beeldende kunst

Voor iedereen in Limburg die professioneel of als amateur bezig is met beeldende kunst, is het Huis voor de Kunsten Limburg het aanspreekpunt en treedt het op als adviseur en bemiddelaar. Wij stimuleren, (door)ontwikkelen en (mede)initiëren beeldende kunst projecten en initiatieven die bijdragen aan het zichtbaar maken van de beeldende kunstproductie in en uit de provincie Limburg, bijvoorbeeld kunstmanifestaties, symposia en (groeps)exposities. Ook zetten wij onze website in om te informeren over beeldende kunst in Limburg.

Onder de discipline beeldende kunst valt onder andere teken-, schilder- en grafische kunst, vormgeving, keramiek, beeldhouwkunst, installatiekunst, performancekunst, digitale en (nieuwe) mediakunst en kunst in de openbare ruimte. 
Mieke Smits - IRFAK (kunstproject voor Glocal Affairs)
 
beeldende kunst agenda
 • 07 oktober 2018 - 10 november 2018samenwerkings activiteit 4ArtAlways toont jong kunsttalent
  Van september t/m november presenteert stichting 4ArtAlways met steun van o.a. het Huis voor de Kunsten Limburg…
  Van september t/m november presenteert stichting 4ArtAlways met steun van o.a. het Huis voor de Kunsten Limburg werk van twee jonge talenten: Flo van der Waa en Marie van Vollenhoven.
   
  Van der Waa, die in 2017 afstudeerde aan de MAFAD, exposeert onder de titel ‘Perspectief’ haar schilderijen en objecten in Kunstruimte 7tien49 in Nuth en de Tapijnkazerne in Maastricht. Van Vollenhoven presenteert samen met Nina Willems en Perry Schrijvers op dinsdag 30 oktober in de Jan van Eyck Academie in Maastricht de resultaten van hun onderzoeks- en performanceproject ‘Opgetogica’.
   
  Kijk voor meer informatie op www.art4always.nl.
 • 04 november 2018 11:00 - 17:00eigen activiteit InBeeld Netwerkdag 2018
  Een dag in het teken van het maken, exposeren en verkopen van beeldende kunst

  Op zondag 4 november 2018 van…
  Een dag in het teken van het maken, exposeren en verkopen van beeldende kunst

  Op zondag 4 november 2018 van 11.00 – 17.00 uur vindt de allereerste InBeeld Netwerkdag plaats. Glaspaleis SCHUNCK* in Heerlen wordt die dag omgetoverd tot een walhalla voor liefhebbers en beoefenaars van beeldende kunst. Met interviews, lezingen, workshops, rondleidingen, kunstconsulten en een informatiemarkt met professionele kunstkenners, is dit hét moment om je te laten inspireren en te netwerken.

  De InBeeld Netwerkdag is een nieuw, tweejaarlijks initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg. De dag sluit aan bij de InBeeld Prijs voor de beeldende amateurkunst in Limburg. Deze werd in 2017 voor het eerst uitgereikt. Net als de prijs, die in 2019 weer wordt uitgereikt, heeft de InBeeld Netwerkdag het doel om de zichtbaarheid van de beeldende kunst in Limburg te vergroten en niet-professionele beeldend kunstenaars te stimuleren hun talenten verder te ontwikkelen.

  Programma en aanmelden 
  Op de InBeeld Netwerkdag 2018 zijn kunstconsulten, workshops, art talks, lezingen en rondleidingen. Er is zelfs een informatiemarkt waar je volop inspiratie kunt opdoen en kunt netwerken. Het volledige programma van de gratis toegankelijke InBeeld Netwerkdag is te vinden op www.hklimburg.nl/inbeeld. Hier kun je je ook aanmelden.

  De InBeeld netwerkdag wordt georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg, SCHUNCK* en de Limburgse centra voor de kunsten.

  Datum: zondag 4 november 2019, 11.00 - 17.00 uur
  Locatie SCHUNCK* Glaspaleis, Bongerd 18, 6411 JM Heerlen


  Lees meer
beeldende kunst nieuws
 • 10 oktober 2018 Nieuwe kansen voor cultuurcoaches
  De cultuurcoach stimuleert deelname aan cultuur en verbindt cultuur met andere sectoren in de gemeente. De cultuurcoach…
  De cultuurcoach stimuleert deelname aan cultuur en verbindt cultuur met andere sectoren in de gemeente. De cultuurcoach kan in dienst zijn bij de gemeente, maar bijvoorbeeld ook bij een culturele instelling. Het rijk en de gemeente financieren de cultuurcoach. Op 1 januari 2019 wordt de regeling hiervoor aangepast. Er komt meer budget beschikbaar en de doelstellingen zijn verbreed. Naast het primair onderwijs, kunnen cultuurcoaches vanaf 2019 ook aan de slag in andere sectoren zoals zorg, welzijn of het mbo.

  Brede impuls combinatiefuncties
  Het initiatief voor deze functies is gestart met de Impuls brede scholen, sport en cultuur (2008-2012), sinds 2013 bekend als de Brede impuls combinatiefuncties. De ministeries van VWS,OCW en SZW stellen middels de regeling geld beschikbaar voor gemeenten om combinatiefunctionarissen aan te stellen. Het gaat hier om cofinanciering; gemeenten die deelnemen dragen 60% van de kosten bij, zelf en/of via lokale partners.

  De combinatiefunctionarissen kunnen ingezet worden in sport of in cultuur. Binnen de cultuursector noemen we een combinatiefunctionaris een cultuurcoach, in de sport een buurtsportcoach. Oorspronkelijk lag de nadruk in de regeling op de verbinding tussen sport en cultuur en het primair onderwijs, in het bijzonder de brede scholen. Met ingang van 2019 kunnen cultuurcoaches breder ingezet worden. 

  lees meer…
 • 10 oktober 2018 Open Oproep Talentontwikkeling in Internationale Context 2018
  Het Stimuleringsfonds roept architecten, ontwerpers, vormgevers, makers, critici en/of curatoren die behoren tot…
  Het Stimuleringsfonds roept architecten, ontwerpers, vormgevers, makers, critici en/of curatoren die behoren tot de top van de creatieve industrie op om een projectaanvraag in te dienen voor een internationaal project. Voorwaarde voor ondersteuning is de samenwerking en presentatie met een internationale instelling, organisatie of bedrijf met een uitstekende reputatie. Met de Open Oproep Talentontwikkeling Internationale Context stimuleert het fonds de artistieke en professionele ontwikkeling van ontwerpers die een bijzondere samenwerking aangaan met een buitenlandse partner. Dit is de eerste oproep in een serie van drie die elk najaar tot en met 2020 wordt uitgeschreven.

  Oproep
  Deze serie open oproepen wordt mogelijk gemaakt door het aanvullende budget dat de minister Van Engelshoven in 2018 aan het fonds beschikbaar heeft gesteld om internationalisering & talentontwikkeling in de creatieve industrie verder te stimuleren. Met dit budget wil het Ministerie van OCW toptalent ondersteunen om zich internationaal te positioneren.
  Voor deze open oproep stelt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in 2018 € 125.000 beschikbaar. De maximale bijdrage per project is € 25.000.

  Afhankelijk van het project kunnen de samenwerkingen uiteenlopend van vorm zijn. Te denken valt aan een onderzoek, presentatie of residentie.

  Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een bijdrage zijn:
  • de ontwerper/maker/architect moet tot de top van de creatieve industrie behoren;
  • de ontwerper/maker/architect heeft de Nederlandse nationaliteit of een praktijk die in Nederland is geregistreerd;
  • de buitenlandse partner geniet een uitstekende reputatie;
  • ten minste 50% van de totale projectkosten bestaat uit cofinanciering, waarvan een substantieel gedeelte wordt bijgedragen door de buitenlandse partner;
  • een voor het project relevante presentatievorm is opgenomen aan het eind van het traject;
  • er is geen sprake van een opdrachtrelatie tussen de twee partijen.

  Indienen
  De aanvraag kan tot en met woensdag 7 november 2018 worden ingediend via de online aanvraagomgeving van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.  

  lees meer…
 • 03 oktober 2018 Talent in Beeld: Ton Eyssen
  In zijn werkende leven was Ton Eyssen (Maastricht, 1946) elektrotechnisch tekenaar en landmeter en de laatste 25…
  In zijn werkende leven was Ton Eyssen (Maastricht, 1946) elektrotechnisch tekenaar en landmeter en de laatste 25 jaar bedrijfsfotograaf bij een grote energieleverancier. Toen hij halverwege de veertig was, ging hij op schilderles. “Ik kwam steeds meer in aanraking met de beeldende kunst en wilde mijn creatieve fantasie in de fotografie weer gaan geven op doek. Op een gegeven moment ging ik in sommige schilderijen voorwerpen monteren en uiteindelijk heb ik het schilderen losgelaten en ben ik 3D-beelden gaan maken. Daar heb ik meer geduld voor en het fascineert me hoe ik ze technisch in elkaar kan monteren.”
  Ton heeft een hele wachtkamer, zoals hij het zelf noemt, aan voorwerpen. “Klokjes, messing beeldjes, oude gebruiksvoorwerpen, glazen stolpen, poppen… en de laatste tijd ben ik ook geboeid geraakt door de schoonheid van printplaten en andere elektronica.”

  Mystery Tower
  In 2017 won hij met zijn beeld ‘Mystery Tower’ de allereerste editie van InBeeld, een wedstrijd voor de beeldende amateurkunst in Limburg. “Voor dit werk liet ik mij inspireren door de fantasiewereld van Jeroen Bosch. Al mijn hele leven ben ik geïnteresseerd in oude culturen en in mijn beelden zijn symboliek en fantasie met elkaar verweven. Ik laat me inspireren door de voorwerpen zelf, maar ook door bijvoorbeeld films, foto’s en kunstenaars als Picasso, Dali en Duchamp.“

  InBeeld Netwerkdag
  Tijdens de InBeeld Netwerkdag op 4 november a.s. in SCHUNCK* vertelt Ton over zijn werk. “Ik vind vooral de vrijheid om te creëren heel belangrijk. Juist door niet alleen maar te maken wat anderen misschien mooi vinden, ontwikkel je jezelf. Wat dat betreft hoef ik van mijzelf geen concessies meer te doen en maak ik alleen maar wat mij boeit.”  

  lees meer…
 • 06 september 2018 FASHIONCLASH: uitreiking Fashion Makes Sense Award
  Op 9 oktober worden de winnaars van de tweede editie van de bekendgemaakt tijdens het IAF Festive Fashion Dinner…
  Op 9 oktober worden de winnaars van de tweede editie van de bekendgemaakt tijdens het IAF Festive Fashion Dinner bij Chateau St. Gerlach. Met deze award wilt FASHIONCLASH ontwerpers die met een passie voor mensheid en omgeving creëren graag motiveren. Dit jaar zijn 10 designers geselecteerd om hun werk aan het publiek en een jurypanel te laten zien, in de hoop uitgeroepen te worden tot de winnaar van de Fashion Makes Sense Award 2018.

  Ontdek de tien ontwerpers die in hun eigen woorden vertellen, over de collectie, wat hen inspireerde en op welke manier zij duurzaam werken. Van 1 t/m 7 oktober kun je de tien outfits van dichtbij bewonderen bij de Bijenkorf in Maastricht.

  lees meer…
 • 05 september 2018 Subsidieregeling Urban Arts Talent 2018-2020 open
  De subsidieregeling Urban Arts Talent 2018-2020 staat vanaf nu open voor aanvragen.

  Het Fonds voor Cultuurparticipatie…
  De subsidieregeling Urban Arts Talent 2018-2020 staat vanaf nu open voor aanvragen.

  Het Fonds voor Cultuurparticipatie investeert in Urban art talenten in heel Nederland. Culturele instellingen kunnen een aanvraag indienen voor een ontwikkelingstraject waarin een urban arts talent zich als maker ontwikkelt door onder begeleiding van professionals één of meerdere eindproducten te realiseren. Aangezien het om een ontwikkeltraject gaat, dienen de activiteiten waarvoor wordt aangevraagd aantoonbaar voort te bouwen op een eerder ingezette ontwikkeling van het talent. Alleen nieuwe activiteiten komen dus in aanmerking voor subsidie.

  lees meer…
 • 05 september 2018 Meer budget voor cultuurcoaches
  Op 1 januari 2019 wordt de regeling voor combinatiefuncties aangepast. De nieuwe regeling krijgt bredere doelstellingen…
  Op 1 januari 2019 wordt de regeling voor combinatiefuncties aangepast. De nieuwe regeling krijgt bredere doelstellingen en de ministeries van VWS, OCW en SZW stellen meer budget beschikbaar. Daardoor kan het aantal buurtsport- en cultuurcoaches in Nederland uitgebreid worden en kunnen de (nieuwe én huidige) functionarissen breder ingezet worden. De naam van de regeling verandert van Brede Impuls Combinatiefuncties in Brede Regeling Combinatiefuncties.

  Doelstellingen
  De belangrijkste doelstellingen van de nieuwe regeling zijn:
  • Een leven lang sporten, bewegen en deelnemen aan cultuur voor iedereen mogelijk maken.
  • Lokale verbindingen tot stand brengen en uitbouwen.
  • Duurzaam versterken en innoveren van sport-, beweeg- en cultuuraanbieders/vrijwilligersorganisaties.
  • Cultuurcoaches breder inzetbaar
  • Voor cultuurcoaches betekent dat dat zij straks – net als de buurtsportcoaches – niet alleen in het basisonderwijs, maar ook in andere vormen van onderwijs of in het sociaal domein ingezet kunnen worden.

  Deelnemen als gemeente
  Gemeenten kunnen tot 15 oktober een intentieverklaring indienen om deel te nemen aan de regeling. Alle gemeenten hebben hierover begin juli 2018 een brief ontvangen namens de VNG en de betrokken ministeries.

  De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), het LKCA en het Kenniscentrum Sport (KCS) maken gezamenlijk afspraken over de ondersteuning van de regeling. Meer informatie over de aangepaste regeling en wat er wijzigt voor gemeenten en werkgevers volgt binnenkort. 

  lees meer…
 • 29 augustus 2018 The Artist and the Others - PORTFOLIO
  A portfolio ”is a collection of your work, which shows how your skills and ideas have developed over a period…
  A portfolio ”is a collection of your work, which shows how your skills and ideas have developed over a period of time. It demonstrates your creativity, personality, abilities and commitment, and helps us to evaluate your potential.”
  Easy, right? Easier said than done.

  • What are the specifics of a portfolio nowadays?
  • What format does a Portfolio have?
  • What kind of content and information should you include, and how can you adapt it for various audiences (think curator, gallery owner, on-line selling platform or magazine)?
  • How should you approach the intended recipient?
  • How should you deliver your portfolio to them?
  • What are the big dos and don’ts?
  • What should you focus on?

  Our guest speakers offer you their answers to these questions and some key lessons from their experiences of working with young artists.

  The workshop is divided in 2 events and is tailored to provide artists and young cultural professionals with expert knowledge about the PORTFOLIO.

  On the 11th of September
  Be part of a panel discussion, in which curators Barbara Cueto and Bas Hendrikx, gallerist Marieke Severens and Patty Morgan, the innovative, on-line only platform for contemporary art in The Netherlands Patty Morgan, share their knowledge about Portfolios, the do and don’ts, formats, and key lessons from their experiences of working with young artists.

  Then on the 25th of September
  Put all your new knowledge into practice, update your portfolio and present it to topnotch reviewers and stakeholders from the all Euregio in the field of art, photography, graphic design, illustration*

  Few sneak peak
  you can present your portfolio to:
  Frank-Thorsten Moll, director of IKOB - Museum für Zeitgenössische Kunst, Benjamin Fleig director of Galerie vorn und oben, Lene ter Haar, Anja Bucherl of BIP Liège, Luuk Nouwen - Flacc Workplace, POST- , Yoko Uhoda Gallery, SuperStories Triënnale Hasselt, Laura Post of gallery Post and Garcia and many more!*

  *For this event we have invited curators, directors of contemporary art institutions and initiatives focused on emerging artists as well as international gallerists.

  lees meer…
 • 22 augustus 2018 Inschrijving Kern met Pit editie 2019 binnenkort van start
  Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt te realiseren. Wil jij in jouw buurt een molen restaureren,…
  Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt te realiseren. Wil jij in jouw buurt een molen restaureren, een educatieve app ontwikkelen over de lokale historie of een toneelstuk met jongeren uit je wijk? Kern met Pit helpt je hierbij! Lukt het binnen 1 jaar? Dan krijg je €1000,- en het Kern met Pit –predicaat.

  Ga jij de uitdaging aan? De inschrijving voor editie 2019 is van 1 september tot en met 31 oktober 2018 geopend.

  lees meer…
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Beeldende Kunst? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
prikbord
Op het prikbord van de discipline beeldende kunst worden oproepen geplaatst die relevant zijn voor Limburgse beeldend kunstenaars, zoals wedstrijden en opdrachten voor kunstwerken in de openbare ruimte. Ook andere projecten waarvoor kunstenaars worden gezocht, kunnen worden geplaatst. Mail uw prikbordbericht naar ethonon@hklimburg.nl.
Er zijn geen prikbordberichten
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?