welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Het Huis is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Wij zijn een organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

nieuws
 • 16 augustus 2017 Filmdagen Hückelhoven houden na 45 jaar op te bestaan
  Na 45 jaar houden de Filmtage Hückelhoven op te bestaan. Daarmee komt een einde aan een bijzondere filmtraditie…
  Na 45 jaar houden de Filmtage Hückelhoven op te bestaan. Daarmee komt een einde aan een bijzondere filmtraditie in de Euregio Maas-Rijn. Ieder jaar kwamen in het derde weekend van november tientallen jongeren uit Duitsland, België en Nederland naar Hückelhoven om samen naar recente films uit bovenstaande landen te kijken en deze te bespreken in aanwezigheid van de filmmakers. In de 45 jaar dat het filmfestival bestond, werden honderden films vertoond die maatschappelijk relevant waren, culturele verschillen en overeenkomsten tussen de drie landen zichtbaar en bespreekbaar maakten en vele jongeren samenbracht. In Hückelhoven werden ieder jaar films van regionale, aanstormende filmtalenten vertoond. Diverse beginnende filmmakers kregen tijdens de Filmdagen voor het eerst de kans om hun productie te tonen aan een internationaal publiek. Kern van het festival was de vertoning van rijkelijk bekroonde films van makers als de gebroeders Dardenne, Wim Wenders en Rainer Werner Fassbinder. Naast de vertoning van de films werden ook discussiemomenten georganiseerd waarbij films, veelal in aanwezigheid van de makers, besproken werden met het aanwezige festivalpubliek. 

  De laatste jaren nam het aantal festivalbezoekers af. Bezochten destijds nog honderden jongeren en leraren het festival, de laatste jaren was de opkomst bijzonder laag en bedroeg het aantal deelnemers vaak niet meer dan 150 personen. De festivalorganisatie wijdt dat o.a. aan de toenemende toegankelijkheid van het medium 'film' (waaronder de mogelijkheid om thuis 'on demand' films te kijken), het feit dat leraren vanwege de toenemende werkdruk niet langer bereid en/of in staat zijn om in hun vrije tijd met een groep schooljongeren het festival te bezoeken, het bloeiende filmklimaat in deze regio en de vele andere festivalinitiatieven die in de tussentijd zijn ontstaan en deels hetzelfde publiek aanspreken en het sinds enkele jaren bereiken van het oorspronkelijke doel van het festival (het vergroten van onderling begrip middels het medium film). Door het afnemende aantal bezoekers en de daaraan gekoppelde inkomsten werd het steeds lastiger om het festival te bekostigen. 

  Het Huis voor de Kunsten Limburg was jarenlang de Nederlandse projectpartner van het festival en verantwoordelijk voor de Nederlandse filmprogrammering, de presentatie, communicatie en de werving van Nederlandse festivalbezoekers. Het Huis bedankt alle medeorganisatoren, trouwe festivalbezoekers en filmmakers voor hun inzet en betrokkenheid bij de Filmdagen Hückelhoven. 

  >>> Download hier het Duitse krantenartikel waarin projectleider Gisela Münzenberg-Wiers toelicht waarom het festival er na 45 jaar mee stopt.  
 • 14 augustus 2017 Nieuwe subsidieregeling opleiding Cultuurbegeleider primair onderwijs
  Het ministerie van OCW opent vanaf september 2017 een subsidieregeling voor de opleiding Cultuurbegeleider. De…
  Het ministerie van OCW opent vanaf september 2017 een subsidieregeling voor de opleiding Cultuurbegeleider. De subsidie is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs die zich verder willen specialiseren in cultuureducatie. De regeling heeft als doel om de bijscholing van leerkrachten op dit gebied gemakkelijk te maken, zodat de verankering van cultuureducatie in het onderwijs een stevige impuls krijgt.

  Kostendekkend
  De subsidie dekt de opleidingskosten van de erkende post-HBO opleiding Cultuurbegeleider die door verschillende instellingen wordt gegeven. Onder de opleidingskosten vallen cursusgeld tot een maximum van € 3.000, literatuur tot een maximum van € 175,-, reiskosten tot een maximum van € 300 en vervangingskosten voor ten hoogste 72 uur. Voorwaarde is dat aanvragers de cursus intern cultuur coördinator succesvol hebben afgerond of taken uitvoeren op het gebied van cultuureducatie en door de opleiders na assessment worden aangenomen.

  Aanvragen
  De subsidie kan vanaf september bij DUO worden aangevraagd door zelfstandige leerkrachten of door de school als men ook aanspraak wil maken op vergoeding van de vervangingskosten. De regeling verschijnt in de zomer in de Staatscourant en geldt voor opleidingen die starten vanaf september 2018 en loopt van 2017 tot 2021.

  Over het LKCA
  Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) is het landelijk kennisplatform voor professionals, bestuurders en beleidsmakers in cultuureducatie en cultuurparticipatie. Via kennisdeling en onderzoek draagt het instituut bij aan de kwaliteit van praktijk en beleid. Het LKCA stimuleert de professionele ontwikkeling van het veld door ontmoeting en debat en biedt advies bij vraagstukken op het gebied van cultuureducatie en cultuurparticipatie in brede zin. Via informatienetwerken, conferenties en met digitale middelen verschaft het kennisinstituut inzicht in relevante ontwikkelingen op nationaal én internationaal gebied.

  Het LKCA draagt bij aan de ontwikkeling van beleidsprogramma’s van de rijksoverheid voor cultuureducatie en actieve cultuurparticipatie en ondersteunt de uitvoering daarvan.

  lees meer…
 • 14 augustus 2017 Groot succes bij de crowdfundingactie voor Capella Greca
  Het streefbedrag van de crowdfundingactie Capella Greca is gehaald!

  Dankzij de crowdfundingactie die Museum…
  Het streefbedrag van de crowdfundingactie Capella Greca is gehaald!

  Dankzij de crowdfundingactie die Museum Romeinse Katakomben in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg gestart is, zal binnenkort de Capella Greca, een van de meest bijzondere plekken in Museum Romeinse Katakomben, in oude glorie hersteld worden. Deze prachtige ondergrondse kapel, die niet voor niets de bijnaam 'de koningin van de catacomben' mag dragen, is dringend aan restauratie toe. Onder andere de Griekse teksten, waaraan de kapel haar naam dankt, zijn niet meer leesbaar.

  Donateurs maken restauratie mogelijk
  De restauratie van diverse ondergrondse ruimtes en objecten is noodzakelijk om het voortbestaan van Museum Romeinse Katakomben te garanderen. Het oorspronkelijke toegangsgebouw 'Het Cuypershuis' en de 'Januarius-crypte' konden met behulp van subsidies en fondsen gerealiseerd worden. Voor een groot en complex project als de Capella Greca is dat ontoereikend. De restauratie is nu alsnog mogelijk gemaakt dankzij donaties van professoren, bedrijven uit de regio, bezoekers, particulieren en fondsen.

  Crowdfunding loopt nog door
  Wie wil meedoen, het kan nog! De crowdfunding loopt nog twee weken. Het geld dat nu nog opgehaald wordt, wordt gebruikt om de ervaring van een bezoek nog intenser en memorabel te maken.

  lees meer…
 • 26 juli 2017 Talent in Beeld augustus: Nicky Pouw
  Voordat ze op reis gaat, wil Nicky Pouw (Maastricht, 1984) alles weten over de geschiedenis van een plek. “Mijn…
  Voordat ze op reis gaat, wil Nicky Pouw (Maastricht, 1984) alles weten over de geschiedenis van een plek. “Mijn gezin heeft altijd een persoonlijke reisgids.” Ze behaalde haar Bachelor Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht en haar Master Architectuurgeschiedenis & Monumentenzorg aan de Universiteit Utrecht. Momenteel werkt ze als beleidsmedewerker Monumenten en Archeologie bij de gemeente Eijsden-Margraten. “Mijn huidige functie is zeer divers. Ik toets vergunningaanvragen en bestemmingsplannen en stel beleidskaders en subsidietrajecten op, maar organiseer bijvoorbeeld ook de Open Monumentendag in onze gemeente.” Om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen, volgt Nicky regelmatig cursussen en informatiebijeenkomsten van het Steunpunt Archeologie en Monumentenzorg Limburg. “Zo kan ik ook sparren met monumentencollega’s van andere gemeenten.“ Haar talent om met veel verschillende belangen om te gaan wordt door vakgenoten geroemd. “Een van de belangrijkste dingen is denk ik goed te luisteren naar alle partijen. Vaak kun je dan tot een resultaat komen waar iedereen tevreden mee is, hoewel er natuurlijk grenzen aan zijn.” Duurzaamheid en herbestemming vindt ze interessante thema’s in haar werk. Hierbij kijkt ze graag naar voorbeelden uit het buitenland. “In de praktijk haal ik de meeste inspiratie uit enthousiaste eigenaren die met passie en respect met hun monument omgaan. Laatst zei iemand: ‘Mijn pand staat hier al honderden jaren. Ik ben slechts een passant’. Dat vind ik mooi.“ In haar vrije tijd is Nicky amateurfotograaf. “Ik ben gefascineerd door industrieel erfgoed en ga daarom bijvoorbeeld naar Rotterdam en Luik om foto’s te maken.” 

  lees meer…
 • 26 juli 2017 LKCA | voer campagne voor cultuur bij gemeenteraadsverkiezingen 2018
  Podium, atelier, danszaal, bieb en festival creëren gedeelde verhalen, verrijken de woonomgeving en ontwikkelen…
  Podium, atelier, danszaal, bieb en festival creëren gedeelde verhalen, verrijken de woonomgeving en ontwikkelen talenten. Dat moet de lokale politiek ook weten. Wil je mee campagne voeren richting de gemeenteraadsverkiezingen in 2018? Start nu.  Word bijvoorbeeld campagnecoördinator voor je eigen gemeente. LKCA ondersteunt met een training, helpdesk en praktische informatie op hun website. Klik op de Lees meer link voor meer informatie.

  lees meer…
 • 24 juli 2017 Winnaars InBeeld 2017 bekend!
  Ton Eyssen (71) uit Gronsveld heeft InBeeld 2017 gewonnen. Dat maakte de jury afgelopen zondagmiddag tijdens een…
  Ton Eyssen (71) uit Gronsveld heeft InBeeld 2017 gewonnen. Dat maakte de jury afgelopen zondagmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst in Centre Céramique te Maastricht bekend. Aan de hoofdprijs van InBeeld is een geldbedrag van €250,- verbonden.

  Winnaars InBeeld 2017
  Eyssen won met een 3D-werk met de toepasselijke titel ‘Mystery Tower’. Ton Eyssen werd gekozen uit de in totaal 270 amateurkunstenaars die deelnamen aan de nieuwe tweejaarlijkse wedstrijd InBeeld. De tweede prijs was voor Monika Driessen uit Belfeld en de derde prijs voor Nella Holleman uit Roermond. Zij wonnen daarmee respectievelijk €150,- en €100,-. Het werk van alle 21 genomineerden is nog t/m 6 augustus 2017 te zien in Centre Céramique, Avenue Ceramique 50 in Maastricht. De finale expositie is voor iedereen gratis te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van Centre Céramique: dinsdag van 9-21 uur, woensdag t/m vrijdag van 9-18 uur en zaterdag en zondag van 13-17 uur.

  Jury
  De jury voor de finale van InBeeld 2017 bestond uit Arjen van Prooijen (beeldend kunstenaar en docent), Ri-Jeanne Cuppens (beeldend kunstenaar en docent) en Wouter Huis (beeldend kunstenaar en initiatiefnemer Greylight Projects). In het juryrapport zeggen zij over het gewonnen kunstwerk: “Een zeer bijzonder, mysterieus en uniek werk. Het is vanuit alle aanzichten even interessant en vraagt erom goed bekeken te worden. De ontleedde beeldelementen, die zijn samengebracht tot een nieuw geheel, maken het werk voor iedere toeschouwer totaal associatief. Toch lijkt het vol te zitten met symbolische én misschien zelfs wel occulte verwijzingen. Het werk begeeft zich bovendien in een bijzonder grijs gebied, waarbij je niet kunt zien waar het bestaande ophoudt en het nieuwe begint. Onder de titel ‘Mystery Tower’ zien we een intrigerende en fantasievolle assemblage. Terecht en volledig unaniem wint Ton Eyssen deze eerste editie van InBeeld 2017!”.

  lees meer…
 • 12 juli 2017 Inzendingen gezocht voor filmwedstrijd Tijdsbeeld - Amateurfilmers maken kans op Servaas Huysprijs
  Op 26 november wordt tijdens Filmfestival Tijdsbeeld, een initiatief van het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten…
  Op 26 november wordt tijdens Filmfestival Tijdsbeeld, een initiatief van het Limburgs Museum, Huis voor de Kunsten Limburg en CineLOVA, voor het eerst de Servaas Huysprijs uitgereikt aan de ‘meest betekenisvolle filmproductie van Limburg’. Amateurfilmers mogen tot 30 september hun productie inzenden. De belangrijkste voorwaarde is dat de film een tijdsbeeld geeft van Limburg nu, of van de provincie in het verleden. De prijs bestaat onder andere uit professionele coaching door CineSud bij het maken van een nieuwe film.

  Een selectie van inzendingen wordt vertoond tijdens het derde Filmfestival Tijdsbeeld in Filmtheater De Nieuwe Scène in Venlo. Aansluitend worden de winnaars van de publieksprijs en de Servaas Huysprijs bekendgemaakt. Die laatste prijs is vernoemd naar de in november 2016 overleden politicus, de eerste voorzitter van het Limburgs Film en Video Archief.

  Deelnemers kunnen reeds gemaakte films van maximaal 5 jaar oud, fictie of non-fictie, insturen naar het Huis voor de Kunsten LImburg via ppeters@hklimburg.nl. Wie nog aan de slag wil met een nieuwe film kan gebruik maken van gratis coaching en advies van CineLOVA, het platform voor non-professionele filmers in Limburg. Vraag hulp via cinelova@gmail.com, bijvoorbeeld voor het zoeken naar een crew of het uitwerken van een idee.

  Ook kan gebruik worden gemaakt van historisch filmmateriaal uit de collectie van het Limburgs Museum. Die bevat beelden uit de periode van 1911 tot nu, van professionele makers en amateurcineasten. Meer informatie via Frank Holthuizen, 077 352 21 12 of f.holthuizen@limburgsmuseum.nl. 

  De winnaar van de Servaas Huysprijs krijgt een coachingstraject van CineSud: het productieproces van een nieuwe film wordt begeleid door professionals. Bovendien wordt de prijswinnende film vertoond op het Limburg Film Festival van 12 tot en met 14 januari 2018 in Venlo. De winnaar van de publieksprijs mag deelnemen aan vier CineMasters (gesprekken met Nederlandse filmprofessionals) van CineSud.
    lees meer…
 • 11 juli 2017 Een film maken over blaasmuziek in Limburg? Dien je idee in bij het Blaasmuziekfonds
  De regionale omroep L1 en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) hebben recentelijk een blaasmuziekfonds…
  De regionale omroep L1 en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) hebben recentelijk een blaasmuziekfonds gelanceerd waarmee projecten gefinancierd kunnen worden die de cultuur van de blaasmuziek in Limburg in beeld brengen. Het totale budget van het fonds bedraagt € 100.000,-. Initiatieven die door het fonds gefinancierd worden, worden via alle kanalen van L1 (radio, tv, online) bij het publiek gebracht.

  Muziekverenigingen, stichtingen of individuele personen kunnen projectideeën aandragen over blaasmuziek in Limburg. Daarbij is men op zoek naar bijzondere filmische verhalen waarbij thema’s als talentontwikkeling van blaasmuzikanten, het muziekverenigingsleven, de maatschappelijke functie van muziek(verenigingen), achtergronden van de hafabra-wereld, muzikale rolmodellen, cross-over projecten etc. centraal staan.
  Ook ideeën voor korte speelfilms, die in Limburg worden opgenomen en ‘blaasmuziek’ als thema hebben, kunnen worden ingediend.

  Naast muziekverenigingen kunnen ook filmmakers, zowel amateurs als professionals, projectideeën indienen bij het blaasmuziekfonds. Indienen kan gedurende het hele jaar via een format dat te vinden is op www.lbmblaasmuziek.nl/blaasmuziekfonds. In eerste instantie hoef je alleen een projectidee/omschrijving in te dienen.

  Afgevaardigden van L1 en de LBM toetsen alle ingediende ideeën en selecteren projecten die in aanmerking kunnen komen voor een financiële bijdrage van het fonds. Na een positieve beoordeling volgt een gesprek met de projectindiener waarbij de nadere invulling van het project en de voorwaarden worden besproken.

  LET OP! Houd er rekening mee dat als je een projectidee indient, dat er sprake moet zijn van cofinanciering. Je kunt alleen een bijdrage van het Blaasmuziekfonds ontvangen mits het project niet door de Provincie Limburg wordt gefinancierd (bijv. vanuit de Nadere Subsidieregels Film of middels een projectbijdrage van het Huis voor de Kunsten Limburg).
   
 • 05 juli 2017 Archeologisch onderzoek naar 17e -eeuwse Poorttoren Slot Schaesberg
  Vanaf maandag 17 juli 2017 zal, in samenwerking met archeologisch adviesbureau RAAP, archeologisch onderzoek worden…
  Vanaf maandag 17 juli 2017 zal, in samenwerking met archeologisch adviesbureau RAAP, archeologisch onderzoek worden verricht naar de restanten van de oorspronkelijke poorttoren uit 1650 van Slot Schaesberg in Landgraaf. Het doel van het onderzoek is om vast te stellen welke delen van de fundering nog intact zijn. Dit is tevens een voorbereiding op het ambachtelijk herbouwproces van de poorttoren, dat vanaf voorjaar 2018 zal beginnen.

  Uit het onderzoek moet blijken hoe de conditie van de funderingsresten en de paalfundering is en ook het vaststellen van de oorspronkelijke maatvoeringen. Na afloop van het archeologisch onderzoek zal door Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis (BBA), bouwhistorisch onderzoek verricht worden. De restanten worden vervolgens nauwkeurig vastgelegd door middel van een 3D scan.

  De resultaten van dit onderzoek zijn o.a. ter voorbereiding op het herbouwproces van de poorttoren, onderdeel van de imposante 17e eeuwse bouwhoeve, die in 1968 is afgebroken.

  Projectdirecteur Aryan Klein; ‘’ Dit is een van de grotere archeologische onderzoeken bij Slot Schaesberg en ik verwacht dat er interessante nieuwe informatie beschikbaar komt, zodat we de concrete plannen voor de herbouw van de poorttoren al dit najaar verder kunnen uitwerken. Bezoekers van Slot Schaesberg krijgen de gelegenheid om de opgraving van nabij te bekijken, of kunnen zelfs een handje meehelpen. ’’

  Geïnteresseerd om op vrijwillige basis mee te helpen met de opgraving? U kunt zich opgeven via het e-mailadres: vrijwilligers@slotschaesberg.nl

  lees meer…
 • 04 juli 2017 Draag jouw steentje bij aan de visieontwikkeling van het LKCA over de toekomst van Cultuurparticipatie
  Hoe ziet cultuurparticipatie in de vrije tijd in Nederland in 2030 eruit? Waar zit onze kracht, waar zijn we sterk…
  Hoe ziet cultuurparticipatie in de vrije tijd in Nederland in 2030 eruit? Waar zit onze kracht, waar zijn we sterk in? Waar zitten de uitdagingen, de vernieuwingen?

  Deze vragen vormen de start van een traject, waarin het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) samen met het werkveld, dus ook met jou, probeert te komen tot een visie op de toekomst van cultuurparticipatie. We willen diverse professionals betrekken: buitenschoolse kunstdocenten in de diverse disciplines (muziek, theater, dans, beeldend, schrijven etc.) zowel in dienst bij een organisatie als werkend als zelfstandige (of gecombineerd), organisaties zoals centra voor de kunsten en maatschappelijke organisaties met een culturele programmering, beleidsmedewerkers cultuur van overheden, brancheverenigingen, koepels amateurkunst, etc. Met een klein aantal verkenners uit dit brede werkveld heeft het LKCA onlangs trends benoemd en zijn vier scenario’s geschetst.

  Geef je mening!
  Graag hoort het LKCA jouw gedachten over deze scenario’s. Want een visie zonder input van degenen om wie het gaat, is een beperkte visie. Geef jouw mening door de bijbehorende enquête in te vullen; de scenario’s vind je in de enquête. Het neemt zo’n 15-20 minuten van je tijd in beslag. Tijd die je investeert in de toekomst, onze toekomst.

  Wat gaat het LKCA met je mening doen?
  In de zomermaanden gaathet LKCA op basis van jullie mening de toekomstvisie formuleren. We houden het niet alleen bij woorden, maar geven concreet aan wat er moet gebeuren en wie daar een rol in spelen. Op 2 oktober a.s. presenteren wij de visie tijdens De Kunst van…Toekomst creëren in Domstad in Utrecht. En aansluitend zoeken we samenwerking met de diverse professionals om de visie breed uit te dragen en tot concrete acties te komen.

  lees meer…
 • 03 juli 2017 Platbook 18: ‘Denkend aan Limburg…’ : Stuur jouw werk in!
  Oproep aan Limburgse schrijvers om werk in te sturen

  In het najaar van 2017 verschijnt de 18e editie van Platbook,…
  Oproep aan Limburgse schrijvers om werk in te sturen

  In het najaar van 2017 verschijnt de 18e editie van Platbook, een bundel met literaire teksten in de verschillende dialecten van het Limburgs. Iedere editie heeft een ander thema en een andere bekende Limburger als redacteur. Ditmaal is het thema ‘Denkend aan Limburg…’, geïnspireerd op het beroemde gedicht ‘Denkend aan Holland…’ van Hendrik Marsman (1899-1940). Limburgse schrijvers kunnen tot 1 oktober 2017 eigen werk insturen voor Platbook 18. Dit kunnen bijvoorbeeld verhalen, gedichten en columns zijn; als ze maar een blik bieden op kenmerkende aspecten van Limburg. De bijdrage mag niet meer dan 600 woorden bevatten en kan aangeleverd worden bij Uitgeverij TIC, de uitgever van Platbook, via paul@uitgeverijtic.nl.
  Schrijvers wiens werk wordt geselecteerd, ontvangen een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 18.

  Over Platbook
  Platbook is een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers en -lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven in hun eigen verhalen, gedichten en andersoortige teksten. Iedere editie maakt een andere, bij het thema passende, redacteur een selectie uit de teksten en schrijft het voorwoord. Platbook wordt uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg en komt tot stand in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC en Wim Kuipers (bedenker van het Platbook-concept).

  Kijk voor meer informatie over het Platbook op www.hklimburg.nl/platbook of www.uitgeverijtic.nl. Platbook is voor 9,90 euro te koop in de webshop van het Huis (www.hklimburg.nl/webshop) en de betere boekhandel in Limburg.

  lees meer…
 • 26 juni 2017 Camiel Lemmens wint Finale Jonge Solisten 2017
  Maar liefst 58 solisten uit verschillende divisies namen op zondag 25 juni jl. in Cultureel Centrum Don Bosco in…
  Maar liefst 58 solisten uit verschillende divisies namen op zondag 25 juni jl. in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel deel aan de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM). De deelnemers, die via voorrondes waren geselecteerd, streden om de wisseltrofee, de mogelijkheid een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht en om optredens met het Limburgs Jeugdorkest en tijdens de LBM Concertconcoursen. Ook maakten zij kans op een solistisch optreden met de philharmonie zuidnederland en tijdens Cultureel Lint in Weert. Tevens waren er masterclasses, tegoedbonnen van Adams Muziekcentrale en vrijkaarten voor concerten (beschikbaar gesteld door philharmonie zuidnederland en Stichting Cultureel Aerwinkel) te winnen. Ook konden deelnemers een rol in de muziekserie LEF! op L1TV bemachtigen.

  Hoornist Camiel Lemmens uit Grevenbicht won de Finale Jonge Solisten 2017. Hij kreeg van de jury maar liefst 94,5 punten (een dikke eerste prijs met lof) voor zijn uitmuntende vertolking van ‘Concerto, Op. 8’ van F. Strauss. Hij mocht uit handen van Gouverneur Theo Bovens de wisseltrofee in ontvangst nemen. André Seerden overhandigde hem de prijs van het Conservatorium Maastricht. 

  Tijdens de Finale Jonge Solisten 2017 werden ook in andere divisies prijzen uitgereikt. Zo won Cas Limpens (kleine trom) van Kon. Erk. Fanfare St.-Caecilia uit Wijnandsrade in de jeugddivisie met 90 punten met lof der jury. Cailean Paas (dwarsfluit) van Harmonie St.-Cecilia uit Koningsbosch won met 88 punten in de vijfde divisie. In de vierde divisie won Lynn Tijssen (hoorn) van Fanfare St.-Antonius uit Genhout met 91 punten met lof der jury. De derde divisie is gewonnen door Janneke Hermans (dwarsfluit) van Harmonie St.-Caecilia uit Ohé en Laak met 91 punten met lof der jury en de tweede divisie door Nina Smeets (dwarsfluit) van Harmonie St.-Caecilia uit Hoensbroek met 94 punten met lof der jury.

  Sef Thissen overhandigde de winnaars per divisie een LEF!-voucher. Met deze voucher kunnen de jongeren deelnemen aan de TV-serie LEF!. In het programma praat Sef Thissen met de jongeren én met doorgewinterde artiesten over hun passie voor muziek en wordt het verenigingsleven van de solisten in beeld gebracht.

  Raymond Vievermanns van philharmonie zuidnederland selecteerde Maarten Takken (klarinet, eerste divisie) voor een solistisch optreden tijdens de HaFa-concerten van philharmonie zuidnederland. De LBM organiseert tenslotte in het voorjaar van 2018 een tweetal masterclasses voor jonge koper- en houtblazers. De jury van de Finale Jonge Solisten selecteerde hiervoor per sectie een achttal kandidaten.

  Kijk voor alle uitslagen van de Finale Jonge Solisten 2017 op www.lbmblaasmuziek.nl/finale-jonge-solisten

  lees meer…
 • 26 juni 2017 Winnaars Muulkes 2017
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel.…
  D’n Aovend van ‘t Muulke is de jaarlijkse uitreiking van provinciale toneelprijzen op het gebied van amateurtoneel. Deze uitreiking is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van het toneelseizoen.

  Gedurende het toneelseizoen bezoeken juryleden voorstellingen waarvoor een aanvraag tot jurering is ingediend bij Toneelhuis LFA. Vanuit een positief-kritische houding beoordelen deze juryleden de voorstelling op regie, spel, decor, originaliteit, enthousiasme. Vervolgens nomineert de jury de meest opvallende spelers en/of voorstelling/initiatief die tijdens het seizoen hoge ogen hebben gegooid. Vrijdag 23 juni jl. vond de uitreiking van de Limburgse toneelprijzen plaats in het Munttheater in Weert.

  Winnaars 2017
  Meest bijzondere voorstelling:
  Amateurs door Speelgroep Expressie (Heerlen)

  Meest opvallende jeugdvoorstelling:
  Een koffertje vol dromen! door Toneelvereniging de Krottepoffers (Nederweert)

  Meest bijzondere nieuwe initiatief:
  Grand Dessert door Toneelvereniging De Buunspeulers (Well)

  Meest opvallende vrouw in een grote rol:
  Annemiek Huberts als “Hyacinth” in “Schone Schijn” door Toneelgroep Spot-Licht (Haelen)

  Meest opvallende man in een grote rol:
  Jos Breukers als “Sjef Bruinsma” in “Groete oet de Pieël” door Toneelvereniging De Krottepoffers (Nederweert)

  Meest opvallende vrouw in een kleine rol:
  Resian Beerens als “Truus Bruinsma” in “Groete oet de Pieël” door Toneelvereniging De Krottepoffers (Nederweert)

  Meest opvallende man in een kleine rol:
  Kevin Noblesse als “Joost de Jong” in “Mien koffer, dien koffer” door Toneelclub Euverhaove (Sittard)

  Meest opvallende vormgeving:
  Code Oranje in de WeWa door Toneelgroep Spot aan (Wessem)

  Meest bijzondere promotie voor een voorstelling:
  Toneelvereniging De Vrije Spelers (America) voor de voorstelling Hets, Knodder en Knets!

  Schaduwprijs:
  Sef Peeters (Venlo)

  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 08 augustus 2017 - 18 augustus 2017eigen activiteit STEP FORWARD! 2017
  Van 8 t/m 18 augustus 2017 vindt de jaarlijkse STEP FORWARD! Summer Academy voor jonge, talentvolle dansers plaats…
  Van 8 t/m 18 augustus 2017 vindt de jaarlijkse STEP FORWARD! Summer Academy voor jonge, talentvolle dansers plaats in Schouwburg De Domijnen in Sittard-Geleen. Of je nu op een dansopleiding zit, vergevorderd amateurdanser, professioneel danser of dansdocent bent, STEP FORWARD! is de perfecte voorbereiding op het nieuwe dansseizoen. Een internationaal team van choreografen en docenten verzorgt twee weken lang intensieve en innovatieve danstrainingen. STEP FORWARD! is een jaarlijks terugkerend initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg en dansgezelschap GOTRA uit Maastricht.
   
  De dansdocenten voor deze editie van STEP FORWARD! zijn: Joost Vrouenraets (partnering en uithoudingsvermogen), Maïté Guérin (partnering), Marika Meoli (ballet), Roshanak Morrowatian (hedendaags repertoire), Matt Jackson (puppeteering), Francesca Imoda (ballet) en Chris de Feyter (hedendaags repertoire).
   
  Bij STEP FORWARD! 2017 kun je kiezen voor een programma van één of twee weken en je kunt een eigen selectie maken uit het aanbod aan workshops . Wil je je inschrijven of heb je vragen? Neem dan contact op met Irene Poell, productiemedewerker Dans bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via ipoell@hklimburg.nl of T 0475 399299 / 06 54357349. De organisatie kan je ook helpen bij het vinden van een betaalbare overnachtingsplek. Inschrijven kan tot 31 juli.
   
  Kijk voor meer informatie over STEP FORWARD! 2017, het kostenoverzicht, informatie over de dansdocenten en -workshops etc. op www.hklimburg.nl/stepforward

  Lees meer
 • 19 augustus 2017 - 15 september 2017samenwerkings activiteit CityLiv Heerlen | Indoor & outdoor expo
  19 t/m 27 augustus 2017 tijdens Cultura Nova
  14 & 15 september 2017 tijdens Festival van de Toekomst…
  19 t/m 27 augustus 2017 tijdens Cultura Nova
  14 & 15 september 2017 tijdens Festival van de Toekomst


  Grenzen. CityLiv zoekt ze op, verlegt ze en laat ze vervagen. Ze zullen er altijd zijn, het is aan ons hoe we ze ervaren. Is de grens een beperking, een verbinding of juist een uitdaging?

  CityLiv is een jaarlijks kunst- en cultuurevent dat kunstenaars en designers uitdaagt te experimenteren met sloopmateriaal. De verwonderende indoor en outdoor kunstexpo neemt je mee in een wereld van innovatie die je opnieuw laat kijken naar materialen die je dacht al gezien te hebben. CityLiv is een ontdekkingsreis voor zowel het publiek als de ontwerpers en vormt een bruisende broedplaats voor talentontwikkeling, nieuwe materiaaltoepassingen en grensoverschrijdend design.

  De makers van de kunstobjecten (een verfrissende mix binnen de disciplines vormgeving, beeldende kunst en creatieve industrie) zijn de winnaars van de Open Call die CityLiv en het Huis voor de Kunsten eerder dit jaar uitschreven, waarbij regionale en nationale talenten werden opgeroepen een unieke vertaling te maken van het thema ‘Grenzen’. De geselecteerde werken worden tijdens CityLiv gepresenteerd in en rondom de voormalige stadsgalerij in Heerlen.

  Opening
  CityLiv wordt zaterdag 19 augustus van 16.00 - 18.00 uur feestelijk geopend. Met een glas bubbels in je hand geniet je van de prikkelende werken en live performances. Toegang tijdens deze opening is gratis.

  Adres: Raadhuisplein 19 Heerlen


  Lees meer
 • 10 september 2017 - 15 oktober 2017samenwerkings activiteit Uncover17 - Verhalende fotografie in de schijnwerpers
  Forum BEELDtaal pakt uit tijdens de expositie Uncover17 in Maastricht. Een vijftal masterclassstudenten exposeren…
  Forum BEELDtaal pakt uit tijdens de expositie Uncover17 in Maastricht. Een vijftal masterclassstudenten exposeren hun project in Centre Céramique in Maastricht van 10 september t/m 15 oktober 2017.

  Meerdaags foto-event
  In het weekend van 16 en 17 september 2017 organiseert Forum BEELDtaal een groots foto event in Centre Céramique in Maastricht. Twee dagen lang staat de fotografie als communicatiemiddel in de schijnwerpers. Forum BEELDtaal is erin geslaagd om vier topfotografen naar Maastricht te halen. Zij zullen een presentatie geven over hun werk en een kijkje in hun keuken geven. Op zaterdag zal Carla Kogelman openen. Daarna zal Bieke Depoorter (Magnum Photos) spreken. Op zondag is het de beurt aan Chris de Bode. Vervolgens zal Martin Roemers als laatste spreker het event afsluiten.

  Masterclass fotoboek maken
  Het fotoboek is een krachtige vorm om foto's mee te presenteren. Het fotoboek krjigt steeds meer aandacht en steeds meer fotografen maken gebruik van deze presentatievorm. Maar hoe maak je je fotoboek tot een succes?  Marco Wiegers, docent aan de Fotocademie Amsterdam en uitgever van fotoboeken, komt het uitleggen in een masterclass tijdens dit foto-event. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

  Popup fotomuseum
  Zaterdagavond organiseren we op een speciale plek een popup fotomuseum onder auspiciën van Ingrid Leonard, curator van FOMU (Fotomuseum) Antwerpen. Op een laagdrempelige manier kijken we naar de laatste ontwikkelingen in de fotografie en aanstormend talent.   

  Tijdens Uncover17 kan zowel de gevorderde amateurfotograaf als de professional zijn hart ophalen
  en volop inspiratie opdoen.

  Meer info en tickets
  Kijk voor meer informatie en tickets op www.fotografieforumbeeldtaal.nl of www.facebook.com/forumbeeldtaal. Heb je vragen? Neem dan contact op met Forum BEELDtaal via uncover@fotografieforumbeeldtaal.nl.

  Uncover17 wordt georganiseerd i.s.m. Centre Céramique en wordt mede mogelijk gemaakt door Huis voor de Kunsten Limburg en FOMU Antwerpen. 
 • 14 september 2017 10:00 - 16:30eigen activiteit Symposium ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’
  Op donderdag 14 september 2017 van 10.00 tot 16.30 uur vindt bij Kasteel Aerwinkel in Posterholt een symposium…
  Op donderdag 14 september 2017 van 10.00 tot 16.30 uur vindt bij Kasteel Aerwinkel in Posterholt een symposium plaats onder de titel ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’. Hierbij staan de invloed en mogelijkheden van digitalisering op het presenteren van erfgoed en het bereiken van nieuwe doelgroepen centraal. Voor musea, monumenten en andere erfgoedlocaties worden nieuwe technologieën en social media steeds belangrijker om zichzelf en/of hun collectie te presenteren aan het publiek. Waar ‘vroeger’ veelal werd ingezet op een objectgerichte presentatie en parate kennis, zijn tegenwoordig verhalen, beleving en participatie steeds belangrijker. Wat zijn de gevolgen hiervan en hoe kun je hier bij het presenteren van erfgoed op inspelen? Op welke manier kan erfgoed relevant blijven voor het (jongere) publiek van de toekomst? Deze en andere vragen komen tijdens het symposium aan bod. Sprekers zijn erfgoed- en museumexperts Sander Duivestein, Joop de Jong, Riemer Knoop en Agnes Vugts. Ook is er ruimte voor groepsdiscussies. Presentator van de dag is Tom Doesborg.

  Het symposium ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’ is een initiatief van de Heemkundevereniging Roerstreek, die dit jaar 50 jaar bestaat, en wordt georganiseerd in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, de Federatie Musea Limburg en de LGOG-Kring Gelders Overkwartier van Roermond. Deelname kost €25,- per persoon (inclusief koffie + vlaai, lunch en borrel). Aanmelden kan tot 1 september a.s. via het inschrijfformulier op www.hklimburg.nl/musea. Er is plek voor maximaal 100 personen.


  Lees meer
 • 23 september 2017 20:30 - 22:30eigen activiteit Toneelhuis LFA presenteert: Onder het Melkwoud
  ‘Stil!
  De baby’s slapen, de boeren, de vissers, de handelaars en gepensioneerden, de schoenlapper, de schoolmeester,…
  ‘Stil!
  De baby’s slapen, de boeren, de vissers, de handelaars en gepensioneerden, de schoenlapper, de schoolmeester, postbode en herbergier, de lijkbidder en de minnares, dronkenlap, naaister, predikant, politieman, de zwempotige mosselwijven en de zindelijke huisvrouwen.’

  Slechts enkele personages uit de nieuwe Toneelhuis LFA-productie. Een voorstelling naar het script ‘Onder het Melkwoud’ van schrijver Dylan Thomas.

  Een reizende openluchtvoorstelling die in de zomer van 2017 langs de Limburgse openluchttheaters toert. Onder regie van toneeladviseur Marnix Mulder gaat weer een nieuw avontuur beginnen. Muziek, poëzie en bijzondere personages zullen de basis ingrediënten vormen van dit totaaltheater. Een mooie mix van de vele Limburgse dialecten en van vele kleurrijke Limburgse figuren.

  Voorstellingen
  Zaterdag 9 september | Openluchttheater Valkenburg | 20.30 uur
  Vrijdag 15 september | ECI Cultuurfabriek, Roermond | 20.30 uur
  Zaterdag 16 september | ECI Cultuurfabriek, Roermond | 20.30 uur
  Zondag 17 september | Kasteeltuinen, Arcen | 20.30 uur

  Vrijdag 22 september | buitenlocatie: onder de Pater Vincktoren/Helpoort, Maastricht | 20.30 uur
  Zaterdag 23 september | buitenlocatie: onder de Pater Vincktoren/Helpoort, Maastricht | 20.30 uur

  Spelers
  Yvette van den Essen, Gerda Schattorjé, Wilhelmien Knapen, Lizet Scheers, Martin Houkes, Sharon Hegt, Lizette Egas, José Wolters, Melanie Joppen, Sjer Damen, Leo Haffmans, Marja Haanen, Rezie Vrancken, Alie Oosterhuis, Geerte Schmitz, Ilse Jeurninck, Andries van Gorkum

  Regie: Marnix Mulder
  Vertaling: Andries van Gorkum
  Dialectvertaling: Ger Bertholet
  Productie: Toneelhuis LFA i.s.m. met LimburgLive


  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
19-07-2017 09:14,

Oproep voor (amateur) musici – Doe mee met ‘Hoe Flora en Fauna Vrienden Werden’ op Cultura Nova

Cultura Nova heeft dit jaar een festivalcomponist: Jesse Passenier, die eerder al bij de Limburgse Bond… Cultura Nova heeft dit jaar een festivalcomponist: Jesse Passenier, die eerder al bij de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen arrangeur was van het ‘Nirvana - Nevermind project’ van het Limburgs Jeugdorkest. Jesse Passenier gaat op het festival van 20 t/m 27 augustus aan de gang met (amateur-)musici in een bijzonder project. Houtblazers, koperblazers en percussionisten die muziek kunnen lezen mogen meedoen.

In dit bijzondere Cultura Nova project componeert Jesse Passenier iedere dag nieuwe muziek over een fantasieland met mythische wezens, planten en spannende gebeurtenissen. De compositie wordt de dag erna gerepeteerd en gespeeld. Tijdens het repeteren en musiceren vindt er een workshop voor kinderen plaats. Zij maken tekeningen over de muziek die ze op dat moment horen. Na zo’n creatieve dag gaat Jesse Passenier aan de slag met een nieuwe compositie en baseert deze op de tekeningen die de kinderen eerder die dag maakten. Aan het einde van het project is er een slotconcert op het festivalplein.

Meedoen
Maak jij muziek en heb je zin om mee te doen? Schrijf je dan gratis in via Jesse Passenier (info@jessepassenier.com). Vermeld daarbij: jouw naam, telefoonnummer, instrument (neem je eigen instrument mee), niveau (beginnend, gemiddeld, gevorderd), jouw beschikbare dagen.

Datums 
Zondag 20 augustus 2017 t/m zaterdag 26 augustus 2017
Iedere dag van 14.00 – 15.30 uur, Parkstad Theater Foyer – Heerlen

Zondag 27 augustus 2017, 15.00 uur| Slotconcert op het Festival Plein
Inspelen/korte repetitie om 14.00 uur, Parkstad Theater Foyer HeerlenLees meer…
14-06-2017 08:36,

Het Danshuis Maasmechelen zoekt een docent Hedendaagse Dans

Het Danshuis Maasmechelen zoekt een docent Hedendaagse Dans voor 2 lesuren in de week .… Het Danshuis Maasmechelen zoekt een docent Hedendaagse Dans voor 2 lesuren in de week .

Dinsdag van 20.30 uur -21.30 uur (15+), vrijdag van 19.00 uur -20.00 uur (12 jaar – 14 jaar)
De leerlingen volgen allen minstens één klassieke dansles per week.

Graag je CV sturen naar :
HET DANSHUIS t.a.v. Marisa Pascariello
Kastanjelaan 53, 3630 Maasmechelen
Of via e-mail: info@hetdanshuis.com
Lees meer…
08-06-2017 11:48,

Heemkunde netwerk- en verzamelbeurs

Op zondag 22 oktober 2017 vindt de Heemkunde netwerk-en verzamelbeurs plaats in het Limburgs Schutterij… Op zondag 22 oktober 2017 vindt de Heemkunde netwerk-en verzamelbeurs plaats in het Limburgs Schutterij Museum in Steyl. Het publiek is welkom vanaf 10.00 uur. De opzet is een heemkundebeurs en een vragenhoek.

U kunt deelnemen aan de heemkunde netwerk- en verzamelbeurs op de volgende manieren:
• De heemkundebeurs –presenteer uw vereniging
• De vragenhoek – presenteer uw specialismen
• Mogelijk tot netwerken met andere verenigingen die zich bezig houden met historie, genealogie en erfgoed
• Promotie
• Verkoop/ ruilbeurs Limburgsia, schutterswezen en prentbriefkaarten
• Bezoek Limburgs Schutterij Museum

Standhouders
Op de beurs kunnen verenigingen en standhouders een tafel huren om zichzelf te presenteren en materialen te koop aan te bieden. Dit is teven een kans om leden te werven en vacatures kenbaar te maken, eventueel op vrijwillige basis. De beurs is een mooie gelegenheid om met andere specialisten en verzamelaars in contact te komen.

Vragenhoek
De vragenhoek wordt afwisselend bezet met leden uit verschillende verenigingen die de volgende specialisaties hebben: genealogie, bouwkunst, heemkunde, regionale keramiek, archeologie, schutterijen, prentbriefkaarten en fotomateriaal, paleografie/taalkunde.

Aanmelden
Deelname als standhouder kan als volgt:
• 1 tafel 140 bij 80 cm met twee personen: €10,-
• 2 tafels 140 bij 80 cm met twee personen: €15,-
• 3 tafels 140 bij 80 cm met twee personen: €17,50
U kunt zich opgeven voor 1 september 2017 via e-mail bij de organisatie: Heemkundevereniging Oos Naer of bij het Overkwartier van Gelre. U kunt mailen naar jo.beeren@ziggo.nl, voorzitter@overkwartiervangelre.nl of penningmeester@overkwartiervangelre.nl. vermeld Daarbij uw naam, de namen van de deelnemers en waar u zich voor wilt aanmelden.

Datum: zondag 22 oktober 2017, 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Schutterij Museum Steyl
Entree voor bezoekers: €4,- (incl. ticket museum)
 
04-05-2017 10:48,

Doe mee aan de schrijfwedstrijd Raadselige Roos

De 25e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos van Literair Café Venray komt in zicht. Met groot… De 25e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos van Literair Café Venray komt in zicht. Met groot genoegen worden schrijvers uitgenodigd om deel te nemen aan deze jubileumeditie. Gegeven dit feit heeft het bestuur een oude traditie in ere hersteld: het winnen van een trofee voor de eerste prijs proza, poëzie en de publieksprijs. U kunt aan de wedstrijd deelnemen door een gedicht en/of een verhaal in te sturen vóór zondag 1 oktober 2017.

Thema
Het thema dit jaar is: De teugels laten vieren. Dit thema is verplicht voor alle inzendingen, zowel proza als poëzie. De spelregels zijn te vinden op onze website: www.literaircafevenray.nl, op de pagina Raadselige Roos.

Deelname
Een gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan. Een verhaal uit minimaal 500 tot 1500 woorden. Beide mogen niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl. De feestelijke uitreiking Raadselige Roos 2017 vindt eind januari 2018 plaats. 

Lees meer…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse muziek organisatie letterkundig centrum limburg limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs molenstichting limburg monumentenkontakt midden-limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting popmuziek limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verbindend netwerk koorzang limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?