literatuur

Limburg herbergt vele schrijvers, lezers, literaire cafés, leeskringen, schrijfdocenten, organisatoren van literaire activiteiten enzovoorts. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil dit literaire netwerk versterken, promoten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Ook organiseert het Huis  – vaak samen met partners uit het culturele veld – diverse projecten om de literatuur en het schrijven in Limburg meer onder de aandacht te brengen.
 
Het Huis voor de Kunsten Limburg is ook de thuisbasis van het Letterkundig Centrum Limburg (LCL). Samen met hen werken wij aan het bevorderen en promoten van literatuur in Limburg. Op deze website bieden wij bijvoorbeeld een digitaal podium aan literatuur en literaire activiteiten in en uit Limburg. Dit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur en schrijven in deze provincie.    
prikbord
Er zijn geen prikbordberichten
literatuuragenda
  • 21 juni 2018 10:00 - 12:00eigen activiteit ‘Tussen cultuur en factuur’ in Maastricht
    Op donderdag 21 juni van 10.00 tot 12.00 uur vindt bij Kumulus Theater in Maastricht een interactieve bijeenkomst…
    Op donderdag 21 juni van 10.00 tot 12.00 uur vindt bij Kumulus Theater in Maastricht een interactieve bijeenkomst plaats voor zelfstandige artiesten, ondernemers en creatievelingen in de culturele en educatieve sector. Hierbij staan vragen centraal als ‘Hoe breng ik mijn unieke idee tot uitvoering. Doe ik dat alleen of met anderen? Hoe kom ik aan spullen, geld of ingangen? Waar begin ik überhaupt om mijn project te realiseren? Hoe kom ik beter in beeld bij mijn doelgroep? En hoe hou ik het contact met mijn doelgroep?’
     
    ‘Tussen cultuur en factuur’ wordt een actieve en inspirerende uitwisseling van kennis en ervaring om te zien wat er allemaal mogelijk is als ondernemer in de culturele sector. Ook zijn samenwerkingspartners en potentiële opdrachtgevers uit de regio aanwezig om ter plekke te reageren op ideeën, kwesties en plannen. Zo zullen Biena van de Weerdt, coördinator van Kaleidoscoop (de afdeling cultuureducatie van Kumulus – CC- NHMM), en Anita Bastiaans van Athos Maastricht vertellen hoe zij creatieve ZZP-ers verbinden met o.a. onderwijs en zorg.
     
    ‘Tussen cultuur en factuur’ is geen formele meeting, maar een prettige en constructieve meeting om over kansen en issues te spreken. De begeleiding is in handen van twee spelers uit de praktijk: Alvin Schepers (Dookie Doet) en Bart Temme (TEMME).

    Deelname kost 10 euro per persoon (incl. drankjes). Aanmelden kan via www.hklimburg.nl/tussencultuurenfactuur
     
    In Maastricht (er zijn ook nog bijeenkomsten in Roermond en Venray) wordt ‘Tussen cultuur en factuur’ georganiseerd door Kumulus, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Huis voor de Kunsten Limburg. 

    Lees meer
  • 28 juni 2018 16:00 - 17:30eigen activiteit Spreekuur Samenwerking en vernieuwing
    Wil jouw culturele stichting, vereniging of organisatie advies op het gebied van bijvoorbeeld samenwerking met…
    Wil jouw culturele stichting, vereniging of organisatie advies op het gebied van bijvoorbeeld samenwerking met andere partners en organisaties, euregionale samenwerking, de verbinding van cultuur met andere domeinen zoals zorg en toerisme of vernieuwing van de eigen organisatie? Meld je dan aan voor ons gratis spreekuuur ‘Samenwerking en vernieuwing’ op donderdag 28 juni van 16.00-17.30 uur in onze Huiskamer (Steegstraat 5 te Roermond)!
     
    *Afbeelding: Freepik

    Lees meer
  • 19 augustus 2018 14:00 - 15:30samenwerkings activiteit Poëtische bomenwandeling o.l.v. Jet van Aalst en Paul Beuk
    Bomen geven vorm aan stemmingen, bieden inspiratie, roepen op tot jubelen. Waar de ene schrijver zijn pure emotie…
    Bomen geven vorm aan stemmingen, bieden inspiratie, roepen op tot jubelen. Waar de ene schrijver zijn pure emotie de volle loop laat bij het componeren van een gedicht, laat een ander zich leiden door de culturele of evolutionaire geschiedenis. Allen verbeelden ze de schoonheid, eenvoud, associaties die een boom bij hen oproept of concretiseert. Jet van Aalst (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en Paul Beuk (Natuurhistorisch Museum Maastricht) nemen u mee op een literaire bomenwandeling door Maastricht. De wandeling start bij Centre Céramique en loopt via het Stadspark en het Jekerkwartier naar het Natuurhistorisch Museum. Onderweg doen we diverse bomen aan. Bij elk van die bomen een gedicht en een verhaal over evolutie, geschiedenis, gebruik of biologie. De wandeling wordt afgesloten in het Natuurhistorisch Museum met koffie en vlaai. Daarna kan op eigen gelegenheid het museum bezocht worden.
    Organisatie: VLAM i.s.m. Centre Céramique

    Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl  of 043-3505600| Deelname: € 7,50/€ 6,50 voor bibliotheekleden Maastricht incl. routebeschrijving + teksten, koffie met vlaai en entree museum
    Startpunt: Centre Céramique, Avenue Céramque 50, Maastricht
    Lees meer
  • 06 september 2018 - 11 oktober 2018samenwerkings activiteit Schrijfcursus 'Het hangt nu weer stil in de kast'
    Levensverhalen  schrijven over onze kleren

    Veel gedragen kleren. Feestjurken. Ruilen. Zondagse kleren. Van oud…

    Levensverhalen  schrijven over onze kleren

    Veel gedragen kleren. Feestjurken. Ruilen. Zondagse kleren. Van oud  nieuw maken. Kostuums. Nachtkleding. Verven. Voddekleren. Troostkleren. Vermaken, verstellen, repareren, ’keren’ van kleding. Herinneringskleden. Verkleedkleren. Zomermode. Uniformen. Lievelingskleren.

    Een kleine schrijfcursus
    We hebben allemaal verhalen over de kleren die wij in ons leven kochten en droegen. Vier ochtenden zoeken, vinden en schrijven we kleding-herinneringen. Op zoek naar fragmenten uit ons eigen levensverhaal.Voor mensen die graag (willen) schrijven. Schrijfervaring hoef je niet te hebben!

    Docent: José Franssen, andragoge en levensverhalendeskundige. Zij gaf talloze schrijfcursussen.
    Organisatie: Het Kloppend Hart i.s.m. VLAM
    Waar:            Buurtcentrum St. Pieter, Pastoor Kribsweg 14A, Maastricht
    Wanneer:      6 en 13 september, 4 en 11 oktober 2018, 10.30-13.00 uur
    Kosten:         € 90,- inclusief koffie en thee

    Aanmelden: bij José Franssen, info@josefranssen.nl , 043-3214672


    Lees meer
  • 18 september 2018 19:15 - 21:15eigen activiteit Lezing Auteursrecht in de cultuursector
    Over toestemming, (her)gebruik en meer dat je moet weten over intellectueel eigendom

    Auteursrecht, portretrecht…
    Over toestemming, (her)gebruik en meer dat je moet weten over intellectueel eigendom

    Auteursrecht, portretrecht en mediarecht: vroeg of laat kom je hier als vrijwilliger of medewerker in de cultuursector mee in aanraking. Maar hoe zit het nu precies met de bescherming van het werk van bijvoorbeeld muzikanten, componisten, fotografen, schrijvers en filmmakers? Wanneer moet je toestemming vragen voor het gebruik van muziek, foto’s en video’s? Mag je zomaar citaten gebruiken? Hoe zit het met het (her)gebruiken van beeldmateriaal, bronvermelding etc.? En wanneer heb je toestemming nodig van mensen die staan afgebeeld op foto’s en in filmpjes?

    In deze lezing worden in vogelvlucht de belangrijkste zaken rondom intellectueel eigendom in de cultuursector uit de doeken gedaan. Met voorbeelden uit de praktijk en handige tips. Na het volgen van deze lezing weet je waar je juridisch gezien staat en wat je vooral wel en niet moet doen om plagiaat en claims te voorkomen.

    Aanmelden
    Deelname aan deze lezing is gratis. Er is plek voor max. 50 deelnemers. Aanmelden kan via deze pagina.
     
    Datum: dinsdag 18 september 2018, 19.15-21.15 uur
    Locatie: Huis voor de Kunsten Limburg, Steegstraat 5, Roermond

    *Afbeedling: Freepik    Lees meer
literatuurnieuws
  • 15 juni 2018 Nieuwe leden Raad van Toezicht Huis voor de Kunsten Limburg
    Per 1 juli 2018 treden Godelieve Stratermans, Harm Wiertz en Leo Niessen toe tot de Raad van Toezicht van het Huis…
    Per 1 juli 2018 treden Godelieve Stratermans, Harm Wiertz en Leo Niessen toe tot de Raad van Toezicht van het Huis voor de Kunsten Limburg. Godelieve Stratermans is accountant, directeur van een accountantskantoor en woonachtig in Thorn. Harm Wiertz is ondernemer op het gebied van commerciële arbeidsbemiddeling en woont in Kerkrade. Leo Niessen is onderwijsbestuurder in ruste en woont in Klimmen. Alle drie hebben zij een ruime bestuurlijke ervaring en een grote affiniteit met cultuur.
     
    Met hun benoeming worden drie vacatures ingevuld in de Raad van Toezicht. Hiervan zijn twee vacatures ontstaan door het vertrek van Mirjam Clermonts en Lodewijk Imkamp (voorzitter Raad van Toezicht) wegens het bereiken van de maximale zittingstermijn. Beiden hebben zich gedurende vele jaren met grote deskundigheid en enthousiasme ingezet voor het Huis voor de Kunsten Limburg. Met de invulling van de derde vacature wordt het aantal leden van de Raad van Toezicht gebracht van 4 naar 5. In de Raad van Toezicht van het Huis voor de Kunsten Limburg hebben reeds zitting Karlijn van der Graaf, bestuursadviseur bij de gemeente Sittard-Geleen, en Jan Loonen, wethouder in Venray. De Raad van Toezicht kiest binnenkort in haar nieuwe samenstelling een voorzitter.
  • 08 juni 2018 Veelgestelde vragen AVG
    Per 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), een Europese privacywetgeving die strengere…
    Per 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), een Europese privacywetgeving die strengere eisen stelt aan het gebruik en de verwerking van persoonsgegevens. Het Huis voor de Kunsten Limburg wil culturele stichtingen en verenigingen bewust maken van de gevolgen van deze nieuwe wetgeving en hen voorzien van informatie en advies. Mede daarom hebben wij op onze website een overzicht gemaakt van veelgestelde vragen rondom de AVG, in het bijzonder vragen die leven bij culturele stichtingen en verenigingen. Meer weten? Kijk op www.hklimburg.nl/avg.
     
    Ons eigen privacy beleid vindt u onder www.hklimburg.nl/privacy.
  • 01 juni 2018 Literatuurportret: een 16e eeuws 'huisboek' uit Venlo
    Het nieuwe literatuurportret is geschreven door Hannie van Horen-Verhoosel en gaat over een zestiende-eeuws ‘huisboek’…
    Het nieuwe literatuurportret is geschreven door Hannie van Horen-Verhoosel en gaat over een zestiende-eeuws ‘huisboek’ uit Venlo, dat zich in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel bevindt. “Het is van papier, meet slechts 150 bij 95 millimeter en is ook nog eens in een vrij slordige, moeilijk leesbare hand geschreven. De inhoud is echter alleszins de moeite waard.

    Op 169 bladzijden krijgen we een keur aan teksten voorgeschoteld, een bonte mengeling van wereldlijke en geestelijke liederen, wijze raadgevingen over de liefde en sproken (korte rijmende verhalen) wordt afgewisseld met een zo mogelijk nog bontere verzameling spreekwoorden en zegswijzen, grappen, heiligenkalenders, parodieën op preken en schertsrecepten, in totaal zo’n 476 teksten.”
    lees meer…
  • 04 mei 2018 Nieuwe deadline voor het indienen van aanvragen bij het BNG Cultuurfonds
    Het BNG Cultuurfonds ondersteunt projecten op het gebied van kunst en cultuur, die door anderen worden georganiseerd.…
    Het BNG Cultuurfonds ondersteunt projecten op het gebied van kunst en cultuur, die door anderen worden georganiseerd. Aanvragen kunnen worden ingediend door stichtingen en verenigingen. Het bestuur komt eenmaal per kwartaal bijeen om de ingediende voorstellen te beoordelen. Aanvragen voor de september-vergadering kunnen tot en met 20 juli 2018 worden ingediend. De bijdrage per project varieert van € 2.500 tot € 15.000. 

    lees meer…
  • 02 mei 2018 VSBfonds: 'We doen het samen! Festival'
    We doen het samen! Festival: Maak kans op een donatie!

    Heeft u een mooi idee waardoor andere mensen mee kunnen…
    We doen het samen! Festival: Maak kans op een donatie!

    Heeft u een mooi idee waardoor andere mensen mee kunnen doen aan een sociale of culturele activiteit? En kunnen deze mensen daardoor anderen ontmoeten, inspireren en zich verder ontwikkelen? Misschien gaat het VSBfonds u helpen dat plan binnenkort uit te voeren! Tijdens het We doen het samen! Festival gaat het VSBfonds donaties van maximaal € 10.000,- toekennen.

    We doen het samen! Festival
    Op 9 juni vindt het We doen het samen! Festival plaats in de Amersfoortse Prodentfabriek. Het festival staat volledig in het teken van actieve burgers! Het festival biedt gezelligheid, praktische tips, inzichten én financiële mogelijkheden voor uw project of initiatief.

    Donatie op Locatie!
    VSBfonds steunt projecten die bijdragen aan het versterken van actief burgerschap. Dergelijke initiatieven zorgen voor nieuwe verbindingen en zorgen voor minder afstand tussen groepen mensen in onze samenleving.
    Bent u bezig met zo een project ? Mail uw idee dan uiterlijk 31 mei 2018 naar VSBfonds. Wellicht nodigt het VSBfonds u uit om tijdens het We doen het samen! Festival uw plan verder toe te lichtenen en gaat u aan het einde van de dag naar huis met een donatie van maximaal 10.000 euro. Lees hier wat u hiervoor moet doen.

    Meer over het festival en het programma, klik hier

      lees meer…
  • 19 april 2018 Nieuw literatuurportret: De legende van de heilige Gerlach door Pierre Kemp
    In 1925 liet Pierre Kemp ((1886-1967) het Limburgs sagenboek het licht zien met legenden, sprookjes en sagen…
    In 1925 liet Pierre Kemp ((1886-1967) het Limburgs sagenboek het licht zien met legenden, sprookjes en sagen die hij tussen 1915 en 1924 genoteerd had. Een van de heiligen die meer aandacht krijgt, is de heilige kluizenaar Gerlach. Over de reden waarom die man zijn intrek nam in een holle eik, zwijgt Kemp in alle talen. Ludo Jongen: "Wellicht ging hij ervan uit dat zijn lezers dat wel wisten, bijvoorbeeld uit het werk van zijn voorgangers. Heden ten dage is die kennis veelal weggezakt. We zullen dus naar de bronnen moeten kijken." Lees het volledige artikel van Ludo Jongen, een van de auteurs van de Geschiedenis van de literatuur in Limburg, op www.hklimburg.nl/literatuurportret
meer nieuws…
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Literatuur? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?