• langlopende activiteiten

 • 26 september 2017 - 17 april 2018 Leesclub Centre Céramique

  Vind je het fijn om met anderen te praten over boeken, schrijvers, de literatuur? Lees dan mee met de leesclub (van Centre Ceramique). We lezen onder leiding van Maria Kleijnen, cultuurwetenschapper, een mix van Nederlandse en wereldliteratuur, recent en minder recent. We onderzoeken literaire aspecten zoals stijl, structuur en perspectief, analyseren en interpreteren thematiek en betekenis. Verrijk uw leeservaring en geniet samen van de verbeeldingskracht van schrijvers in boeiende gesprekken en levendige discussies!

  Het programma is:


  26 september: Michel Houellebecq: Onderworpen

  7 november: Edna O'Brien: De rode stoeltjes

  12 december: Dorthe Hansen: Het oude land

  16 januari: Hagar Peeters: Malva

  6 maart: Lize Spit: Het smelt

  17 april: Stefan Hertmans: De bekeerlinge
   

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Tijdstip: 19.00-20.45 uur
  Deelname: € 75,- / € 70,- voor bibliotheekleden, incl.koffie. 
  Deelname per bijeenkomst: € 15,- (wel tijdig aanmelden i.v.m. beschikbaarheid aantal plekken)

  Aanmelden: klantenservice.maastricht.nl of 043-3505600

  Lees meer
 • 29 oktober 2017 - 15 april 2018 Museum de Kantfabriek - Expositie 'Onderweg'
  Wie onderweg is, neemt vaak een tastbare reisherinnering mee voor thuis.

  Museum de Kantfabriek verzamelde een bijzondere collectie textiele reisherinneringen die niet alleen interessant zijn vanwege hun herkomst, schoonheid en de gebruikte handwerktechnieken. De souvenirs hebben elk hun bijzondere reisverhaal. Het maakt de expositie boeiend voor liefhebbers van reizen, vreemde culturen, kunst, handwerken en textiel.

  Vanwege de grote belangstelling en enthousiaste reacties, heeft Museum de Kantfabriek de looptijd van haar nieuwe tentoonstelling verlengd tot 15 april 2018. 

    Lees meer
 • 17 december 2017 - 11 maart 2018 Tentoonstelling: Eendagsvliegen Franco Gori – regiofotografie
  Franco Gori (Lucca, 1952) is bij het publiek vooral bekend door zijn werk voor Dagblad de Limburger.
  Als kind is hij met zijn ouders vanuit Italië naar Nederland verhuisd. Hij volgde zijn opleiding aan de School voor Fotografie en Fototechniek in Den Haag en ontwikkelde daarna steeds meer zijn eigen typische, zeer herkenbare stijl.

  Als freelance fotograaf werkte hij 16 jaar voor Dagblad de Limburger. Kriskras door de regio fotografeerde hij een grote verscheidenheid aan onderwerpen. De zoeker op scherp, druk op de knop, dan naar de persen… Soms wel zes opdrachten per dag, in verschillende regio’s, van nieuwe schutterskoningen en eerste schooldagen tot dodelijke ongelukken.

  Centre Céramique laat deze winter een overzichtstentoonstelling zien van deze gepassioneerde, sociaal betrokken fotograaf. Hierin worden bijna 100 krantenfoto’s van Franco geëxposeerd. ‘Eendagsvliegen’, zoals hij ze zelf noemt. Vandaag actueel nieuws in de krant, morgen wordt in diezelfde krant op de markt de gebakken vis verpakt.
  Eendagsvliegen dus, maar Franco heeft de intentie om iedere ontmoeting, ieder verhaal, zo goed mogelijk in beeld te vangen. Typerend voor zijn werk is dat de fotograaf, hoe zwaar een situatie ook is, in zijn beelden altijd naar hoop zoekt, naar kracht.

  Of, zoals Franco zelf zegt: “kommer, humor en vleugjes magie zijn overal in de samenleving aanwezig”. De tentoonstelling laat niet alleen een honderdtal intrigerende foto’s zien, maar vertelt tegelijkertijd een verhaal van de lichtheid van het Limburgse bestaan en is een ode aan de regiofotografie.

  Datum: zondag 17 december 2017 t/m zondag 11 maart 2018, opening vindt plaats op zaterdag 16 december 2017.
  Locatie: Centre Céramique, Maastricht
    Lees meer
 • 07 januari 2018 - 18 maart 2018 Expositie Roger Braun – Licht schept schaduw
  Museum Land van Valkenburg toont in de periode van 7 januari t/m 18 maart 2018 in de bovenzaal werk van de realistische schilder Roger Braun uit Vlodrop. Roger Braun (1972) groeide op in Eygelshoven, waar zijn familie drie generaties lang werkzaam was in de mijnbouw. Zijn fascinatie voor industrie en techniek is nog steeds zichtbaar in de achtergrond van zijn werk. De beschouwende aanwezigheid van de mens wordt op esthetische wijze gecombineerd met subtiele technische tekeningen. De verschillende beeldelementen in de compositie vertellen een verhaal of stellen een filosofische vraag, waarmee hij de beschouwer wil aanzetten tot een eigen interpretatie.

  Roger behaalde zijn diploma ‘Illustratieve Vormgeving’ aan de Hogeschool Katholieke Leergangen in Sittard, waarna hij zich ging wijden aan een intensieve zelfstudie naar de technieken en het materiaalgebruik van de oude meesters. Vanuit zijn ambachtelijke ervaring heeft Roger deze traditie verder ontwikkeld met hedendaagse materialen en technieken. Die kennis deelt hij momenteel in zijn tot ‘particuliere academie’ omgedoopt atelier, met iedereen die geïnteresseerd is in het realistische schildersambacht.

  Over de waardering die Braun momenteel voor zijn werk krijgt zegt hij relativerend: “Ambachtelijk staat voor eerlijk. Je kunt gewoon zien dat er hard aan gewerkt is”.
  Zijn werk is te zien in Galerie Lieve Hemel in Amsterdam en in het Museum Mohlmann in Appingedam. Maar Roger vindt dat realistische kunst ook meer vertegenwoordigd zou mogen zijn in Limburg. “Amsterdam is natuurlijk een leuke stad, maar ik vind het fijn om mijn werk ook in Zuid-Limburg te laten zien''. Museum Land van Valkenburg biedt Roger Braun daarom graag een podium voor zijn passie voor ambacht en realisme.

  Datum: 7 januari - 18 maart 2018
  Locatie: Museum Land van Valkenburg, Grotestraat Centrum 31, Valkenburg

    Lees meer
 • 14 januari 2018 - 22 april 2018 Zing en Beleef | Zangproject in Venlo
  De inschrijving voor een nieuw Zing en Beleef project in Limburg o.l.v. Hans Veldhuizen is geopend.
  Van januari - april 2018 kunt u meedoen aan Zing en Beleef Requiem in de prachtige kloosterkerk van Domani Venlo.

  Per cursusdag zingen de deelnemers delen uit steeds weer een ander Requiem. Zo krijgen de deelnemers een goed beeld van alle requiemwerken die door de eeuwen heen zijn gecomponeerd door bijvoorbeeld Fauré, Brahms, Verdi en Duruflé. Ter afsluiting van het project is er een openbare slotpresentatie in Domani o.l.v. Hans Veldhuizen.

  Tijdens Zing en Beleef staat het plezier in zingen voorop. Elke liefhebber, van beginner tot gevorderde, is welkom om mee te zingen. Ervaring is niet nodig, net zo min als kennis van het notenschrift.

  Data (telkens van 13.30 - 16.30 uur):
  • zondag 14 januari 2018
  • zondag 4 februari 2018
  • zondag 18 februari 2018
  • zondag 11 maart 2018
  • zondag 8 april 2018
  • zondag 22 april 2018 (slotpresentatie)

  Locatie: Domani Venlo (op loopafstand van het station) www.domani-venlo.nl
  Kosten: € 120,- p.p.
  Aanmelden via: www.svmlimburg.nl

  Lees meer
 • 19 januari 2018 - 04 maart 2018 Expositie ‘Iconen van nu - Relieken van morgen’
  Leerlingen MAVO Roermond exposeren in projectruimte Cuypershuis

  Van 19 januari t/m 4 maart 2018 worden er hedendaagse reliekenkastjes geëxposeerd in de projectruimte van het Cuypershuis. Negen leerlingen uit de brugklas van Mavo Roermond werkten in groepjes aan reliekenkastjes voor hun eigen ‘iconen’. Dat deden ze in opdracht van het Cuypershuis. Het museum nodigt elk jaar twee scholen uit het voortgezet onderwijs uit om mee te doen aan het educatieproject ‘Atelier Cuypers’.

  Met behulp van oude tekenkistjes, sigarendoosjes, triplex en andere materialen maakten de leerlingen een reliekenkast voor de iconen van vandaag. Als inspiratie gold het ventieldopje van Max Verstappen zijn F1 auto tot het voetbalshirt van Johan Cruijff. De leerlingen mochten zelf kiezen wie hun icoon is en benoemden een voorwerp tot ‘reliek’.

  Relieken zijn zeer kostbaar en worden in mooi versierde kasten of kisten geplaatst. De reliekenkasten krijgen zo een kostbare uitstraling. Ter oriëntatie bestudeerden de leerlingen de oude relieken in kerken en brachten een bezoek aan het Cuypershuis, om een beeld te krijgen van Pierre Cuypers en zijn werk.

  Exposeren tijdens Atelier Cuypers
  Deze expositie komt tot stand voor het project ‘Atelier Cuypers’. Het Cuypershuis organiseert, samen met het voortgezet onderwijs uit de regio Midden-Limburg, een educatieve samenwerking waarin leerlingen zelf als kunstenaars aan de slag gaan.

  Uitgangspunt van het project is de collectie van het Cuypershuis. Naast objecten van Cuypers toont het museum ook hedendaagse interieurvormgeving. Voor de leerlingen is het project een unieke ervaring, omdat hun werk eenmalig getoond wordt aan het museumpubliek.

  Datum: van 19 januari t/m 4 maart 2018
  Locatie: Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond

    Lees meer
 • 28 januari 2018 - 02 september 2018 Expositie Heaven or Hell – Extraordinary Shoe Design
  Denken we met zijn allen dat we schoenen enkel dragen omdat ze zo lekker zitten? Dan hebben we het wellicht het mis, want wat we aan onze voeten hebben, zegt veel meer. De hoogste tijd om de impact van shoe design eens onder de loep te nemen.

  Schoenen bepalen voor een groot deel ons imago. We kunnen er een statement mee maken, mee opvallen of mee binnen een subcultuur passen. Soms zorgen onze schoenen voor zelfvertrouwen en empowerment. Dat dit soms ten koste gaat van het comfort, nemen we dan vaak voor lief.

  Schoenen maken immers je outfit af. Breng jezelf naar ongekende hoogte met schoenen die je benen optisch verlengen en dwing succes af. Creativiteit en architectonische vormen worden door designers niet geschuwd om de vrouw letterlijk op een voetstuk te plaatsen. Is pijn lijden op hoge hakken of in (te) smalle ontwerpen vandaag de dag ‘part of the deal’?

  De tentoonstelling Heaven or Hell? belicht aan de hand van meer dan 100 extraordinary shoe designs de impact van deze ontwerpen. Door ontwerpers, kunstenaars en vernieuwende merken samen te brengen op deze expositie, ontstaat een breed overzicht van de ontwikkelingen op schoengebied.

  De vraag die centraal staat bij iedere schoen: Heaven or Hell?

  Datum: 28 januari t/m 2 september 2018
  Locatie: Cube Design Museum, Museumplein 2, Kerkrade
  Tickets: via website


  Lees meer
 • 09 maart 2018 - 15 maart 2018 148 HOUR DOCS - Maak een documentaire in 148 uur!
  In navolging van het succes van het 48 Hour Film Project lanceert CineSud 148 Hour Docs. Lukt het jou om binnen 148 uur een documentaire van maximaal 10 minuten te maken en op te leveren, met als uitgangspunt een stad of locatie in Limburg? De eerste editie van 148 Hour Docs vindt plaats tussen 9 maart (kick-off) en 15 maart (drop-off) 2018.

  Deelnemen kan individueel of in groepsverband. Zowel amateurs als professionals mogen deelnemen aan het project. Als je deelneemt aan het event krijg je niet alleen een toffe tijd, maar maak je ook kans op een geldprijs en vertoningen op meerdere festivals. Daarnaast krijg je een gratis passe-partouts voor het Euregion Film Festival van CineSud op 22-25 maart a.s. bij SCHUNCK* in Heerlen. Tijdens dat festival gaat jouw documentaire in wereldpremière, krijg je gratis feedback van Joost Seelen en gratis toegang tot de DocCampus op 24/25 maart. Inschrijven voor 148 Hour Docs kan tot 7 maart a.s. (hoe eerder je je inschrijft, hoe groter de korting!).

  Kijk voor meer info op www.cinesud.nl en/of check hier de promovideo van 148 Hour Docs. 


   
 • 10 maart 2018 - 11 maart 2018 Land van Valkenburg: Museum-Shopping-Weekend
  Op zaterdag 10 en zondag 11 maart 2018, vindt in museum Land van Valkenburg het jaarlijkse 'Museum-Shopping-Weekend' plaats. Professionele kunstenaars in diverse disciplines tonen en verkopen er hun werken en praten graag met bezoekers. Er is een breed scala aan kunstvormen en materialen te vinden tijdens dit kleurrijk en kunstzinnig evenement met betaalbare objecten en kunstwerken.

  De deelnemende kunstenaars zijn:
  • Marjon Merckelbach: schilderijen
  • Ingrid Briers: creatief haakwerk
  • Eddie Symkens: keramiek
  • Marianne Bruijstens: sculpturen en maskers
  • Helma Cauberg Adriolo: schilderijen
  • Ellen Janssen: glas fusion
  • Hélène Jansen van Bavel: schilderijen
  • Johannes Donner: schilderijen / mixed media
  • Lidwien van Wersch: keramiek
  • Helga van der Poel: schilderijen
  • Karin Counet: fotografie
  • Marie José van der Meer: brons
  • Marian Bonnemayers: keramiek
  • Matti Heijmans: plexiglas
  • Cor Wegh: papierkunst
  • Joop van Schie: sculpturen
  • Jacqueline van der Most: keramiek / mozaïek
  • Pauline Luiten: tekeningen / mixed media
  • Marcel Hazen: sculpturen
  • Katy Koo: Chinese calligrafie
  • Qing Sun: grafiek

  Lees meer
 • 10 maart 2018 - 11 maart 2018 Museum Land van Valkenburg: Museum-Shopping-Weekend
  Op zaterdag en zondag, 10 en 11 maart 2018, vindt in museum Land van Valkenburg het jaarlijkse 'Museum-Shopping-Weekend' plaats. Professionele kunstenaars in diverse disciplines tonen en verkopen er hun werken en praten graag met bezoekers. Er is een breed scala aan kunstvormen en materialen te vinden tijdens dit kleurrijk en kunstzinnig evenement met betaalbare objecten en kunstwerken.

  De deelnemende kunstenaars zijn:
  Marjon Merckelbach: schilderijen
  Ingrid Briers: creatief haakwerk
  Eddie Symkens: keramiek
  Marianne Bruijstens: sculpturen en maskers
  Helma Cauberg Adriolo: schilderijen
  Ellen Janssen: glas fusion
  Hélène Jansen van Bavel: schilderijen
  Johannes Donner: schilderijen / mixed media
  Lidwien van Wersch: keramiek
  Helga van der Poel: schilderijen
  Karin Counet: fotografie
  Marie José van der Meer: brons
  Marian Bonnemayers: keramiek
  Matti Heijmans: plexiglas
  Cor Wegh: papierkunst
  Joop van Schie: sculpturen
  Jacqueline van der Most: keramiek / mozaïek
  Pauline Luiten: tekeningen / mixed media
  Marcel Hazen: sculpturen
  Katy Koo: Chinese calligrafie
  Qing Sun: grafiek

  Lees meer
 • 22 maart 2018 - 25 maart 2018 Euregion Film Festival
  Donderdag 22 tot en met zondag 25 maart 2018 organiseert CineSud i.s.m. Filmhuis De Spiegel de derde editie van het Euregion Film Festival in SCHUNCK* in Heerlen. Een festival met een speciale focus op films uit de Gouden Driehoek Nederland-België- Duitsland, gericht op professionals, talenten en publiek, met de beste films uit de eigen regio en daarbuiten, inspirerende gastsprekers en randactiviteiten voor jong en oud.

  Voor het derde jaar op rij organiseren CineSud en Filmhuis De Spiegel het Euregion Film Festival. Tijdens het festival worden films vertoond, vindt een documentaire-wedstrijd en -campus plaats en zijn er diverse gastsprekers waaronder documentairemakers Joost Seelen en Nathalie Crum, regisseurs Ben Verbong en Remy van Heugten, videokunstenaar Joost Rekveld, de Vlaamse filmmaker Kristof Hoornaert, acteur Johan Leysen en producenten Harro van Staverden, Peter Bouckaert en Germen Boelens. 

  Naast activiteiten en programma-onderdelen voor publiek en professionals, is er ook speciale aandacht voor kinderen, met onder meer een Kids workshop.

  Kijk voor meer info, het uitgebreide programma en tickets op www.cinesud.nl
 • 25 maart 2018 - 28 oktober 2018 Expositie FORM in het Cuypershuis, 25 jaar Belgisch Limburgs design
  Alom bekend is de impact van modeontwerper Raf Simons op de internationale modewereld, maar wist u dat hij als productdesigner afstudeerde in Genk? Of dat mijningenieur Hugo Bollen het ingenieuze fietsroutenetwerk heeft ontworpen? De link tussen deze Belgisch Limburgse ontwerpers en hun (inter)nationale invloed wordt fascinerend als het is samengevat in een expositie.

  Tussen 25 maart en 28 oktober 2018 zijn er in het Cuypershuis in Roermond ontwerpers uit de Belgische regio van wereldfaam te ontdekken. Het museum presenteert namelijk met de expositie FORM een bijzondere staalkaart van Belgisch Limburgs design van de afgelopen 25 jaar. De rode draad van de expositie vormt het boek 'We are wanderful'.

  Tien ontwerpers samengevat in beeld en verhaal
  De expositie laat bezoekers op een laagdrempelige manier in aanraking komen met lokaal en internationaal design. Er zijn verhalen te vinden bij bijvoorbeeld porselein van Pieter Stockmans of een stoel uit de Gypsy Things-collectie van Bram Boo, maar ook bij voorwerpen waar men niet direct aan denkt bij design. Zoals het fietsroutenetwerk, het ingenieuze product van Hugo Bollen. Hij kreeg hiervoor in 2013 een Nederlandse onderscheiding voor functioneel design.

  De objecten in de expositie zijn afkomstig van Ivo Nysten, Hugo Bollen, Raf Simons, Bram Boo en Wim Segers, Ick Reuvis, Casimir, Peter Donders, Michaël Verheyden, Arnoud Raskin en Pieter Stockmans. Bij de selectie van de designobjecten werden de tien principes van ‘goed design’ van de Duitse industriële ontwerper Dieter Ram als leidraad gebruikt. In het Cuypershuis wordt uitleg gegeven over de ontwerpprocessen en foto’s getoond van de geboortelocaties van de exposerende ontwerpers. Tevens ligt het boek “We are wanderful” open op het juiste hoofdstuk, zodat iedereen die wil zich kan verdiepen in de interviews en portretten.

  Boek 'We are wanderful'
  In de museumwinkel is het boek ‘We are wanderful’ te koop (€ 49,99) uitgebracht door uitgeverij Lannoo. De merendeel Engelstalige publicatie telt 400 pagina’s en is een uniek naslagwerk over (inter)nationaal design, met natuurlijk Belgisch Limburgs design in het bijzonder.

  De tentoonstelling FORM en de publicatie ‘We are wanderful’ kwamen tot stand door een samenwerking tussen C-mine designcentrum (Stad Genk) en Cultuurplatform Design (Provincie Limburg).

  Datum: van 25 maart t/m 28 oktober 2018, openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, van 11.00 tot 16.30 uur
  Locatie: Pierre Cuypersstraat 1, Roermond


    Lees meer
 • 25 maart 2018 - 10 mei 2018 Tentoonstelling 30 Jaar Ballonvaart Limburg
  In Museum Land van Valkenburg wordt van 25 maart – 10 mei een tentoonstelling gehouden over 30 jaar ballonvaart in Limburg. Een prikkelende tentoonstelling die zeker tot ieders verbeelding zal spreken.

  Midden in de jaren tachtig, zo’n 30 jaar geleden, is Ton Kurvers, nestor van de ballonvaart, met zijn ballonnen naar Limburg gekomen omdat ballonvaren in de Randstad niet meer goed mogelijk was. Dat vond zijn oorzaak in de uitbreiding van Schiphol en daarmee samenhangende vliegbeperkingen. Ook de nabijheid van de zee bij een ongunstige windrichting vormde soms een beperking. Hij koos voor Limburg omdat hier veel meer vliegbare dagen zijn dan in andere delen van Nederland. De ligging tussen België en Duitsland is uniek waardoor vluchten een internationaler karakter krijgen. Dit houdt wel in, dat voor die landen aparte vliegplannen gemaakt moesten worden.  Een andere, maar niet minder belangrijke, reden was het mooie een landschap van de regio.

  De tentoonstelling in Museum Land van Valkenburg toont allerlei attributen en laat zien hoe de ballonvaart zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. De expositie geeft een goed beeld van wat bij een ballonvaart komt kijken: ballon en mand, brander, foto’s, kaarten voor de vliegroutes en niet te vergeten de koeler met champagne die bij ieder vliegdoop een rol speelt.

  Datum: 25 maart t/m 10 mei 2018
  Locatie: Museum Land van Valkenburg, Grotestraat Centrum 31, Valkenburg

  Lees meer
 • 25 maart 2018 - 17 juni 2018 Museum Land van Valkenburg: Tentoonstelling Anne en Koen
  In het kader van het museumbeleid om ook aandacht te besteden aan jonge aanstormende Limburgse kunstenaars, biedt het museum een podium aan twee studenten in opleiding die zich willen ontwikkelen op het gebied van grafische vormgeving en visuele communicatie.

  In de bovenzaal van Museum Land van Valkenburg tonen Anne en Koen Stijnen dit voorjaar hun meest recente werk. Deze broer en zus zijn beiden student aan de opleiding Visuele Communicatie, Maastricht Academy of Media Design and Technology.

  Over Anne Stijnen
  Grafisch vormgever Anne Stijnen richt zich in haar werk voornamelijk op typografie; het gebruik van letters, in de breedste zin van het woord. Ze wordt telkens weer geïntrigeerd door de veelzijdigheid van het alfabet. Dit komt dan ook duidelijk terug in haar werk. Ze gaat in haar ontwerpen voortdurend op zoek naar haar eigen definitie van schoonheid.

  Over Koen Stijnen
  Bij fotograaf Koen Stijnen ligt de focus op portret- en fashionfotografie. Zijn stijl kan beschreven worden als rauw, urbaan en minimalistisch. Zijn liefde voor kleding is duidelijk te zien in zijn fotografie. Hij neemt als fotograaf de macht in handen om zijn visie in een foto te verwerken, en vormt samen met zijn model een beeld waarmee hij invloed heeft op de kijker.

  Anne en Koen zijn als twee jonge kunstenaars constant bezig nieuwe dingen te ontdekken, hun artistieke persoonlijkheid vorm te geven en zich hiermee te onderscheiden van de massa.

  De expositie wordt geopend op zondag 25 maart om 15.00 uur. Inleider bij de opening is Dhr. Roy Hoet – Managementteam MAMDT – Coördinator Visual Communication.

  Datum: 25 maart t/m 17 juni 2018
  Locatie: Museum Land van Valkenburg, Grotestraat Centrum 31, Valkenburg

  Lees meer
 • actueel

 • februari
 • 26 februari 2018 19:30 - 22:00 Open avond Filmclub Videoom met Jef Caelen
  Jef maakte vanaf 1973 meer dan 200 films, waaronder 53 speelfilms. Er zijn verschillende motieven en zienswijzen, die de drijfveer vormen achter zijn 45 jaar filmproductie. Op 26 februari a.s. vertelt hij in Cultuurhuis Heerlen, tijdens een…
  Jef maakte vanaf 1973 meer dan 200 films, waaronder 53 speelfilms. Er zijn verschillende motieven en zienswijzen, die de drijfveer vormen achter zijn 45 jaar filmproductie. Op 26 februari a.s. vertelt hij in Cultuurhuis Heerlen, tijdens een open avond van Filmclub Videoom, over zijn motieven, zijn aanpak, zijn werkwijze alleen (met zijn vrouw) en zijn werkwijze in groepsverband en hoe hij naar de toekomst kijkt. Hij onderbouwt dat met een greep uit zijn enorme arsenaal films. Natuurlijk mag hem alles gevraagd worden, behalve vragen die over de technische realisatie gaan, want “filmen gaat over inhoud, een verhaal, een boodschap die gekozen is en met behulp van het medium film verteld wordt. Het type camera of montageprogramma is daarbij van fors ondergeschikt belang. Even niet over hebben dus…”, aldus Jef.

  Het programma van de open avond is als volgt:

  19.30 uur: Korte inleiding, introductie van deze avond
  19.35 uur: Waarom zou je filmen?
  19.40 uur: Vertoning De zoon van Hirtel (8 min,1979), bekroond met de gouden NOVA-speld
  19.55 uur: Jouw persoonlijke ervaringen en indrukken mogen de aanleiding zijn. Vertoning Was oma lief? (8 min, 1980)
  20.05 uur: De familie als leidraad, de herinneringen nemen in waarde toe. Vertoning Kristalhelder (speelfilm, 7 min, 2004)
  20.15 uur: Samenwerking om films te maken: Het Collectief 05. Vertoning Het Kruis (29 min, 2007)
  20.45 uur: Pauze
  21.00 uur: Eigenzinnig, kunstzinnig, gezinsproductie. Vertoning Het eerste Avondmaal (9 min, 2007)
  21.15 uur: Non-fictie, de opdracht tijdens de vakantie. Vertoning Het verdwenen rijk (15 min, 2013)
  21.35 uur: Godsdienst in de film. Vertoning De Collectant (22 min, 2010)
  22.00 uur: Afsluiting

  De open avond van Filmclub Videoom op 26 februari a.s. is voor iedereen gratis toegankelijk! Aanmelden is verplicht en kan t/m 24 februari a.s. door een mail te sturen naar Irene Cals (secretaris Videoom) via: icals@xs4all.nl.Lees meer
 • 28 februari 2018 20:00 - 22:00samenwerkings project Ontmoetingsbijeenkomst voor Regisseurs
  i.s.m. Toneelgroep Maastricht

  Ben jij actief als regisseur in het Limburgse amateurtoneelveld of koester je deze ambitie?
  Toneelhuis LFA nodigt je van harte uit voor de derde editie van de 'Ontmoetingsbijeenkomst voor Regisseurs' op woensdag…
  i.s.m. Toneelgroep Maastricht

  Ben jij actief als regisseur in het Limburgse amateurtoneelveld of koester je deze ambitie?
  Toneelhuis LFA nodigt je van harte uit voor de derde editie van de 'Ontmoetingsbijeenkomst voor Regisseurs' op woensdag 28 februari 2018 om 20.00 uur in ECI Cultuurfabriek (Roermond).

  Het centrale gespreksthema van deze avond is 'dramaturgie'. Wat is dramaturgie precies? En hoe helpt het mijn voorstelling vooruit? Paul Slangen, dramaturg van Toneelgroep Maastricht, verkent met ons de wondere wereld van dramaturgie en laat ons zien hoe het bewust inzetten van dramaturgie bijdraagt aan het neerzetten van jouw voorstelling. Tijdens deze avond is er uiteraard ook ruimte voor het bespreken van praktijkgerichte vragen en voorbeelden. Denk hierbij aan vragen als ‘hoe creëer ik een mooie spanningsboog voor mijn publiek?’ of ‘hoe vind je de dramatische hoofdlijn in een stuk en wat is vooral ‘versiering’?’.

  Wil je alvast een vraag insturen voor Paul om die avond te bespreken? Dat kan uiteraard ook!

  Datum: woensdag 28 februari 2018, 20.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Aanmelden: voor 26 februari 2018 via info@toneelhuislfa.nl
  Deelname is gratis

  Lees meer
 • maart
 • 01 maart 2018 12:30 - 13:30 Letters bij de lunch - Drie dichters uit het Berlijn van de roerige jaren twintig: Gottfried Benn, Paul van Ostaijen en Bertold Brecht
  Onder de titel Drie dichters uit het Berlijn van de roerige jaren twintig: Gottfried Benn, Paul van Ostaijen en Bertold Brecht roept Van Melick een beeld op van de culturele turbulentie in de Duitse hoofdstad waar op een breukvlak van tijden…

  Onder de titel Drie dichters uit het Berlijn van de roerige jaren twintig: Gottfried Benn, Paul van Ostaijen en Bertold Brecht roept Van Melick een beeld op van de culturele turbulentie in de Duitse hoofdstad waar op een breukvlak van tijden Bildungstraditie en revolutionair experiment op elkaar stuiten en in kunst en literatuur individuele expressie en engagement explosief samenvallen. ‘Ik wil beproeven naakt te zijn’, de befaamde dichtregel van Paul van Ostaijen uit De feesten van angst en pijn illustreert de compromisloze houding van de nieuwe dichters.

  Ben van Melick (1947) is neerlandicus/publicist/ schrijver/ docent en uitgever. 

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Toegang is gratis
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)

  Lees meer
 • 03 maart 2018 10:00 - 12:30 Workshop Het Schrijflab: Hoe geef je taal vrij spel?
  Creatief Schrijven is een workshop voor speelse geesten, voor enthousiaste schrijfliefhebbers en geïnspireerde schrijfdieren. Meedoen houdt in dat je schrijft op basis van een creatieve manier van denken: brainstormen, kiezen uit wat je op…
  Creatief Schrijven is een workshop voor speelse geesten, voor enthousiaste schrijfliefhebbers en geïnspireerde schrijfdieren. Meedoen houdt in dat je schrijft op basis van een creatieve manier van denken: brainstormen, kiezen uit wat je op papier hebt gezet, aan de hand daarvan schrijven op onverwachte manieren en taalexperimenten uittesten. Fladderen en vliegen horen bij creatief schrijven als de vingers bij de toetsen, de schrijver in jou krijgt vrij spel. Een ochtend lang spelen met taal voor de beginner, een kennismaking die smaakt naar meer.

  Datum: zaterdag 3 maart, van 10.00 tot 12.30 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Kosten: € 40,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Lees meer
 • 03 maart 2018 19:30 - 22:30 Uniek concert van 5 Limburgse fanfares: Veer make es 1 meziek
  Op zaterdag 3 maart 2018 om 19.30 uur vindt er een uniek concert plaats in de Schouwburg in Sittard: Vijf fanfares, één orkest. 200 muzikanten op één podium, van jong tot oud. Fanfare St. Jozef Buchten, Fanfare Concordia Einighausen, Fanfare…
  Op zaterdag 3 maart 2018 om 19.30 uur vindt er een uniek concert plaats in de Schouwburg in Sittard: Vijf fanfares, één orkest. 200 muzikanten op één podium, van jong tot oud. Fanfare St. Jozef Buchten, Fanfare Concordia Einighausen, Fanfare St. Caecilia Guttecoven, Muziekgezelschap Juliana Holtum & Muziekvereniging Vriendenkring Limbricht presenteren: Veer make es 1 meziek. Een avond boordevol fanfaremuziek met humor, solisten en natuurlijk een Limburgs tintje.

  Veer make es 1 meziek
  Onder de titel Veer make es 1 meziek wordt een uniek concert gegeven, zowel voor de muzikanten als dirigenten en natuurlijk het publiek. Door de omvang van het orkest kan muziek gespeeld worden, die voor de meeste verenigingen niet te spelen is, omdat de bezetting dit niet toelaat. Kortom een supergroot fanfare- en slagwerkorkest met een toegankelijk maar ook uitdagend en gevarieerd programma.

  Dit concert vindt plaats in de Schouwburg in Sittard op zaterdag 3 maart 2018 om 19.30 uur. Meer informatie over het concert en de kaartverkoop volgt nog: www.facebook.com/veermakees1meziek.
   
  Datum: zaterdag 3 maart 2018, 19.30 uur
  Locatie: Schouwburg De Domijnen, Monseigneur Claessensstraat 2, Sittard
  Tickets: à €12,50 per stuk via veermakees1meziek@gmail.com.

  Lees meer
 • 04 maart 2018 14:30 - 16:00 Percussiegroep Fanfare Concordia: Percussion beyond borders….
  Vol trots presenteert de percussiegroep van Fanfare Concordia Leveroy op zondag 4 maart 2018 om 14.30 uur in DOK6 te Panningen een anderhalf uur durende slagwerkshow: Percussion beyond borders… Deze enthousiaste groep slagwerkers onder leiding…
  Vol trots presenteert de percussiegroep van Fanfare Concordia Leveroy op zondag 4 maart 2018 om 14.30 uur in DOK6 te Panningen een anderhalf uur durende slagwerkshow: Percussion beyond borders… Deze enthousiaste groep slagwerkers onder leiding van Roy Janssen is altijd op zoek naar vernieuwingen en liet veel stukken zelf arrangeren. Als voormalig Nederlands en vice-wereldkampioen hebben ze hun sporen verdiend in de slagwerkwereld en is het tijd voor een volgende stap. Met deze show schotelen de slagwerkers het publiek een zeer gevarieerd programma voor. Natuurlijk boordevol slagwerk, maar ook met nieuwe verbindingen, onverwachte samenwerkingen en unieke cross-overs.

  De slagwerkers gaan de grenzen van percussie over door composities te spelen met basgitaar, elektrische én akoestische gitaar, toetsen, maar ook met kopblazers, klarinet, dwarsfluit, panfluit en zelfs een werk met een beatboxer. Kortom, een niet te missen concert voor iedere (slagwerk)muziekliefhebber. Kaartjes kosten 12,50 per stuk en dat is inclusief garderobe en een kopje koffie of thee vóórafgaand aan het concert.

  Datum: zondag 4 maart 2018, 14.30 uur
  Locatie: DOK6, Panningen
  Tickets: €12,50 (incl. garderobe en kopje koffie of thee vóóraf) via DOK6

  Lees meer
 • 04 maart 2018 14:30 - 17:00 Torna | Cultura sluit winter af met inspirerend café
  Torna | Cultura sluit het winterseizoen af op zondag 4 maart met een inspirerend en interessant Cultureel Café om 14.30 uur in zaal-restaurant Aod Thoear.

  Peter Peters
  De Maastrichtse universiteitshoogleraar Peter Peters (Hunsel) heeft…
  Torna | Cultura sluit het winterseizoen af op zondag 4 maart met een inspirerend en interessant Cultureel Café om 14.30 uur in zaal-restaurant Aod Thoear.

  Peter Peters

  De Maastrichtse universiteitshoogleraar Peter Peters (Hunsel) heeft met zijn team, samen met collega’s uit Duitsland, een doorbraak weten te bereiken in het onderzoek naar de oorzaak van Alzheimer. Professor Peters zal op zijn bekende enthousiaste en begrijpelijke wijze de onderzoeksgegevens met mooie en duidelijke beelden presenteren. Hij laat ook het recent Alzheimer-werk zien van Prof. Sjors Scheres uit Cambridge, maar geboren in Stramproy. Aansluitend bestaat de gelegenheid tot het stellen van vragen.

  Angeles Nieto
  Beeldend kunstenares Angeles Nieto stond in 2017 in de finaleronde van de Picassowedstrijd. Deze werd gehouden als vervolg op de serie Krabbé zoekt Picasso. AVRO/TROS daagde beginnende en ervaren kunstenaars uit een Picasso geïnspireerd werk te maken. 3000 inzendingen kwamen binnen, waaruit de jury 25 werken koos, waarop gestemd kon worden. Onder die 25 genomineerden bevond zich ook de in Thorn woonachtige Angeles Nieto.
  Na een opleiding kunstgeschiedenis in haar geboorteplaats Madrid rondde ze haar studie af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Haar werk is vooral kleurrijk en levendig. Haar Spaanse achtergrond komt heel duidelijk naar voren, zowel qua kleur, thematiek als vorm. Nieto’s kunstwerken bevinden zich binnen Nederlandse, Duitse, Spaanse en Japanse collecties.

  Ton Engels
  Ton Engels is van veel muzikale markten thuis: songwriter, gitarist en docent songwriter aan de Rock Academie Tilburg. Onlangs presenteerde hij zijn nieuwste dialect-CD ‘Herfstkampioen’, opgenomen in zijn eigen muziekstudie Vulcano. Hij maakte eerder al een aantal albums, met teksten geschreven in het dialect van zijn geboortedorp Helden-Panningen. Wat opvalt, is zijn akkoordenrijkdom en zijn kracht als verhalenverteller.

  De column en gedicht worden gepresenteerd door Har Parren (Grathem) en Karel Ruiten (Roermond), beiden lid van de ‘Sjrieverskrink Midde-Limburg’.

  Gastvrouw is Karin Peeters-Kneepkens, mediator, communicatieadviseur en in het dagelijks leven accountmanager Bedrijven bij de gemeente Maasgouw.

  Datum: zondag 4 maart 2018
  Locatie: zaal-restaurant Aod Thoear, Steegputstraat 4, Thorn

  Lees meer
 • 04 maart 2018 16:00 - 17:30eigen project schrit_tmacher: Co-Laboration
  Speciaal voor jongerenprogramma GENERATION2 van schrit_tmacher Festival 2018 is de voorstelling Co-Laboration gemaakt met jonge danstalenten uit Nederland en Duitsland. Deze voorstelling, bestaande uit drie onderdelen, zal tijdens het festival…
  Speciaal voor jongerenprogramma GENERATION2 van schrit_tmacher Festival 2018 is de voorstelling Co-Laboration gemaakt met jonge danstalenten uit Nederland en Duitsland. Deze voorstelling, bestaande uit drie onderdelen, zal tijdens het festival in beide landen in première gaan.

  Co-Laboration bestaat uit drie grensoverschrijdende dansproducties in één voorstelling.

  Voorstellingen:
  Zondag 4 maart 2018, 16.00 uur
  Parkstad Limburg Theaters, Kerkrade
  Tickets: €6,- via www.plt.nl.

  Zondag 11 maart 2018, 17.00 uur
  Ludwig Forum Aachen - the space
  Tickets: €6,-, via kassa Ludwig Forum Aachen of via ticket@gen-2.de.

  Download de flyer hier

  Lees meer
 • 09 maart 2018 09:15 - 16:30 Symposium: Klinkende klasse(n): de rol van muziekdocenten in het primair onderwijs
  Muziekeducatie in het Primair Onderwijs - Laat je inspireren door de sprekers en je zintuigen prikkelen tijdens de workshops!

  De rol van de muziekdocenten in het primair onderwijs verandert: de muziekdocent is niet enkel meer verantwoordelijk…
  Muziekeducatie in het Primair Onderwijs - Laat je inspireren door de sprekers en je zintuigen prikkelen tijdens de workshops!

  De rol van de muziekdocenten in het primair onderwijs verandert: de muziekdocent is niet enkel meer verantwoordelijk voor het geven van goede muzieklessen, maar functioneert als een vliegwiel voor muziekeducatie in de gehele scholengemeenschap. Dit vraag extra aandacht voor de rol die de muziekdocent inneemt. Reden voor een symposium!

  Dit symposium biedt een uitgelezen kans om op verdiepende wijze co-teaching, team-teaching en muziek in samenhang met de overige kennisgebieden te ontdekken. Ervaren vakleerkrachten, beleidsmakers, muziekschooldocenten, studenten docent muziek en groepsleerkrachten ontmoeten elkaar en delen expertise.

  Met lezingen van Suzan Lutke en Roeland Vrolijk, workshops van Maria Speth, Suzan Overmeer, Jeroen Schipper en Dirk Bosman.

  Datum: vrijdag 9 maart 2018, 9.15 – 16.30 uur
  Locatie: Dependance Conservatorium Maastricht, Fr. Romanusweg 90, Maastricht
  Kosten: €55,- incl. lunch

  Meer info en aanmelden, klik hier.

   Lees meer
 • 11 maart 2018 13:30 - 16:00 Uitreiking Halewijnprijs & interview met Tom Lanoye
  Een feestelijke middag in het Royal Theater tijdens de Boekenweek 2018

  Op 11 maart 2018, de eerste zondag van de Boekenweek 2018, worden in het Royal Theater in Roermond de Halewijnprijs en de Reinaerttrofee uitgereikt. Na het uitreiken van…
  Een feestelijke middag in het Royal Theater tijdens de Boekenweek 2018

  Op 11 maart 2018, de eerste zondag van de Boekenweek 2018, worden in het Royal Theater in Roermond de Halewijnprijs en de Reinaerttrofee uitgereikt. Na het uitreiken van de prijzen zal schrijver Tom Lanoye geïnterviewd worden door publicist Peter Winkels.

  De Halewijnprijs is de literatuurprijs van de stad Roermond en wordt uitgereikt aan een literair talent dat naar mening van een deskundige jury meer belangstelling verdient. Sinds 2014 wordt naast de Halewijnprijs ook de Reinaerttrofee uitgereikt, de prijs voor het Beste Boek van de genomineerden van de Halewijnprijs. De winnaar van de Reinaerttrofee wordt gekozen door een jongerenjury bestaande uit leerlingen van Bisschoppelijk College Broekhin en Niekée/Agora.

  Na de uitreiking van de Halewijnprijs en de Reinaerttrofee zal de Vlaamse schrijver Tom Lanoye geïnterviewd worden door Peter Winkels. Tom Lanoye is auteur van onder andere Sprakeloos (2009), Gelukkige slaven (2013), Zuivering (2017) en Heldere Hemel, het Boekenweekgeschenk van 2012.

  Na afloop van de uitreiking van de prijzen en het interview zal er gelegenheid zijn om boeken te kopen en te laten signeren. De boekverkoop wordt verzorgd door boekhandel Plantage Roermond.

  Datum: zondag 11 maart 2018, 13.30 - 16.00 uur
  Locatie: Royal Theater in Roermond
  Tickets: Tickets (inclusief één consumptie) zijn gratis voor leden van de Bibliotheek Bibliorura, niet-leden betalen €5. Tickets zijn tot uiterlijk 7 maart 2018 verkrijgbaar via info@bibliorura.nl o.v.v. adresgegevens en (voor leden) lenerpasnummer. 


  Lees meer
 • 11 maart 2018 16:00 - 17:00 Stichting Chrisjteijn presenteert: Shakespeare’s Songs
  Muziek in de tijd van Shakespeare (eind 16e en begin 17e eeuw) speelde een even grote rol in het leven van alledag als in onze tijd. Uitgevers zorgden voor een stroom van publicaties, variërend van madrigalen en ensemblewerken tot straatdeuntjes.…
  Muziek in de tijd van Shakespeare (eind 16e en begin 17e eeuw) speelde een even grote rol in het leven van alledag als in onze tijd. Uitgevers zorgden voor een stroom van publicaties, variërend van madrigalen en ensemblewerken tot straatdeuntjes. En Shakespeare was een kind van zijn tijd en in de personages in zijn toneelstukken trachtte hij de werkelijkheid zoveel mogelijk te benaderen. In zijn ongeveer dertig toneelstukken heeft hij een honderdtal liederen verwerkt, van dronkemansliederen aan de welgevulde dis tot melancholieke treurliederen over verloren liefde.

  Ook muzikale aansporingen om toch maar vooral geen tijd te verliezen als het gaat om de liefde treffen we aan
  in zijn oeuvre. Van deze twee laatste thema’s zullen we vanmiddag genoeg voorbeelden te horen krijgen.
  De meeste liederen zijn afkomstig uit de periode in Shakespeares loopbaan die gekenmerkt wordt door een
  aantal ‘comedies’. Een ‘comedy’ bij Shakespeare is geen dijenkletser, maar eerder een loflied op de liefde. Twelfth Night, As You Like It, Measure for Measure en Two Gentlemen of Verona leveren een grote bijdrage aan het concert. Eén lied is afkomstig uit Cymbeline, een van de late, zogenaamd romantische stukken van Shakespeare en een van de liederen maakt zelfs een uitstapje naar de 19e eeuw: Now sleeps the crimson patel is een sonnet van Alfred Lord Tennyson, die zich in het gezelschap van Shakespeare kennelijk op zijn gemak voelt. De liederen worden uitgevoerd door het koor Cantori La Vera, geen onbekende op het Eijsdense podium. De Letse bas-bariton Agris Hartmanis zal een aantal liederen solo zingen. De begeleiding wordt verzorgd door pianiste Michelle Powell. Bij het eerste deel van het concert wordt de hobopartij ingevuld door Julia de Leuw. De algehele leiding is in de bekwame handen van Alice Hendriks.

  Datum: zondag 11 maart 2018, 16.00 uur
  Locatie: Kapel Ursulinenconvent, Eijsden
  Toegang: €10,-

   Lees meer
 • 11 maart 2018 17:00 - 18:30eigen project schrit_tmacher: Co-Laboration
  Speciaal voor jongerenprogramma GENERATION2 van schrit_tmacher Festival 2018 is de voorstelling Co-Laboration gemaakt met jonge danstalenten uit Nederland en Duitsland. Deze voorstelling, bestaande uit drie onderdelen, zal tijdens het festival…
  Speciaal voor jongerenprogramma GENERATION2 van schrit_tmacher Festival 2018 is de voorstelling Co-Laboration gemaakt met jonge danstalenten uit Nederland en Duitsland. Deze voorstelling, bestaande uit drie onderdelen, zal tijdens het festival in beide landen in première gaan.

  Co-Laboration bestaat uit drie grensoverschrijdende dansproducties in één voorstelling.

  Voorstellingen:
  Zondag 4 maart 2018, 16.00 uur
  Parkstad Limburg Theaters, Kerkrade
  Tickets: €6,- via www.plt.nl.

  Zondag 11 maart 2018, 17.00 uur
  Ludwig Forum Aachen - the space
  Tickets: €6,-, via kassa Ludwig Forum Aachen of via ticket@gen-2.de.

  Download de flyer hier

  Lees meer
 • 13 maart 2018 00:20 - 22:30 Boekenweek 2018 - Ontmoeting met Herman Koch
  Herman Koch is te gast in Centre Céramique tijdens de Boekenweek. In de vorm van een interview door Ruud Kleinen praat Koch over zijn werk als televisiemaker (Jiskefet) en als auteur van verhalenbundels en literaire romans.


  Het thema…

  Herman Koch is te gast in Centre Céramique tijdens de Boekenweek. In de vorm van een interview door Ruud Kleinen praat Koch over zijn werk als televisiemaker (Jiskefet) en als auteur van verhalenbundels en literaire romans.

  Het thema van de Boekenweek is ‘Natuur’. Bij Herman Koch is dit thema vooral vertaald naar de menselijke natuur. De avond wordt omlijst door een luchtige mix van mooie muziek en inspiratievolle teksten gebracht door het duo PYURE gebaseerd op het boek ‘Jonathan Livingston, de zeemeeuw’. De openingsdans bestaat uit een choreografie van Veerle Hesselink van de Talent Opleiding Dans (ODM/IDA). ‘To discover’ is een solo dans dat over haar persoonlijke zoektocht gaat. Een ontdekkingsreis waarbij je jezelf moeilijke vragen stelt die niet zomaar te beantwoorden zijn. De zoektocht naar de antwoorden is meer waardevol dan de antwoorden zelf. Muziek: Acid Pauli. Na afloop boekverkoop en signeersessie.

  Herman Koch (Arnhem, 1953) debuteerde in 1989 met de literaire roman Red ons, Maria Montanelli. Een van zijn bekendste romans Het diner werd onder meer geïnspireerd op de moord op een dakloze vrouw in Barcelona in 2005 door drie jongens uit een zogenoemd fatsoenlijk milieu. Het boek won in 2009 de NS Publieksprijs en werd drie keer verfilmd. Koch heeft een veelheid aan literaire publicaties op zijn naam staan o.a. De ideale schoonzoon (2010), Zomerhuis met zwembad (2011), Geachte heer M. (2014) en De Greppel (2016). Koch was de auteur van het Boekenweekgeschenk 2017, `Makkelijk leven`.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht

  Prijs: € 12,50
  Leden-prijs: € 10,00  korting bibliotheekleden Maastricht

  Lees meer
 • 13 maart 2018 09:30 - 16:30 Landelijke Dag van de Cultuureducatie
  Vakintegratie: Verdiepen en verrijken. Dat is dit jaar het thema van de Dag van de Cultuureducatie op 13 maart in het Musis in Arnhem.
   
  Een dag waar je samen met collega’s uit onderwijs en culturele instellingen de samenhang tussen de…
  Vakintegratie: Verdiepen en verrijken. Dat is dit jaar het thema van de Dag van de Cultuureducatie op 13 maart in het Musis in Arnhem.
   
  Een dag waar je samen met collega’s uit onderwijs en culturele instellingen de samenhang tussen de kunstvakken en de andere vakken onderzoekt. Daarvoor heeft het LKCA een rijk programma samengesteld met inspirerende lezingen, prikkelende workshops en pakkende presentaties.
   
  Een kleine greep uit het programma. Innovatie-expert Jef Staes trapt af en zet je aan het denken over de manier waarop ons onderwijs georganiseerd is. Aansluitend kun je kiezen voor sessies over vakintegratie en bijvoorbeeld bildung, erfgoed, onderwijsvernieuwing, 21e eeuwse vaardigheden, nieuwe media, makersonderwijs, sport of wetenschap.
   
  Op www.lkca.nl lees je meer over de dag en het programma. Wij hopen dat je erbij bent om samen met enthousiaste collega’s vorm te geven aan de toekomst van cultuureducatie in het onderwijs.
   
  Ben je leerkracht en sta je ingeschreven bij het lerarenregister? Dan ontvang je na afloop een certificaat voor 6 RU.
 • 15 maart 2018 20:00 - 22:00samenwerkings project Onzichtbare inkt - Twee schrijvers over hun schrijven
  De dichters en schrijvers Stefan Hertmans (1951) en Wiel Kusters (1947), generatiegenoten, gaan vanavond met elkaar in gesprek over hun werk en inspiratiebronnen. Hun oeuvre laat bij alle verschillen ook de nodige verwantschap zien. Niet alleen…

  De dichters en schrijvers Stefan Hertmans (1951) en Wiel Kusters (1947), generatiegenoten, gaan vanavond met elkaar in gesprek over hun werk en inspiratiebronnen. Hun oeuvre laat bij alle verschillen ook de nodige verwantschap zien. Niet alleen in de ‘hermetische’ start van hun schrijven, maar ook in het geleidelijk toegroeien naar een toegankelijker literatuur, die toch altijd weer weet te ontsnappen aan ongecompliceerd anekdotisme, ten gunste van wat wel genoemd is ‘le plaisir du texte’. Sterk taalbewust dus, maar dat sluit maatschappelijke betrokkenheid allerminst uit. Integendeel.

  Hertmans publiceerde o.a. Naar Merelbeke, Oorlog en terpentijn en De bekeerlinge, Kusters: De onweerzitting, In en onder het dorp. Mijnwerkersleven in Limburg, Leesjongen en Verzamelde gedichten 1978-2017.

  Locatie: Aula UM Tongersestraat 53  Maastricht
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 16 maart 2018 14:00 - 16:00samenwerkings project Workshop Schrijven over de natuur
  Natuur is het thema in de Boekenweek. Wie durft de natuur om zich heen – binnen of buiten de stad – te beroeren met de pen?


  Van 1946 tot 1955 maakte de grote schrijver Nescio (De uitvreter, Titaantjes) aantekeningen van zijn tochten…

  Natuur is het thema in de Boekenweek. Wie durft de natuur om zich heen – binnen of buiten de stad – te beroeren met de pen?

  Van 1946 tot 1955 maakte de grote schrijver Nescio (De uitvreter, Titaantjes) aantekeningen van zijn tochten die werden gebundeld onder de titel Natuurdagboek. In het begin noteerde hij vooral wat hij zag, later beschreef hij de landschappen die aan hem voorbij trokken. Regelmatig was hij te vinden in Zuid-Limburg. Hij schreef over de heuvels en de panorama’s, de gele akkers van bloeiend koolzaad en de dorpen in de diepte en kerken op bergen.

  Schrijfdocent Emile Hollman (Centre Céramique/Kumulus, Schrijfschool) verzorgt een Schrijfworkshop bij Centre Céramique.
  Deelnemers kunnen voor 14 maart 12.00u hun verhaal, hoofdstuk, brief, column, lied, gedicht over natuur mailen naar emilehollman@gmail.com Wie alleen maar ideeën heeft en wil weten hoe die met de pen te verzilveren, kan met lege handen komen.
  Aanmelden via: klantenservice@maastricht.nl

  Van 14:00 tot 16:00 uur
  Locatie: Centre Céramique Maastricht

  Prijs: € 5,-
  Leden-prijs: € 4,50
   voor bibliotheekleden Maastricht

  Lees meer
 • 17 maart 2018 10:00 - 12:30 Workshop Het Schrijflab: Hoe geef je taal vrij spel?
  Creatief Schrijven is een workshop voor speelse geesten, voor enthousiaste schrijfliefhebbers en geïnspireerde schrijfdieren. Meedoen houdt in dat je schrijft op basis van een creatieve manier van denken: brainstormen, kiezen uit wat je op…
  Creatief Schrijven is een workshop voor speelse geesten, voor enthousiaste schrijfliefhebbers en geïnspireerde schrijfdieren. Meedoen houdt in dat je schrijft op basis van een creatieve manier van denken: brainstormen, kiezen uit wat je op papier hebt gezet, aan de hand daarvan schrijven op onverwachte manieren en taalexperimenten uittesten. Fladderen en vliegen horen bij creatief schrijven als de vingers bij de toetsen, de schrijver in jou krijgt vrij spel. Een ochtend lang spelen met taal voor de beginner, een kennismaking die smaakt naar meer.
   
  Datum: zaterdag 17 maart, van 10.00 tot 12.30 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Kosten: € 40,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Lees meer
 • 17 maart 2018 14:00 - 15:30 Boekbespreking Auke Hulst - En ik herinner me Titus Broederland.
  De Leesclub Centre Céramique leest i.k.v. de Boekenweek (met thema Natuur) het boek van Auke Hulst - En ik herinner me Titus Broederland.
  De (menselijke) natuur en hoe de mens zich hiertoe verhoudt! In dit boek trekken de tweelingbroers Broederland,…
  De Leesclub Centre Céramique leest i.k.v. de Boekenweek (met thema Natuur) het boek van Auke Hulst - En ik herinner me Titus Broederland.
  De (menselijke) natuur en hoe de mens zich hiertoe verhoudt! In dit boek trekken de tweelingbroers Broederland, verbannen als duivelskinderen,  na de dood van hun vader de wereld in, hun huis is vernield door een  groeiend zinkgat. Op elkaar aangewezen trekken ze door een apocalyptische wereld, bedreigd door natuurrampen en gruwelijk door menselijke wreedheid. Hun broederband komt onder druk te staan en wordt verbroken. Een avontuurlijk overlevings-verhaal en een aanklacht tegen uitbuiting van de aarde en religieuze onverdraagzaamheid.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Tijdstip: 14.00-15.30 uur
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl | Deelname: € 15,- voor niet leden € 12,50 voor bibliotheekleden (alleen in voorverkoop) incl. koffie/theeLees meer
 • 18 maart 2018 11:30 - 13:00 Bijzondere afsluiting concertreeks in Cuypershuis
  Nieuwe composities worden gespeeld tijdens Cuypers’ Podium

  Op zondag 18 maart 2018 verzorgen niet alleen studenten van het Conservatorium Maastricht een concert in het Cuypershuis, ook de stukken die gespeeld gaan worden zijn bijzonder.…
  Nieuwe composities worden gespeeld tijdens Cuypers’ Podium

  Op zondag 18 maart 2018 verzorgen niet alleen studenten van het Conservatorium Maastricht een concert in het Cuypershuis, ook de stukken die gespeeld gaan worden zijn bijzonder. Compositiedocent Vykintas Baltakas van het Conservatorium Maastricht startte dit schooljaar een bijzonder project. Voor de gelegenheid schreven een viertal compositiestudenten nieuwe muziekstukken, met architectuur als uitgangspunt. Ter inspiratie bezochten de studenten de museale presentatie van het Cuypershuis.

  De composities die tijdens dit concert worden gespeeld zijn van de hand van: Felipe Hoyos González (Colombia), Christos S. Kavour (Griekenland), Giannis Montesantos (Griekenland) en Iago Hermo (Spanje).
  De muziekstukken worden voordragen door Mimi Jung (viool), Diego Ernesto Hernández-Vidal (cello) en Lex Houtermans (klarinet).

  Muziek op internationaal niveau
  Met studenten uit ruim 30 verschillende landen trekt het Conservatorium Maastricht zeer getalenteerde jonge musici uit de hele wereld aan. Om kwalitatief hoogstaande muziek te stimuleren en ondersteunen krijgen studenten Jazz en Klassiek regelmatig de kans om ervaringen op te doen. De historische Cuyperszaal van het Cuypershuis in Roermond is een van deze bijzondere locaties in Limburg waar uitmuntende musici met een breed repertoire optreden.

  Datum: zondag 18 maart 2018, 11.30 - 13 uur
  Locatie: Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond
  Entree:€ 10,- pp. Reserveren via 0475 – 359 102 of museum@roermond.nl.

   Lees meer
 • 18 maart 2018 14:00 - 16:00 Poëtische Bomenwandeling i.k.v. de Boekenweek
  Hard hout vat de tijd
  Stem gevangen door een stam
  Echo’s ongehoord

  (Haiku, Paul Beuk 2018)

  Bomen geven vorm aan stemmingen, bieden inspiratie, roepen op tot jubelen. Waar de ene schrijver zijn pure emotie de volle loop laat bij het…

  Hard hout vat de tijd
  Stem gevangen door een stam
  Echo’s ongehoord

  (Haiku, Paul Beuk 2018)

  Bomen geven vorm aan stemmingen, bieden inspiratie, roepen op tot jubelen. Waar de ene schrijver zijn pure emotie de volle loop laat bij het componeren van een gedicht, laat een ander zich leiden door de culturele of evolutionaire geschiedenis. Allen verbeelden ze de schoonheid, eenvoud, de associaties de een boom bij hen oproept of concretiseert. Jet van Aalst (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en Paul Beuk (Natuurhistorisch Museum Maastricht) nemen je mee op een literaire bomenwandeling door Maastricht. De wandeling start bij het Centre Céramique en loopt via het Stadspark en Jekerkwartier naar het Natuurhistorisch Museum. Onderweg doen we diverse bomen aan. Bij elk van die bomen een gedicht en een verhaal over evolutie, geschiedenis, gebruik of biologie. De wandeling wordt afgesloten in het Natuurhistorisch Museum met koffie en een stukje vlaai. Daarna kan op eigen gelegenheid het museum worden bezocht.

  Start: 14.00 uur Centre Céramique. Duur: ca. 1,5 uur.
  Kosten: € 7,50 (leden bibliotheek € 6,50), inclusief routebeschrijving, teksten, koffie met vlaai en entree museum.
  Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043-3505600

  Lees meer
 • 24 maart 2018 09:00 - 17:00samenwerkings project (Cine)LOVA Filmcursus – Vormgeven met de camera
  De derde cursus van het (Cine)LOVA filmcursusaanbod 2017-2018 en de doorlopende leerlijn is de cursus ‘Vormgeven met de camera’. Deze cursus wordt verzorgd door Hay Joosten en Ton Polman. De cursus bestaat uit twee delen: een technisch deel…
  De derde cursus van het (Cine)LOVA filmcursusaanbod 2017-2018 en de doorlopende leerlijn is de cursus ‘Vormgeven met de camera’. Deze cursus wordt verzorgd door Hay Joosten en Ton Polman. De cursus bestaat uit twee delen: een technisch deel over het gebruik van de camera en een ‘talig’ deel waarbij de nadruk ligt op het vormgeven met de camera. Tijdens de cursus wordt aan de hand van demonstraties in het algemeen iets vertelt over het gebruik van de filmcamera. Ook wordt ingegaan op technische vragen van cursisten. In het tweede deel van de workshop wordt aan de hand van kijkfragmenten en praktijkvoorbeelden getoond hoe je beelden op een creatieve manier kunt vormgeven om bijv. een bepaalde sfeer te creëren.

  De cursus ‘Vormgeven met de camera’ vindt plaats op zaterdag 24 maart a.s. van 09.00-17.00 uur bij Zalen- en congrescentrum De Spil (Suikerdoossingel 55) in Maasbracht.

  Wil je deelnemen aan de cursus ‘Vormgeven met de camera’? Meld je dan vóór 10 februari a.s. door een mail te sturen naar cinelova@gmail.com. LET OP! Personen die zich reeds in het najaar van 2017 hebben (voor)aangemeld voor deze deelcursus hebben voorrang. Vol=Vol.

  De kosten van de cursus ‘Vormgeven met de camera’ bedragen € 25 voor leden van (Cine)LOVA en € 30 voor niet-leden. Deze prijzen zijn inclusief lunch. Informatie over de betaalwijze ontvang je zodra jouw deelname door CineLOVA is bevestigd. Kijk voor meer info op www.cinelova.nl
 • 24 maart 2018 11:00 - 21:00 Get the Groove: Poetry meets Music
  Workshop & Presentatie

  Op 24 maart is er een speciale editie van het Open Podium Poëzie Maastricht. We hebben de handen ineengeslagen met ‘The Innbetween’ en dit inspirerende evenement bedacht, gericht op de jonge bewoners van Maastricht…
  Workshop & Presentatie

  Op 24 maart is er een speciale editie van het Open Podium Poëzie Maastricht. We hebben de handen ineengeslagen met ‘The Innbetween’ en dit inspirerende evenement bedacht, gericht op de jonge bewoners van Maastricht (e.o.). Wat is er mogelijk met poëzie en muziek als je ze samen brengt? Wat gebeurt er als je jonge mensen bij elkaar zet en hun een muzikaal poëtische performance laat maken?

  Jongeren van 15 tot 25 jaar kunnen deelnemen aan een workshop gegeven door, eveneens, jonge muziekmakers Ard Kok, Isidor ten Hooven, Joram Heijmans en Tato Wesselo. Zij laten de deelnemers ervaren wat je vanuit tekst met muziek kunt doen, waarna ze met de gehele groep (max. 12 ersonen) de presentatie voorbereiden die aan het einde van de dag wordt uitgevoerd voor publiek. Als deelnemer mag je een tekst in welke taal dan ook inbrengen, die in de performance wordt verwerkt. De muzikale teksten worden afgewisseld met composities van de muziekmakers zelf uit diverse gezamenlijke- en soloprojecten.

  Datum: zaterdag 24 maart 2018 (11.00 – 17.00 uur workshop/ 19.00 – 21.00 uur presentatie)
  Locatie: The Innbetween, Capucijnenstraat 112, Maastricht
  Kosten workshop: €10,- (incl. lunch, diner)
  Inschrijven workshop: lontenhooven@gmail.com
  Entree presentatie: gratis


  Lees meer
 • 24 maart 2018 20:00 - 22:00 Jubileumconcert Tegelse Hofzangers
  Het is dit jaar 25 jaar geleden dat dirigent Bert Ramakers de muzikale leiding kreeg bij mannenkoor de Tegelse Hofzangers. Dat wordt gevierd met een bijzonder feestelijk concert. Aan het concert wordt een muzikale bijdrage geleverd door het…
  Het is dit jaar 25 jaar geleden dat dirigent Bert Ramakers de muzikale leiding kreeg bij mannenkoor de Tegelse Hofzangers. Dat wordt gevierd met een bijzonder feestelijk concert. Aan het concert wordt een muzikale bijdrage geleverd door het Tegels Symphonie Orkest en het Heldens Koper Ensemble. Het concert is op zaterdag 24 maart 2018 en begint om 20.00 uur. Er is een pauze van 30 minuten. Kaarten zijn voor € 12,50 te bestellen via de website www.tegelsehofzangers.nl. In de prijs is de garderobe en een pauzedrankje inbegrepen.

  Datum: zaterdag 24 maart 2018, 20.00 uur
  Locatie: De Haandert Tegelen
  Tickets: €12,50 (incl. garderobe en pauzedrankje), bestellen via website.

   Lees meer
 • 25 maart 2018 13:00 - 18:00samenwerkings project Toneelhuis LFA: Brokstukken – Eenakter Festival
  Op zondag 25 maart 2018 vonkt de liefde voor toneel in de ECI Cultuurfabriek er vanaf!
  Alweer de 9e editie van het Eenakterfestival Brokstukken. Een bijzonder en uniek toneelevenement dat wij jaarlijks zien groeien in kwaliteit, diversiteit…
  Op zondag 25 maart 2018 vonkt de liefde voor toneel in de ECI Cultuurfabriek er vanaf!
  Alweer de 9e editie van het Eenakterfestival Brokstukken. Een bijzonder en uniek toneelevenement dat wij jaarlijks zien groeien in kwaliteit, diversiteit en publiek.

  Van kluchtige komedies tot tranentrekkende tragedies; alles kan en mag op de planken gebracht worden tijdens het festival. Naast het genot van toneel uit onze provincie tevens biedt Brokstukken een bijzondere gelegenheid om theaterminnend Limburg te ontmoeten. Om te netwerken, bij te praten en ideeën op te doen voor samenwerking en toekomstige plannen. Mooi toch!

  Deelnemers:
  Toneelvereniging Crescendo (Ysselsteyn)
  Speelgroep Gelre (Roermond)
  A-Zuur (Venlo)
  Duo Amigos del Theatro (Heerlen)
  Toneelvereniging Juliana (Einighausen)
  Toneelgroep Habbekrats (Maasbree)
  Toneelgroep Ambras (Landgraaf)
  Toneelvereniging De Vrije Spelers (America)
  Studententoneelvereniging Alles is Drama (Maastricht)
  Dames&Heren - een ander theatergezelschap (Schimmert)
  Theatergroep Stella Duce (Venlo)
  Gerda Schattorjé (Baarlo)

  Datum: zondag 25 maart 2018, 13.00 – 18.00 uur
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Tickets: €12,50, via de website van ECI Cultuurfabriek

  Lees meer
 • 27 maart 2018 20:00 - 23:00 Johannes Passion - J.S.Bach door Toonkunstkoor Roermond
  Traditiegetrouw voert het Toonkunstkoor Roermond in de Goede Week een Passie van J.S.Bach uit. Tussen het stralende openingskoor en het hoopvolle slotkoraal ontvouwt zich een meeslepend verhaal waarbij Bach overtuigend alle theologische nuances…
  Traditiegetrouw voert het Toonkunstkoor Roermond in de Goede Week een Passie van J.S.Bach uit. Tussen het stralende openingskoor en het hoopvolle slotkoraal ontvouwt zich een meeslepend verhaal waarbij Bach overtuigend alle theologische nuances in muziek omzet.

  Bach neemt hierbij de stijl, visie en temperament van de evangelist over waardoor het werk korter, dramatischer en spontaner van karakter is dan de Matthäus Passion. Hierdoor komt het lijdensverhaal met andere kleuren en contouren tot stand. Felle koorgedeeltes worden afgewisseld met koralen en poëtische beschouwingen. Laat u zich hierdoor meevoeren als voorbereiding op Pasen.

  Algehele leiding: Pieter Cox
  Barokorkest: Concerto Vivo
  Inleiding door Gerard Sars
  Martha Bosch sopraan
  Christine Wehler alt
  Knut Schoch Evangelist en tenor-aria’s
  Hans Christian Hinz Christus
  Valerio Zanolli bas-aria’s

  Datum: dinsdag 27 maart 2017, 20.00 uur
  Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Roermond
  Entree: €30,- , via www.toonkunstkoorroermond.nl, de leden van het koor of via het theater

  Lees meer
 • 31 maart 2018 10:00 - 12:30 Workshop Het Schrijflab: Hoe geef je taal vrij spel?
  Creatief Schrijven is een workshop voor speelse geesten, voor enthousiaste schrijfliefhebbers en geïnspireerde schrijfdieren. Meedoen houdt in dat je schrijft op basis van een creatieve manier van denken: brainstormen, kiezen uit wat je op…
  Creatief Schrijven is een workshop voor speelse geesten, voor enthousiaste schrijfliefhebbers en geïnspireerde schrijfdieren. Meedoen houdt in dat je schrijft op basis van een creatieve manier van denken: brainstormen, kiezen uit wat je op papier hebt gezet, aan de hand daarvan schrijven op onverwachte manieren en taalexperimenten uittesten. Fladderen en vliegen horen bij creatief schrijven als de vingers bij de toetsen, de schrijver in jou krijgt vrij spel. Een ochtend lang spelen met taal voor de beginner, een kennismaking die smaakt naar meer.
   
  Datum: zaterdag 31 maart, van 10.00 tot 12.30 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Kosten: € 40,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof

  Lees meer
 • april
 • 02 april 2018 10:00 - 17:00 Zangdag 'AMeeZing Projects' in Maastricht
  Op Paasmaandag 2 april a.s. vindt de zangdag ‘AMeeZing Projects’ plaats in het Porta Mosana College in Maastricht plaats. Een dag vol zangworkshops voor ervaren én onervaren zangers en zangeressen. Hou jij van zingen schrijf je dan in.…
  Op Paasmaandag 2 april a.s. vindt de zangdag ‘AMeeZing Projects’ plaats in het Porta Mosana College in Maastricht plaats. Een dag vol zangworkshops voor ervaren én onervaren zangers en zangeressen. Hou jij van zingen schrijf je dan in.

  AMeeZing Projects
  AMeeZing Projects organiseert laagdrempelige zangactiviteiten. Maximaal 120 personen van 12 tot 102 jaar kunnen zich inschrijven voor deze dag. Zij worden vooraf ingedeeld in drie groepen. Samenzang staat deze dag centraal. Ook wordt in elke groep gewerkt aan zangtechnieken, bodypercussion en performance.
  De drie workshopleiders zijn: Jo Annemans, Gwen Moust en Ghislaine Mommer.

  Programma
  10.00 uur | Ontvangst
  10.45 uur | Vocale warming up
  11.15 uur | Workshopronde 1
  12.30 uur | Lunch
  13.15 uur | Workshopronde 2
  14.45 uur | Korte pauze
  15.00 uur | Workshopronde 3
  16.15 uur| Afrondend concert

  Datum: maandag (Paasmaandag) 2 april 2018, 10.00 – 17.00 uur
  Locatie: Porta Mosana College, Oude Molenweg 130, Maastricht
  Tickets: Bestel tickets voor deze inspirerende workshopdag (incl. lunch) via AMeeZing, na de bestelling ontvangt u een inschrijfformulier.

  Lees meer
 • 05 april 2018 12:30 - 13:30samenwerkings project Letters bij de lunch - Literatuur uit de Kaukasus door Peter van Nunen
  Politiek gezien is de Kaukasus de laatste jaren wel vaker in het nieuws gekomen, maar helaas kan voor de literatuur uit die streek niet hetzelfde gezegd worden. Ten onrechte! 

  In deze Letters bij de Lunch wordt gepoogd aan de hand van…

  Politiek gezien is de Kaukasus de laatste jaren wel vaker in het nieuws gekomen, maar helaas kan voor de literatuur uit die streek niet hetzelfde gezegd worden. Ten onrechte! 

  In deze Letters bij de Lunch wordt gepoogd aan de hand van enkele werken uit Azerbeidzjan, Georgië en Armenië ander literair licht te laten stralen vanaf die mythische bergketens (en dan wordt het Russische en het Turkse deel van die Kaukasus nog bijna volledig buiten beschouwing gelaten).

  Naast drie beroemde werken uit lang voorbije tijden wordt uit ieder land ook een moderner werk besproken, steeds tegen de complexe historische achtergrond en de actuele politieke situatie. Welkom bij een poging een ten onrechte vergeten stukje Europa literair en politiek te duiden.
   

  Peter van Nunen (1951) volgde de opleiding tolk-vertaler (Russisch en Engels) te Antwerpen en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig. Hij promoveerde in 1982 bij Carlos Tindemans over de Russische theaterregisseur Meyerhold.
  Hij was als docent aan diverse opleidingen tolk-vertaler werkzaam; hij is oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Sinds 1995 geeft hij ook leiding aan het MNM-Ruslandcentrumte Maastricht, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.

  Locatie: Centre Céramique Maastricht
  Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht)
  Toegang is gratis

  Lees meer
 • 07 april 2018 10:00 - 16:00 LFO The Challenge 2.0 - Workshops
  Op zaterdag 7 en zondag 8 april organiseert het Limburgs Fanfare Orkest voor de tweede keer het project ‘The Challenge!’ bij Cultureel Centrum Don Bosco te Heel. Zaterdag 7 april staat in het teken van workshops: bekende Limburgse topmusici…
  Op zaterdag 7 en zondag 8 april organiseert het Limburgs Fanfare Orkest voor de tweede keer het project ‘The Challenge!’ bij Cultureel Centrum Don Bosco te Heel. Zaterdag 7 april staat in het teken van workshops: bekende Limburgse topmusici geven van 10.00 uur tot 16.00 uur gastlessen aan iedereen die een fanfare-instrument bespeelt.

  Workshops
  Altijd al eens les willen hebben van de beste docenten van Limburg? Noteer dan 7 april 2018 in je agenda. Je krijgt de kans de fijne kneepjes van je instrument te leren kennen! Bekende Limburgse musici die in grote orkesten spelen geven dan speciale workshops. Dit zijn de docenten van The Challenge 2.0:
  - Sandor Hendriks (trombone)
  - Stefan Arits (euphonium/bas)
  - Jacques Claessens (saxofoon) – Klassieke muziek
  - Ralf Jacobs (saxofoon) – Lichte muziek
  - Hub Nickel (trompet/bugel)
  - Theo Wolters (trompet/bugel)
  - Raymond Spons (slagwerk)
  - Cleo Simons (hoorn)

  Aanmelden
  De workshops vinden plaats op zaterdag 7 april (10.00 – 16.00 uur). Via deze link kun je je direct aanmelden. 

  Programma en kosten
  Deelname aan de workshops op zaterdag 7 april kost 12,50 euro inclusief een lunch, bestaande uit soep en een broodje. Het programma begint om 10.00 uur. De workshops duren tot 16.00 uur; daarna is er de mogelijkheid om de gestudeerde muziek te presenteren.

  Datum: zaterdag 7 april 2018, 10.00 - 16.00 uur
  Locatie: Cultureel Centrum Don Bosco, Heel

   Lees meer
 • 07 april 2018 10:00 - 16:00 Dag van de Stem in Roermond
  Met masterclass met de bekende musical- (én opera) ster Henk Poort

  De Dag van de Stem wordt op 7 april 2018 voor de 7e keer georganiseerd in ECI Cultuurfabriek te Roermond. Dit keer wederom met een zorgvuldig samengesteld programma. Sprekers…
  Met masterclass met de bekende musical- (én opera) ster Henk Poort

  De Dag van de Stem wordt op 7 april 2018 voor de 7e keer georganiseerd in ECI Cultuurfabriek te Roermond. Dit keer wederom met een zorgvuldig samengesteld programma. Sprekers van naam en faam, een zeer gevarieerd aanbod aan (nieuwe) workshops, een keur aan uiteenlopende ‘stem-artiesten’, de welbekende Korenslag, de Informatiemarkt en nog veel meer.

  Dit jaar besteedt de Dag van de Stem specifieke aandacht aan de relatie tussen stem en gezondheid. Dit komt onder meer aan bod in de lezingen van professor Wivine Decoster en doctor Anke Coomans. Tevens is er een speciale workshop ‘Zingen voor personen met dementie’, om hen en hun partners of mantelzorgers te laten ervaren wat zingen voor hen kan betekenen. Bovendien is er een optreden van het Parkinsonkoor Roermond, dat laat zien en horen wat je met zingen allemaal kunt bereiken.

  Voor degenen die al gebruik maken van de Lax-Vox methode of daarin geïnteresseerd zijn, is er goed nieuws. Niemand minder dan doctor Ilter Denizoglu is aanwezig om zowel een lezing als enkele workshops te verzorgen. Speciaal voor kinderen en jeugd is er: korenslag, een zangworkshop, voorlezen en nog veel meer.

  Datum: zaterdag 7 april 2018
  Locatie: ECI Cultuurfabriek, Roermond
  Programma en inschrijven: via www.dagvandestem.nl

   Lees meer
 • 08 april 2018 16:00 - 19:00 LFO The Challenge 2.0 – Concert
  Op zaterdag 7 en zondag 8 april organiseert het Limburgs Fanfare Orkest voor de tweede keer het project ‘The Challenge!’ in Cultureel Centrum Don Bosco te Heel. Zaterdag 7 april staat in het teken van workshops: bekende Limburgse topmusici…
  Op zaterdag 7 en zondag 8 april organiseert het Limburgs Fanfare Orkest voor de tweede keer het project ‘The Challenge!’ in Cultureel Centrum Don Bosco te Heel. Zaterdag 7 april staat in het teken van workshops: bekende Limburgse topmusici geven gastlessen aan iedereen die een fanfare-instrument bespeelt. Op zondag 8 april geeft het LFO een galaconcert met drie Limburgse topsolisten: Camiel Lemmens (hoorn), Max Hubens (bastrombone) en Pim Dautzenberg (saxofoon). Het concert begint om 16.00 uur.

  Datum: zondag 8 april 2018, 16.00 – 19.00 uur
  Locatie: Cultureel Centrum Don Bosco, Heel
  Tickets: via deze link.

  Lees meer
 • 09 april 2018 09:00 - 13:00 Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg: Workshop ‘Podiumpresentatie voor musici’
  Als uitvoerend musicus sta je tijdens een concert of presentatie behoorlijk in de kijker bij je publiek. Het oog van het publiek wil wel wat te zien hebben. Sterker nog: een interessante opstelling, een boeiende inleiding en een goed vormgegeven…
  Als uitvoerend musicus sta je tijdens een concert of presentatie behoorlijk in de kijker bij je publiek. Het oog van het publiek wil wel wat te zien hebben. Sterker nog: een interessante opstelling, een boeiende inleiding en een goed vormgegeven afsluiting kunnen de ervaring voor het publiek sterker maken en de kwaliteit van het geheel vergroten.

  Workshop ‘Podiumpresentatie voor musici’
  In de workshop ‘Podiumpresentatie voor musici’ leer je over het effect van lichaamshouding, lichaamstaal en lichaamsbeweging op het podium. Het gaat dan om opkomen, een positie innemen, applaus in ontvangst nemen en afgaan. Door oefeningen en observaties worden deelnemers bewust van hun houding en positie. Door training kan men gerichter, sterker en creatiever op een podium opereren en kan men beter omgaan met eventueel aanwezige podiumangst.

  Docent Dönci Bánki
  Dönci is geschoold op een mimeopleiding als fysiek acteur. Zijn aandacht gaat uit naar het beeld dat door het lichaam en de beweging daarvan geschapen wordt, solo, of in combinatie met anderen. Naast acteur en regisseur is Dönci actief als docent in PO, MBO en de amateursector.

  Workshop ‘Podiumpresentatie voor musici’, voor muziekdocenten die tips en training willen voor het vormgeven van eigen muziekpresentaties
  Datum: 9 april 2018, 9.00 - 13.00 uur
  Wat: 1 ochtend vol tips en training
  Locatie: centrale locatie n.a.v. de inschrijvingen
  Prijs: €95,-
  Aanmelden: vóór 1 maart, via maria.hermans@maastricht.nl, ook voor particulieren.

  Lees meer
 • 14 april 2018 10:00 - 12:30 Workshop Het Schrijflab: Hoe geef je taal vrij spel?
  Creatief Schrijven is een workshop voor speelse geesten, voor enthousiaste schrijfliefhebbers en geïnspireerde schrijfdieren. Meedoen houdt in dat je schrijft op basis van een creatieve manier van denken: brainstormen, kiezen uit wat je op…
  Creatief Schrijven is een workshop voor speelse geesten, voor enthousiaste schrijfliefhebbers en geïnspireerde schrijfdieren. Meedoen houdt in dat je schrijft op basis van een creatieve manier van denken: brainstormen, kiezen uit wat je op papier hebt gezet, aan de hand daarvan schrijven op onverwachte manieren en taalexperimenten uittesten. Fladderen en vliegen horen bij creatief schrijven als de vingers bij de toetsen, de schrijver in jou krijgt vrij spel. Een ochtend lang spelen met taal voor de beginner, een kennismaking die smaakt naar meer.

  Datum: zaterdag 14 april, van 10.00 tot 12.30 uur
  Locatie: Workshophuis Yvonne Cup, Schafelt 3b, Baarlo
  Kosten: € 40,- (incl. lunch)
  Docent: Koos van den Kerkhof


  Lees meer
 • 14 april 2018 12:00 - 20:00eigen project 5. Euregionaal Jeugdfilmfestival
  Zaterdag 14 april 2018 vindt de 5de editie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF) plaats in Alter Schlachthof in Eupen (Belgïe). Het EJFF is een tweejaarlijks filmfestival voor jongeren in de leeftijd van 10-19 jaar die afkomstig zijn…
  Zaterdag 14 april 2018 vindt de 5de editie van het Euregionaal Jeugdfilmfestival (EJFF) plaats in Alter Schlachthof in Eupen (Belgïe). Het EJFF is een tweejaarlijks filmfestival voor jongeren in de leeftijd van 10-19 jaar die afkomstig zijn uit de Euregio Maas-Rijn en in hun vrije tijd of in school- of studieverband films maken. De eerste editie van het festival vond plaats in 2009. In de tussentijd is het festival uitgegroeid tot hét filmevent voor jonge filmmakers.

  Doel van het festival is om jonge, enthousiaste filmmakers en -liefhebbers samen te brengen en de kans te geven om hun films te tonen aan een groot, internationaal publiek. In de periode tussen twee festivals in worden jonge filmmakers begeleid bij het maken van een nieuwe filmproductie. Ook kunnen zij in die periode deelnemen aan filmworkshops en coachingstrajecten. Voorafgaand aan het festival kunnen de jongeren deelnemen aan de filmwedstijd en hun filmproductie inzenden. Alle inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit filmprofessionals. Het Euregionaal Jeugdfilmfestival vindt telkens plaats op een andere locatie in de Euregio Maas-Rijn.

  Jongeren (individuen en groepen) tussen de 10 en 19 jaar kunnen t/m 15 februari 2018 een korte film inzenden via www.ejff.eu. Het thema is vrij naar keuze. Alle genres zijn welkom. De film mag max. 10 minuten duren.

  Deelnemen aan het festival loont, want er zijn diverse (geld)prijzen te winnen in verschillende categorieën. De prijzen worden uitgereikt tijdens het festival op 14 april a.s. tijdens een feestelijke prijsuitreiking. Tijdens het festival worden niet alleen prijzen uitgereikt, maar worden ook diverse ingezonden films vertoond en kunnen jongeren deelnemen aan workshops (o.a. grimeren, green screen,) en filmstunts van het Duitse filmstuntbedrijf Action Concept (o.a. bekend van Alarm für Cobra 11) bekijken. Het programma van het festival wordt t.z.t. bekendgemaakt op www.ejff.eu.

  Het Euregionaal Jeugdfilmfestival is een initiatief van en wordt georganiseerd door de Bleiberger Fabrik (Aken), Medienzentrum (Eupen) en het Huis voor de Kunsten Limburg (Roermond).
 • 15 april 2018 09:00 - 20:00samenwerkings project Limburgse Filmdag - hét amateurfilmfestival van Limburg
  Filmliefhebbers die de nieuwste speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers willen zien, kunnen jaarlijks hun hart ophalen tijdens de Limburgse Filmdag. In 2018 vindt het jaarlijkse amateurfilmfestival van Limburg plaats…
  Filmliefhebbers die de nieuwste speelfilms, documentaires en reportages van Limburgse amateurfilmers willen zien, kunnen jaarlijks hun hart ophalen tijdens de Limburgse Filmdag. In 2018 vindt het jaarlijkse amateurfilmfestival van Limburg plaats op zondag 15 april in Filmhuis De Domijnen in Sittard. Tijdens het filmfestival wordt weer een breed scala aan Limburgse amateurfilms vertoond en worden prijzen uitgereikt voor de meest bijzondere productie, scenario, filmmuziek, etc. en uitmuntende acteerprestaties. Het programma van het festival wordt t.z.t. bekendgemaakt op www.cinelova.nl/limburgsefilmdag

  Jaarlijks krijgen amateurfilmers in Limburg de kans om één of meerdere recente filmproducties in te zenden voor de Limburgse Filmdag. Alle inzendingen worden gejureerd door een deskundige jury. De films met de beste beoordelingen worden geprogrammeerd voor het festival. De organisatie van de Limburgse Filmdag is in handen van de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA). De LOVA wordt daarbij ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg.
 • 15 april 2018 16:00 - 17:00 Stichting Chrisjteijn presenteert: Jan, Arno en de klarinet
  Zeer geregeld komt de es-klarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam (KCO), Eijsdenaar
  Arno Piters, met een aantal van zijn masterclassstudenten uit Amsterdam een concert geven bij Chrisjteijn in Eijsden. En dus ook in onze…
  Zeer geregeld komt de es-klarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam (KCO), Eijsdenaar
  Arno Piters, met een aantal van zijn masterclassstudenten uit Amsterdam een concert geven bij Chrisjteijn in Eijsden. En dus ook in onze 14e jaargang geeft hij acte-de-présence. Dit keer, net als in 2015, brengt hij Jan Cober, zijn vroegere leermeester, mee. Wie het concert in januari van dat jaar heeft meegemaakt, weet welke impact het optreden van de twee grootmeesters toen had. Dat zij ook hun studenten tot grote muzikale hoogte wisten te brengen, was geen geringe bijzaak. Alles bij elkaar een magisch concert.

  Ook dit jaar komen de twee coryfeeën naar Eijsden en zullen zij ongetwijfeld een prachtig programma
  voorschotelen. Zoals gebruikelijk bij kunstenaars doet Arno, als leider van de groep, een beetje geheimzinnig
  over het uit te voeren programma. De vorige keren heeft het publiek kunnen genieten van werken van Bach, Mozart, Rossini, Messiaen en vele andere beroemde componisten. Even verrassend zal zijn keuze zijn van de
  studenten die het concert mede gestalte zullen geven. Jongelui uit vele landen van Europa hebben hier al
  geconcerteerd: uit Nederland, Italië, Spanje, Portugal en Hongarije, om er maar een paar te noemen.

  Datum: zondag 15 april 2018, 16.00 uur
  Locatie: Kapel Ursulinenconvent, Eijsden
  Toegang: €10,-


  Lees meer
 • 23 april 2018 19:30 - 22:00 Open avond Filmclub Videoom met Ineke en Peter Brouwers
  Filmclub Videoom organiseert op 23 april a.s. vanaf 19.30 uur een open avond die geheel in het teken staat van filmmakers Ineke en Peter Brouwers en (de totstandkoming van) het werk dat zij de afgelopen jaren en zeer recentelijk gemaakt hebben.…
  Filmclub Videoom organiseert op 23 april a.s. vanaf 19.30 uur een open avond die geheel in het teken staat van filmmakers Ineke en Peter Brouwers en (de totstandkoming van) het werk dat zij de afgelopen jaren en zeer recentelijk gemaakt hebben. De open avond vindt plaats in Cultuurhuis Heerlen.

  Het programma van de avond is als volgt:

  19.30 uur: Vertoning en nabespreking Blind Date
  19.40 uur: Vertoning en nabespreking De asielzoeker
  19.50 uur: Vertoning en nabespreking Lotgenoten
  20.35 uur: Introfilm
  21.00 uur: Pauze
  21.10 uur: Vertoning en nabespreking Groetjes Henk
  21.45 uur: Making of Groetjes Henk

  De open avond van Filmclub Videoom op 23 april a.s. is voor iedereen gratis toegankelijk! Aanmelden is verplicht en kan t/m 18 april a.s. door een mail te sturen naar Irene Cals (secretaris Videoom) via: icals@xs4all.nl. Lees meer
 • mei
 • 06 mei 2018 14:00 - 16:30 Mestreechter Operètte Vereiniging | Door Melger en Bein
  Sprankelend muziektheater
  Wat gebeurt er als zeer verschillende mensen onverwacht samen in een benarde situatie belanden? Drijft angst hen verder uit elkaar of bloeien er juist oude en nieuwe liefdes op?

  Door mergel en been…
  Sprankelend muziektheater
  Wat gebeurt er als zeer verschillende mensen onverwacht samen in een benarde situatie belanden? Drijft angst hen verder uit elkaar of bloeien er juist oude en nieuwe liefdes op?

  Door mergel en been
  De mergelgrotten van de Sint-Pietersberg vormen het decor voor deze nieuwe productie van de Mestreechter Operètte Vereiniging, het 'professionele amateurgezelschap'. Maastrichts gezongen en Nederlands boventiteld.

  Geschreven en gecomponeerd in opdracht van de Mestreechter Operètte Vereiniging
  Tekst en regie: Cees Rullens Muziek: Nard Reijnders Muzikale leiding: Ben Perry
  Vertaling: Jeroen Perry

  Datums: 13, 14, 15 april en 4, 5, 6 mei 2018
  Locatie: Theater aan het Vrijthof Maastricht
  Tickets: €25,- per persoon, reserveren via www.theateraanhetvrijthof.nl


  Lees meer
 • 13 mei 2018 16:00 - 17:00 Stichting Chrisjteijn presenteert: The Torunski Brothers Revisited
  Wie zich het concert van 31 mei 2015 nog herinnert, zal ongetwijfeld in zijn handen wrijven bij een hernieuwd optreden van Greg en Piotr Torunski in Eijsden. Toen vormden zij de muzikale afsluiting van drie memorabele dagen in de geschiedenis…
  Wie zich het concert van 31 mei 2015 nog herinnert, zal ongetwijfeld in zijn handen wrijven bij een hernieuwd optreden van Greg en Piotr Torunski in Eijsden. Toen vormden zij de muzikale afsluiting van drie memorabele dagen in de geschiedenis van Chrisjteijn. Chrisjteijn vierde toen hun 10-jarige bestaan. En nu keren zij terug in ons reguliere jaarprogramma. Destijds hebben wij geschreven dat de twee uit Polen afkomstige broers een muzikaal en humoristisch duo op de saxofoon en klarinet vormen. Samen spelen zij een fabuleus soort jazz. Het is een unieke combinatie van het diepe en ritmische geluid van de basklarinet van Piotr en de swingende improvisaties van de saxofoon van Greg. Hun muziek is gebaseerd op bekende melodieën en gearrangeerd in een spitsvondige en jazzy stijl.

  En hun bekendheid is in de loop van de tijd niet beperkt gebleven tot Maastricht en omgeving. Ze hebben inmiddels gespeeld voor David Beckham, Omarion, Micaela Schaefer en vele anderen. In 2012 ontvingen zij de “Hustinx Prijs”. Voldoende aanbeveling voor een spetterend concert waarin de twee broers hun muzikaliteit en hun gevoel voor humor de vrije loop zullen laten.

  Datum: zondag 13 mei 2018, 16.00 uur
  Locatie: Kapel Ursulinenconvent, Eijsden
  Entree: €10,-

   Lees meer
 • 16 mei 2018 09:00 - 13:00 Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg: workshop ‘Podiumpresentatie voor muziekdocenten’
  Als uitvoerend musicus sta je tijdens een concert of presentatie behoorlijk in de kijker bij je publiek. Het oog van het publiek wil wel wat te zien hebben. Sterker nog: een interessante opstelling, een boeiende inleiding en een goed vormgegeven…
  Als uitvoerend musicus sta je tijdens een concert of presentatie behoorlijk in de kijker bij je publiek. Het oog van het publiek wil wel wat te zien hebben. Sterker nog: een interessante opstelling, een boeiende inleiding en een goed vormgegeven afsluiting kunnen de ervaring voor het publiek sterker maken en de kwaliteit van het geheel vergroten. Ditzelfde geldt voor leerling presentaties. De musicerende leerlingen worden niet alleen gehoord maar ook ‘gezien’. Een helder visueel beeld, een mooie opbouw met misschien een rode lijn en wat afwisselingen, en een duidelijke rol van de begeleidende docent doen wonderen voor het totaalplaatje van de voordrachten.

  Muziekdocenten moeten presentaties van hun leerlingen aansturen. Hoe begeleid je opkomsten en afgangen, hoe regel je een interessante opstelling, hoe breng je eenvoudig variaties aan in een reeks voordrachtmomenten? Hoe hou je een avond of middag boeiend en gevarieerd door kleine theatrale
  ingrepen? Dit zijn allemaal ingrediënten die in deze workshop aan de orde gaan komen.

  Docent Dönci Bánki
  Dönci is geschoold op een mimeopleiding als fysiek acteur. Zijn aandacht gaat uit naar het beeld dat door het lichaam en de beweging daarvan geschapen wordt, solo, of in combinatie met anderen. Naast acteur en regisseur is Dönci actief als docent in PO, MBO en de amateursector.

  Workshop ‘Podiumpresentatie voor muziekdocenten gericht op het vormgeven van
  leerling presentaties’, één ochtend vol tips en training.
  Doelgroep: muziekdocenten die tips en training willen voor het vormgeven van andermans muziekpresentaties.
  Locatie: een centrale locatie n.a.v. de inschrijvingen
  Datum: woensdag 16 mei 2018, 9.00 - 13.00 uur
  Prijs: €95,-, 
  Aanmelden: via maria.hermans@maastricht.nl.

  Lees meer
 • juni
 • 08 juni 2018 10:00 - 16:00 Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg organiseert dansbijscholing
  Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg organiseert bijscholing voor medewerkers van Kunstencentra, ook instroming voor particulieren is mogelijk. Docent van de workshop is Maria Speth bekend die bekend is door haar methodiek ‘dansspetters’.…
  Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg organiseert bijscholing voor medewerkers van Kunstencentra, ook instroming voor particulieren is mogelijk. Docent van de workshop is Maria Speth bekend die bekend is door haar methodiek ‘dansspetters’.
  De workshop ‘Dansspetters, een creatieve dansmethodiek’ is te volgen door deelnemers van vorig jaar, maar ook door deelnemers die voor het eerst meedoen.

  Springen, draaien, dansen, vallen en weer opstaan
  Geef kinderen een reden om te bewegen en er openen zich vele mogelijkheden.
  In deze workshop zullen diverse dansen doorgenomen en uitgewerkt worden. Het programma richt zich op de primair onderwijs doelgroep en er is ook een link naar het amateurdansveld aanwezig.

  Docent Maria Speth
  Maria Speth ontwikkelt dansmateriaal, geeft workshops en doceert al jaren op dansacademies, conservatoria, pedagogische instituten en het amateurdansveld. Ook is ze vicevoorzitter van het wereldwijde netwerk Dance and the Child.

  Datum: vrijdag 8 juni 2018, 10.00 - 16.00 uur
  Dansspetters, een creatieve dansmethodiek’: een workshop van één dag, vol inspirerend lesmateriaal.
  Doelgroep: voor dansdocenten die met kinderen en jongeren werken
  Locatie: Centraal gelegen kunstencentrum met danszaal, n.t.b.
  Prijs: €125,-
  Contact: maria.hermans@maastricht.nl

  Lees meer
filters

discipline

 • muziek
 • toneel
 • dans
 • beeldende kunst
 • film & fotografie
 • literatuur
 • musea
 • streektaal
 • monumenten
 • cultuurparticipatie
alles selecteren / alles deselecteren

organisatie


overige filters

toon alleen:

Herstel filter
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?