musea

Limburg kent tal van musea, variërend van vrijwilligersmusea met streek- en natuurhistorisch erfgoed tot provinciale (kunst)musea. Het Huis voor de Kunsten Limburg adviseert op het gebied van museaal bedrijf, publiek en educatie, collecties en toekomstbestendigheid.

Via de website biedt het Huis voor de Kunsten Limburg kennis en trainingen aan die aansluiten op deze thema’s. Het Huis brengt musea met elkaar en potentiële partners in contact.

Op het gebied van collectiebeheer en veiligheid werkt het Huis voor de Kunsten Limburg onder anderen samen met Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL). Aandacht voor toekomstbestendigheid is er o.a. middels crowdfunding. Daarin heeft het Huis een samenwerking met Douw&Koren Amsterdam en het platform voordekunst.nl. Daarnaast is de belangenbehartiger van Limburgse musea, de Federatie voor Musea in Limburg (FML), regelmatig in gesprek met de museum consulent van het Huis.

Naast haar adviserende en verbindende rol, participeert het Huis ook in verschillende (landelijke) museale projecten en overlegorganen.
 
agenda
 • 29 oktober 2017 - 15 april 2018 Museum de Kantfabriek - Expositie 'Onderweg'
  Wie onderweg is, neemt vaak een tastbare reisherinnering mee voor thuis.

  Museum de Kantfabriek verzamelde een…
  Wie onderweg is, neemt vaak een tastbare reisherinnering mee voor thuis.

  Museum de Kantfabriek verzamelde een bijzondere collectie textiele reisherinneringen die niet alleen interessant zijn vanwege hun herkomst, schoonheid en de gebruikte handwerktechnieken. De souvenirs hebben elk hun bijzondere reisverhaal. Het maakt de expositie boeiend voor liefhebbers van reizen, vreemde culturen, kunst, handwerken en textiel.

  Vanwege de grote belangstelling en enthousiaste reacties, heeft Museum de Kantfabriek de looptijd van haar nieuwe tentoonstelling verlengd tot 15 april 2018. 

   
  Lees meer
 • 07 januari 2018 - 18 maart 2018 Expositie Roger Braun – Licht schept schaduw
  Museum Land van Valkenburg toont in de periode van 7 januari t/m 18 maart 2018 in de bovenzaal werk van de realistische…
  Museum Land van Valkenburg toont in de periode van 7 januari t/m 18 maart 2018 in de bovenzaal werk van de realistische schilder Roger Braun uit Vlodrop. Roger Braun (1972) groeide op in Eygelshoven, waar zijn familie drie generaties lang werkzaam was in de mijnbouw. Zijn fascinatie voor industrie en techniek is nog steeds zichtbaar in de achtergrond van zijn werk. De beschouwende aanwezigheid van de mens wordt op esthetische wijze gecombineerd met subtiele technische tekeningen. De verschillende beeldelementen in de compositie vertellen een verhaal of stellen een filosofische vraag, waarmee hij de beschouwer wil aanzetten tot een eigen interpretatie.

  Roger behaalde zijn diploma ‘Illustratieve Vormgeving’ aan de Hogeschool Katholieke Leergangen in Sittard, waarna hij zich ging wijden aan een intensieve zelfstudie naar de technieken en het materiaalgebruik van de oude meesters. Vanuit zijn ambachtelijke ervaring heeft Roger deze traditie verder ontwikkeld met hedendaagse materialen en technieken. Die kennis deelt hij momenteel in zijn tot ‘particuliere academie’ omgedoopt atelier, met iedereen die geïnteresseerd is in het realistische schildersambacht.

  Over de waardering die Braun momenteel voor zijn werk krijgt zegt hij relativerend: “Ambachtelijk staat voor eerlijk. Je kunt gewoon zien dat er hard aan gewerkt is”.
  Zijn werk is te zien in Galerie Lieve Hemel in Amsterdam en in het Museum Mohlmann in Appingedam. Maar Roger vindt dat realistische kunst ook meer vertegenwoordigd zou mogen zijn in Limburg. “Amsterdam is natuurlijk een leuke stad, maar ik vind het fijn om mijn werk ook in Zuid-Limburg te laten zien''. Museum Land van Valkenburg biedt Roger Braun daarom graag een podium voor zijn passie voor ambacht en realisme.

  Datum: 7 januari - 18 maart 2018
  Locatie: Museum Land van Valkenburg, Grotestraat Centrum 31, Valkenburg

   
  Lees meer
 • 19 januari 2018 - 04 maart 2018 Expositie ‘Iconen van nu - Relieken van morgen’
  Leerlingen MAVO Roermond exposeren in projectruimte Cuypershuis

  Van 19 januari t/m 4 maart 2018 worden er hedendaagse…
  Leerlingen MAVO Roermond exposeren in projectruimte Cuypershuis

  Van 19 januari t/m 4 maart 2018 worden er hedendaagse reliekenkastjes geëxposeerd in de projectruimte van het Cuypershuis. Negen leerlingen uit de brugklas van Mavo Roermond werkten in groepjes aan reliekenkastjes voor hun eigen ‘iconen’. Dat deden ze in opdracht van het Cuypershuis. Het museum nodigt elk jaar twee scholen uit het voortgezet onderwijs uit om mee te doen aan het educatieproject ‘Atelier Cuypers’.

  Met behulp van oude tekenkistjes, sigarendoosjes, triplex en andere materialen maakten de leerlingen een reliekenkast voor de iconen van vandaag. Als inspiratie gold het ventieldopje van Max Verstappen zijn F1 auto tot het voetbalshirt van Johan Cruijff. De leerlingen mochten zelf kiezen wie hun icoon is en benoemden een voorwerp tot ‘reliek’.

  Relieken zijn zeer kostbaar en worden in mooi versierde kasten of kisten geplaatst. De reliekenkasten krijgen zo een kostbare uitstraling. Ter oriëntatie bestudeerden de leerlingen de oude relieken in kerken en brachten een bezoek aan het Cuypershuis, om een beeld te krijgen van Pierre Cuypers en zijn werk.

  Exposeren tijdens Atelier Cuypers
  Deze expositie komt tot stand voor het project ‘Atelier Cuypers’. Het Cuypershuis organiseert, samen met het voortgezet onderwijs uit de regio Midden-Limburg, een educatieve samenwerking waarin leerlingen zelf als kunstenaars aan de slag gaan.

  Uitgangspunt van het project is de collectie van het Cuypershuis. Naast objecten van Cuypers toont het museum ook hedendaagse interieurvormgeving. Voor de leerlingen is het project een unieke ervaring, omdat hun werk eenmalig getoond wordt aan het museumpubliek.

  Datum: van 19 januari t/m 4 maart 2018
  Locatie: Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond

   
  Lees meer
 • 28 januari 2018 - 02 september 2018 Expositie Heaven or Hell – Extraordinary Shoe Design
  Denken we met zijn allen dat we schoenen enkel dragen omdat ze zo lekker zitten? Dan hebben we het wellicht het…
  Denken we met zijn allen dat we schoenen enkel dragen omdat ze zo lekker zitten? Dan hebben we het wellicht het mis, want wat we aan onze voeten hebben, zegt veel meer. De hoogste tijd om de impact van shoe design eens onder de loep te nemen.

  Schoenen bepalen voor een groot deel ons imago. We kunnen er een statement mee maken, mee opvallen of mee binnen een subcultuur passen. Soms zorgen onze schoenen voor zelfvertrouwen en empowerment. Dat dit soms ten koste gaat van het comfort, nemen we dan vaak voor lief.

  Schoenen maken immers je outfit af. Breng jezelf naar ongekende hoogte met schoenen die je benen optisch verlengen en dwing succes af. Creativiteit en architectonische vormen worden door designers niet geschuwd om de vrouw letterlijk op een voetstuk te plaatsen. Is pijn lijden op hoge hakken of in (te) smalle ontwerpen vandaag de dag ‘part of the deal’?

  De tentoonstelling Heaven or Hell? belicht aan de hand van meer dan 100 extraordinary shoe designs de impact van deze ontwerpen. Door ontwerpers, kunstenaars en vernieuwende merken samen te brengen op deze expositie, ontstaat een breed overzicht van de ontwikkelingen op schoengebied.

  De vraag die centraal staat bij iedere schoen: Heaven or Hell?

  Datum: 28 januari t/m 2 september 2018
  Locatie: Cube Design Museum, Museumplein 2, Kerkrade
  Tickets: via website  Lees meer
 • 10 maart 2018 - 11 maart 2018 Land van Valkenburg: Museum-Shopping-Weekend
  Op zaterdag 10 en zondag 11 maart 2018, vindt in museum Land van Valkenburg het jaarlijkse 'Museum-Shopping-Weekend'…
  Op zaterdag 10 en zondag 11 maart 2018, vindt in museum Land van Valkenburg het jaarlijkse 'Museum-Shopping-Weekend' plaats. Professionele kunstenaars in diverse disciplines tonen en verkopen er hun werken en praten graag met bezoekers. Er is een breed scala aan kunstvormen en materialen te vinden tijdens dit kleurrijk en kunstzinnig evenement met betaalbare objecten en kunstwerken.

  De deelnemende kunstenaars zijn:
  • Marjon Merckelbach: schilderijen
  • Ingrid Briers: creatief haakwerk
  • Eddie Symkens: keramiek
  • Marianne Bruijstens: sculpturen en maskers
  • Helma Cauberg Adriolo: schilderijen
  • Ellen Janssen: glas fusion
  • Hélène Jansen van Bavel: schilderijen
  • Johannes Donner: schilderijen / mixed media
  • Lidwien van Wersch: keramiek
  • Helga van der Poel: schilderijen
  • Karin Counet: fotografie
  • Marie José van der Meer: brons
  • Marian Bonnemayers: keramiek
  • Matti Heijmans: plexiglas
  • Cor Wegh: papierkunst
  • Joop van Schie: sculpturen
  • Jacqueline van der Most: keramiek / mozaïek
  • Pauline Luiten: tekeningen / mixed media
  • Marcel Hazen: sculpturen
  • Katy Koo: Chinese calligrafie
  • Qing Sun: grafiek


  Lees meer
 • 10 maart 2018 - 11 maart 2018 Museum Land van Valkenburg: Museum-Shopping-Weekend
  Op zaterdag en zondag, 10 en 11 maart 2018, vindt in museum Land van Valkenburg het jaarlijkse 'Museum-Shopping-Weekend'…
  Op zaterdag en zondag, 10 en 11 maart 2018, vindt in museum Land van Valkenburg het jaarlijkse 'Museum-Shopping-Weekend' plaats. Professionele kunstenaars in diverse disciplines tonen en verkopen er hun werken en praten graag met bezoekers. Er is een breed scala aan kunstvormen en materialen te vinden tijdens dit kleurrijk en kunstzinnig evenement met betaalbare objecten en kunstwerken.

  De deelnemende kunstenaars zijn:
  Marjon Merckelbach: schilderijen
  Ingrid Briers: creatief haakwerk
  Eddie Symkens: keramiek
  Marianne Bruijstens: sculpturen en maskers
  Helma Cauberg Adriolo: schilderijen
  Ellen Janssen: glas fusion
  Hélène Jansen van Bavel: schilderijen
  Johannes Donner: schilderijen / mixed media
  Lidwien van Wersch: keramiek
  Helga van der Poel: schilderijen
  Karin Counet: fotografie
  Marie José van der Meer: brons
  Marian Bonnemayers: keramiek
  Matti Heijmans: plexiglas
  Cor Wegh: papierkunst
  Joop van Schie: sculpturen
  Jacqueline van der Most: keramiek / mozaïek
  Pauline Luiten: tekeningen / mixed media
  Marcel Hazen: sculpturen
  Katy Koo: Chinese calligrafie
  Qing Sun: grafiek


  Lees meer
 • 13 maart 2018 09:30 - 16:30 Landelijke Dag van de Cultuureducatie
  Vakintegratie: Verdiepen en verrijken. Dat is dit jaar het thema van de Dag van de Cultuureducatie op 13 maart…
  Vakintegratie: Verdiepen en verrijken. Dat is dit jaar het thema van de Dag van de Cultuureducatie op 13 maart in het Musis in Arnhem.
   
  Een dag waar je samen met collega’s uit onderwijs en culturele instellingen de samenhang tussen de kunstvakken en de andere vakken onderzoekt. Daarvoor heeft het LKCA een rijk programma samengesteld met inspirerende lezingen, prikkelende workshops en pakkende presentaties.
   
  Een kleine greep uit het programma. Innovatie-expert Jef Staes trapt af en zet je aan het denken over de manier waarop ons onderwijs georganiseerd is. Aansluitend kun je kiezen voor sessies over vakintegratie en bijvoorbeeld bildung, erfgoed, onderwijsvernieuwing, 21e eeuwse vaardigheden, nieuwe media, makersonderwijs, sport of wetenschap.
   
  Op www.lkca.nl lees je meer over de dag en het programma. Wij hopen dat je erbij bent om samen met enthousiaste collega’s vorm te geven aan de toekomst van cultuureducatie in het onderwijs.
   
  Ben je leerkracht en sta je ingeschreven bij het lerarenregister? Dan ontvang je na afloop een certificaat voor 6 RU.
 • 18 maart 2018 11:30 - 13:00 Bijzondere afsluiting concertreeks in Cuypershuis
  Nieuwe composities worden gespeeld tijdens Cuypers’ Podium

  Op zondag 18 maart 2018 verzorgen niet alleen studenten…
  Nieuwe composities worden gespeeld tijdens Cuypers’ Podium

  Op zondag 18 maart 2018 verzorgen niet alleen studenten van het Conservatorium Maastricht een concert in het Cuypershuis, ook de stukken die gespeeld gaan worden zijn bijzonder. Compositiedocent Vykintas Baltakas van het Conservatorium Maastricht startte dit schooljaar een bijzonder project. Voor de gelegenheid schreven een viertal compositiestudenten nieuwe muziekstukken, met architectuur als uitgangspunt. Ter inspiratie bezochten de studenten de museale presentatie van het Cuypershuis.

  De composities die tijdens dit concert worden gespeeld zijn van de hand van: Felipe Hoyos González (Colombia), Christos S. Kavour (Griekenland), Giannis Montesantos (Griekenland) en Iago Hermo (Spanje).
  De muziekstukken worden voordragen door Mimi Jung (viool), Diego Ernesto Hernández-Vidal (cello) en Lex Houtermans (klarinet).

  Muziek op internationaal niveau
  Met studenten uit ruim 30 verschillende landen trekt het Conservatorium Maastricht zeer getalenteerde jonge musici uit de hele wereld aan. Om kwalitatief hoogstaande muziek te stimuleren en ondersteunen krijgen studenten Jazz en Klassiek regelmatig de kans om ervaringen op te doen. De historische Cuyperszaal van het Cuypershuis in Roermond is een van deze bijzondere locaties in Limburg waar uitmuntende musici met een breed repertoire optreden.

  Datum: zondag 18 maart 2018, 11.30 - 13 uur
  Locatie: Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond
  Entree:€ 10,- pp. Reserveren via 0475 – 359 102 of museum@roermond.nl.

   
  Lees meer
 • 25 maart 2018 - 28 oktober 2018 Expositie FORM in het Cuypershuis, 25 jaar Belgisch Limburgs design
  Alom bekend is de impact van modeontwerper Raf Simons op de internationale modewereld, maar wist u dat hij als…
  Alom bekend is de impact van modeontwerper Raf Simons op de internationale modewereld, maar wist u dat hij als productdesigner afstudeerde in Genk? Of dat mijningenieur Hugo Bollen het ingenieuze fietsroutenetwerk heeft ontworpen? De link tussen deze Belgisch Limburgse ontwerpers en hun (inter)nationale invloed wordt fascinerend als het is samengevat in een expositie.

  Tussen 25 maart en 28 oktober 2018 zijn er in het Cuypershuis in Roermond ontwerpers uit de Belgische regio van wereldfaam te ontdekken. Het museum presenteert namelijk met de expositie FORM een bijzondere staalkaart van Belgisch Limburgs design van de afgelopen 25 jaar. De rode draad van de expositie vormt het boek 'We are wanderful'.

  Tien ontwerpers samengevat in beeld en verhaal
  De expositie laat bezoekers op een laagdrempelige manier in aanraking komen met lokaal en internationaal design. Er zijn verhalen te vinden bij bijvoorbeeld porselein van Pieter Stockmans of een stoel uit de Gypsy Things-collectie van Bram Boo, maar ook bij voorwerpen waar men niet direct aan denkt bij design. Zoals het fietsroutenetwerk, het ingenieuze product van Hugo Bollen. Hij kreeg hiervoor in 2013 een Nederlandse onderscheiding voor functioneel design.

  De objecten in de expositie zijn afkomstig van Ivo Nysten, Hugo Bollen, Raf Simons, Bram Boo en Wim Segers, Ick Reuvis, Casimir, Peter Donders, Michaël Verheyden, Arnoud Raskin en Pieter Stockmans. Bij de selectie van de designobjecten werden de tien principes van ‘goed design’ van de Duitse industriële ontwerper Dieter Ram als leidraad gebruikt. In het Cuypershuis wordt uitleg gegeven over de ontwerpprocessen en foto’s getoond van de geboortelocaties van de exposerende ontwerpers. Tevens ligt het boek “We are wanderful” open op het juiste hoofdstuk, zodat iedereen die wil zich kan verdiepen in de interviews en portretten.

  Boek 'We are wanderful'
  In de museumwinkel is het boek ‘We are wanderful’ te koop (€ 49,99) uitgebracht door uitgeverij Lannoo. De merendeel Engelstalige publicatie telt 400 pagina’s en is een uniek naslagwerk over (inter)nationaal design, met natuurlijk Belgisch Limburgs design in het bijzonder.

  De tentoonstelling FORM en de publicatie ‘We are wanderful’ kwamen tot stand door een samenwerking tussen C-mine designcentrum (Stad Genk) en Cultuurplatform Design (Provincie Limburg).

  Datum: van 25 maart t/m 28 oktober 2018, openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, van 11.00 tot 16.30 uur
  Locatie: Pierre Cuypersstraat 1, Roermond


   
  Lees meer
 • 25 maart 2018 - 10 mei 2018 Tentoonstelling 30 Jaar Ballonvaart Limburg
  In Museum Land van Valkenburg wordt van 25 maart – 10 mei een tentoonstelling gehouden over 30 jaar ballonvaart…
  In Museum Land van Valkenburg wordt van 25 maart – 10 mei een tentoonstelling gehouden over 30 jaar ballonvaart in Limburg. Een prikkelende tentoonstelling die zeker tot ieders verbeelding zal spreken.

  Midden in de jaren tachtig, zo’n 30 jaar geleden, is Ton Kurvers, nestor van de ballonvaart, met zijn ballonnen naar Limburg gekomen omdat ballonvaren in de Randstad niet meer goed mogelijk was. Dat vond zijn oorzaak in de uitbreiding van Schiphol en daarmee samenhangende vliegbeperkingen. Ook de nabijheid van de zee bij een ongunstige windrichting vormde soms een beperking. Hij koos voor Limburg omdat hier veel meer vliegbare dagen zijn dan in andere delen van Nederland. De ligging tussen België en Duitsland is uniek waardoor vluchten een internationaler karakter krijgen. Dit houdt wel in, dat voor die landen aparte vliegplannen gemaakt moesten worden.  Een andere, maar niet minder belangrijke, reden was het mooie een landschap van de regio.

  De tentoonstelling in Museum Land van Valkenburg toont allerlei attributen en laat zien hoe de ballonvaart zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. De expositie geeft een goed beeld van wat bij een ballonvaart komt kijken: ballon en mand, brander, foto’s, kaarten voor de vliegroutes en niet te vergeten de koeler met champagne die bij ieder vliegdoop een rol speelt.

  Datum: 25 maart t/m 10 mei 2018
  Locatie: Museum Land van Valkenburg, Grotestraat Centrum 31, Valkenburg


  Lees meer
 • 25 maart 2018 - 17 juni 2018 Museum Land van Valkenburg: Tentoonstelling Anne en Koen
  In het kader van het museumbeleid om ook aandacht te besteden aan jonge aanstormende Limburgse kunstenaars, biedt…
  In het kader van het museumbeleid om ook aandacht te besteden aan jonge aanstormende Limburgse kunstenaars, biedt het museum een podium aan twee studenten in opleiding die zich willen ontwikkelen op het gebied van grafische vormgeving en visuele communicatie.

  In de bovenzaal van Museum Land van Valkenburg tonen Anne en Koen Stijnen dit voorjaar hun meest recente werk. Deze broer en zus zijn beiden student aan de opleiding Visuele Communicatie, Maastricht Academy of Media Design and Technology.

  Over Anne Stijnen
  Grafisch vormgever Anne Stijnen richt zich in haar werk voornamelijk op typografie; het gebruik van letters, in de breedste zin van het woord. Ze wordt telkens weer geïntrigeerd door de veelzijdigheid van het alfabet. Dit komt dan ook duidelijk terug in haar werk. Ze gaat in haar ontwerpen voortdurend op zoek naar haar eigen definitie van schoonheid.

  Over Koen Stijnen
  Bij fotograaf Koen Stijnen ligt de focus op portret- en fashionfotografie. Zijn stijl kan beschreven worden als rauw, urbaan en minimalistisch. Zijn liefde voor kleding is duidelijk te zien in zijn fotografie. Hij neemt als fotograaf de macht in handen om zijn visie in een foto te verwerken, en vormt samen met zijn model een beeld waarmee hij invloed heeft op de kijker.

  Anne en Koen zijn als twee jonge kunstenaars constant bezig nieuwe dingen te ontdekken, hun artistieke persoonlijkheid vorm te geven en zich hiermee te onderscheiden van de massa.

  De expositie wordt geopend op zondag 25 maart om 15.00 uur. Inleider bij de opening is Dhr. Roy Hoet – Managementteam MAMDT – Coördinator Visual Communication.

  Datum: 25 maart t/m 17 juni 2018
  Locatie: Museum Land van Valkenburg, Grotestraat Centrum 31, Valkenburg


  Lees meer
nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten binnen de discipline Musea? Meld u dan op deze pagina aan voor de digitale nieuwsbrief.
museumgids limburg
Download hier de digitale versie van de Museumgids Limburg.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies, in verband met de werking van social media en Google Analytics.
Zo kunnen wij de site steeds verder verbeteren. Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.

Wilt u cookies toestaan?