welkom

Welkom op de website van het Huis voor de Kunsten Limburg. Het Huis is dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector (kunsten en erfgoed). Wij zijn een organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. Op deze website kunt u informatie vinden over alle aangesloten organisaties en over de verschillende disciplines waarin wij werken.
Lees meer...

nieuws
 • 13 december 2017 Landelijke NKF Finale tijdens Korenfestival Amusing Hengelo
  De landelijke finale van het Nederlands Koorfestival (NKF) vindt plaats tijdens Korenfestival Amusing Hengelo op…
  De landelijke finale van het Nederlands Koorfestival (NKF) vindt plaats tijdens Korenfestival Amusing Hengelo op zaterdag 2 juni 2018 in Hengelo, Overijssel. Beide organisaties gaan op deze dag een unieke samenwerking aan door de krachten te bundelen..

  Voorafgaand aan de landelijke finale, organiseert het NKF in heel Nederland zelfstandige provinciale/regionale koorcompetities. Deelnemen aan het Nederlands koorfestival is spannend, inspirerend en leerzaam, voor koor én dirigent. Maar om de finale van het Nederlands Koorfestival te bereiken, moet je je echt onderscheiden. Een vakkundige jury beoordeelt de koorpresentaties op tien kwalitatieve criteria die op ieder koor van toepassing zijn, ongeacht samenstelling of stijl. De winnaar mag zich 2 jaar lang “Het Beste Koor van Nederland” noemen.

  Tijdens het Korenfestival Amusing Hengelo treden ruim 100 koren uit binnen- en buitenland op. Maar liefst 20 binnen- en buitenpodia in de binnenstad van Hengelo staan op 2 juni 2018 klaar voor popkoren, klassieke koren, shantykoren, grote -en kleine ensembles; kortom voor alle koren die graag willen laten zien en horen wat ze in huis hebben. Daarnaast wordt er een uitgebreid programma met workshops en coachingsessies aangeboden.

  Voor deelname aan de voorafgaande provinciale NKF Competities, zie www.nederlandskoorfestival.nl.
  Inschrijven voor Korenfestival Amusing Hengelo kan tot 31 maart 2018 via www.amusing-hengelo.nl.  lees meer…
 • 11 december 2017 Cultuur+Ondernemen: werken als kunstenaar in een andere sector
  Elke kunstenaar kan een zinvol verschil maken in de wereld om hem of haar heen. De cultuursector is niet de enige…
  Elke kunstenaar kan een zinvol verschil maken in de wereld om hem of haar heen. De cultuursector is niet de enige die daarvoor mogelijkheden biedt. Wie het inspirerend of uitdagend vindt, kan ook aan de slag in het bedrijfsleven, de zorg of de reclamewereld. Binnen die andere sectoren kan je als kunstenaar een (of meer) van de volgende vier rollen vervullen: co-creator, initiatiefnemer, opdrachtnemer of social designer. Cultuur+Ondernemen behandelt de vier rollen in de reeks Frisse Blikken.

  lees meer…
 • 11 december 2017 Formafantasma winnaar van de Limburg Design Award 2017
  Gemeente Roermond heeft de Limburg Design Award toegekend aan Formafantasma, de studio van Andrea Trimarchi en…
  Gemeente Roermond heeft de Limburg Design Award toegekend aan Formafantasma, de studio van Andrea Trimarchi en Simone Farresin. De kunstprijs wordt uitgereikt aan het beste actuele vormgevingsbureau dat (inter)nationaal werkzaam is en linkt met de interieurontwerpen van Pierre Cuypers. De prijs omvat een aankoop of opdracht ter waarde van € 7.000,-.

  De Harrie Tillieprijs 2017 werd toegekend aan Studio Sabine Marcelis. Deze kunstprijs heeft als doel het stimuleren van de artistieke ontwikkeling van talentvolle ontwerpers. Sabine Marcelis ontvangt een geldbedrag van € 1.000,- , inzetbaar voor eigen talent ontwikkeling.

  Een vakjury selecteerde de genomineerden. Hun producten staan centraal in de expositie in het Cuypershuis. In filmportretten wordt getoond hoe de ontwerpers werken en wat hun inspiratiebron en visie op design is. Ontwerper Maurice Mentjens verzorgde de vormgeving van de bijbehorende expositie. Deze is nog te zien tot en met 25 februari 2018 in het Cuypershuis Roermond.

  Expositie over hedendaagse ontwerpers
  De Limburg Design Award wordt om de twee jaar uitgereikt aan een actueel vormgevingsbureau dat (inter)nationaal werkzaam is. De prijs heeft als uitgangspunt ‘Vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers’. De Harrie Tillieprijs sluit aan bij zijn naamgever Harrie Tillie, tussen 1988 en 2001 de conservator van het Roermondse museum. Hij zette zich als conservator in om jonge, talentvolle kunstenaars een podium te bieden.

  Door het uitreiken van deze prijs wil gemeente Roermond ook de bekendheid van Pierre Cuypers, zijn werk en gedachtegoed vergroten en het Cuypershuis profileren als platform voor hedendaags interieurdesign.
                                   lees meer…
 • 05 december 2017 Special van RadarLimburg over muzikaal Limburg
  RadarLimburg, een onafhankelijk nieuwsplatform dat maandelijks een nieuw actueel onderwerp belicht vanuit Limburgs…
  RadarLimburg, een onafhankelijk nieuwsplatform dat maandelijks een nieuw actueel onderwerp belicht vanuit Limburgs perspectief, heeft zich de vraag gesteld of Limburg nog wel de muziekprovincie is die ze ooit was. De redactie ging op onderzoek uit en sprak musici uit binnen- en buitenland, onderzoekers en kwartiermakers in en buiten de Limburgse muziekwereld: van Pussycat-zangeres Toni Willé tot dirigent Jan Cober, van operazanger Huub Claessens tot directeuren van Limburgse poppodia. Zo wordt een gevarieerd beeld gegeven van muzikaal Limburg; met bijzondere aandacht voor muziekonderwijs in deze provincie.
   
  De interviews en reportages in beeld en tekst staan op www.radarlimburg.nl
 • 04 december 2017 Limburgse Filmdag 2018 - inschrijving geopend voor Limburgse amateurfilmers
  Filmliefhebbers die de nieuwste speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse bodem willen zien, kunnen…
  Filmliefhebbers die de nieuwste speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse bodem willen zien, kunnen jaarlijks hun hart ophalen tijdens de Limburgse Filmdag. Jaarlijks krijgen amateurfilmers in Limburg de kans om één of meerdere recente filmproducties in te zenden voor de Limburgse Filmdag. Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. De films met de beste beoordelingen worden geprogrammeerd voor het festival. De organisatie van de Limburgse Filmdag is in handen van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). De LOVA wordt daarbij ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg.

  Limburgse Filmdag 2018
  In 2018 vindt het jaarlijkse amateurfilmfestival van Limburg plaats op zondag 15 april. Het filmfestival wordt een ééndaags festival i.p.v. een tweedaags festival. De naam van het filmevent is daarom ook veranderd in Limburgse Filmdag. De Limburgse Filmdag 2018 vindt plaats in Filmhuis De Domijnen in Sittard. Tijdens het filmfestival wordt weer een breed scala aan Limburgse amateurfilms vertoond.

  Amateurfilmers die graag willen deelnemen aan de Limburgse Filmdag 2018 kunnen vanaf 1 december 2017 t/m 25 februari 2018 hun film inschrijven. De film zelf dient uiterlijk 4 maart 2018 te zijn aangeleverd. Kijk voor meer informatie, waaronder het wedstrijdreglement en het inschrijfformulier op www.cinelova.nl/limburgsefilmdag.   


  lees meer…
 • 01 december 2017 Uitslagen LBT Concertwedstrijd voor Slagwerk Ensembles
  Zondag 26 november werd het Limburgse Kampioenschap voor Slagwerk Ensembles gehouden in cultureel Centrum ‘Don…
  Zondag 26 november werd het Limburgse Kampioenschap voor Slagwerk Ensembles gehouden in cultureel Centrum ‘Don Bosco’ te Heel.

  Twee deelnemers kwamen van buiten Limburg en konden niet meestrijden om de Limburgse titel. De drie Limburgse deelnemers behaalden elk de ‘Limburgse titel’. Dagwinnaar werd Drumband Koninklijke Harmonie Aurora – Grevenbicht-Papenhoven. Onder leiding van dirigent Maurice Thijssen behaalden zij maar liefst 93,67 punten. Gedeputeerde Koopmans reikte de prijzen uit.

  lees meer…
 • 01 december 2017 Talent in Beeld: Juul de Bruin
  In december staat singer-songwriter Juul de Bruin centraal in onze rubriek ‘Talent in Beeld’. Hij volgde de…
  In december staat singer-songwriter Juul de Bruin centraal in onze rubriek ‘Talent in Beeld’. Hij volgde de afgelopen tijd een masterclass-traject voor Limburgse singer-songwriters. Paul Moerel, consulent Popmuziek bij het Huis voor de Kunsten Limburg: “In samenwerking met de poppodia en partners als Kunstbende Limburg, de Muzikantine Horst en het Conservatorium Maastricht hebben we een selectie gemaakt van getalenteerde en gemotiveerde songwriters en hen uitgenodigd voor het traject. Tien weken lang zijn ze in twee groepen aan de slag gegaan. Tijdens wekelijkse bijeenkomsten kregen ze meer kennis van het ‘vak’ songwriting.”

  Juul: “In de toekomst zou ik heel graag van songwriting mijn beroep willen maken. Het liefst op internationaal niveau. Verder wil ik zeker ook live blijven optreden, omdat dit mij inspireert en energie geeft.“ 
  lees meer…
 • 01 december 2017 Literatuurportret: misdaadliteratuur
  Op onze website verschijnt regelmatig een kort portret van een auteur of een karakteristiek van een stroming uit…
  Op onze website verschijnt regelmatig een kort portret van een auteur of een karakteristiek van een stroming uit de literatuur uit Limburg. Ditmaal staat (de geschiedenis van) misdaadliteratuur in Limburg centraal in een artikel van Jos van Cann en Peter Winkels: 'Moord in het bronsgroen eikenhout'. “Wie in de meest zuidelijke provincie van ons land woont of werkt, weet dat grenzen betrekkelijk zijn, zeker als het gaat om misdaad. Er is maar liefst 325 kilometer grens, met België en Duitsland. De weerslag daarvan in spannende boeken is evident.“ 

  Ook wordt in dit literatuurportret ingezoemd op een van de grote Nederlandse misdaadauteurs: Michael Berg uit Heerlen. lees meer…
 • 30 november 2017 Inauguratie van Het philharmonie zuidnederland Fonds
  Op vrijdag 1 december vindt vanaf 19.00 uur de inauguratie van Het philharmonie zuidnederland Fonds plaats, voorafgaand…
  Op vrijdag 1 december vindt vanaf 19.00 uur de inauguratie van Het philharmonie zuidnederland Fonds plaats, voorafgaand aan het concert van philharmonie zuidnederland en Hannes Minnaar onder leiding van Kevin John Edusei in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Daarmee krijgt philharmonie zuidnederland een eigen endowment fonds dat op de lange duur de kwaliteit van het orkest moet waarborgen door een stevige eigen financiële basis. Het fonds is een initiatief van het Elisabeth Strouven Fonds.

  Belang
  “Een instelling als philharmonie zuidnederland heeft een aantal inkomensstromen”, geeft intendant van het orkest Stefan Rosu aan. “Subsidies, kaartverkoop, corporate sponsoring, vermogensfondsen, maar ook giften en nalatenschappen van particulieren. Dat laatste zien we steeds belangrijker worden om de concerten en andere activiteiten voor het publiek betaalbaar te houden.” Naast rechtstreekse donaties en het lidmaatschap van de Stichting Vrienden kan men vanaf 1 december het orkest ook steunen met een schenking, legaat of nalatenschap aan Het philharmonie zuidnederland Fonds. De opbrengsten van het Fonds worden direct aangewend voor het verhogen van de kwaliteit van het orkest en alles wat daaraan bijdraagt, zoals de honoraria voor bijzondere solisten en dirigenten, nieuwe instrumenten, compositieopdrachten, projecten met amateurgezelschappen en educatie. “Uiteindelijk moet een deel van de exploitatie van het orkest uit de opbrengsten van het fonds gefinancierd kunnen worden, maar dat is vooralsnog een kwestie van een zeer lange adem”, aldus Rosu.

  Initiatiefnemer
  De eerste storting in het fonds komt van de initiatiefnemer, het Elisabeth Strouven Fonds. Dit vermogensfonds - dat financieel bijdraagt aan projecten in de sociaal-maatschappelijke en culturele sector en in natuurbehoud, natuurbeheer en –ontwikkeling – heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Bestuurder Dik Mol: “We wisten al dat de Limburger erg trots is op zijn afkomst en de bijbehorende cultuur en dat vele Limburgers bereid zijn geld te doneren aan belangwekkende culturele instellingen. Wij zijn ons zodoende gaan afvragen of wij onze kennis en vermogensbeheerervaring niet in dienst van die culturele instellingen kunnen stellen. Zo is het idee van ‘het fonds op naam’ ontstaan”. Het Elisabeth Strouven Fonds wil zijn kennis op het gebied van vermogensbeheer inzetten voor een beperkt aantal instellingen. Het Bonnefantenmuseum beet eerder dit jaar het spits af en op 1 december aanstaande volgt de inauguratie van Het philharmonie zuidnederland Fonds.

     lees meer…
 • 30 november 2017 Laaggeletterdheid in elfwoordengedichten aangepakt
  Eerste Ellufjesschreurkalender verschenen

  Ja, een elfje is een bovennatuurlijk verschijnsel dat vooral de kinderzielen…
  Eerste Ellufjesschreurkalender verschenen

  Ja, een elfje is een bovennatuurlijk verschijnsel dat vooral de kinderzielen beroert. Maar een elfje is ook een elfwoordengedicht dat vooral mensen die moeite hebben met lezen en schrijven aanzet een eerste creatief taalproduct te maken.

  De Coalitie Maastricht-Heuvelland tegen Laaggeletterdheid, Govert Derix, Boekhandel Dominicanen en Uitgeverij TIC namen het initiatief om met deze elfjes iets te gaan doen. De keuze viel op een scheurkalender waaraan honderden bekende en onbekende mensen uit Zuid-Limburg, en soms van ver daarbuiten, hun medewerking hebben verleend. Onder de bekenden zijn Theo Bovens, gouverneur van Limburg, en Léon Frissen, een oud-gouverneur. Maar ook burgemeesters, wethouders, welzijnswerkers en bestuurders van bedrijven en instellingen hebben een elfje gemaakt die tot lezen en schrijven aanzetten. Ook auteurs als Frans Budé en Govert Derix en cartoonist Paul Kusters werkten mee.

  De meeste onbekenden zijn cursisten van onderwijsinstellingen als ROC Leeuwenborgh en welzijnsorganisatie Trajekt. En de docenten hebben natuurlijk ook vaak elfjes geschreven.
  Het resultaat is een bonte mengelmoes van plaatsbeschrijvingen, emoties en ervaringen in elf woorden gegoten dat heel erg de moeite van het lezen waard is.

  De Coalitie Maastricht-Heuvelland tegen Laaggeletterdheid is een samenwerkingsverband van Trajekt, ROC Leeuwenborgh, Bibliotheek Centre Céramique Maastricht, Heuvellandbibliotheken, Cubiss Limburg en Stichting Lezen & Schrijven.

  Ellufjes scheurkalender 2018 | €11,- | ISBN: 978-94-91561-91-7

  lees meer…
 • 27 november 2017 Aanstekelijke documentaire over musicus en producent Jan Theelen wint Filmfestival Tijdsbeeld
  Tijdens Filmfestival Tijdsbeeld in De Nieuwe Scène in Venlo werd zondag 26 november jl. de documentaire Muziek…
  Tijdens Filmfestival Tijdsbeeld in De Nieuwe Scène in Venlo werd zondag 26 november jl. de documentaire Muziek moet je maken met je hart bekroond met de Servaas Huysprijs. De film over musicus en producent Jan Theelen, gemaakt door Ton Polman, kreeg de beste beoordeling van de jury. Winnaar van de publieksprijs is de educatieve documentaire St. Servaas en de Romeinen van Peter Brouwers.

  Negen films waren te zien op dit cultuurhistorisch festival voor vrijetijdsfilmers, georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg en het Limburgs Museum. De films werden gejureerd door filmmakers Jotja Bessems en Louk Voncken en historicus Fred Cammaert. Volgens hen waren de vertoonde inzendingen van goede kwaliteit. Amateurfilmers nemen door hun onderwerp- en stijlkeuzes een geheel eigen plek in het audiovisuele landschap in, zo bleek zondag weer. Over de winnaar was de jury van mening dat het gaat om een ‘aanstekelijk en filmisch vaardig gemaakt portret van een gepassioneerd muzikant, verteld door naasten en belangrijke figuren uit de Limburgse muziekwereld’. Met de film heeft maker Ton Polman een document afgeleverd over een ‘belangrijk persoon in de Limburgse cultuurhistorie’.

  Polman wint de Servaas Huysprijs, genoemd naar de politicus die in november 2016 overleed. Huys was in zijn bestuurlijk leven pleitbezorger van een goede filmarchivering in onze provincie, waar het Limburgs Museum een centrale rol in heeft. Met de toekenning van de prijs krijgt Polman voor een volgende film een coachingtraject aangeboden van Cinesud, het platform voor mediaprofessionals. Ook wordt de film over Jan Theelen vertoond tijdens het Limburg Film Festival, dat van 12-14 januari 2018 plaatsvindt in De Nieuwe Scène, het Limburgs Museum en City Cinema. Muziek moet je maken met je hart wordt tevens bewaard in de filmcollectie van het Limburgs Museum.

  lees meer…
 • 27 november 2017 Eurofestival 2018: professioneel podium voor elk jeugdorkest!
  Op 14 en 15 april 2018 staat het prachtige podium van CC Don Bosco in Heel weer ter beschikking van maximaal 24…
  Op 14 en 15 april 2018 staat het prachtige podium van CC Don Bosco in Heel weer ter beschikking van maximaal 24 jeugdorkesten. Met ondersteuning van de LBM is het Eurofestival ieder jaar weer een waardevol weekend vol muziek en verrassende ontmoetingen. Want samen muziek maken en een prestatie neerzetten geeft veel voldoening. Aan de samenstelling van het orkest zijn geen regels verbonden; iedereen kan dus meedoen. Elk orkest ontvangt een schriftelijk verslag van beide juryleden. De strekking hiervan is positief en opbouwend met heldere adviezen voor de toekomst.

  Het thema van het Eurofestival 2018 is Viva España. Als verbindend muziekstuk biedt Himalaya Music elk deelnemend orkest de partituren van ‚Suite Española‘ aan. Daarnaast kunnen de jonge muzikanten gratis meedoen aan workshops met professionals bij Adams Muziekcentrale. Actieve ademhaling of cajón: interactief, leerzaam en leuk!

  Kijk voor meer informatie, inschrijfmogelijkheden en een sfeerimpressie op www.euro-festival.nl.
    lees meer…
 • 27 november 2017 Crowdfundingproject ‘Rondom water: overvloed en schaarste’
  Klimaatverandering zorgt in Europa voor veel te veel water met steeds meer overstromingen als gevolg. Tegelijkertijd…
  Klimaatverandering zorgt in Europa voor veel te veel water met steeds meer overstromingen als gevolg. Tegelijkertijd is er in Noord-Afrika veel te weinig water en enorme droogte. Met honger, armoede en vluchtende mensen als gevolg. Dit schreeuwt om creatieve oplossingen.

  Op initiatief van de kunstenaarsorganisaties Rondzien (Venlo) en Horizon Bleu (Agadir) gaan schilders, fotografen, dichters, dansers en muzikanten hieraan een actieve bijdrage leveren. Want juist zij denken ‘out of the box’ zonder dat ze het contact met de samenleving uit het oog verliezen.

  Eind maart 2018 vindt er in Venlo een internationaal en interdisciplinair kunstproject plaats waarbij kunstenaars, scholieren, organisaties en de bevolking in de euregio Venlo een week lang met elkaar aan de slag gaan.

  Alles staat dan in het teken van water: een giga-golvend-spandoek van 20 meter lang wordt beschilderd en met dansers en muziek in een sprankelende optocht door de binnenstad gepresenteerd aan de bevolking. De optocht eindigt met een artistiek theaterspektakel in poppodium ‘Grenswerk’ waaraan men kan deelnemen. Verder draaien er aan water gerelateerde documentaires in filmhuis ‘de Nieuwe Scene Venlo’ én worden er lezingen gegeven.

  De organisatie maakt in samenwerking met cineast Bart Coenders in 2018 een professionele interdisciplinaire documentaire (50 min.) waarin kunstenaars uit West-Europa en Marokko elkaars ‘waterwereld’ ter plekke gaan bestuderen en vanuit hun eigen discipline gaan becommentariëren. Het gedoneerde geld van de crowdfunding wordt voor een flink deel besteed aan de realisering van deze kostbare documentaire.

  Meer info over dit project? Klik hier.

  lees meer…
 • 27 november 2017 Inschrijving Peeltoernooi 2018 geopend
  Het Peeltoernooi 2018 wordt gehouden in de weekenden van 16 en 17 juni , 23 en 24 juni 2018 in Meijel (zalencentrum…
  Het Peeltoernooi 2018 wordt gehouden in de weekenden van 16 en 17 juni , 23 en 24 juni 2018 in Meijel (zalencentrum D’n Binger). De juryleden zijn Henk Mennens (voor slagwerkorkesten) en Rob Goorhuis (voor Hafabra-orkesten). Voor Hafabra-orkesten is het ook mogelijk om tijdens het Peeltoernooi deel te nemen in de Festivaldivisie .
  Tevens wordt op de zaterdag 16 juni i.s.m. de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen voor de tweede keer de Music Entertainment Contest gehouden.

  Voor verdere informatie en inschrijven via: www.peeltoernooi.nl.


  lees meer…
 • 27 november 2017 Vaalser Jeugd krijgt meer toegang tot cultuur
  Kinderen in armoedesituaties uit Vaals krijgen een financiële ondersteuning voor contributie, lesgeld of attributen…
  Kinderen in armoedesituaties uit Vaals krijgen een financiële ondersteuning voor contributie, lesgeld of attributen voor muziek, dans of andere culturele activiteiten. Hiervoor ondertekenden de gemeente Vaals en het Jeugdcultuurfonds Limburg (JCF) op 23 november 2017 een prestatieafspraak. Daarnaast maakt de Provincie Limburg bekend dat zij € 33.000,- euro extra heeft vrijgemaakt om dit initiatief in alle Limburgse gemeentes mogelijk te maken. Aanvullend verstrekt het Jeugdcultuurfonds vouchers waarmee kinderen en hun gezin een bezoek aan één van de drie Provinciale musea kunnen brengen.

  Vaals
  Dit initiatief in Vaals wordt gefinancierd door de gemeente Vaals (jaarlijks € 3000,-) en de Provincie Limburg (eenmalig € 1500,-). Daarnaast draagt de landelijke Rabobank Foundation eenmalig € 2.500,- bij. Wethouder Paul de Graauw van de gemeente Vaals: “ Alle kinderen verdienen een kans om kennis te kunnen maken met kunst en cultuur. Dit bevordert hun algemene ontwikkeling en laat hun later beter meedoen in de samenleving. Als dat financieel even niet lukt, dan kan nu ook in de gemeente Vaals een beroep gedaan worden op het Jeugdcultuurfonds. Daar zijn we trots op, daar ben ik wethouder voor: ervoor zorgen, dat iedereen dezelfde kansen krijgt.”

  Jeugdcultuurfonds
  Het JCF maakt kunst en cultuur bereikbaar voor kinderen uit gezinnen met een krappe beurs en betaalt contributie en benodigdheden als de ouders of verzorgers dit niet zelf kunnen. De selectie en toewijzing vindt plaats via intermediairs zoals welzijnsorganisaties, onderwijs of schuldhulpverlening. In 2016 heeft het JCF aan 432 kinderen een bijdrage toegekend. Voor 2017 is dat aantal inmiddels gegroeid tot ruim 600. Inmiddels zijn inclusief Vaals in totaal 20 Limburgse gemeenten aangesloten bij het JCF. “Ieder kind verdient de mogelijkheid om zich te kunnen ontwikkelen. Dat is een opdracht aan ons allemaal” aldus de voorzitter Petra Dassen van het Jeugdcultuurfonds Limburg.

  Provincie Limburg
  De Provincie Limburg had in 2015 € 25.000,- subsidie beschikbaar gesteld, bestaande uit een opstartsubsidie van € 10.000,- en een bijdrage van € 1.500,- per gemeente. Met de aanvullende ondersteuning van € 33.000,- draagt de Provincie bij aan provinciale dekking van dit initiatief. Met alle overige Limburgse gemeenten zijn gesprekken gaande, met als ambitie dat op uiterlijk 31 december 2018 alle gemeenten zijn aangesloten. Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen: “Het is belangrijk dat ook gezinnen die het zich niet kunnen veroorloven, kennis kunnen maken met wat de Limburgse cultuur te bieden heeft. Cultuureducatie zorgt ervoor dat ieder Limburgse kind meetelt en mee kan doen. Het jeugdcultuurfonds draagt zo bij aan een goede leefomgeving voor alle jeugdigen en hun gezinnen in Limburg.

    lees meer…
 • 24 november 2017 Regionaal inloop-uur voor LBT en LBM verenigingen
  Soms kan een vereniging een vraag hebben over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden, (jeugd)leden binden en boeien,…
  Soms kan een vereniging een vraag hebben over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden, (jeugd)leden binden en boeien, educatie en/of ledenwerving, waarbij extra persoonlijke toelichting wenselijk is. Afhandelen per mail of per telefoon kan dan in zo’n geval niet afdoende zijn.

  Bij wijze van proef wil het Huis voor de Kunsten Limburg (HKL) in samenwerking met de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT) en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) een aantal open inloop-uren houden voor verenigingen. Dit biedt een vereniging de mogelijkheid om gebruik te maken van informatieverstrekking en advisering van het HKL/LBT/LBM op locatie.

  Aangezien het gaat om een pilot wordt in het najaar van 2017 en aan het begin van 2018 een contactmoment aangeboden, waarna wordt geëvalueerd.

  Inloop-uren in regio Zuid- en Midden-Limburg
  Verenigingen die van dit inloop-uur gebruik willen maken, hoeven zich niet van tevoren aan te melden.

  Regio Zuid-Limburg
  Datum: woensdag 13 december 2017, 16.00 – 18.00 uur
  Locatie: Muziekschool Kumulus, Sint Maartenspoort 2, 6221 BA Maastricht, Kamer 1.01

  Regio Midden-Limburg
  Datum: woensdag 18 januari 2018, 16.00 – 18.00 uur
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, 6041 EA Roermond, melden bij receptie

  Vragen?
  Bij vragen kunt u contact opnemen met de consulenten Muziek van het Huis:
  Rob Janssen (LBT)
  T: 0475 399 285
  M: rjanssen@hklimburg.nl

  Silvia Segers-Weusten (LBM)
  T: 0475 399 264
  M: ssegers@hklimburg.nl
   
 • 24 november 2017 Toekomst voor erfgoed!
  Het rijke Limburgs erfgoed verdient grotere zichtbaarheid en meer publieksbereik, zo stelt de Provincie Limburg…
  Het rijke Limburgs erfgoed verdient grotere zichtbaarheid en meer publieksbereik, zo stelt de Provincie Limburg in haar beleidskader en uitvoeringsprogramma ‘Toekomst voor erfgoed!’.  Verdieping van de samenwerking tussen erfgoedinstellingen moet hieraan bijdragen.

  Het afgelopen half jaar heeft kwartiermaker Ard van der Tuuk vele gesprekken gevoerd met organisaties die actief zijn binnen het erfgoedveld om te onderzoeken hoe deze samenwerking  gestalte zou kunnen krijgen. In zijn eindrapportage heeft Van der Tuuk een intentieovereenkomst opgenomen waarin de Provincie Limburg en deze organisaties afspreken de nagestreefde doelen gezamenlijk te realiseren. Daarbij hoort ook een nadere uitwerking van de manier waarop erfgoedinstellingen zich zullen verenigen.

  De ondertekening van de intentieovereenkomst vond plaats op donderdag 23 november jl. in de kapel van de Paterskerk te Weert door gedeputeerde Ger Koopmans van Cultuur en vertegenwoordigers van diverse Limburgse erfgoedinstellingen. Hierbij gaf gedeputeerde Koopmans een korte toelichting, evenals Marleen Gresnigt-Raemaekers, voorzitter van het Erfgoedplatform Limburg. Ger Koopmans: “We slaan nu gezamenlijk de handen in elkaar. Dit moment markeert een belangrijke eerste stap naar structurele samenwerking binnen het Limburgse erfgoedveld.” 
 • 23 november 2017 Nieuwe Limburgse literaire prijs: Sjiek Literatuurprijs
  Op zondag 21 januari 2018 wordt voor de eerste keer de Sjiek Literatuurprijs uitgereikt. Dit gebeurt tijdens het…
  Op zondag 21 januari 2018 wordt voor de eerste keer de Sjiek Literatuurprijs uitgereikt. Dit gebeurt tijdens het nieuwe Festival Sjiek in de ECI Cultuurfabriek te Roermond. De prijs gaat naar een recente, Nederlandstalige roman waarin Limburg een rol speelt. De jury, bestaande uit redacteur/auteur Daan Doesborgh, L1-cultuurredacteur Jolien Linssen en oud-streektaalfunctionaris Pierre Bakkes, heeft uit de longlist van 18 boeken een shortlist van 6 boeken samengesteld. De genomineerden zijn: Wil Boesten met Grond, Frans Budé met De dagen, Govert Derix met De sjamaan van Sevilla, Willem Kurstjens met De opname, Ton van Reen met De verdwenen stad en Octavie Wolters met Voorland. Al deze auteurs dragen ook voor tijdens Festival Sjiek op 21 januari. De prijswinnaar wordt die dag om 16.45 uur bekendgemaakt in de theaterzaal van de ECI Cultuurfabriek.
   
  De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,-. Hiervan is € 1.000,- gereserveerd als vergoeding voor enkele optredens van de winnende auteur op Limburgse middelbare scholen om ook daar aandacht te vragen voor literatuur met een link met Limburg. De Sjiek Literatuurprijs is net als Festival Sjiek een initiatief van het Taal- en Letterenplatform Limburg (TaLeP). De organisatie heeft ervoor gekozen om de eerste keer Nederlandstalig literair werk in aanmerking te laten komen voor de Sjiek Literatuurprijs. Het is de bedoeling dat in 2019 Limburgstalig literair werk centraal staat. Alle 18 boeken op de longlist zijn 2015, 2016 of 2017 bij een uitgeverij gepubliceerd. Kijk voor meer informatie op www.festivalsjiek.nl.

  Festival Sjiek
  Festival Sjiek is een gratis toegankelijk festival waarin zowel Nederlandstalige als Limburgstalige muziek, theater, literatuur en film in de schijnwerpers staan. Het organiserende TaLeP wordt gevormd door de Commissie Literatuurgeschiedenis LGOG, Cubiss Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg, Letterkundig Centrum Limburg, Stichting LiLiLi, Raod veur ’t Limburgs, Universiteit Maastricht, Veldeke Limburg en Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde. Het festival en de literatuurprijs worden financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en de gemeente Roermond.
 • 20 november 2017 Nu te koop: Platbook 18 - Dinkend aan Limburg
  Op 18 november jl. is Platbook 18 gepresenteerd. Het thema van dit 18e deel in de reeks bloemlezingen in het Limburgs…
  Op 18 november jl. is Platbook 18 gepresenteerd. Het thema van dit 18e deel in de reeks bloemlezingen in het Limburgs dialect is ‘Dinkend aan Limburg’, geïnspireerd op het beroemde gedicht ‘Denkend aan Holland…’ van Hendrik Marsman (1899-1940). Redacteur Guus Urlings selecteerde 35 teksten uit de in totaal ruim negentig inzendingen uit de hele provincie. Onder hen zijn schrijvers die zelf al een of meerdere romans of dichtbundels hebben uitgebracht, maar ook enkele nieuwkomers. Het thema ‘Dinkend aan Limburg’ loopt als een rode draad door de diverse korte verhalen en gedichten in Platbook 18. Sommige auteurs schrijven heel nostalgische verhalen, terwijl anderen juist de bijzondere kenmerken van de provincie naar voren halen, zoals vreigele, vlaai en de zangerige taal.
   
  Platbook 18 bevat werk van Wim Kuipers, Har Parren, Ton Bijsterveld, Karel Ruiten, Colla Bemelmans, Wim Heijmans, Jeanne Alsters-Van der Hor, Maria Scheres, G.Rapaille, Mien Wijnhoven, Bep Mergelsberg, Erik Fikken, Annie Tummers-Huppertz, Riky Simons-Julicher, Leny Daniëls, Leonne Cramers, Har Sniekers, Vivianne Rijnders, Marleen Schmitz, Mella Klaessen, Els Zeegers-Koelen, Lei Steyvers, Els Diederen, Yuri Michielsen, Harie Wetzelaer, Loek van de Weijer, Jan Maas, Jo Demarteau, John Hertogh, Felix Stelten, Ton in ’t Zandt, Maurice Hinzen, Mia van Wegberg-Kurvers, Miel Vanstreels, Marianne Wulms-Hovens, Lisa Naus en Marloes Lammers-Hoekstra. Platbook 18 is voor 9,90 euro te koop in diverse Limburgse boekhandels, evenals via www.ticshop.nl en www.hklimburg.nl/webshop.
   
  Over Platbook
  Platbook is bedoeld voor Limburgse dialectschrijvers en –lezers. De bundels worden uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC en Wim Kuipers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens een ander thema te beschrijven in hun eigen verhalen, gedichten en andersoortige teksten.
   
  Over de redacteur van Platbook 18
  Journalist Guus Urlings werkt bij de redactie Cultuur/Limburgensia van Dagblad De Limburger en schrijft veel over natuur en landschap en alles wat met de Limburgse cultuur te maken heeft. 
 • 01 november 2017 Talent in Beeld november: Guido Coppis
  Het Talent in Beeld in Cultureel Maandblad Zuiderlucht voor de maand november is de 19-jarige Guido Coppis (Venray,…
  Het Talent in Beeld in Cultureel Maandblad Zuiderlucht voor de maand november is de 19-jarige Guido Coppis (Venray, 1998) die momenteel in zijn laatste jaar zit van de opleiding tot AV-specialist en net de montage van zijn eerste lange film ‘Stille storm’ heeft afgerond.

  Guido Coppis viel in 2016 in de prijzen tijdens het Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF), hét filmevent voor jonge filmmakers uit de Euregio. Dit is een tweejaarlijks filmfestival voor jongeren in de leeftijd van 10-19 jaar die afkomstig zijn uit de Euregio Maas-Rijn en in hun vrije tijd of in school- of studieverband films maken.

  Consulent Film & Fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg Patricia Peters: ‘Dat Guido’s film ‘Adem’ tijdens het EJFF 2016 werd bekroond, evenals de diverse andere prijzen die hij inmiddels heeft gewonnen, geven blijk van zijn grote potentie als filmmaker. Ook het feit dat hij als jonge maker onlangs al de stap heeft gezet om een eerste, lange productie te maken, staan symbool voor zijn ‘drive’ en ambitie.”

  Bekijk Guido’s filmwerk op Vimeo.  

  lees meer…
 • 30 oktober 2017 50 Jaar Nederlands Koorfestival
  Met de editie 2017-2018 viert het NKF haar 50-jarig Jubileum. Daar wil je als koor toch bij zijn?…
  Met de editie 2017-2018 viert het NKF haar 50-jarig Jubileum. Daar wil je als koor toch bij zijn?

  Twaalf provinciale korenfestivals
  Twaalf provinciale korenfestivals om het feest van samen zingen te vieren! Waarin meedoen als koor uiteraard centraal staat en het winnen van de titel “Beste Koor van jouw Provincie” de slagroom op de taart kan worden. Deelname staat open voor alle koren binnen de eigen provincie. Op NKF 2017-2018 vind je meer informatie hierover. Bij deelname krijgt het koor een NKF-beoordeling over de presentatie die met een toelichtend juryrapport na afloop wordt toegestuurd.

  De Landelijke NKF Finale
  De Landelijke NKF Finale is toegankelijk voor alle winnende koren in de Provinciale NKF Competities. Alle koren die bij de NKF Beoordeling de klasse ‘NKF Topkoor’ bereiken (255 punten of meer) en de NKF Publieksfavorieten ontvangen een Wildcard alsnog kans geeft op een finaleplaats. Zie ook NKF 2017-2018 voor meer informatie over NKF Wildcards.

  NKF Coaching
  Ieder deelnemend koor kan gebruik maken van NKF Coaching. Je kunt daarbij als koor kiezen uit een kosteloze Basis Coaching of een Uitgebreide Coaching tegen een sterk gereduceerd tarief. De coaching wordt aangeboden op het gebied van:
  • vocal coaching (licht of klassiek), o.l.v. professionals uit de eigen regio
  • presentatie, o.l.v. professionele coaches uit de eigen regio
  • leiderschapscoaching voor dirigenten i.s.m. LEAD Conductors
  • bestuurlijke coaching i.s.m. ZINGmagazine
  Toegankelijk voor alle Nederlandse koren!
  Winnen is natuurlijk leuk, maar meedoen is het allerleukst. Want niets geeft zo veel plezier als met elkaar samen te zingen. En uiteindelijk wordt ieder koor er beter van, want de professionele NKF jury geeft op maar liefst 10 essentiële criteria een objectieve terugkoppeling waar je als koor én dirigent direct mee aan de slag kunt gaan!

  Aanmelden kan tot 6 weken voor de eigen Provinciale NKF Competitie via www.nederlandskoorfestival.nl.

    lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen iedere discipline waarin het Huis werkzaam is, dan kunt u zich op deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.
agenda
 • 05 november 2017 - 25 februari 2018eigen activiteit Euregionale Fotowedstrijd en -exposities 2017 (OVER)BRUGGEN
  De Fotobond Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen, het Deutscher Verband für Fotografie Rheinland en…
  De Fotobond Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen, het Deutscher Verband für Fotografie Rheinland en het Huis voor de Kunsten Limburg organiseerden in 2017 wederom een Euregionale Fotowedstrijd. Vrijetijdsfotografen uit Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg en het Rheinland werden uitgedaagd om foto’s in te zenden over het thema: (OVER)BRUGGEN. Het thema gaat over het overbruggen van cultuurverschillen én verwijst naar architectonische verbindingen over wegen en water. Uit 211 inzendingen werden 65 foto’s en zes prijswinnaars geselecteerd. De foto’s vormen tezamen een expositie die een tijdsbeeld geeft van de huidige samenleving. De expositie reist de komende maanden door de Euregio en is te zien in Mönchengladbach, Zonhoven en Venlo. De officiële opening van foto expositie vindt plaats op zondag 5 november a.s. om 11.30 uur bij Städtisches Museum Schloss Rheydt (Schlossstraße 508) in Mönchengladbach (Duitsland).

  Onze samenleving en het gemeenschapsgevoel komen steeds meer onder druk te staan als gevolg van de aanhoudende vluchtelingencrisis, de continue terreurdreiging, politieke ontwikkelingen op zowel nationaal als internationaal niveau etc. De behoefte om de saamhorigheid te vergroten en verschillen te overbruggen is daardoor sterker dan ooit. Fotografen werden in het kader van de Euregionale Fotowedstrijd uitgedaagd om met deze thematiek aan de slag te gaan. Zij konden foto’s inzenden over het verbinden van individuen en bevolkingsgroepen en het overbruggen van cultuurverschillen. Het thema van de fotowedstrijd mocht ook letterlijk verbeeld worden. Fotografen konden ook foto’s inzenden van bruggen over wegen, water en dalen.

  Uit de 211 inzendingen werden uiteindelijk 65 foto’s geselecteerd voor de Euregionale foto expositie. De expositie is van 5 t/m 26 november a.s. te zien in Städtisches Museum Schloss Rheydt in Mönchengladbach (DE), van 1 t/m 23 december in Gemeenschapscentrum Tentakel in Zonhoven (BE) en van 14 januari t/m 25 februari 2018 in het Limburgs Museum in Venlo (NL). De officiële opening van de foto expositie vindt plaats op zondag 5 november a.s. om 11.30 uur bij Städtisches Museum Schloss Rheydt. De drie beste individuele foto’s en drie beste series worden die dag bekendgemaakt en bekroond met een prijs. De exposities en de officiële opening zijn gratis toegankelijk.

  Klik hier voor meer informatie over de Euregionale Fotowedstrijd en -exposities. 
 • 17 december 2017 13:00 - 17:00eigen activiteit Workshop Film i.h.k.v. Kunstbende Limburg
  Hoe werk je een idee uit tot een filmverhaal? Waar kun je inspiratie vandaan halen? Hoe begin je aan een script?…
  Hoe werk je een idee uit tot een filmverhaal? Waar kun je inspiratie vandaan halen? Hoe begin je aan een script? Hoe vind je de juiste acteurs? Welke shots of perspectieven werken beter? Waar moet je op letten tijdens de montage? Deze en nog vele andere vragen zullen beantwoord worden tijdens de workshop Film van Kunstbende Limburg op zondag 17 december a.s. van 13.00-17.00 uur in Poppodium Volt in Sittard.

  Filmmakers Guido Coppis en Robin Peeters geven je die dag handige filmtips en leggen uit waar je op moet letten bij het maken van een korte film. Guido Coppis (www.guidocoppis.com) nam twee jaar geleden deel aan Kunstbende en won toen de finale. Guido zal tijdens de workshop eigen (recent) werk laten zien. Hij zal uitleggen waarom hij films maakt, waar hij zijn inspiratie vandaan haalt, welke verhalen hij als maker wil vertellen en hoe hij die verhalen in beeld brengt. Schrijver, regisseur en producent Robin Peeters (www.mosasaurusfilm.nl) en Guido gaan vervolgens in op de verschillende stappen in het productieproces die je moet doorlopen om een goede film te kunnen maken.

  Tijdens de workshop kun je jouw ideeën en vragen voorleggen aan de coaches en krijg je advies op maat. Na afloop van de workshop weet je wat er komt kijken bij het maken van een korte film en heb je handige tips gekregen om zelf aan de slag te gaan. De workshop is toegankelijk voor jongeren met en zonder filmervaring. Iedereen tussen de 13 en 18 jaar mag meedoen. Interesse? Geef je dan snel op via www.kunstbendelimburg.nl/volt17

  De workshop Film wordt georganiseerd i.s.m. het Huis voor de Kunsten Limburg.
 • 24 december 2017 - 27 december 2017samenwerkings activiteit LOVA Laat Zien – Limburgse amateurfilms op L1 TV
  Jaarlijks produceren amateurfilmers individueel en/of collectief zo’n 50 reportages, documentaires en speelfilms.…
  Jaarlijks produceren amateurfilmers individueel en/of collectief zo’n 50 reportages, documentaires en speelfilms. Deze films worden vertoond op amateurfilmfestivals in binnen- en buitenland. Een aantal films verdient een groter publiek. De LOVA en het Huis voor de Kunsten Limburg selecteren daarom jaarlijks een aantal films voor LOVA Laat Zien, een programma op L1 TV dat geheel in het teken staat van amateurfilms van Limburgse makelij.

  LOVA Laat Zien is een uitzending op L1 TV met een selectie van de beste amateurfilms van Limburg. Via LOVA Laat Zien kan een groot publiek kennis maken met een breed scala aan amateurfilms: videoclips, documentaires, natuurfilms, animaties, korte films en audiovisuele anekdotes. LOVA Laat Zien betekent: lekker vanuit de huiskamer op de bank genieten van Limburgse films!

  Op woensdag 27 december a.s. worden tussen 13.00 tot 23.30 uur 27 nieuwe amateurfilms uitgezonden op L1 TV. Benieuwd welke films dat zijn? Klik hier voor het uitzendschema of ga naar www.cinelova.nl/lova/lovalaatzien.

  Op zondag 24 december wordt in het programma AvondGasten vooruitgeblikt op de LOVA Laat Zien uitzending. Te gast zijn filmers Jos Rosenboom, Ad Beckers, Jo Goffin en Jef Caelen (tevens voorzitter LOVA) en Patricia Peters, consulent film & fotografie bij het Huis voor de Kunsten Limburg. De AvondGasten special is te zien om 10.26 uur en wordt herhaald om 10.57, 12.26, 12.57 en 14.26 uur. 
 • 18 januari 2018 09:00 - 11:30eigen activiteit Prokkel Netwerkbijeenkomst
  Stichting Prokkel stimuleert organisaties, bedrijven, particulieren én mensen met een verstandelijke beperking…
  Stichting Prokkel stimuleert organisaties, bedrijven, particulieren én mensen met een verstandelijke beperking om samen iets te doen tijdens de Prokkelweek. Tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Eén week in het jaar als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. Om deelname aan de Prokkelweek te stimuleren organiseren zij aan het begin van het jaar in elke provincie een zogenaamde Netwerkbijeenkomst. Belangstellenden kunnen hier kennis maken met het laagdrempelige karakter van de Prokkelweek en andere geïnteresseerden ontmoeten waarmee ze eventueel activiteiten in de Prokkelweek kunnen organiseren.

  In 2018 is de Prokkelweek van maandag 4 tot en met zaterdag 9 juni. Tijdens deze week organiseren vele enthousiaste mensen ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Dat kan van alles zijn: samen sporten of samen koken. Of misschien samen muziek maken of samen werken. Samen Prokkelen dus! In het bedrijfsleven, met de buurt, op school. Alles kan! De Prokkelweek is een laagdrempelig instrument voor integratie, participatie en inclusie.

  Kom jij uit Limburg en wil jij kennismaken met enthousiaste Prokkelaars? En met de mogelijkheden die de Prokkelweek jou, je bedrijf of organisatie biedt? Kom dan naar de netwerkbijeenkomst in het Huis voor de Kunsten in Roermond!

  Programma:
  Opening: welkomstwoord;
  Voorstelronde: kennismaken met elkaar;
  Presentatie Marian Geling over de Prokkelweek: met allerlei voorbeelden van waar de Prokkelweek zoal voor ingezet kan worden;
  Creatiespel: een uniek brainstormspel, speciaal ontwikkeld voor het bevorderen van inclusie;
  Netwerken.

  Voor wie is de netwerkbijeenkomst geschikt?
  Mensen met een verstandelijke beperking: zij vertellen graag waarom zij meedoen, wat de Prokkelweek hen heeft gebracht;
  Medewerkers van zorginstellingen: voor het verdiepen van mogelijkheden van integratie van cliënten;
  Ondernemers: praktische voorbeelden voor invullen van de arbeidsparticipatiewet en maatschappelijk betrokken ondernemen;
  Medewerkers van wijkteams: voor verdiepen van kennis en het leggen van contacten en verbindingen;
  Gemeenteambtenaren: om ervaringsdeskundigen te ontmoeten en hun mogelijkheden te ontdekken;
  Medewerkers uit het speciaal onderwijs: voor Prokkelstage mogelijkheden van hun leerlingen;
  Medewerkers van ROC en HBO-opleidingen: praktijkgerichte opdrachten voor studenten, in te passen in bestaande programmalijnen;
  Particulieren: op een aansprekende manier bijvoorbeeld je buren leren kennen;
  En overige belangstellenden! Iedereen is welkom.

  Datum: donderdag 18 januari 2018, 9.30 uur - 11.30 uur (inloop vanaf 9.00 uur)
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Ondernemersplein Limburg , Steegstraat 5, 6041 EA Roermond
  Aanmelden: via het online formulier
    
  Lees meer
 • 18 januari 2018 16:00 - 18:00eigen activiteit Regionaal inloop-uur voor LBT en LBM verenigingen
  Soms kan een vereniging een vraag hebben over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden, (jeugd)leden binden en boeien,…
  Soms kan een vereniging een vraag hebben over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden, (jeugd)leden binden en boeien, educatie en/of ledenwerving, waarbij extra persoonlijke toelichting wenselijk is. Afhandelen per mail of per telefoon kan dan in zo’n geval niet afdoende zijn.

  Bij wijze van proef wil het Huis voor de Kunsten Limburg (HKL) in samenwerking met de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT) en de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) een aantal open inloop-uren houden voor verenigingen. Dit biedt een vereniging de mogelijkheid om gebruik te maken van informatieverstrekking en advisering van het HKL/LBT/LBM op locatie.

  Aangezien het gaat om een pilot wordt in het najaar van 2017 en aan het begin van 2018 een contactmoment aangeboden, waarna wordt geëvalueerd.

  Inloop-uren in regio Zuid- en Midden-Limburg
  Verenigingen die van dit inloop-uur gebruik willen maken, hoeven zich niet van tevoren aan te melden.

  Regio Zuid-Limburg
  Datum: woensdag 13 december 2017, 16.00 – 18.00 uur
  Locatie: Muziekschool Kumulus, Sint Maartenspoort 2, 6221 BA Maastricht, Kamer 1.01

  Regio Midden-Limburg
  Datum: woensdag 18 januari 2018, 16.00 – 18.00 uur
  Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, 6041 EA Roermond, melden bij receptie

  Vragen?
  Bij vragen kunt u contact opnemen met de consulenten Muziek van het Huis:
  Rob Janssen (LBT)
  T: 0475 399 285
  M: rjanssen@hklimburg.nl

  Silvia Segers-Weusten (LBM)
  T: 0475 399 264
  M: ssegers@hklimburg.nl

 • 19 januari 2018 20:00 - 22:00eigen activiteit Toneelhuis LFA | SOLO Monologenvoorstelling 2018
  Onveilig is veilig. Uit je comfortzone stappen. Het onbekende tegenmoet treden. In je eentje de planken op om het…
  Onveilig is veilig. Uit je comfortzone stappen. Het onbekende tegenmoet treden. In je eentje de planken op om het publiek in de ogen te kijken en mee te nemen met jouw verhaal. Dat vraagt om lef!

  Na de enthousiaste en hartverwarmende reacties van het publiek op de eerste editie van SOLO, brengt Toneelhuis LFA in januari 2018 de tweede editie van dit nieuwe initiatief. Een avondvullende voorstelling waarbij een palet aan afwisselende monologen gepresenteerd wordt door vijf toneelspelers met een flinke portie liefde voor toneel!

  Voorstellingen
  Vrijdag 19 januari 2018 | Pesthuyspodium, Maastricht | 20.00 uur
  Zondag 21 januari 2018 | Theater de Garage, Venlo | 15.00 uur

  Eindregie
  Marnix Mulder

  Spel
  Gerda Schattorjé, Peggy Brummans, Renske Martens, Rezie Vrancken en Wil Cootjans.

  Datum & locaties : Vrijdag 19 januari 2018 | Pesthuyspodium, Maastricht | 20.00 uur
  Zondag 21 januari 2018 | Theater de Garage, Venlo | 15.00 uur
  Entree: €10,-, tickets Maastricht, tickets Venlo.  Lees meer
 • 21 januari 2018 15:00 - 17:00eigen activiteit Toneelhuis LFA | SOLO Monologenvoorstelling 2018
  Onveilig is veilig. Uit je comfortzone stappen. Het onbekende tegenmoet treden. In je eentje de planken op om het…
  Onveilig is veilig. Uit je comfortzone stappen. Het onbekende tegenmoet treden. In je eentje de planken op om het publiek in de ogen te kijken en mee te nemen met jouw verhaal. Dat vraagt om lef!

  Na de enthousiaste en hartverwarmende reacties van het publiek op de eerste editie van SOLO, brengt Toneelhuis LFA in januari 2018 de tweede editie van dit nieuwe initiatief. Een avondvullende voorstelling waarbij een palet aan afwisselende monologen gepresenteerd wordt door vijf toneelspelers met een flinke portie liefde voor toneel!

  Voorstellingen
  Vrijdag 19 januari 2018 | Pesthuyspodium, Maastricht | 20.00 uur
  Zondag 21 januari 2018 | Theater de Garage, Venlo | 15.00 uur

  Eindregie
  Marnix Mulder

  Spel
  Gerda Schattorjé, Peggy Brummans, Renske Martens, Rezie Vrancken en Wil Cootjans.

  Datum & locaties : Vrijdag 19 januari 2018 | Pesthuyspodium, Maastricht | 20.00 uur
  Zondag 21 januari 2018 | Theater de Garage, Venlo | 15.00 uur
  Entree: €10,-, tickets Maastrichttickets Venlo.  Lees meer
 • 25 januari 2018 13:30 - 17:00eigen activiteit Masterclass Governance & Cultuur
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert in samenwerking met Maastricht University en Supervisie Limburg een…
  Het Huis voor de Kunsten Limburg organiseert in samenwerking met Maastricht University en Supervisie Limburg een masterclass voor toezichthouders en bestuurders in de culturele sector. Het thema is ‘Governance & Cultuur’. Dit kan op twee manieren worden gelezen: als governance van de culturele sector en als de cultuur van governance. Beide betekenissen komen tijdens de masterclass aan de orde.

  Net als in andere sectoren worden aan bestuur en toezicht in de culturele sector steeds hogere eisen gesteld. Er moet voldaan worden aan de Governance Code Cultuur, bestuurders en toezichthouders moeten professionaliseren en incidentele missers zijn voor politiek en pers aanleiding om de hele sector als ‘slecht’ af te schilderen. Politici grijpen dan graag in met nog meer regels, bovenop de forse ingrepen in de cultuur die Halbe Zijlstra als staatssecretaris in Rutte I heeft doorgevoerd. Cultuur wordt steeds meer als een markt van vraag en aanbod gezien, terwijl anderzijds kunstenaars hun professionele speelruimte claimen.

  Hoe kunnen toezichthouders en bestuurders van culturele organisaties in dit ingewikkelde krachtenveld opereren? Wat wordt van hen verwacht? Wat is professioneel toezicht, hoe doe je dat en wat heb je daarvoor nodig? Hoe vervult de RvT/RvC zijn werkgeversrol? Wat is integraal toezicht? Hoe houden de toezichthouders hun eigen professionaliteit en kwaliteit en die van de bestuurders op peil? Hoe zwaar moet je tillen aan risico’s en aansprakelijkheid? Hoe bestuur je een professionele organisatie in een publiek kader en hoe houd je daar toezicht op? Wat is de eigen governance-cultuur van de organisatie? Hoe maak je die zichtbaar en hoe bespreek je die? Deze en andere vragen komen tijdens de masterclass interactief aan de orde.

  Docent
  Dr. ir. Hans Hoek van C3 adviseurs en managers is governance expert voor de zorg en andere semipublieke sectoren. Hij is gepromoveerd op dit onderwerp bij de Erasmus Universiteit. Tijdens de masterclass geeft hij inzicht in de principes van ‘good governance’, de huidige praktijk en de ‘best practices’, maar hij relativeert ook het steeds uitvergroten van missers en de soms te hoog gespannen verwachtingen van governance als oplossing voor alles wat mis kan gaan. Hij zal ingaan op het complexe spanningsveld tussen private governance (de cultuurinstelling als private rechtspersoon), publieke governance (de bemoeienis van de overheid) en professional governance (de wijze waarop professionals hun kwaliteit op peil houden).

  Coreferent
  Theo van Ballegooy MBA treedt op als coreferent. Hij is secretaris van het Elisabeth Strouven Fonds te Maastricht, een fonds dat behoort tot de grotere fondsen in Nederland en actief is in het sociaal-maatschappelijk en culturele domein en op het gebied van natuurbehoud en -ontwikkeling. Theo zal vanuit zijn huidige praktijk en ervaring op het gebied van governance in de Nederlandse wereld van vermogensfondsen zijn licht laten schijnen op governance in de culturele wereld, een sector waarmee hij van oudsher goed bekend is.

  Voor wie?
  Leden van de Raad van Toezicht / Raad van Commissarissen en directies / managers van culturele instellingen, stichtingen en verenigingen.

  Data en locatie
  • Donderdag 23 november 2017 (VOL!), tijd: 13.30-17.00 uur
  • Woensdag 25 januari 2018 (nog enkele plekken vrij), tijd: 13.30-17.00 uur
  Locatie (beide): Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5 Roermond.

  Aanmelden
  Deelname aan de Masterclass Governance & Cultuur kost € 99,-. Er zijn per keer 15 plekken beschikbaar. Vol=vol, dus wees er snel bij! Aanmelden (alleen nog mogelijk voor de masterclass op 25 januari) kan via bthomissen@hklimburg.nl.

  Deelnemers ontvangen na het volgen van de Masterclass Governance & Cultuur een certificaat van Maastricht University en 3 PE-punten (PE staat voor permanente educatie).
  Vragen?

  Voor vragen over de Masterclass, neem contact op met:
  Bas Thomissen, directiesecretaris Huis voor de Kunsten Limburg
  E bthomissen@hklimburg.nl
  T 0475 399 272

  Meer...
  Verder geïnteresseerd in permanente educatie voor toezichthouders? Kijk dan ook eens op de gezamenlijke website van Supervisie Limburg en Maastricht University.

   
  Lees meer
 • 25 januari 2018 19:30 - 22:00samenwerkings activiteit CineLOVA Filmcafé in teken van Limburgse Filmdag 2018
  Ben je voornemens om een film in te zenden voor de Limburgse Filmdag 2018? Wil je hem graag nog een keer voorleggen…
  Ben je voornemens om een film in te zenden voor de Limburgse Filmdag 2018? Wil je hem graag nog een keer voorleggen aan de CineLOVA filmbesprekers en laatste tips en feedback krijgen alvorens je de film inzendt? Dat kan! Op donderdag 25 januari a.s. van 19.30-22.00 uur organiseert CineLOVA een Filmcafé dat geheel in het teken staat van inzendingen voor de Limburgse Filmdag. Het Filmcafé vindt plaats bij Cafézaal ’t Weverke (Hoofdstraat 77) in Schimmert.

  Ben jij CineLOVA lid en wil jij jouw film voorleggen ter bespreking? Stuur hem dan vóór 20 januari a.s. via We Transfer (of soortgelijk) naar cinelova@gmail.com o.v.v. ‘CineLOVA Filmcafé – 25 januari’. Filmbesprekers en publiek krijgen na vertoning de gelegenheid om feedback (tips & tops) te geven aan de maker. De projectie- en besprekingstijd is beperkt, dus meld je snel aan.

  Wil je het CineLOVA Filmcafé bijwonen als toeschouwer, ook dat kan. Meld je wel even aan. Dat kan t/m 23 januari a.s. door een mail te sturen naar cinelova@gmail.com.

  Meer weten over de Limburgse Filmdag 2018? Klik hier.
  Lees meer

naar de complete agenda…
prikbord
06-12-2017 10:38,

Showroom Limburg 2018: Designers gezocht

Showroom Limburg biedt een actueel beeld van de creatieve sector in Limburg. Editie 2018 is gepland van… Showroom Limburg biedt een actueel beeld van de creatieve sector in Limburg. Editie 2018 is gepland van 29 maart t/m 10 juni 2018.

Ben jij een startende ontwerper, die in Limburg actief of uit Limburg afkomstig is, en heb je interesse jouw werk te presenteren aan het Limburgse publiek? Dan is deze oproep voor jou bedoeld.

Showroom Limburg nodigt je uit in te schrijven voor deelname aan de tentoonstelling “Showroom Limburg”, te zien in Cube design museum in Kerkrade.

 

Lees meer…
04-12-2017 08:40,

Koor CODA zoekt nieuwe leden

Koor CODA telt ongeveer 20 enthousiaste leden. Hun doelstelling is om met elkaar muziek te maken. Muziek… Koor CODA telt ongeveer 20 enthousiaste leden. Hun doelstelling is om met elkaar muziek te maken. Muziek die door de leden niet alleen wordt ervaren als ‘leuk om samen te zingen’ maar waarbij ook sprake is van een uitdaging wat betreft moeilijkheidsgraad. Het luistergenot van hun publiek is de kroon op ons zanggenot.

Dirigent Maurice Schoutrop is in staat gezelligheid te verbinden aan een gezonde dosis discipline. Koor Coda beschikt over een breed repertoire, variërend van moderne lichte muziek tot religieus repertoire. Enrico Marti begeleidt het koor op de piano en arrangeert verdienstelijk muziekstukken voor het koor met een geheel eigen touch waardoor bekende liederen weer net iets anders klinken.

Heeft u belangstelling gekregen? Bekijk dan de website van het koor of bezoek de repetitie. Het koor repeteert elke woensdagavond van 20.00 – 22.00 uur in Gemeenschapshuis Heksenberg, Hei Grindelweg 84, Heerlen.
 

Lees meer…
29-11-2017 10:39, Sophie van de Pol

Crowdfunders gezocht voor filmproject Fucking Cola

Momenteel is filmmaker Sophie van de Pol bezig met de voorbereidingen van haar nieuwe korte film Fucking… Momenteel is filmmaker Sophie van de Pol bezig met de voorbereidingen van haar nieuwe korte film Fucking Cola (geproduceerd door die IJswater Films), een korte fictie film over de stotterende Stef (17) die een nieuwtje wil vertellen tijdens zijn oma’s verjaardag en iedereen versteld doet staan. De film zal in februari 2018 in z'n geheel in Zuid-Limburg worden gedraaid. De Provincie Limburg en de Nederlandse Federatie Stotteren hebben al een deel toegezegd maar helaas komen ze nog een paar duizend euro tekort. Daarom is er voor dat laatste resterende deel een crowdfundingscampagne gestart. Wil jij een bijdrage leveren aan deze productie? Bekijk de campagne dan via: https://cinecrowd.com/nl/fucking-cola en like, deel en steun het project. Meer weten over het filmproject? Check dan de facebookpagina: www.facebook.com/fcolafilm.


Lees meer…
27-11-2017 14:07,

Open Call voor tentoonstelling Salon i.s.m. De Domijnen

Salon Sittard-Geleen organiseert iedere twee jaar een tentoonstelling in samenwerking met Museum De Domijnen… Salon Sittard-Geleen organiseert iedere twee jaar een tentoonstelling in samenwerking met Museum De Domijnen in Sittard. De organisatie is op zoek naar kunstenaars voor de volgende editie, van 16 december 2018 tot en met 28 januari 2019.

Sittard is een van de oudste steden in Nederland en viert in 2018 haar 775-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum wil de Salon Sittard-Geleen kunstenaars uitdagen om werk te maken dat de stad en haar inwoners in een nieuw daglicht stelt. Het verleden van de regio kan daarbij als uitgangspunt dienen, maar de Salon wil ook zeker vooruitblikken op de toekomst. Is het mogelijk een beeld te vormen van hoe de stad in de volgende 775 jaar gaat veranderen? Wat voor Sittard staat er in 2793, of ligt er dan iets heel anders op deze plek? De Salon is op zoek naar observaties, opgravingen en toekomstvisioenen, die hun bron hebben in alles wat kunstenaars als kenmerkend voor Sittard-Geleen ervaren. Grote gebaren en kleine details die inwoners en bezoekers zullen verrassen, verbazen, inspireren of troosten.

– De geselecteerde kunstenaars tonen hun werk in Museum De Domijnen in Sittard, van 16 december 2018 t/m 28 januari 2019.
– De Salon zoekt kunstenaars die een duidelijk band met de regio Sittard-Geleen hebben, of zich in de aanloop tijd tot de tentoonstelling serieus in de stad willen verdiepen.
– Materiaal en medium is vrij, op voorwaarde dat het werk toonbaar is binnen het museum.
– Rondom de tentoonstelling wordt een (educatief) randprogramma georganiseerd.
– Na de selectieronde zal de Salon met de kunstenaars bekijken of er al tijdens de onderzoeks- en voorbereidingsfase behoefte is aan ondersteuning, bijvoorbeeld een informatiebijeenkomst over geschiedenis van de regio.
– Selectie en inrichting van de tentoonstelling is in handen van curator/kunstenaar Joep Vossebeld.

Meedoen? Lees het inschrijfformulier en de voorwaarden voor deelname op de website. Stuur een portfolio, cv en een tekst met een eerste idee voor jouw bijdrage aan de Salon. (Wat uit de geschiedenis/toekomst van de stad heeft je interesse, wat zou je willen onderzoeken?) max 1 a4)
De aanmelding kun je sturen naar info@salonsittard-geleen.nl

Aanmelding dient te gebeuren vóór 31 december 2017.
De selectie wordt medio februari 2018 bekend gemaakt.

Vragen? Stuur uw vraag naar info@salonsittard-geleen.nl of kijk op www.salonsittard-geleen.nl
We hopen u als deelnemer aan de Salon te kunnen begroeten. Meldt u dus aan!Lees meer…
24-11-2017 12:02,

Fluit- en Tambourcorps St. Paulus Landgraaf zoekt dirigent (m/v)

Fluit- en Tambourcorps St. Paulus Schaesberg (Landgraaf) zoekt per 1 januari een enthousiaste en vernieuwende… Fluit- en Tambourcorps St. Paulus Schaesberg (Landgraaf) zoekt per 1 januari een enthousiaste en vernieuwende dirigent. 

Over de vereniging
Fluit- en Tambourcorps St. Paulus repeteert op zaterdagavond van 18.00 – 20.00 uur in Landgraaf. St. Paulus treedt op in mars- en concertformatie en speelt in de eerste divisie. St. Paulus is veelvuldig Nederlands kampioen, de laatste keer in 2016. Met ca. 45 muzikanten loopt de bezetting uiteen in verschillende instrumenten: pijperfluit en dwarsfluit, slagwerk en uitgebreid melodisch slagwerk, (bas) gitaar en elektrische piano. De leeftijd van de muzikanten loopt uiteen van 13 tot 75 jaar. Door de uiteenlopende leeftijden is het repertoire ook erg gevarieerd. De muziek varieert van iets klassiekere werken tot aan moderne pop. St. Paulus heeft een eigen opleiding voor nieuwe muzikanten en werkt met gediplomeerde docenten.

Wie zoekt de vereniging:
De nieuwe dirigent(e) hanteert een ontspannen manier van dirigeren en wil samen met de muzikanten zoeken naar een goede balans tussen ambitie en gezelligheid. Verder herkent de dirigent(e) zich in de volgende punten:
• In bezit van diploma conservatorium (HaFaBra-directie)
• Muzikale inspirator voor het corps
• Verenigingsmens, met oog voor alle leeftijden en de cultuur van St. Paulus
• Beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden
• Jong van geest, creatief en meedenkend in ontwikkelingen
• Muzikaal vooruitstrevend
• Inspirerende rol bij het aantrekken van nieuwe (jeugd)leden
• Op prettige wijze kan omgaan met niveauverschillen van de diverse muzikanten
• Een actieve rol in de muziekcommissie en organisatie van concerten
• Affiniteit met klassieke, maar met name voor moderne muziek
• Ervaring met arrangeren is een pré

Solliciteren
Voor meer informatie kun je terecht op onze website www.stpaulus.nl of neem contact op met onze secretaris Wiel Jongen, secretaris@stpaulus.nl of 06-54663226. Sollicitaties voorzien van een motivatiebrief en CV kunnen verzonden worden per mail aan Wiel Jongen vóór 11 december.Lees meer…
20-11-2017 17:20,

Theaterproducent zoekt lokale/regionale ouderenkoren

Koren spelen mee in theatervoorstelling Hendrik Groen

Bos Theaterproducties brengt het boek Pogingen…
Koren spelen mee in theatervoorstelling Hendrik Groen

Bos Theaterproducties brengt het boek Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen naar het theater. De producent is op zoek naar ouderenkoren die meespelen in de voorstelling. De levenslustige komedie met in de hoofdrollen Beau Schneider, Plien van Bennekom/Cynthia Abma en Mike Weerts, is vanaf november 2017 t/m april 2018 in de Nederlandse theaters te zien.

In de voorstelling is het publiek deelgenoot van alle ups en downs in het verzorgingstehuis van Hendrik Groen en zijn vrienden. Er zijn natuurlijk meer bewoners en daarvoor is de producent op zoek naar ouderenkoren waarvan 15 leden mee willen doen aan de voorstelling.

Het repertoire betreft acht oudhollandse liedjes zoals Hoeperdepoep zat op de stoep en Johnny Hoes, Oh was ik maar bij Moeder thuis gebleven. Het is de bedoeling dat het koor de acht liedjes zelf instudeert met hun eigen dirigent. Op de avond is er voorafgaande aan de voorstelling nog een laatste repetitie.

Wat zoeken Bos Theaterproducties:
- Koren (bestaande uit mannen én vrouwen) met koorleden van boven de 65 jaar zonder podiumangst.
- Koor bestaat uit minimaal 15 personen.
- Zie speellijst waar we allemaal optreden.
- Eenmalig optreden in de stad naar wens.

Interesse? Stuur een e-mail naar hendrikgroen@bostheaterproducties.nlLees meer…
20-11-2017 13:49,

Harmonie Kunst Door Oefening Maastricht (KDO) zoekt dirigent

Harmonie Kunst Door Oefening Maastricht (KDO) zoekt per 1 februari 2018 een dirigent voor harmonieorkest… Harmonie Kunst Door Oefening Maastricht (KDO) zoekt per 1 februari 2018 een dirigent voor harmonieorkest (m/v)

KDO is een vereniging met ca 80 leden, die is opgericht in 1901 en bestaat uit een harmonieorkest, een drumband en een leerlingenensemble. Het orkest telt momenteel ongeveer 50 muzikanten. Het niveau van de muzikanten varieert tussen HaFa A- en ruim D-niveau. Gemiddeld geeft de harmonie 6-8 concerten per jaar en neemt ze deel aan marswedstrijden, processies, heiligdomsvaart, reuzenstoet, et cetera. De vaste repetitieavond van het harmonieorkest is op donderdagavond van 19.45 – 21.45 uur.

Binnen KDO is het spelen op niveau belangrijk, maar stelt de vereniging het met plezier en in harmonie musiceren van aantrekkelijke muziek, voor zowel muzikanten als toehoorders, boven deelname aan concoursen.

KDO wil door middel van muzikale optredens betrokken zijn bij de stad Maastricht. Ze streeft naar een aanpak waarbij vernieuwing en samenwerking centraal staan en wil een harmonie zijn waarin elke muzikant zich sociaal en muzikaal thuis voelt. De leden zijn actief betrokken en vormen bewust samen de harmonie.

Voor meer informatie kijk op de website: www.kunstdooroefening.nl.


Lees meer…
01-11-2017 11:58,

Ensemble 88 zoekt: Zakelijk leider

Vacature Zakelijk leider

Ensemble 88 is een professioneel en dynamisch ensemble, gespecialiseerd in…
Vacature Zakelijk leider

Ensemble 88 is een professioneel en dynamisch ensemble, gespecialiseerd in hedendaagse kamermuziek. Het ensemble stimuleert vernieuwing op muziekgebied door compositieopdrachten te geven en deze werken uit te voeren in overleg/samenwerking met de componist. Cross-overs met beeldende kunst, literatuur, film en architectuur maken onderdeel uit van de programmering. Het ensemble heeft Maastricht als thuisbasis en de provincie Limburg en de omringende Euregio Maas-Rijn als kernwerkgebied. Ensemble 88 heeft een vaste kern van acht musici. Naast de traditionele kernbezetting - dwarsfluit (altfluit, piccolo), (bas)klarinet, (alt)viool, cello, piano, slagwerk – beschikt het ensemble over een sopraan en een organist.

Ensemble 88 zoekt in verband met het gepland terugtreden van de huidige functionaris een
- ZAKELIJK LEIDER (deeltijd) -

De zakelijk leider moet niet alleen een beleidsmens zijn, maar ook duidelijk meewerkend aan en ondersteunend aan de praktische planning, voorbereiding, uitvoering en afronding van het concertprogramma van het ensemble.

Profiel:
- geïnteresseerd in hedendaagse klassieke muziek;
- goede kennis van (eu)regionale en landelijke podia die met hedendaagse klassieke muziek bezig zijn;
- goede kennis van subsidieregelingen (provincie, Euregio ...);
- aantoonbare ervaring in organisatie van concerten;
- ervaring met bijhouden van websites en facebook ...;
- Talen: NL D, F is een pré;
- goed netwerk binnen de overheid, concertorganisaties, podia en muziekgezelschappen;
- Managementvaardigheden om professionals en vrijwilligers aan te sturen;
- Aantoonbare vaardigheid in het schrijven en opmaken van plannen;
- Goed kunnen samenwerken met de artistiek leider van het ensemble;
- Goed kunnen samenwerken met het bestuur van het ensemble.

Ensemble 88 biedt:
- Een vergoeding op niveau, afgestemd met de provincie;
- Werk in het centrum van de hedendaagse kamermuziek;
- Frequent en intensief contact met componisten en musici;
- Een plek om het eigen netwerk uit te bouwen en te benutten.

Het betreft een aanstelling voor de periode van een jaar, met optie op verlenging binnen de subsidieperiodes die voor het ensemble gelden.

Uw reacties kunt u sturen naar voorzitter@ensemble88.nl.
Telefonische inlichtingen worden verstrekt door Ubbo van Piggelen, voorzitter Ensemble88, mobiel: 06 2842 1868.

 

Lees meer…
01-11-2017 10:24,

Zing en Beleef Requiem in Venlo

Komend seizoen zal Zing en Beleef in Limburg in het teken van het Requiem staan. Iedereen die van zingen… Komend seizoen zal Zing en Beleef in Limburg in het teken van het Requiem staan. Iedereen die van zingen houdt kan meedoen; plezier in zingen staat voorop. Dirigent/ pianist Hans Veldhuizen doet dit al jaren in Het Concertgebouw van Amsterdam en sinds 2013 ook in Limburg. Zangliefhebbers uit Venlo e.o. hoeven komend seizoen niet ver meer te reizen om toch mee te kunnen doen aan dit bijzondere participatieproject van Het Concertgebouw o.l.v. Hans Veldhuizen. Zo komt iedere Limburgse regio een keer aan bod.

Het project bestaat uit 6 bijeenkomsten, waarin koordelen uit diverse Requiems gezongen zullen worden. De bijeenkomsten vinden plaats van januari – april 2018, het project wordt afgesloten met een openbare presentatie aan publiek.

Er hebben zich al veel deelnemers uit heel Limburg aangemeld. Voor vrouwenstemmen is er nog maar beperkt plaats, vooral mannenstemmen zijn nu nog van harte welkom. Kom meezingen en neem uw buurman, zoon, vader of echtgenoot mee.

Data (telkens van 13.30 - 16.30 uur):
zondag 14 januari 2018
zondag 4 februari 2018
zondag 18 februari 2018
zondag 11 maart 2018
zondag 8 april 2018
zondag 22 april 2018 (slotpresentatie)

Locatie: Domani Venlo (op loopafstand van het station)
Deelname: € 120,00 p.p.
Meer info? Klik hier.
Direct inschrijven kan ook, klik hier.

Lees meer…
18-10-2017 16:02,

Gezocht: Jonge dichters voor Doe Maar Dicht Maar

De landelijke dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar is weer gestart. Het Poëziepaleis is op zoek naar Jonge… De landelijke dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar is weer gestart. Het Poëziepaleis is op zoek naar Jonge dichters tussen de 12 en 18 jaar van het vmbo, havo, vwo, MBO of ROC. Deelnemers mogen maximaal drie zelfgeschreven gedichten insturen. 

De honderd beste gedichten verdienen een plaats in de dichtbundel Doe Maar Dicht Maar 2018. Zij worden gekozen door een vakjury. De tien beste dichters, vijf van 12 t/m 14 jaar en vijf van 15 t/m 18 jaar, worden uitgenodigd voor de finale. Hier worden de twee hoofdprijswinnaars bekendgemaakt. Deelnemers kunnen tot 5 februari 2018 hun zelfgeschreven gedichten insturen via onze website: www.poeziepaleis.nl

Een ingezonden gedicht moet in het Nederlands geschreven zijn. Een andere taal is ook toegestaan als dat je moedertaal is. Stuur dan wel een vertaling mee. De uitslag is half mei 2018 te vinden op www.poeziepaleis.nl

Lees meer…
17-10-2017 16:29,

Meedoen aan Carmina Burana in Openluchttheater Valkenburg

Openluchttheater Valkenburg biedt zangers en zangeressen uit Zuid- en Midden-Limburg de kans om op 8… Openluchttheater Valkenburg biedt zangers en zangeressen uit Zuid- en Midden-Limburg de kans om op 8 september 2018 mee te werken aan een spectaculaire uitvoering van de Carmina Burana van Carl Orff. Het betreft een eigen productie van het openluchttheater voor orgel, solisten, slagwerkers en een groot koor.

Maximaal 300 zangers kunnen inschrijven voor deze bijzondere productie. Ze worden geselecteerd via een auditie die op 27 januari 2018 gehouden wordt in Valkenburg. Deelname aan het project kost €20,-.
Artistiek leider en dirigent van de productie is Steven van Kempen. De solisten zijn sopraan Fenna Ograjensek, tenor Pascal Pittie en bariton Vincent Kusters. Organist is Tjeu Zeijen.

Er zijn negen repetities, in 2018, gepland op twee locaties, het gemeenschapshuis in Born en café ’t Weverke in Schimmert op: 26 mei, 2, 9, 16, 23 en 30 juni, 7 juli, 25 augustus en 1 september, telkens van 14.00 tot 16.30 uur. Op 7 september is de generale repetitie in het openluchttheater.
Geïnteresseerde zangers en zangeressen kunnen zich tot 15 december opgeven d.m.v. het sturen van een mail naar projectcoördinator Melissa de Groot via info@somelis.nl.Lees meer…
13-10-2017 10:35,

Zing mee met het multicultureel concert van Popkoor Thirdwing uit Heerlen

‘Popkoor Thirdwing meets the world’ is de naam van een multicultureel Kerstconcert dat plaatsvindt… ‘Popkoor Thirdwing meets the world’ is de naam van een multicultureel Kerstconcert dat plaatsvindt op woensdag 20 december a.s. in Cultureelcentrum Corneliushuis in Heerlen.

Of je nu vluchteling bent, Indiaase roots hebt, Duitstalig bent, Brabants dialect spreekt of gewoon hier woont en graag zingt en ouder bent dan 14 jaar, bij Popkoor Thirdwing kun je 10 weken lang gratis mee-repeteren met als doel meezingen in een Kerstconcert.

De laagdrempelige opzet van dit concert leent zich bij uitstek voor een vermenging tussen verschillende culturen. Het popkoor wilt laten zien en horen hoe een multiculturele samenleving kan functioneren en klinken.

Kom en beleef
Het koor repeteert woensdagavond van 19.30 uur tot ca. 22.00 uur in het Cultureel Centrum Corneliushuis ( Groeet Genhei 14, Heerlen-Heerlerheide). Het kerstrepertoire is pop en hip. Wil je meedoen? Meld je dan telefonisch aan via 06 38302120 of mail naar info@thirdwing.nl.Lees meer…
13-10-2017 09:35,

Gezocht: beelden en verhalen over bestemming Roermond

Ben je een geboren en getogen Roermondenaar, maar ben je in een andere straat gaan wonen? Zijn je grootouders… Ben je een geboren en getogen Roermondenaar, maar ben je in een andere straat gaan wonen? Zijn je grootouders lang geleden overgekomen? Of ben je heel recent in Roermond aangekomen na een tocht over zee? Dan zoekt het project Bestemming Roermond jouw verhaal.

De gemeente Roermond kent tegenwoordig 57.520 inwoners. Sommigen komen van ver, anderen uit een naburig dorp of een paar straten verderop. De reis ging gemakkelijk of juist niet. Een verscheidenheid aan mensen en verhalen, maar allemaal met een gemeenschappelijke deler: de bestemming werd Roermond.

Expositie & literatuurwedstrijd
Het project Bestemming Roermond verzamelt de komende maanden alle verhalen om er begin
volgend jaar een expositie mee samen te stellen. De tentoonstelling met als titel Vergezichten opent
medio februari in de ECI Roermond. Aan het project is voor basisschoolleerlingen van groep 7 een
literatuurwedstrijd verbonden. Middelbare scholieren krijgen informatie aangereikt om zo binnen
hun familie verhalen rondom het thema op te tekenen.

Stuur jouw verhaal in!
Heb jij ook een interessant, mooi of indrukwekkend verhaal dat uit het hart verteld moet worden? In
woord, beeld of geluid? App dan naar 06-55550360 of mail voor eind december 2017 naar verhaal@stgbib.nl. Je kunt ook een verhaal achterlaten op facebook.com/bestemmingroermond .

Achtergrond
De gemeente Roermond maakt bijzondere projecten mogelijk, waarbij kunst en cultuur in een
nieuwe dimensie worden gebracht. De uitvoering is in handen van het Cuypershuis. Voor de
realisatie trekt het Cuypershuis telkens andere gastconservatoren of projectleiders aan. Het project
Bestemming Roermond is namens de Stichting Beelden in Beweging in handen van Olivier van Wijk.

 

Lees meer…
04-10-2017 15:33,

Kunstopdracht gemeente Meerssen

Kunstenaars gezocht voor realisatie kunstwerk op rotonde Meerssenhovenweg/Fregatweg… Kunstenaars gezocht voor realisatie kunstwerk op rotonde Meerssenhovenweg/Fregatweg

Aan de toegang tot het Limburgse Heuvelland ligt Meerssen: een fraaie gemeente met een rijke geschiedenis. Meerssen biedt een schat aan verborgen moois, monumentale gebouwen, cultuur- historisch erfgoed en prachtig natuurschoon. De karakteristieke dorpskernen Bunde, Geulle, Meerssen, Rothem en Ulestraten bieden een gevarieerd winkelaanbod en aantrekkelijke parkeertarieven. Niet voor niets dat men zegt: ‘sfeervol Meerssen, daar vind je wat je zoekt!’

Kunstopdracht
Het college van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Meerssen wil ter verfraaiing van de onlangs gerealiseerde rotonde Meerssenhovenweg/Fregatweg een kunstwerk laten aanbrengen op deze rotonde.

Uitgangspunten kunstwerk
Voor het kunstwerk gelden de volgende uitgangspunten:
 • het creëren van een inspirerend en passend kunstwerk; 
 • het thema van het kunstwerk is vrij maar mag verwijzen naar de geschiedenis van het gebied, de aanwezige natuur, sfeervol Meerssen of Meerssen als toegang tot het Heuvelland;
 • de materialisatie van het kunstwerk mag breed geïnterpreteerd worden;
 • de uitvoering moet vandalismebestendig en duurzaam zijn.
Meedingen naar de opdracht? 
Bent u kunstenaar (bij voorkeur uit Meerssen of uit de regio afkomstig) en wilt u meedingen naar deze opdracht? Stuur dan een brief met uw motivatie en ideeën voor het kunstwerk vóór 1 november 2017 naar: 
Gemeente Meerssen
t.a.v. Beleidsmedewerker Kunst & Cultuur Ankie Bijstra
Postbus 90
6230 AB Meerssen
Of via e-mail: ankie.bijstra@meerssen.nl

Budget en procedure
Voor deze opdracht is een maximaal budget van € 30.000,- beschikbaar. Dat is inclusief alle kosten maar exclusief BTW. Op basis van alle aanmeldingen wordt een selectie gemaakt van vier kunstenaars die worden uitgenodigd een schetsontwerp te maken en te presenteren. 
De vergoeding hiervoor bedraagt € 200,-- inclusief BTW.

Informatie
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Ankie Bijstra, tel. 043-3661634 of e-mail: ankie.bijstra@meerssen.nl.
    
 
04-10-2017 11:45,

Van Eyck (Maastricht) zoekt nieuwe directeur

De Van Eyck zoekt per 1 september 2018 een directeur (m/v). Van de nieuwe directeur wordt verwacht dat… De Van Eyck zoekt per 1 september 2018 een directeur (m/v). Van de nieuwe directeur wordt verwacht dat deze het beleid van de internationale postacademie inspirerend continueert en zoekt naar nieuwe mogelijkheden tot verdieping en verruiming.

De Van Eyck is gelegen in Maastricht en geniet een grote internationale reputatie. Zij vervult een unieke rol in de stimulering en ontwikkeling van kunstenaars. De Van Eyck is multi-disciplinair en biedt jaarlijks plaats aan ongeveer 40 deelnemers (beeldend kunstenaars, curatoren, schrijvers, dichters, ontwerpers, architecten). Zij krijgen de tijd en de ruimte hun werk verder te ontwikkelen, aan de projecten van de Van Eyck deel te nemen en samen te werken. Zij zijn het hart van de academie.

De Van Eyck is ook in institutionele zin meervoudig en bestaat uit de Jan van Eyck Academie, de Hubert van Eyck Academie, de Van Eyck Mirror en de Van Eyck Services. In onderlinge dynamiek bepalen zij de aard en kwaliteit van het instituut.

De directeur weet op vloeiende wijze inhoud, beleid en inkomsten bij elkaar te brengen, heeft relevante netwerken – nationaal en internationaal – in de verschillende kunstwerelden en is een verbindende aanjager, initiator van kansen en projecten die de deelnemers en de Van Eyck ten goede komen. Het creëren van een stimulerend werkklimaat dat het beste uit de deelnemers en de medewerkers haalt is een belangrijke kerntaak.

Voor meer informatie, functie-eisen en de sollicitatieprocedure zie www.janvaneyck.nl.
 

Lees meer…
13-09-2017 14:35,

Nieuwe ontwerpprijs voor aankomende kunstvakdocenten

De kunst van het ontwerpen is een nieuwe prijs voor het meest innovatieve of prikkelende ontwerp van… De kunst van het ontwerpen is een nieuwe prijs voor het meest innovatieve of prikkelende ontwerp van aankomende kunstvakdocenten. In 2018 reikt het LKCA deze prijs voor het eerst uit.

Derde- en vierdejaarsstudenten aan een bachelor docentopleiding in de kunsten (dans, muziek, theater of beeldende kunst en vormgeving) komen in aanmerking voor de juryprijs én een publieksprijs. Aan beide prijzen is een geldbedrag van 500 euro verbonden. Het kunsteducatieve ontwerp moet zijn ontworpen in dit lopend studiejaar (2017-2018).

Aanleiding ontwerpprijs
De hedendaagse educatieve praktijk vraagt om docenten die niet alleen les kunnen geven, maar ook vanuit een persoonlijke visie onderwijs (mede) kunnen ontwikkelen en vormgeven. Dat geldt zeker voor het onderwijs in de kunsten, een dynamisch vakgebied met steeds nieuwe artistieke uitingen, wispelturige makers en veranderlijke opvattingen. Om de bijzondere expertise van toekomstige kunstdocenten als educatief ontwerper zichtbaar te maken organiseert het LKCA met het Landelijk Overleg Kunstvakdocentenopleidingen (KVDO) en het lectoraat Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten deze educatieve ontwerpprijs.

De kunst van het ontwerpen
Na een voorselectie door de vakjury, presenteren de beste kunsteducatieve ontwerpers op 7 juni 2018 hun ontwerp live voor publiek. Tijdens dit event reikt de juryvoorzitter de prijs van de vakjury uit en bepaalt het publiek wie de publieksprijs wint.

Jury en jurering
De vakjury bestaat uit voorzitter Sanne Scholten, directeur van het LKCA, en vier experts uit het veld van kunst en educatie. De jury beoordeelt de ingezonden kunsteducatieve ontwerpen op onder meer relevantie, actualiteit en geschiktheid voor de praktijk.

Voor meer informatie & aanmelden, klik hier

 

Lees meer…
meer prikbordberichten…
disciplines

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Het Huis is thuis in al deze disciplines:

organisaties

aangesloten bij het huis:

boerderijenstichting limburg bond heemschut limburg collegium ad mosam dans docenten vereniging limburg directeurenoverleg centra kunsteducatie limburg ensemble ‘88 fashionclash federatie van limburgse mandoline verenigingen federatie van musea in limburg federatie voor amateur symfonie orkesten limburg fotobond limburg gilde van vrijwillige molenaars, afdeling limburg jeugdcultuurfonds limburg keramiek kring limburg kinjer vastelaovend leedjesfestival koninklijk nederlands zangersverbond - limburg koninklijke nederlandse muziek organisatie letterkundig centrum limburg limburgs geschied- en oudheidkundig genootschap limburgse bond van muziekgezelschappen limburgse bond van tamboerkorpsen limburgse organisatie van audiovisuele amateurs molenstichting limburg monumentenwacht limburg oud limburgse schuttersfederatie pop in limburg raod veur ‘t limburgs samewirkende limburgse vastelaovesvereniginge steunpunt archeologie & monumentenzorg limburg stichting alphons winters stichting behoud mijnhistorie stichting funerair erfgoed limburg stichting jo hansenprijs voor volkscultuur stichting kruisen en kapellen limburg stichting limburg geïmproviseerde muziek stichting limburgse componisten stichting limburgse kastelen stichting matty niël stichting ondergrondse werken stichting openluchttheaters limburg stichting wereld muziek concours kerkrade studium chorale toneelhuis lfa veldeke limburg verbindend netwerk koorzang limburg werkgroep industrieel erfgoed limburg werkgroep veldgewas
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?