit in onderstaande categorieën:
  • Meest bijzondere nieuwe initiatief
  • Meest bijzondere voorstelling
  • Meest opvallende man in een grote rol
  • Meest opvallende vrouw in een grote rol
  • Meest opvallende man in een kleine rol
  • Meest opvallende vrouw in een kleine rol
  • Meest opvallende vormgeving
  • Meest opvallende jeugdvoorstelling
  Schaduwprijs*
  • Meest bijzondere promotie voor een voorstelling (nieuwe categorie)

  * De Schaduwprijs wordt uitgereikt aan personen die zich gedurende lange tijd op zeer betrokken en verdienstelijke wijze achter de schermen inzetten.


  Lees meer
 • 29 juni 2017 - 02 juli 2017samenwerkings activiteit FASHIONCLASH Festival 2017 | 29 juni – 2 juli 2017 | FASHION MAKES SENSE
  9de editie internationaal en interdisciplinair FASHIONCLASH Festival

  Het spraakmakende FASHIONCLASH Festival…
  9de editie internationaal en interdisciplinair FASHIONCLASH Festival

  Het spraakmakende FASHIONCLASH Festival in Maastricht presenteert van 29 juni t/m 2 juli 2017 meer dan 150 ontwerpers en kunstenaars uit binnen-en buitenland aan een divers (inter-) nationaal publiek. Het programma bestaat uit modeshows, exposities, theater en dans performances, het bijzondere Clash Project, fashion talks, publieksprogramma en speciaal voor deze editie samengestelde Fashion Makes Sense LAB. Raak geïnspireerd door de wereld van mode, fashiontalent en modestad Maastricht.

  De 9e editie staat volledig in het teken van het thema ‘Fashion Makes Sense’, waarbij FASHIONCLASH inhoudelijke de focus legt op de ‘zintuigen’ en de ‘zingeving’ in relatie tot mode. Vraag jezelf af: 'Does fashion makes sense to you?'.

  Datum: 29 juni - 2 juli 2017
  Locatie: diversen in Maastricht
  Tickets: activiteiten zijn grotendeels gratis toegankelijk. Voor programma, deelnemers en tickets ga naar de website van FASHIONCLASH.

   
  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
23-05-2017 13:30,

Acteurs (man en vrouw 45-55 jaar) gezocht voor korte film 'Gesloten Deuren'

Sanne Walet is voor haar korte speelfilm 'Gesloten Deuren' op zoek naar twee acteurs: een man en vrouw… Sanne Walet is voor haar korte speelfilm 'Gesloten Deuren' op zoek naar twee acteurs: een man en vrouw van 45-55 jaar oud, die een rol willen spelen in de film. Beide personages moeten oud genoeg zijn om een kind van 20 te kunnen hebben.

De vaderrol is, na dat van het hoofdpersonage Jasper, de grootste rol. Hij is een man van het geloof die rust vindt in het idee dat zijn zoontje bij God is. Hierin verschilt hij heel erg met zijn zoon Jasper. Wat soms tot conflict kan leiden. Ook helpt het niet dat Jasper zijn vader de schuld geeft van de dood van zijn broertje. Hierdoor is de vader een wat complexere rol waarin hij constant moet kiezen tussen Jasper beschermen van de waarheid en Jasper met de neus op de feiten drukken. De vaderrol is een rol met veel tekst en vraagt om iemand die goed met tekst overweg kan.

De moeder is een kleinere rol met weinig tekst, maar haar aanwezigheid is van groot belang. Ze is de brug tussen vader en zoon, omdat ze geen duidelijk kant kiest. Ze raakt geëmotioneerd wanneer Jasper het nummer op de piano speelt dat hij ook bij de condoleance speelde. In haar verwerking zit zij ook nog heel erg in het verdriet. Vooral aan het einde is zij de bepaalde factor tussen de strijd tussen vader en zoon. Zij kan Jasper voor een moment uit zijn woede krijgen met enkel een paar woorden. De rol van de moeder is dan ook een rol die veel leunt op mimiek en lichaamshouding.

De opnames van de film vinden begin juni 2017 plaats. Is één van bovenstaande rollen op jouw lijf geschreven? Wil je meer weten? Neem dan contact op met Sanne Walet, via: sanne.walet@gmail.com. 

Lees meer…
19-05-2017 08:22,

Ode to Dignity Maastricht | Doe mee!

Bij deze nodigen ‘Intro’ en Stichting Tout Maastricht uw vereniging uit om deel te nemen aan de Ode… Bij deze nodigen ‘Intro’ en Stichting Tout Maastricht uw vereniging uit om deel te nemen aan de Ode to Dignity-manifestatie op 29 oktober 2017. Tijdens die manifestatie, onder leiding van componist Merlijn Twaalfhoven, verklanken Maastrichtse cultuurmakers, zowel professioneel als amateur, de roep om universele kinderrechten.

Over de manifestatie van Ode to Dignity
Op zondagmiddag 29 oktober 2017 van 15.00 tot 16.30 uur doen honderden Maastrichtenaren mee aan de grote manifestatie op het Herdenkingsplein in Maastricht. In de manifestatie wordt kinderarbeid en de roep om waardigheid verklankt en verbeeld. Er zijn verschillende groepen deelnemers: koorzangers, blaasmuzikanten, slagwerkers en scholieren. Daarnaast is er ruimte voor andere bijdragen in de disciplines beeldend, dans en theater. Er doen zowel professionals, semiprofessionals als amateurgroepen mee. Alle deelnemers worden in groepen begeleid door muzikale leiders en muziekprofessionals.
De manifestatie zal één bruisend geheel worden, alles smelt samen: publiek en deelnemers, woord, beeld en muziek. Alle zintuigen van het publiek worden wagenwijd opengezet en er wordt overal rondom het publiek gespeeld!

Naast het leveren van een bijdrage aan de naleving van universele kinderrechten – zoals het recht op culturele ontplooiing! - is dit een unieke kans om samen te werken met een zeer bijzondere en succesvolle componist.

Kom op maandag 22 mei om 19.30u naar Kumulus, Herbenusstraat 89 in Maastricht en laat u uitgebreid voorlichten over deelname aan dit bijzondere project. Naast uitleg over het project kunt u praktische informatie en het enthousiaste verhaal van Merlijn Twaalfhoven verwachten.

Voor vragen kunt u terecht bij Laura Selvi en Yvonne Engelen op telefoonnummer 0438527053 of per email via laura@toutmaastricht.nl. Om een beeld te krijgen van het aantal te verwachten bezoekers, willen wij u vragen bij Laura te melden of u naar de bijeenkomst op 22 mei a.s. wilt komen. Mocht u niet in de gelegenheid zijn te komen, dan kunt u bij Laura alvast laten weten of u belangstelling heeft om met uw vereniging deel te nemen aan deze manifestatie.Lees meer…
18-05-2017 14:29,

Meedoen met de 36e editie van Orlando Festival

Vanaf dit jaar is het mogelijk je in te schrijven voor Ad Hoc op Orlando. Met dit nieuwe concept is het… Vanaf dit jaar is het mogelijk je in te schrijven voor Ad Hoc op Orlando. Met dit nieuwe concept is het nu mogelijk om als individuele amateurmusicus deel te nemen aan het festival. Geef je vóór 1 juni 2017 op en vermeld daarbij je instrument, leeftijd, spelniveau en voorkeurperiode (10-14 augustus of 16-20 augustus).

Op basis van alle aanmeldingen stelt artistiek leider en directeur Henk Guittart de Ad Hoc ensembles samen en zoekt er bijpassend repertoire voor. Je krijgt dan gedurende een verblijf van 5 dagen samen met je ensemble les van de inspirerende Orlando musici en logeer je op basis van volpension 4 nachten in de prachtige Abdij Rolduc. Op de laatste dag brengen de Ad Hoc ensembles hun toegewezen repertoire ten gehore tijdens een mini-concert en wordt het verblijf afgesloten met een lunch. Op 1 juli 2017 ontvang je bericht over je Ad Hoc Orlando-ensemble, het repertoire en de lessen.

Naast Ad Hoc op Orlando, kan je je ook inschrijven als voor de Masterclass (jonge professionele kamermuziek ensembles), Orlando Zang (amateur zangers van alle leeftijden en niveaus, eventueel met eigen pianist; of conservatoriumstudenten en jonge professionals), de Orlando Academy (alle jonge kamermuziek ensembles van duo tot nonet) en Amateur Ensemble (amateur ensembles van alle leeftijden en niveaus).

Meer info en/ of inschrijven? Klik hier.Lees meer…
18-05-2017 14:17,

Schrijf je in voor deelname aan Het Parcours, Maastricht

De tweeëntwintigste editie van Het Parcours, de opening van het culturele seizoen in Maastricht, vindt… De tweeëntwintigste editie van Het Parcours, de opening van het culturele seizoen in Maastricht, vindt dit jaar plaats op zondag 10 september van 12.00 uur tot 19.00 uur. Tijdens Het Parcours geven de culturele instellingen – van theaters tot musea en kunstvakopleidingen - een voorproefje van hun programma voor het komende seizoen. Op diverse podia en mooie plekjes in Maastricht geven amateurs en professionals dan sprankelende optredens en organiseren een variëteit aan activiteiten.
Toegang is gratis.

Editie 2017
Het thema van Het Parcours dit jaar is ‘Een grenzeloos Parcours’. Er is gekozen voor dit thema om meer aandacht te vragen voor het Euregionale karakter van het evenement. Zo zal er onder andere worden samengewerkt met Open Monumentendag en Europe Calling (Maastricht Treaty, het Verdrag van Maastricht).
Bezoekers worden via een culturele route getrakteerd op een divers Euregionaal programma met veel ‘culturele amuses’. Het rijke cultuurhistorische erfgoed van Maastricht wordt gelinkt met diverse kunstuitingen. Het grenzeloze karakter van Het Parcours wordt tevens verweven in het maken van cross-overs tussen de diverse kunstdisciplines. Dit jaar zal de route worden uitgebreid met bijzondere verborgen plekken.
Vragen? Neem dan contact op met Tom Berghmans (Programmamanager Het Parcours 2017) via +31 (0)6 19 28 33 48 of via tomberghmans@cmmaastricht.nl.

Meedoen met Het Parcours 2017? Schrijf je in vóór 1 juli 2017, klik hier.Lees meer…
04-05-2017 10:48,

Doe mee aan de schrijfwedstrijd Raadselige Roos

De 25e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos van Literair Café Venray komt in zicht. Met groot… De 25e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos van Literair Café Venray komt in zicht. Met groot genoegen worden schrijvers uitgenodigd om deel te nemen aan deze jubileumeditie. Gegeven dit feit heeft het bestuur een oude traditie in ere hersteld: het winnen van een trofee voor de eerste prijs proza, poëzie en de publieksprijs. U kunt aan de wedstrijd deelnemen door een gedicht en/of een verhaal in te sturen vóór zondag 1 oktober 2017.

Thema
Het thema dit jaar is: De teugels laten vieren. Dit thema is verplicht voor alle inzendingen, zowel proza als poëzie. De spelregels zijn te vinden op onze website: www.literaircafevenray.nl, op de pagina Raadselige Roos.

Deelname
Een gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan. Een verhaal uit minimaal 500 tot 1500 woorden. Beide mogen niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl. De feestelijke uitreiking Raadselige Roos 2017 vindt eind januari 2018 plaats. 

Lees meer…
19-04-2017 09:09,

Werkplaats K: Deelname Artnoon 3.0

Op zondag 18 juni vindt in Werkplaats K de derde editie plaats van Artnoon. In dit kunstevent, georganiseerd… Op zondag 18 juni vindt in Werkplaats K de derde editie plaats van Artnoon. In dit kunstevent, georganiseerd door jongeren, staat de jongerenkunst en -cultuur centraal. Er is een uitgebreide expositie, graffitiworkshops door James Jetlag, livemuziek, DJ’s en VJ’s en er is een tatoeëerder aanwezig.

Meedoen?
Ben jij een kunstenaar en tussen de 16 & 27 jaar? Maak je foto’s, installaties, video’s of andere kunstwerken en wil je die graag exposeren voor het grote publiek? Meld je dan zo spoedig als mogelijk aan voor ARTNOON 3.0 bij Werkplaats K door een e-mail te sturen naar: artnoon@outlook.com. Je ontvangt dan het verzoek om je gegevens in te sturen en enkele foto’s van je werk. Deelname aan Artnoon 3.0 is kosteloos.

Werkplaats K:
Het is een culturele broedplaats voor 20 kunstenaars, vooral afkomstig uit Kerkrade. De disciplines zijn gevarieerd: schilderen, keramiek, vormgeving, fotografie, beeldend, theatertechniek, illustraties en installaties. Daarnaast biedt Werkplaats K ruimte voor exposities, lezingen, wijkinitiatieven, community arts en workshops.
Werkplaats K: Elbereveldstraat 105, KerkradeLees meer…
meer prikbordberichten…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse muziek organisatie letterkundig centrum limburg limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs maastricht international poetry nights molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verbindend netwerk koorzang limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?